30 درصد مشترکان نیمی از گاز کشور را مصرف میکنند
یک مقام مسئول در شرکت ملی گاز گفت: 30 درصد مشترکان بیش از نیمی از مصرف گاز بخش خانگی کشور را به خود اختصاص دادهاند.
در میز اقتصاد امروز موضوع وضعیت مصرف گاز کشور مورد بررسی قرار گرفت و آقای رحمانی مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز و سلیمانی نژاد مدیرعامل شرکت گاز استان زنجان، افتخاری مدیرعامل شرکت گاز استان خراسان رضوی به سوالاتی پاسخ دادند.
رحمانی در مورد وضعیت تولید و مصرف گاز گفت: بر اساس برنامههایی که وزارت نفت دارد و باتوجه به مصارفی که در دورههای مشابه طی سنوات گذشته اتفاق افتاده بود، وزارت نفت خودش را برای فصل سرد آماده کرده است. بالغ بر 827 میلیون متر مکعب در حال حاضر میزان گازی است که به خطوط سراسری تزریق و تحویل بخش خانگی، صنعتی، نیروگاهی و پتروشیمی میشود.
او در تفکیک مصارف بخشهای مختلف گفت: در بخش نیروگاهی امروز بیش از 163 میلیون مترمکعب مصرف داریم. در بخش پتروشیمی 87.5 میلیون مترمکعب، در بخش صنعت بیش از 145 میلیون و در بخش سیمان بیش از 7 میلیون مترمکعب در روز مصرف داریم. بخش خانگی هم 458 میلیون مترمکعب امروز مصرف داشته است که تقریبا مشابه سال گذشته است.
به گفته رحمانی از سال گذشته تاکنون بیش از 1 میلیون مشترک بخش خانگی و تجاری هم اضافه شده است.
رحمانی در مورد پایش مصارف گفت: برای بخشهای دولتی در مصرف گاز محدودیت تعریف شده و به عنوان مثال دمای محیط باید 18 درجه باشد. تجهیزات گرمایشی نیز یک ساعت قبل از تعطیلی خاموش شوند. در سال گذشته بالغ بر 200 هزار مورد پایش را در سطح ادارات و سازمانها انجام دادیم و بیش از 10 هزار مورد اخطار صادر شد و هزار مورد هم قطع گاز اتفاق افتاد.
او افزود: سال گذشته بر اساس قانون بودجه تعرفه گاز طبیعی تغییرات محسوسی داشت. سه پلکان اول تغییراتی نداشتند، اما پلکانهای بعدی افزایش قیمت را داشتیم تا در نهایت در پلههای پرمصرفها قیمت هر مترمکعب به قیمت واقعی نزدیک شود. بالاترین قیمتی که گاز فروخته میشود در حال حاضر 6 هزار تومان است. سال گذشته از 138 میلیون قبضی که در دوره سرد سال صادر شد، 1.29 درصد مرد در پلکانهای آخر قرار گرفتند که نزدیک به 5 درصد مصرف را نیز به خود اختصاص دادند که حجم بسیار بالایی است.
او با اشاره به جمعیت مشترکان در دیگر پلههای مصرف گفت: 68 درصد مردم در همان 3 پلکان ابتدایی قرار میگیرند و تقریبا 46 درصد مصرف گاز را به خود اختصاص میدهند.
رحمانی در پاسخ به اینکه گرانترین قبضی که تاکنون صادر شده چقدر بوده است گفت: سال گذشته بالاترین قبضی که برای بخض خانگی صادر کردیم 50 میلیون تومان در شهر یزد بود. در تهران نیز بالاترین مبلغی که داشتیم 38 میلیون برای یک واحد مسکونی بوده است.
این مقام مسئول ادامه داد: هزینه تمام شده گاز اگر فراورش تا توزیع را در نظر بگیریم، تقریبا بین 9 تا 13 هزار تومان قیمت تمام شده هر مترمکعب است که قیمت صادراتی آن در حدود 30 سنت و معادل 18، 19 هزار تومان است. این در حالی است که پلههای پرمصرف حداکثر 6 هزار تومان به ازای هر مترمکعب هزینه پرداخت میکنند.
رحمانی در خصوص پاداش در نظر گرفته شده برای مشترکان خوش مصرف گفت: اگر مشترکان 10 تا 15 درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل مصرف خود را کاهش دهند پاداش دریافت خواهند کرد و این شامل تمامی پلکانهای مصرف گاز است. این طرح از 16 آذر تا 15 اسفند ماه اجرا خواهد شد. 13 هزار تومان تا 520 هزار تومان هم پاداش در نظر گرفته شده است.
سلیمانی نژاد گفت: پایش دمای ادارات را از ابتدای آذر شروع کردیم و گزارش آنها به صورت روزانه ثبت میشود. در مواردی مصرف گاز رعایت نمیشود اخطار کتبی داده میشود. تاکنون همکاری در مدیریت گاز مناسب بوده و فعلا قطعی گاز نداشته ایم.
افتخاری در خصوص طرح پایش مصرف گاز گفت: سال گذشته حدود 32 میلیون مترمکعب در طول 5 روز صرفه جویی داشتیم امسال نیز طرح پایش ادارات را با جدیت دنبال میکنیم. تاکنون مورد مصرف زیاد که موجب قطع گاز شود در استان خراسان رضوی نداشته ایم.
باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی