40 اقدام وزارت کار در دولت سیزدهم؛ از افزایش تسهیلات رفاهی برای بازنشستگان تا ایجاد اشتغال
تهران - ایرنا - وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت سیزدهم در کنار فساد ستیزی و شناسایی گلوگاهها و تشکیل پروندههای قضایی، 40 خدمت از جمله افزایش 20 درصدی تسهیلات رفاهی برای بازنشستگان تا اطلس اشتغال کشور را به جامعه مخاطبان ارائه کرده است.
به گزارش ایرنا، 20 درصد افزایش تسهیلات رفاهی برای بازنشستگان، اضافه کردن نماینده بازنشستگان در ترکیب هیات امنای سازمان تامین اجتماعی و صندوقهای تابعه با تصویب شورای عالی رفاه (برای نخستین بار)، افزایش سهم سازمان تأمین اجتماعی از حق بیمه تکمیلی بازنشستگان از 30 درصد به 50 درصد، ابلاغ منع خرید از افراد فاقد کد اقتصادی در شرکتهای زیرمجموعه صندوق بازنشستگی کشوری و ابلاغ برگزاری هرگونه مزایده و مناقصه در شرکتهای زیرمجموعه فقط از طریق بارگزاری اطلاعات در سامانه صندوق بازنشستگی کشور، از جمله اقدامات این وزارتخانه در حوزه صندوق بازنشستگی است.
در حوزه تامین اجتماعی خدماتی از جمله برقراری بیمه ناباروری (پوشش هزینه های مربوط به درمان ناباروری، پس از دهها سال چشم انتظاری زوجهای نابارور)، اجرای طرح بیمه خانواده ایرانی برای زنان خانهدار، پرداخت حقوق ماهانه مرخصی زایمان، پوشش بیمهای بیماران خاص (پس از چندین سال انتظار)، بیمه تامین اجتماعی برای دانشجویان و افزایش 35 هزار متر فضای درمانی جدید ارائه شد که به نفع جامعه زنان و بیماران خاص بود.
استقرار و پیاده سازی زیرسامانه بیمه بیکاری و ارائه همه خدمات بیمه بیکاری به متقاضیان به صورت الکترونیکی در راستای شفافسازی فرآیندها و کاهش مراجعه حضوری خدمت گیرندگان، پیگیری و تصویب لایحه الحاق به مقاولهنامه بازرسی کار و سازمان بینالمللی کار (ILO) به منظور ارتقای نظام بازرسی کار در کشور از دیگر اقدامات این وزارتخانه است.
تحویل 1400 واحد مسکنونی به خانواده های دارای 2 معلول
خدماتی در حوزه بهزیستی و برای معلولان کشور در دولت سیزدهم اتفاق افتاد که مهمترین آنها تکمیل و تحویل یکهزار و 400 واحد مسکونی به خانوادههای دارای 2 معلول بیشتر، انعقاد تفاهم نامه ساخت مسکن به تعداد 560 هزار واحد (160 هزار واحد برای خانوادههای تحت حمایت سازمان بهزیستی و 400 هزار واحد برای جامعه مخاطب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی)، تهیه و توزیع هشتهزار تبلت و سیمکارت بین افراد تحت پوشش سازمان بهزیستی با همکاری بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و جهش در تزریق واکسن کرونا به معلولان و سالمندان مراکز شبانه روزی سازمان بهزیستی (98 درصد یک دز و 83 درصد دو دز) است.
بر اساس آمار بهزیستی، 10 هزار خانواده دارای دو معلول دیگر در صف انتظار مسکن قرار دارند. مسکن حق هر فرد و خانواده ایرانی مضمون مبنایی اصل 31 قانون اساسی جمهوری اسلامی است. در رتبهبندی این نیاز، محرومان و افراد دارای معلولیت در اولویت هستند و حاکمیت وظیفه دارد از بیت المال برای کسانی که مسکن ندارند و در تهیه آن ناتوان هستند، هزینه کند.
اطلس الگوهای اشتغال کشور
طراحی و اجرای اطلس الگوهای اشتغال کشور، اختصاص پنج هزار میلیارد ریال خط اعتباری قرضالحسنه برای حمایت از مشاغل خانگی، تصویب زیست بوم ملی اشتغال جمهوری اسلامی ایران و تقسیم کار ملی جهت ایجاد یک میلیون و 850 هزار فرصت شغلی تا پایان سال 1401، کاهش فرآیند صدور مجوز مرکز مشاوره خدمات کارآفرینی به سه روز و آغاز شناسایی 400 هزار کارآفرین حرفهای کشور و شناسنامهدار کردن آنها از دیگر خدمات این وزاتخانه در حوزه اشتغال و کارآفرینی است.
