گفتگوی بین افغانی، تنها راه حل بحران افغانستان
سرکنسول پیشین کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر هرات افغانستان با بیان اینکه از نگاه جمهوری اسلامی، راه حل بحران افغانستان از مسیر نظامی نیست, گفت: راه حل بحران افغانستان, گفت و گوهای بین افغانی است.
به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، حسن کاظمی قمی با حضور در برنامه «نگاه یک» شبکه یک سیما افزود: رخدادهای جاری در افغانستان را باید در پازل تحولات منطقهای و تاریخ تحولات افغانستان، تحلیل کرد، زیرا مولفهها و قدرتهای خارجی بازیگر در صحنه افغانستان از جمله آمریکاییها در کل منطقه حضور دارند و نقش تخریبی خود را ایفا کردند.
وی با اشاره به حضور آمریکاییها در افغانستان از سال 2001 تا 2021 به بهانه مبارزه با تروریسم، ادامه داد: آمریکاییها در این 20 سال، جز خرابکاری، کار دیگری نکردند.
کاظمی قمی افزود: مفهوم خروج آمریکا از افغانستان به معنای خروج آنها از منطقه نیست و امید دارند از طریق هرج و مرج امنیتی بتوانند اوضاع افغانستان را بر اساس آن چه که میخواهند، شکل دهند.
او افزود: یکی از علل عمده تسلط سریع طالبان بر افغانستان این بود که آمریکاییها در طول این 20 سال، اجازه ندادند دولت قوی و ارتش حرفهای و ملی در افغانستان شکل بگیرد، زیرا آنها در چارچوب هدفهای منطقهای خود، در پی این بودند که در افغانستان بمانند و پلیس و ارتش این کشور نیازمند حضور آمریکاییها باشند.
سرکنسول پیشین ایران در هرات با اشاره به اینکه طالبان در برابر خود نیروی نظامی قدرتمند و دولت با انگیزه نمیدیدند، ادامه داد: آمریکاییها در انتخاب دولت جدید افغانستان، خیلی نقش داشتند و نگذاشتند دولت قوی کارآمد شکل گیرد.
این کارشناس ارشد مسائل سیاسی گفت: آمریکاییها منافع خود را با منافع مردم منطقه جدا میکنند و به هنجارهای اجتماعی و فرهنگی مردم توجه نمیکنند و این علل، موجب تنفر عمومی و بی اعتمادی نسبت به آنها شد.
کاظمی قمی با اشاره به اینکه نیروهای طالبان در این 20 سال، کارآزموده و قویتر شدند، افزود: تاریخچه شکل گیری طالبان نشان میدهد که به جز اینکه خاستگاه مردمی داشت در زمان حاکمیت مجاهدین بر کابل به علت تفرقه آن ها، طالبان مورد استقبال مردمی قرار گرفتند.
او گفت: آمریکاییها اجازه شکل گیری دولت قوی و ورود نیروهای جهادی و مجاهد واقعی را ندادند و از طرف دیگر، طالبان، با انگیزه وارد شدند و پلیس و نیروهای مسلح، انگیزه مقابله با طالبان را نداشتند، زیرا دولت، آمادگی و کشش مقابله و دفاع در مقابل طالبان را نداشت.
سرکنسول پیشین ایران در هرات افزود: مسئله تبانی غنی با آمریکاییها نیز مسئله جدی است.
کاظمی قمی با بیان اینکه آمریکاییها در افغانستان مانند دیگر مناطق از جمله عراق، سوریه، لبنان، فلسطین و یمن دچار شکست فاحش شدند، گفت: آنها هدفهایی را از جمله مقابله با تروریسم در سال 2001 مطرح کردند و البته بهانه بود و در چارچوب نظم جهانی بوش پدر در پی این بودند که فرماندهی واحد بر کل جهان، پس از فروپاشی شوروی ایجاد کنند.
وی افزود: از نگاه مردم افغانستان، آمریکا جز تخریب این کشور و چپاول معادن آن، کاری نکرد.
سفیر اسبق ایران در عراق گفت: امروز معادلات بین المللی تغییر کرده و جمهوری اسلامی به عنوان مولفه بازیگر اصلی در صحنه منطقهای است.
کاظمی قمی با اشاره به اینکه آمریکا مجبور شد از افغانستان خارج شود و دورایستایی کند، افزود: بازگشت او به صحنه افغانستان و حضور نظامی او مشکل است.
