یک‌شنبه 4 آذر 1403

15مرداد آغاز کنکور سراسری ایران + فیلم استثنایی زیرخاکی

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
15مرداد آغاز کنکور سراسری ایران + فیلم استثنایی زیرخاکی

کنکور که آن را به فرانسوی با نام (Concours) و در ایران نیز از آن با نام آزمون سراسری هم یاد می شود، در واقع کنکور نام آزمونی است که برای سنجش و پذیرش به دانشگاه‌ها زیر نظر سازمان سنجش و آموزش کشور در برخی کشورها مانند ایران، چین و کره جنوبی برگزار می‌شود.

جالب است بدانید که این گونه آزمون‌ها درکشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا برگزار نمی‌شود اما از سوی دیگر آزمون کنکور از جمله مهم‌ترین و حیاتی ترین آزمون های علمی در ایران و در میان ایرانیان محسوب می شود.

اما این داستان از کجا شروع شد؟

صبح روز 15 مرداد سال 1348 تیتر همه روزنامه ها برگزاری نخستین کنکور سراسری ورودی دانشگاه‌ها در کشور، بود.

درواقع در سال 1347 با تأسیس وزارت علوم مسئولان این وزارتخانه یکی از اولین اقدامات خود را برگزاری کنکور اعلام کردند و همین امر در نهایت سبب شد تا در 15 مرداد سال 1348 آزمونی سراسری برای ورودی همه دانشگاه‌ها برگزار شود.

نخستین کنکور سراسری در ایران با حضور 47 هزار و 703 داوطلب برگزار شد و افراد می‌توانستند از بین 12 دانشگاه و تنها 30 رشته تحصیلی؛ مسیر آینده زندگیشان را انتخاب کنند. در آن سال سؤالات کنکور به‌صورت پاسخ کوتاه بود و داوطلبان همرمان با آزمون می‌توانستند 10 رشته دانشگاهی را از میان 30 رشته کل انتخاب کنند. نکته مهم این است که در سال‌های ابتدایی کنکور منابع آزمون ناشناخته بود و از همین رو داوطلبان با سؤالات سخت رو به رو می‌شدند برای همین وزارت علوم 6 سال بعد از برگزاری نخستین آزمون در سال 1354 مرکزی ویژه برای سازمان دهی کنکور تأسیس کرد که در ابتدا مرکز آزمون شناسی نامگذاری شد، ولی چند سال بعد به سازمان سنجش آموزش کشور تغییر نام داد. با شکل‌گیری سازمان سنجش علاوه بر آزمون سراسری معدل امتحانات نهایی ششم متوسطه و نوع مدرک (دیپلم ریاضی، طبیعی و ادبی)، جنسیت، وضعیت نظام وظیفه و سهمیه منطقه نیز در قبولی کنکور اعمال شد. البته نکته ویژه‌ای که وجود دارد این است که تا پیش از برگزاری کنکور سراسری به شکل امروز آن، با شروع به کار دانشگاه‌ها در ایران (از دانشگاه تهران گرفته تا...) در ابتدا هر کدام از دانشکده‌ها از طریق برگزاری امتحان یا مصاحبه و... اقدام به جذب دانشجو می‌کردند و البته گاهی حتی تعداد متقاضیان به حد کافی نبود.

اما در دهه 40 باتوجه به افزایش جمعیت کشور بخصوص جمعیت شهرنشین و افزایش تعداد افرادی که در ایران به مدرسه می‌رفتند و دیپلم می‌گرفتند تعداد متقاضیان ورود به دانشگاه به‌صورت چشمگیری افزایش یافت و به همین علت برگزاری آزمون سراسری مطرح شد. حتی در سال 1342 جمعی از استادان و مسئولان دانشگاه‌های آن زمان هیأتی را تشکیل و آزمونی با عنوان «مسابقات ورودی دانشگاه‌ها» برگزار کردند، ولی از آن جایی که برگزاری آزمون به این شکل از انسجام لازم برخوردار نبود عملاً مسابقات ورودی دانشگاه‌ها به موفقیت نرسید تا اینکه در سال 1348 بعد از تشکیل وزارت علوم کنکور برگزار شد و تا امروز به جز در سال‌های انقلاب فرهنگی هر سال اجرایی شده است.

نکته مهمی که در این میان مطرح می شد این بود که، در سال‌های ابتدایی کنکور منابع آزمون ناشناخته بود و از همین رو داوطلبان با سؤالات سخت رو به رو می‌شدند برای همین وزارت علوم 6 سال بعد از برگزاری نخستین آزمون در سال 1354 مرکزی ویژه برای سازمان دهی کنکور تأسیس کرد که در ابتدا مرکز آزمون شناسی نامگذاری شد، ولی چند سال بعد به سازمان سنجش آموزش کشور تغییر نام داد.

در واقع در آن سال ها با شکل‌گیری سازمان سنجش علاوه بر آزمون سراسری معدل امتحانات نهایی ششم متوسطه و نوع مدرک (دیپلم ریاضی، طبیعی و ادبی)، جنسیت، وضعیت نظام وظیفه و سهمیه منطقه نیز در قبولی کنکور اعمال شد و نکته ویژه‌ای که در این میان وجود داشت این بود که تا پیش از برگزاری کنکور سراسری به شکل امروزی آن، با شروع به کار دانشگاه‌ها در ایران (از دانشگاه تهران گرفته تا...) در ابتدا هر کدام از دانشکده‌ها از طریق برگزاری امتحان یا مصاحبه و... اقدام به جذب دانشجو می‌کردند و البته گاهی حتی تعداد متقاضیان به حد کافی نبود و در دهه 40 باتوجه به افزایش جمعیت کشور بخصوص جمعیت شهرنشین و افزایش تعداد افرادی که در ایران به مدرسه می‌رفتند و دیپلم می‌گرفتند تعداد متقاضیان ورود به دانشگاه به‌صورت چشمگیری افزایش یافت و به همین علت برگزاری آزمون سراسری مطرح شد.

جالب است بدانید که، حتی در سال 1342 جمعی از استادان و مسئولان دانشگاه‌های آن زمان هیأتی را تشکیل و آزمونی با عنوان «مسابقات ورودی دانشگاه‌ها» برگزار کردند، اما با توجه به اینکه برگزاری آزمون به این شکل از انسجام لازم برخوردار نبود عملاً مسابقات ورودی دانشگاه‌ها به موفقیت نرسید تا اینکه در سال 1348 بعد از تشکیل وزارت علوم کنکور برگزار شد و تا امروز به جز در سال‌های انقلاب فرهنگی هر سال اجرایی شده است.