آخرین نظرات مرحوم روستاآزاد درباره پیشرفت ایران؛ هرجا مردم وارد عمل شدند موفق شدیم
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، «رضا روستاآزاد»؛ نامی آشناست برای دانشجویان و بخصوص نخبگان دهه 90 که دوران دانشجویی خود را در دانشگاه صنعتی شریف گذراندند، معنای واقعی «استاد» را به منصه ظهور گذاشته بود، با دانشجویانش صبور، مهربان و البته با برنامه بود.
بارها پیش آمده بود که برای مصاحبه به دفترش در دانشگاه شریف رفتم، چه در زمان ریاست و چه در زمانی که فقط نام استاد دانشگاه شریف را یدک میکشید، همیشه سر ساعت برای مصاحبه آماده بود، در میان مصاحبه هم گاهگاهی عذرخواهی میکرد و دقایقی را پاسخگوی دانشجویانش میشد، در مصاحبهها وقتی درباره پیشرفت علمی ایران صحبت میکرد چنان با غیرت حرف میزد که گویا همین لحظه در حال جنگ با دشمنان ایران در جبهه نبرد است، استادی متعهد، متخصص، نخبه و کاربلد بود، انقلابی بود و انقلابی حرف زد و انقلابی عمل کرد تا اینکه در یک سفر علمی مورد حمله بیوتروریستی قرار گرفت و دچار یک بیماری شدید پوستی شد و حرکات اعضای بدنش با مشکل مواجه شد.
یادم است با همین شرایط هم برای مصاحبه به خبرگزاری آمد، جلساتش را هم شرکت میکرد و از ارائه مشاوره به مسوولان دریغ نمیکرد، آنقدر احساس مسوولیت داشت و به فکر مسوولیتش بود که کمتر کسی است که دوران درخشان دانشگاه صنعتی شریف در زمان ریاست رضا روستا آزاد را در دانشگاه انکار کند.
رضا روستا آزاد رئیس اسبق دانشگاه صنعتی شریف و عضو هیات علمی دانشکده مهندسی شیمی و نفت عصر روز گذشته پس از یک دوره تحمل بیماری دار فانی را وداع گفت و امروز با حضور همکاران، دوستان و دانشجویانش تشییع شد.
بر آن شدیم تا گزیدههایی از آخرین مصاحبههایش را بازنشر کنیم.
* باید به دانشجویان ماهیگیری یاد بدهیم تا بتوانند خودشان شغل ایجاد کنند
دانشگاهیان چه نقشی میتوانند در رونق تولید و توسعه اشتغال داشته باشند؟
روستاآزاد: عوامل بسیاری در تولید نقش دارد که دانشگاهیان نیز یکی از این عوامل هستند، اما آنچه بسیار اهمیت دارد این است که ما باید بتوانیم به دانشجویان و فارغ التحصیلان ماهیگیری یاد بدهیم، به این صورت که باید کاری کنیم تا شغل ایجاد شود و ما برای این منظور یک انجمن خیریه متشکل از دوستان دانشگاهی راهاندازی کردیم که کارهای اولیه آن انجام شده و در حال تأسیس است.
ما قرار است از طریق این انجمن، دلسوزانی که در مملکت هستند و دغدغه کار و اشتغال و کارآفرینی دارند، را دور هم جمع کنیم تا تلاش کنند که کاستیهای دانشگاهها، مجلس و قوه مجریه را گوشزد کنند.
* دانشگاهها چه فارغالتحصیلانی باید به جامعه تحویل دهند
به نظر شما دانشگاهها و مؤسسات آموزشی باید چه فارغالتحصیلی تحویل دهند؟
روستا آزاد: باید اولا آدم باوجدان تربیت کنند، دوم اینکه فرد متدین و میهندوست تربیت کنند تا اگر چیزی هم یاد گرفت نگوید فلانجا 5 دلار بیشتر میدهد و بخاطر پول کشورش را بفروشد، سوم اینکه تئوریهای واقعی بلد باشد نه تئوریهای انتزاعی و مسئله بعد اینکه کار عملی هم در کنار تئوری بداند.
آیا دانشگاهها میتوانند با توسعه اقتصاد دانشبنیان کمک کنند تا از اقتصاد متکی بر نفت خارج شویم؟
روستاآزاد: دانشگاهها با تربیت نیروی سالم، مؤمن و با وجدان میتوانند به این پیشرفت کمک کنند.
* جوانان کشور وطن فروش نیستند
با توجه به اینکه شما معتقد هستید خارج شدن ما از اقتصاد نفتی و رونق تولید بخصوص تولید دانشبنیان یک ضرورت است، ما چگونه میتوانیم به آن دست یابیم؟
روستاآزاد: باید شرایط تولید مناسب باشد و قوانین دستوپاگیر نباشد، وقتی نظام اجتماعی و سه قوا درست کار نکنند جوانان به رفتن از کشور فکر میکنند، جوانان مانند هر قشر دیگر در هر جامعهای خوب و بد دارند و نمیتوان گفت جوانان مشکل دارند یا خدای نکرده وطنفروش هستند، ما جوانی مانند مصطفی احمدی روشن داریم، بنابراین در هر قشری خوب یا بد وجود دارد، اگر نظام حاکم بر مسائل در زمینههای مختلف به خصوص قوه مجریه درست کار کند، وضعیت درست میشود، اما وقتی این کاره نباشند مشکل ایجاد میشود.
در حال حاضر در علم و فناوری در دنیا حرفی برای گفتن داریم؟
روستاآزاد: قطعا داریم، 80 درصد نیروی متخصص ناسا ایرانی هستند، در مهندسی شیمی، مهندسان ما بسیار کارایی دارند، پالایشگاه خلیج فارس را خودمان طراحی کردیم و ساختیم. ما در سلولهای بنیادی و علم فضایی و هستهای کار کردهایم و همیشه حرف برای گفتن داشتیم؛ احمدیروشن، علیمحمدی و شهریاری از همین دانشگاهها بیرون آمدند.
* هرجا مردم وارد عمل شدند موفق شدیم
برخی افراد نفوذی در کشور برنامهشان وادادگی است و عقیده دارند که چرا باید زحمت بکشیم، می توانیم به آمریکا عرض ارادت کنیم و مشکلات ما حل شود در حالی که مقام معظم رهبری به درستی فرمودند که هزینه وادادگی بیشتر از هزینههای دیگر است
آقایان فکر میکنند ایران اگر نوچه آمریکا باشد پیشرفت میکند، در حالی که کشورهای واداده به آمریکا وضعیت بسیار بدی دارند، مگر مصر یا پاکستان واداده آمریکا نیستند؟ بحث این است که باید همت کنیم و زندگی را خودمان اداره کنیم. یکبار آقای هاشمی بحث لبخند زدن به غرب را انجام داد که اشتباه بود و حالا دوباره تکرار شد. امام (ره) فرمودند که اشراف نباید در رأس مملکت باشند، یعنی کسی که به رفاه و راحتی عادت کرده است نمیتواند کار مردم را انجام دهد بلکه کسی که در اوج فقر زندگی کرده، میتواند مردم را درک کند.
به نظر من جوانان میتوانند در بحث علمی و تولید هم آموزش ببینند و خودشان کار کنند، حتما به موفقیت میرسند همانطور که در انقلاب، جنگ، مدرسهسازی، دانش هستهای و سیل اخیر خودشان کار انجام دادند. مردم و جوانان باید همت کنند که بتوانند کاری کنند که دولت هرگز نمی تواند آن را انجام دهد، البته جوانان واقعا باید بخواهند، همانطور که در سیل، مسأله جنگ و سالهای دفاع مقدس را به خاطر آوردیم که مردم چگونه به هم کمک میکردند و با کمک به یکدیگر به موفقیت رسیدند.
پایان پیام /