وی اضافه کرد: آمریکا توافقنامه امنیتی را با افغانستان امضا کرد که حاکمیت ملی افغانستان را زیر سوال برد، چون این توافقنامه کنترل دریایی، زمینی و هوایی را به آمریکاییها داد؛ با تحول کنونی افغانستان، آمریکاییها این امتیاز را از دست دادند.
سفیر پیشین ایران در عراق گفت: راهبرد منطقهای آمریکایی تغییر نکرده است، زیرا رقبای او وجود دارند و در حال قوی شدن هستند.
او افزود: آمریکا زمانی با لشکرکشی نظامی در پی تحقق اهداف خود بود، اما این اهداف، حاصل نشد بنابراین در پی جنگهای نیابتی رفت و اکنون در افغانستان در پی ایجاد هرج و مرج امنیتی و درگیریهای داخلی است تا به اهداف خود برسند.
کاظمی قمی اضافه کرد: یکی از اهداف آمریکاییها در افغانستان این بود که جمهوری اسلامی را درگیر مسائل داخلی افغانستان کنند و یکی از هدفهای عرصه دیپلماتیک جمهوری اسلامی این بود که نه تنها وارد درگیری نشد بلکه توانست با دیپلماسی خوب، خود را وارد گرداب و باتلاق نظامی در داخل افغانستان نکند.
او افزود: اکنون هم آمریکاییها در پی این هستند که فضایی را در داخل افغانستان ایجاد کنند که جمهوری اسلامی درگیر آن شود؛ اگر درگیر این مسائل شویم، مطلوب آمریکایی هاست.
این کارشناس ارشد مسائل سیاسی اضافه کرد: آمریکا همزمان با مذاکره با طالبان، نیروهای داعش را از سوریه و عراق به افغانستان، لیبی و یمن انتقال داد و اهداف خود را پیگیری میکند و در حال تقویت داعش هستند.
کاظمی قمی گفت: آمریکاییها دست از اهداف خود برنداشته اند و راهبردهای منطقهای آنها تغییر نکرده بلکه دکترین عملیاتی آنها تغییر کرده است.
سرکنسول پیشین ایران در هرات افزود: از نظر آموزههای فکری، عقیدتی و ایدئولوژی، تفاوت طالبان با داعش، بسیار وسیع است و داعش هر کسی به جز خود را تکفیر میکند و نگاه فراجغرافیایی دارد و داعش و طالبان در ستیز جدی و در نقطه مقابل هم هستند، زیرا هر کدام داعیه حکومت دارند.
او با بیان اینکه طالبان مدعی تغییر است و میگوید در طول این 20 سال، تغییر کرده است اضافه کرد: طالبان به نیروهای افراطی درون خود هم معترف است و میگوید در حال تصفیه آن هاست.
کاظمی قمی گفت: یکی از اهداف طالبان در حمله به سرکنسولگری جمهوری اسلامی در مزار شریف این بود که یک خط خونین بین جمهوری اسلامی و طالب ایجاد شود و این موضوع را دیگران طراحی کرده بودند، اما جمهوری اسلامی با مهارت، جا خالی داد، زیرا قرار نیست در افغانستان با مولفههای داخلی افغانستان، خودمان را درگیر کنیم.
وی تاکید کرد: از نگاه جمهوری اسلامی، راه حل بحران افغانستان از مسیر نظامی نیست.
این کارشناس ارشد مسائل سیاسی گفت: به همین علت جمهوری اسلامی، گفتگوهای افغانی افغانی را راه انداخت و در چارچوب این سیاست که راه حل بحران افغانستان، گفتگوهای بین افغانی است نه از طریق شیوههای نظامی گری.
*س_حکومت قومیتی درافغانستان موفق نمیشود_س*سرکنسول پیشین ایران در هرات گفت: در افغانستان هر جریان سیاسی بخواهد بر مبنای قومیت، حکومت انحصاری تشکیل دهد موفق نخواهد شد.
حسن کاظمی قمی در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما با بیان اینکه طالبان بخشی از واقعیت افغانستان در کنار دیگر قومیتهای این کشور است افزود: اظهارات طالبان مبنی بر تغییراتش را مثبت ارزیابی میکنیم، اما اگر در راهبرد کلان در پی تشکیل دولت ملی فراگیر با مشارکت همه سلیقهها نباشد افغانستان به سمت آرامش نخواهد رفت.
