آبله میمونی وارد کشور شد!/ آبله میمونی خطر کشندگی بالایی ندارد
سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از مشاهده اولین مورد ابتلا به آبله میمون در کشور خبر داد و تصریح کرد این بیماری کشندگی بالایی ندارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پدرام پاک آیین سخنگوی وزارت بهداشت از مشاهده اولین مورد آبله میمونی در کشور خبر داد و عنوان کرد شناسایی این مورد با همکاری بیمار که یک بانوی 34 ساله است و خانواده او از طریق مشاهده ضایعات پوستی بیمار صورت گرفته است؛ بیمار که در اهواز سکونت دارد، بلافاصله قرنطینه شده و با تایید آزمایشهای اولیه و نهایی در حال طی کردن دوره بیماری خود در منزل است.
به گفته سخنگوی وزارت بهداشت، دانشمندان و متخصصان معتقدند آبله میمونی کشندگی بالایی نداشته و قابل درمان است. افرادی که در گذشته دور واکسن آبله را تزریق کردهاند تا حدود قابل توجهی نسبت به این بیماری مصونیت خواهند داشت. پاک آئین در تشریح اقدامات صورت گرفته در جهت شناسایی موارد مشکوک آبله میمون و همچنین پیشگیری از شیوع آن در کشور در گفتگویی اظهار کرد: از ابتدای شناسایی اولین موارد ابتلاء به آبله میمونی در دنیا، وزارت بهداشت رصد این بیماری در جهان را با سرعت و دقت دنبال کرده است. با توجه به اینکه بیماری آبله میمونی در برخی از کشورهای دنیا دیده شده و تعداد موارد قطعی آن به 200 نفر در جهان رسیده است، برای پیشگیری از ورود و گسترش بیماری در کشور به واحدهای بهداشتی آمادهباش داده شده تا در صورت مشاهده موارد مشکوک، بررسیهای خود را انجام دهند.
پاک آئین افزود: دستورالعمل تشخیص و پیشگیری از بیماری آبله میمونی و دستورالعمل نمونهگیری از بیماران احتمالی تهیه شد که به نوعی نقشه راه اولیه پیشگیری از شیوع آبله میمون محسوب میشود. با کسب اطلاعات جدید، این دستورالعمل نیز به روز خواهد شد. همچنین تجهیزات و امکانات تشخیصی به تعداد کافی تأمین و آزمایشگاه تشخیصی برای آبله میمونی در انستیتوپاستور راهاندازی و فعال شده است.
تشدید مراقبتهای بهداشتی در مبادی مرزی
دستیار رسانهای وزیر بهداشت با بیان اینکه تدابیر لازم برای ارتقای مراقبت بهداشتی در مرزها صورت گرفته و با مسئولان ذیربط در سایر وزارتخانهها هماهنگیهای لازم انجام شده است، افزود: در همین زمینه جلسه جانبی شورای عالی سلامت برای تقویت همکاریهای بین بخشی برگزار شد که با توجه به تصمیم اعضای این شورا، نظارت و مراقبتهای بهداشتی مرزی افزایش مییابد. پاک آئین تصریح کرد: زیرساختهای بومی مهیا شده برای تولید واکسن کرونا در کشور در مقابل دیگر تهدیدات بهداشتی از جمله بیماری "آبله میمون" قابل استفاده خواهد بود؛ هرچند فعلاً برای تصمیمگیری در این مورد زود است اما وزارت بهداشت با جدیت تمام پیگیر مسائل مرتبط با این بیماری است.
میزان کشندگی آبله میمون یک تا 10 درصد است
علیرضا ناجی رییس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی در این باره اظهار داشت: آبله میمون شبیه آبله است و واکسنهای آن میتواند جلوی عفونت مربوط به آبله میمون را بگیرد و اگر شیوع افزایش پیدا کند، دستورالعمل و تصمیمگیری درباره واکسیناسیون ارائه خواهد شد. به گفته وی، اکنون برای این نوع آبله میمون، واکسن جدیدی مجوز گرفته و ممکن است در دستور کار صورت گیرد، با توجه به اینکه در کودکان و زنان باردار میتواند تاثیرات بیشتری داشته باشد، پس باید نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری صورت گیرد.
ناجی ادامه داد: این ویروس آبله میمون کشندگی هم دارد و چون دو ورژن ژنتیکی مربوط به آفریقای غربی و آفریقای مرکزی را دارد برای آفریقای غربی میزان کشندگی با یک درصد و آفریقای مرکزی با 10 درصد کشندگی است.