زیستبوم ملی اشتغال کشور با هدف ایجاد سالیانه یک میلیون و 850 هزار شغل در اولین جلسه شورای عالی اشتغال دولت سیزدهم در آبان ماه، با حضور شخص رئیس جمهوری رونمایی شد. این زیستبوم 2 الزام در زمینه تکنیکها و روشهای ایجاد اشتغال دارد.
اطلس الگوهای اشتغالزایی کشور با 170 الگو تدوین شده است تا با همکاری و هم افزایی 71 دستگاه بخش دولتی و بخش خصوصی اجرایی شود و طبق برنامهریزی های انجام شده، ایجاد یک میلیون و 850 هزار شغل تا پایان سال 1401 محقق خواهد شد.
مطابق آمارهای سامانه «رصد» این وزارتخانه در این دولت، 217 هزار فرصت شغلی ایجاد شده و در همین راستا 130 هزار فقره بیمه برای افراد صادر شده است.
برای منابع زیست بوم ملی اشتغال 32 هزار میلیارد تومان در بخش هزینهای و 160 هزار میلیارد تومان هم تسهیلات مطرح شد تا در سال 1401 تخصیص یابد تا یک میلیون و 850 هزار فرصت شغلی از شهریور ماه امسال تا شهریور ماه 1401 ایجاد شود.
رشد 500 درصدی صدور مجوز تأسیس آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد
سازمان فنی و حرفه ای یکی از نهادهای متولی در ارائه آموزش های مهارتی در جهت ایجاد اشتغال و کارآفرینی است که در دولت سیزدهم اقداماتی از جمله تصویب و آغاز اجرای سند مهارتآموزی و اشتغال سربازان (نیروهای وظیفه)، افزایش 33 درصدی واحدهای فنی حرفه ای جوار کارگاهی (از 600 واحد به بیش از 800 واحد)، کاهش زمان فرآیند برگزاری آزمون و صدور گواهی نامه مهارت از 45 روز به هفت روز کاری، اعطای مجوز به 608 مرکز کارآموزی جوار و بین کارگاهی با رشد 191 درصد نسبت به زمان مشابه، رشد 500 درصدی صدور مجوز تأسیس آموزشگاه فنی و حرفهای آزاد و افتتاح 555 مرکز آموزش فنی و حرفه ای جوارگارگاهی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است.
معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای درباره تاسیس آموزشگاه های آزاد گفته است که در 10 ماه اخیر سههزار و 400 آموزشگاه مجوز دریافت کردند که این آمار نشانگر رشد 500 درصدی آن نسبت به زمان مشابه در سال گذشته است.
«غلامحسین حسینینیا» اضافه کرده است که مواردی نظیر طولانی بودن زمان اخذ مجوز که در برخی موارد تا 2 سال هم به طول می انجامید، موجب به وجود آمدن بازار سیاه شده بود. بر همین اساس با بررسی های انجام شده و ابلاغ زیست بوم اشتغال از سوی وزارت تعاون، به این نتیجه رسیدیم که این مجموعه ظرفیت آن را دارد تا صدور مجوزهای تأسیس آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد را تا سه روز کاهش دهد.
رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور درباره جزییات این طرح عنوان کرده بود که متقاضیان میتوانند با ورود به پورتال سازمان و بارگذاری اطلاعات مربوط، طرح توجیهی و همچنین تعهدنامه محضری، پس از سه روز موافقت نامه اصولی تأسیس آموزشگاه فنی و حرفه ای آزاد خود را کسب کنند همچنین به دلیل طولانی بودن برخی مراحل مانند گواهی عدم اعتیاد، گواهی سوء پیشینه، استعلام مدارک و غیره، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور اصل را بر برائت گذاشته و تعهدنامه محضری از متقاضیان دریافت می کند.
بر این اساس، متقاضیان تا سه ماه پس از دریافت مجوز فرصت دارند تا مدارک مورد نظر را تهیه و ارائه کنند.