وی گفت: اگر این چنین باشد افغانستان به سمت هرج و مرج میرود و امریکا با شدت بیشتری وارد عرصه این کشور میشود.
کاظمی قمی افزود: افغانها افزون بر اینکه روحیه بیگانه ستیز دارند در مقابل هر کس که بخواهد افغانستان را به هرج و مرج بکشاند تمکین نمیکنند.
وی با بیان اینکه اشرف غنی سیاستهای امریکا را دنبال میکرد گفت: داعش پدیده ساخته شده به وسیله امریکا، رژیم صهیونیستی و حکام مرتجع منطقه برای شکل دهی به خاورمیانه جدید بودند و این پدیده بخشی از واقعیت افغانستان، عراق و سوریه نیست.
کاظمی قمی افزود: جریان استعمار داعش را علیه مقاومت مردمی و انحراف این مقاومت در مقابل رژیم اشغالگر قدس ایجاد کرد.
وی گفت: با توجه به اینکه بیشترین واردات افغانستان از ایران است روابط تجاری و بازرگانی ما با افغانستان نباید تعطیل شود.
کاظمی قمی افزود: در سال گذشته حجم مبادلات تجاری ایران و افغانستان با تراز تجاری مثبت به نفع ایران 3 میلیارد دلار بوده است. وی گفت: امریکاییها نمیخواهند در افغانستان حکومتی فراگیر و نظامی پایدار بر اساس همه سلیقهها شکل بگیرد همان طور که در عراق نمیخواهند انتخابات برگزار شود تا بیشتر در این کشور بمانند.
کاظمی قمی افزود: جمهوری اسلامی ایران باید دیپلماسی خود را برای تشکیل یک حکومت مردم سالار در افغانستان فعال کند، زیرا ایجاد چنین حکومتی موجب اخراج امریکاییها از افغانستان خواهد شد.
وی گفت: از هنرهای جمهوری اسلامی ایران در عراق این بود که با کمک مردم این کشور و مراجع نظام سیاسی عراق را شکل داد که دیگر اشغالگری در عراق نماند.
کاظمی قمی افزود: ایران باید طالبان را برای ایجاد یک حکومت با مشارکت همه گروههای افغانستانی تشویق کند. وی گفت: از نگاه ایران افغانستان باید مستقل، با ثبات، دارای حاکمیت ملی فراگیر و دور از اشغالگر و تروریست باشد و با این کشور روابط تجاری سالم داشته باشیم.
کاظمی قمی افزود: دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران باید در این زمینه فعال شود. وی گفت: در 10 سال اخیر، مرزهای ما با افغانستان به ویژه در دو سال گذشته که 50 درصد از مرز در اختیار طالبان بود امن بوده است.
کاظمی قمی افزود: اخیرا بیش از 95 درصد مرز را طالبان در اختیار داشت و دولت افغانستان بسیاری از پاسگاههای مرزی خود را تخلیه کرده بود. وی گفت: نگاه ما به افغانستان نگاه خردمندانه بر اساس منافع ملی و مصالح اسلامی است.
کاظمی قمی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در فضای قدرت نرم، قوی است و دیگران روی حرف ما حساب میکنند افزود: جمهوری اسلامی ایران با هر کسی که دست برادری داد پای آن ایستاد.
وی گفت: روسیه زمانی وارد سوریه برای مقابله با تروریسم جهانی شد که دید ایران در سوریه قاطع ایستاده است.
کاظمی قمی افزود: هزار و 800 گروه تروریستی به وسیله امریکاییها و صهیونیستها در سوریه ایجاد شد، اما جمهوری اسلامی ایران روسها را با هنر دیپلماسی به عنوان نیروی هوایی جبهه مقاومت وارد عمل کرد. وی گفت: ایران باید در عرصه افغانستان نیز تهدیدها را به فرصت تبدیل کند.
کاظمی قمی افزود: پدیده ناامنی در منطقه به دوره پیش از ترامپ و دوره دموکراتها بازمی گردد البته این سیاست اصلی امریکایی هاست. وی گفت: سیاست بایدن نیز در افغانستان در چارچوب اهداف دموکراتها تعیین شده است.
کاظمی قمی تأکید کرد: امریکاییها در سیاست خارجی، منافقانه رفتار میکنند و به هیچ تعهدی پایبند نیستند.