11 دقیقه سخنرانی متفاوت رهبر انقلاب در روزهای شیوع کرونا
نشریه خط حزب الله، مطلبی با عنوان یازده دقیقه متفاوت در شماره دویست و بیست و هفتمین خود منتشر کرده است.
به گزارش خبرآنلاین، رهبر انقلاب گرچه به رسم هر ساله در روز درختکاری، دو اصله نهال میوه کاشتند، اما محتوای بیانات آن، با سالهای قبل فرق داشت. بیانات امسال ایشان پیرامون بیماری شیوع یافته این روزها است که کشور را درگیر خود کرده است. بیانات ایشان در این روز 5 محور مهم داشت که خط حزب الله در سخن هفته این شماره خود به این محورها پرداخته است.
در این مطلب آمده است:
پنجشنبه هفته گذشته (8 اسفندماه)، با شیوع بیماری اخیری که کشور را درگیر خود کرده است، رهبر انقلاب در مقابل دوربین قرار گرفته و پیامی کوتاه صادر کردند. دکتر مرندی که آن روز در محضر رهبر انقلاب حضور داشت، این ماجرا را چنین روایت می کند:«وقتی صبح پنجشنبه خدمت رهبر انقلاب رسیدم، ایشان به من فرمودند که قبل از هر کاری اول بیا به دفتر کارم برویم، من میخواهم یک پیامی را خطاب به پزشکان بدهم. من به همراه ایشان به دفتر کارشان رفتیم و دوربین هم حاضر و آماده بود و همانطور که همه دیدند این پیام در محل کارشان منتشر شد.»
رهبر انقلاب در آن پیام چنین فرمودند:«بنده می خواهم صمیمانه تشکر کنم از پزشکان و پرستاران و مجموعه دست اندرکاران پزشکی در مواجهه و مبارزه ی با این بیماریای که در کشور به وجود آمده؛ همچنین تشکر کنم از وزارت بهداشت و درمان و مجموعه همکاران آقای وزیر بهداشت در این مجموعه به خاطر تلاش هایی که می کنند و زحمتی که می کشند.» 98/12/8
پنج روز بعد (13 اسفند)، رهبر انقلاب به رسم هرساله، به مناسبت روز درختکاری، دو اصله نهال میوه غرس کردند. اما برخلاف سالهای قبل، که محتوای بیانات ایشان بعد از کاشت نهال، مرتبط با مناسبت آن روز و اهمیت مسأله محیط زیست بود، تنها به بیان یک جمله در این باره اکتفا کرده و مجددا به موضوع اتفاق جاری کشور، یعنی بیماری موسوم به کرونا پرداختند. بیانات رهبر انقلاب گرچه در مجموع یازده دقیقه بیشتر نبود، اما درس ها و نکته های فراوانی داشت که در این مجال کوتاه، به چند محور آن اشاره می شود:
اول: قدردانی از کادر درمانی و خانواده آنها
گرچه رهبر انقلاب همانطور که اشاره شد، هفته گذشته صرفا برای خدا قوت به عوامل درمانی کشور، پیامی تصویری منتشر کردند، اما به سبب مجاهدت شبانه روزی این قشر در دوهفته اخیر، مجددا بر خود فرض دانستند که از آنها تشکر کنند. این صفت، گرچه مبتنی بر معارف دینی و اسلامی است، اما اصلی مدیریتی نیز هست. تشکر از کار کارکنان و قدر دانستن زحمات آنان، حتما انگیزه آنان را برای خدمت بیشتر، دو صد چندان می کند، مخصوصا آنکه بدانند بالاترین مقام دینی و سیاسی کشور، فعالیت آنان را قدر دانسته و به آن لقب «جهاد فی سبیل الله» داده است: «پزشکان، پرستاران، بقیه عوامل حقیقتا در حال جهاد فی سبیل الله هستند؛ این کار درمانی که امروز این ها می کنند جهاد فی سبیل الله است و ارزش خیلی بالایی دارد. لازم می دانم از خانواده های این عزیزان هم تشکر کنم - همسرانشان، فرزندانشان و پدر مادرهایشان که تحمل می کنند این سختی را - بعضی از این عزیزان روزها، شب های متوالی به منازل خودشان سر نمی زنند و مشغول کار هستند، کار شبانه روزی در واقع می کنند، خانواده ها تحمل می کنند، صبر می کنند، از آنها هم من عمیقا متشکرم.»
دوم: احترام و پیروی از نظر کارشناسی متخصصان
مشی رهبر انقلاب در تمام این سال ها، مشورت و بهره بردن از نظر کارشناسی متخصصان بوده است، آنچنان که در ماجرای طرح سهمیه بندی بنزین نیز رهبر انقلاب تصمیم گیری درباره نحوه و چگونگی اجرای آن را منوط به جمع بندی نظرات متخصصان و سران سه قوه کرده بودند. دکتر مرندی نیز درباره تبعیت رهبر انقلاب از نظر تخصصی پزشکان چنین می گوید:«هر نظر و تشخیصی را که گروه پزشکی خدمت رهبر انقلاب ارائه می کنند، همیشه دوست دارند توضیحش را هم بشنوند. به این دلیل که بعضی مواقع ممکن است تداخلی با بعضی از وظایف مذهبی ایشان ایجاد کند. اگر توضیح ما برایشان قانع کننده باشد که اغلب هست؛ هیچوقت مخالفت نمی کنند.