فسادستیزی از شرکت های زیرمجموعه وازت رفاه تا مدیران
یکی از اقدامات دولت سیزدهم فساد ستیزی بوده است که در این زمینه تشکیل پروندههای مفاسد اقتصادی در شرکتها و واحدهای تابعه وزارتخانه، پیگیری، سالمسازی و ارتقای کارآمدی مدیریتی وزارتخانه، منع خرید سکه، کارت هدیه و بودجه محرمانه در همه شرکتها و واحدهای تابعه، منع ارتزاق ستاد و وزارتخانه از صندوقها و شرکتهای تابعه آنها (خودرو، بودجه، نیروی انسانی، ساختمان و غیره)، کاهش شکاف حقوق، دستمزد و مزایای مدیران و کارکنان انجام شد.
بر اساس آخرین گفتههای «حجتالله عبدالملکی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، مبارزه با فساد در دولت به صورت ویژه مورد توجه است و در حال حاضر در این وزارتخانه در حال بررسی بیش از 300 پرونده فساد هستیم.
این وزارتخانه در دولت سیزدهم بیشترین انتصاب ها را انجام داده است که برای کاربران فضای مجازی و مردم سوالاتی را ایجاد کرده است که در این باره وزیر کار با اشاره به اینکه یک هزار مدیر در مجموعه وزارت کار برکنار میشوند، گفته است: 2 هزار مدیر در این مجموعه داریم که پیشبینی ما این است که یک هزار مدیر دستپاک و کارآمد همچنان به کار خود ادامه خواهند داد و یک هزار دیگر باید برکنار شوند که از این تعداد 350 نفر برکنار شده و مابقی در حال انجام است.
عبدالملکی ادامه داده است همه افرادی که ما عذر آنها را خواستیم یا بازنشست شدند یا از سازمانهای دیگر به وزارت کار مأمور شده بودند و یا یکی از معیارها پنجگانه انتصاب رئیسجمهور را نداشتند.
طبق آخرین گزارشها، 12 کارگروه تخصصی در حوزه انتصابها با لحاظ معیارهای رئیسجمهوری از جمله انقلابی، کارآمدی، فساد ستیزی، دستپاکی و مردمی بودن فعالیت میکنند.
تشکیل ستاد راهبردی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در وزارت کار
تشکیل ستاد راهبردی بیانیه گام دوم وزارت مردم با هدف تبیین، ترویج و جاری سازی بیانیه در این وزارتخانه با محورهای راهبردی بیانیه احصاء و تدوین شده است.
در این ساختار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان رئیس ستاد و معاون فرهنگی و اجتماعی، نایب رئیس هستند.
در این ستاد، دو کارگروه «تبیین و ترویج» و «جاری سازی (در برنامه و عملکرد)» و شورای هماهنگی پیش بینی شده و نمایندگان تام الاختیار معاونتها و سازمانهای تابعه، عضو شورای هماهنگی این ستاد هستند.
تقویت جایگاه تعاونیها
کاهش مدت زمان ثبت و تشکیل تعاونیها از 45 روز به زیر 10 روز، اختصاص خط اعتباری تسهیلاتی 2 هزار میلیارد تومانی جهت حمایت از طرحهای اشتغالزای جدید، تکمیلی وتوسعه تعاونیها در بخشهای تولید، توزیع وخدمات و اجرای طرح های تعاونی از مهمترین اقدامات در دولت سیزدهم بود که در همین راستا به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران، 102 طرح تعاونی در بخش های تولیدی، خدمات، توزیعی و مسکن با ایجاد اشتغال برای هفت هزار و 81 نفر با حضور معاون اول رییس جمهور و وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، به طور همزمان در سراسر کشور به بهره برداری رسید.
از 102 طرح تعاونی، 60 طرح معادل 59 درصد به بخش تولیدی، 11 طرح معادل 11 درصد به بخش خدمات و 31 طرح معادل 30 درصد به طرح های توزیعی و مسکن اختصاص یافت. همچنین 178 میلیارد تومان معادل هفت درصد در طرح های تولیدی، 212 میلیارد تومان معادل هشت درصد در طرح های خدماتی و 2 هزار و 344 میلیارد تومان معادل 58 درصد در طرحهای مسکن سرمایه گذاری شده است.
بر اساس آمار معاونت امور تعاون وزارت کار، از مجموع هفت هزار و 81 نفر اشتغال، 6 هزار و 38 نفر در بخش تعاونی های مسکن صاحب شغل موقت می شوند که در نهایت 15 درصد اشتغال پایدار کسب می کنند.
همچنین 723 نفر در بخش تعاونی های تولیدی، 170 نفر در بخش خدماتی و 150 نفر در بخش توزیعی صاحب شغل پایدار می شوند.