آمادگی عملی طرف مقابل برای لغو تحریمها؛ پیششرط لازم برای موفقیت در مذاکرات وین
اعضای تیم مذاکرهکننده نشان میدهد ایران با عزم جدی در مذاکرات حاضر خواهد شد؛ بنابراین اگر طرفهای مقابل نیز قصد دستیابی به توافق را دارند، بهتر است با حسننیت در مذاکرات حاضر شده و گامهای جدی را برای اثبات این حسن نیت بردارند.
خبرگزاری میزان - علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان شنبه 6 آذرماه در صدر هیئتی برای حضور در دور آتی نشست کمیسیون مشترک برجام، وارد وین پایتخت اتریش شد. دور جدید از نشست کمیسیون مشترک برجام و اولین دور از مذاکرات لغو تحریمها در دولت جدید، بناست هشتم آذرماه در هتل «کوبورگ» وین میان ایران و 1+4 شامل روسیه، چین، فرانسه و انگلیس به اضافه آلمان و همچنین هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، آغاز شود. تیم همراه مذاکرهکننده ارشد کشورمان، ترکیبی از دستگاههایی که به نوعی درگیر تحریمهای ظالمانه هستند، از جمله نمایندگانی از وزارت نفت، بانک مرکزی و... هستند. بنا به گفته سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه، هیچ تغییر خاصی از حیث شخصیتهای حقوقی حاضر در این هیئت صورت نخواهد گرفت. براساس گزارشها، اعضای تیم کارشناسی هیئت قبلی تغییری نکرده است و تعدادی کارشناس نیز به آنها اضافه شده است. همچنین معاون ارزی بانک مرکزی، معاون اقتصادی وزارت خارجه، معاون بینالملل وزارت اقتصاد، معاون حقوقی وزارت امور خارجه در این مذاکرات حضور دارند. سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه در همین زمینه گفت: ایران با اراده جدی برای رفع تحریمهایی که بر ضد مردم ایران اعمال شده، با یک تیم کامل براساس همین هدف عازم وین خواهد شد. در دورههای قبلی مذاکرات، تعداد اعضای حاضر در تیمهای مقابل، چندین برابر اعضای تیم مذاکرهکننده ایران بود؛ اما این بار جمهوری اسلامی ایران تصمیم گرفته است از تمام ظرفیتهای خود برای حضور در مذاکرات برای لغو تحریمها استفاده کرده و با تیم کاملتری در مذاکرات حاضر شود. علی باقری پیش از قطعی شدن تاریخ مذاکرات با «انریکه مورا» هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام، ابتدا در تهران و سپس در بروکسل، دیدار و گفتوگو کرد و در این ملاقاتها، تاریخ 8 آذرماه برای آغاز مذاکرات وین، قطعی شد. معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشومان همچنین پیش از سفر به وین، با همتایان فرانسوی، انگلیسی و آلمانی به صورت دوجانبه و در پایتختهای آنها دیدار و گفتوگو کرد. وی با همتایان چینی و روسی خود، به صورت مجازی، گفتوگو کرد و در این خصوص در توییتی نوشت: «امروز نشست مجازی مفیدی با شرکای چینی و روسی داشتم؛ با تاکید بر همسویی سه کشور در مقابله با یکجانبهگرایی و تقویت همگرایی در مذاکرات پیش رو، مجددا تصریح شد آمریکا باید همه تحریمهای غیرقانونی را لغو کند.»
معاون سیاسی وزیر امور خارجه پیش از این در توییتی نوشته بود: «ایران مصمم به انجام مذاکراتی است که تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی را به صورت کامل و موثر لغو نموده، عادیسازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران را تضمین نموده و ضمانتهای معتبری برای عدم بدعهدی بیشتر فراهم کند». رئیس هیئت مذاکرهکننده پیش از انجام این سفر تصریح کرده بود: پیش شرط لازم برای موفقیت در مذاکراتی که در 8 آذر آغاز میشود، در گرو «راده جدی» و «آمادگی عملی» طرف مقابل برای «لغو تحریمها» است. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشومان نیز در تماس تلفنی اخیر خود با جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که اگر طرفهای مقابل آماده بازگشت به تعهدات کامل خود و رفع تحریمها باشند، دستیابی به یک توافق خوب و حتی فوری امکان پذیر است. امیرعبداللهیان تاکید کرد: علیرغم عهد شکنی آمریکا و سه کشور اروپایی در برجام، ما با حسن نیت و جدیت در مذاکرات وین حضور مییابیم و خواهان توافق خوب و قابل راستیآزمایی هستیم. بازگشت به برجام در عمل باید به معنی پایبندی به تمام مفاد و محتوای آن باشد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در گزارش ویدئویی از عملکرد صد روزه دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: ما همه مقدمات را برای رسیدن به یک توافق خوب، در صورتی که طرفهای مقابل به تعهدات کامل خود برگردند، سریع فراهم کردیم. به صراحت هم مواضع و مطالبات خودمان در ادامه گفتگوهایی که از گذشته وجود داشته و سندی که به عنوان بر جان و قطعنامه پس از آن سازمان ملل به تصویب رسانده، بیان کردیم. رئیس دستگاه دیپلماسی تاکید کرد: نظر صریح و روشن جمهوری اسلامی ایران این است که حقوق و منافع ملت ایران باید در میز مذاکره تامین و تحریمها باید لغو شود. ما امیدواریم که در مسیر گفتوگوهای وین بتوانیم گامهای اساسی و گامهای موفقیتآمیز رو به جلویی را داشته باشیم. امیرعبداللهیان با تاکید بر اینکه قطعا دست جمهوری اسلامی ایران بسته نخواهد بود و گزینههای مختلفی در مقابل ما قرار دارد، اضافه کرد: ما از گزینه گفتوگو و مذاکره در وین کار را شروع میکنیم. در مذاکره و در رسیدن به توافقات جدی هستیم و امیدوار هستیم آنگونه که در کلام طرفهای مقابل ما به ویژه غربیها میگویند جدیت آنها را هم ببینیم. اعضای تیم مذاکرهکننده نشان میدهد که ایران با عزم جدی در مذاکرات حاضر خواهد شد؛ بنابراین اگر طرفهای مقابل نیز قصد دستیابی به توافق را دارند، بهتر است با حسن نیت در مذاکرات حاضر شده و گامهای جدی را برای اثبات این حسن نیت، بردارند.