واقعا بعد از سال ها توفیق به عنوان مسئول تیم پزشکی ایشان یادم نمی آید که حتی یک مورد را هم مخالفت کرده باشند. همیشه مطالبی را که ما خدمتشان ارائه می کردیم مورد پذیرش ایشان بوده است.» در این ماجرای اخیر نیز رهبر انقلاب بار دیگر از همین منطق پیروی کرده و فرمودند: «یک درخواست این است که از توصیه ها و دستورالعمل های مجموعه های مسئول تخطی نکنند... یقینا هر چیزی که کمک کند به سلامت جامعه و عدم شیوع این بیماری، یک حسنه است؛ در نقطه ی مقابل هر چیزی که کمک کند به شیوع این بیماری یک سیئه است. خداوند متعال ما را موظف کرده که نسبت به سلامت خودمان، سلامت دیگران و سلامت مردم، احساس مسئولیت کنیم.»
سوم: توسل و استمداد از خداوند
معمولا در مسائل مستحدثه، دو گرایش متحجرانه و متجددانه وجود دارد که در ماجرای شیوع بیماری اخیر نیز نمود داشت: دسته ای که اساسا برای توصیه های طبی و پزشکی محلی از اعراب قائل نیستند و به شیوه های غیرمرسوم عمل می کنند، و دسته ای دیگر که برای حل بیماری اخیر، عامل معنویت و توسل و استمداد از خداوند را به سخره گرفته و آن را بی فایده معنا کردند. درحالی که منطق «عقلانیت ناب اسلامی»، نه این است و نه آن. در منطق اسلامی، گرچه پیروی از نظر متخصصین امر، نه تنها امری عقلایی، که حتی شرعی است (بنا به قاعده کلما حکم به العقل حکم به الشرع) اما این به معنای نادیده گرفتن عاملیت اراده خداوند و استمداد از او، رفع بلا و موانع نیست. همچنان که «قرآن کریم به ما دستور می دهد: قل ما یعبؤا بکم ربی لو لا دعاؤکم؛ در یک جای دیگر: و أنیبوا الی ربکم و أسلموا له؛ در یک جای دیگر: واذکر ربک فی نفسک تضرعا وخیف؛ و موارد متعددی در قرآن هست که ما را دستور می دهند در مقابل حوادث گوناگون - فرق نمی کند، چه حوادث طبیعی از این قبیل، چه حوادث گوناگون دیگری که پیش می آید برای کشور، برای ملت، برای اشخاص خودمان - دست توسل بلند کنیم به خدای متعال و از خداوند متعال بخواهیم.»
تلازم این دو موضوع، یعنی «عقلانیت و معنویت»، آنچنان که در شماره های پیشین خط حزب الله آمد، از نظر رهبر انقلاب، دو جزء اصلی «مکتب امام خمینی (ره)» محسوب می شود.
چهارم: بهره گرفتن از ظرفیت های کشور برای حل مشکل مردم در حوادث و بحران ها
یکی از مهمترین عوامل برای پیشبرد امور و حل بحران، استفاده از همه ظرفیت های موجود و بسیج سراسری استعدادهای مادی و انسانی است. رهبر انقلاب نیز به تمامی نهادهای زیرمجموعه ی خود چنین دستور داده اند:«از همه دستگاه های کشور تقاضا می کنیم و درخواست می کنیم که با احساس مسئولیت با وزارت بهداشت که در این زمینه در صف مقدم قرار دارد، همکاری کنند و همه امکانات را در اختیار آن ها بگذارند. ما البته از نیروهای مسلح و دستگاه هایی که مرتبط با دفتر ما هستند هم خواسته ایم که آنها هم در این زمینه همه امکاناتشان را در اختیار مردم قرار بدهند.»
پنجم: تبدیل تهدید به فرصت
خدا رحمت کند سردار محبوب ایران، حاج قاسم سلیمانی را، در یکی از سخنرانی های خود چنین می گفت: «من با تجربه این را می گویم که میزان فرصتی که در بحران ها وجود دارد در خود فرصت ها نیست. اما شرط آن این است که نترسید و نترسیم و نترسانیم.» در مواجهه با مشکل ها نیز همواره دو جور آدم وجود دارد:«یک جور آدم هست که وقتی با مشکل مواجه می شود احساس مسئولیت مضاعف پیدا می کند، جوشش غیرت پیدا می کند. وقتی می بیند مشکل پیش آمد انگیزه ی او مضاعف می شود، احساس مسئولیتش مضاعف می شود، احساس می کند تحرک بیشتری باید انجام بدهد، وارد میدان بشود. یک جور آدم هم هست که وقتی با مشکل مواجه شد دچار یأس و ترس و منفی بافی و "نمی شود" و "نمی توانیم" و "چکار کنیم" و این چیزها می شود.» نگاه اول، نگاه تبدیل تهدید به فرصت است و دومی بالعکس. بی تردید آن نگاهی که گره گشا است و حلال مشکلات، نگاه فرصت محور است.
«از این حوادث در کشور پیش می آید. البته من نمی خواهم مسئله را خیلی کوچک بگیرم اما خیلی هم بزرگش نکنیم مسئله را. یک قضیه ای پیش امده - یک مدتی است که انشاءالله خیلی طولانی نخواهد بود - این برای کشور وجود خواهد داشت، تجربیاتی که ما در این زمینه به دست می آوریم و بعد هم رخت برمی بندد و می رود. فعالیتی که مردم می کنند، دستگاه ها می کنند و در واقع یک رزمایش عمومی در این زمینه انجام می گیرد، این می تواند یک دستاورد باشد. اگر این دستاوردها را داشته باشیم، بلا برای ما تبدیل می شود به نعمت، تهدید تبدیل می شود به فرصت.»
روزهای پایانی سال است و گرچه کشور دامن گیر این «ویروس منحوس» شده است، اما یقینا با این نسخه رهبر انقلاب، می توان بر این مشکل هم غلبه کرد و فصل جدیدی از داستان جذاب و پرماجرای مردمان عصر انقلاب اسلامی را آغاز کرد. انشاءالله.
27215
کد خبر 1360776