اولین مورد شناخته شده ویروس آبله میمونی در سال 1958
اولین مورد شناخته شده ویروس آبله میمونی در سال 1958 در بین میمونهایی که برای تحقیقات و پژوهش نگهداری شدند، مشاهده شد. ولی اولین مورد انسانی این بیماری در سال 1970 در آفریقا و در یک کودک شناسایی شد. زادگاه آبله میمونی در کشورهای مرکزی و غرب آفریقا و در مناطقی پوشیده شده از جنگلهای بارانی استوایی است چرا که مخزن این ویروس علاوه بر میمونها برخی از جوندگان نیز هستند که البته هنوز به صورت دقیق و کامل مخزن این ویروس شناسایی نشده است. اما به علت تماس بین انسان و حیوانات در این مناطق این بیماری به انسان سرایت کرده است. آبله میمون دو مرحله اولیه و ثانویه دارد. وقتی این ویروس وارد بدن میشود ممکن است بین یک تا دو هفته هیچ علامتی نداشته باشد و گفته میشود بین 5 تا 21 روز علامتی ندارد. اما وقتی دوره کمون و پنهان آن خاتمه پیدا میکند، با علائم عمومی نظیر تب، سردرد شدید، درد عضلانی، کاهش انرژی بدن، کمر درد و تورم غدد لنفاوی شروع میشود و در کل ابتلا به ویروس آبله میمونی ابتدا با این علائم عمومی خواهد بود. این موضوع بسیار مهم است که ویروس آبله میمونی در دوره کمون 5 تا 21 روز امکان انتقال فرد به فرد ندارد و انتقال این ویروس از زمان شیوع علائم آغاز میشود و بعد از آن اثرات پوستی همچون تاولهای پوستی ایجاد شده که ابتدا مسطح اما آرام آرام برجسته میشوند و در درون آن تغییر رنگ ایجاد کرده و پس از پوستهریزی محو میشوند.
تماس پوست به پوست بیشترین راه انتقال بیماری آبله میمونی
به طور معمول از زمانی که علائم بالینی آبله میمون در فرد ایجاد شده تا زمانی که تاولها کاملا برطرف شود، فرد میتواند ناقل بیماری باشد و اگر در تماس نزدیک با یک فرد سالم قرار بگیرد میتواند این بیماری را انتقال دهد. بیشترین راه انتقال بیماری آبله میمونی، تماس نزدیک از جمله تماس پوست به پوست است. اما انتقال قطرهای از طریق تنفس، تماس انسان با حیوانات آلوده و خوردن گوشت آلوده نیز از دیگر راههای ابتلا به آبله میمون است. انتقال بیماری از طریق مادر به جنین نیز راه دیگر انتقال این ویروس است.
تورم غدد لنفاوی یکی از علایم آبله میمونی
علایم آبله میمونی در انسان شبیه یا خفیفتر از بیماری آبله و دوره بروز آن، پنجروز است که با تب، سردرد، درد عضلانی، درد کمر، لرز و احساس خستگی شدید شروع میشود، تنها فرق علامتی آبله میمونی و سایر بیماریها با ظاهر مشابه در این است که میتواند غدد لنفاوی را درگیر و متورم کند. آبله میمونی عفونت ویروسی است که به صورت ضایعات جلدی (بثورات پوستی) در صورت و قسمتهای مختلف بدن ایجاد میکند. عفونت در نتیجه تماس مستقیم با خون، مایعات بدن، ضایعات پوستی یا مخاطی حیوانات آلوده اتفاق میافتد.
اجتناب از هرگونه تماس پوستی با افراد مبتلا در پیشگیری از آبله میمون
سازمان جهانی بهداشت (WHO) یک کمیته اضطراری تشکیل داده است تا بررسی کند که آیا شیوع بیماری آبله میمون شرایط اضطراری جهان را تغییر میدهد یا خیر؟ مدیرعامل این سازمان اعلام کرده است که در این زمینه نیاز به نظارت تشدید شده در جامعه وسیعتر وجود دارد. بیماری آبله میمون از طریق سطوح و مواد قابل انتقال است؛ بنابراین توصیه میشود از لمس کردن موادی که با انسان یا حیوان بیمار در تماس بودهاند، خودداری کنید. فردی که با شخص مبتلا به بیماری آبله میمون تماس داشته است باید اقدامات محافظتی انجام دهد. سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرده است که مهمترین اقدامات برای پیشگیری از انتقال بیماری آبله میمون، اجتناب از هرگونه تماس پوستی با افرادی بوده که ممکن است آلوده باشند. دیگر اقدامات پیشگیرانه شامل شستن کامل دستها با آب و صابون و سرفه یا عطسه کردن داخل یک دستمال شخصی است.
تاثیر 85 درصدی واکسیناسیون علیه آبله در پیشگیری از آبله میمون
به گفته پزشکان، واکسیناسیون میتواند خطر بروز آبله میمون را تا حدود 85 درصد افزایش دهد. ممکن است واکسیناسیون از بروز عفونت جلوگیری نکند، اما افراد واکسینه شده بهتر از دیگران در برابر عفونت شدید ایمن هستند. هماکنون واکسن آبله ایموانکس (Imvanex) به عنوان محافظت در برابر آبله میمون در بسیاری از کشورها تأیید شده است. البته این واکسن به عنوان پیشگیری از ویروس برای جمعیت عمومی توصیه نمیشود؛ زیرا فقط برای گروههای خاص استفاده میشود.