پنج‌شنبه 8 آذر 1403

آمار عجیب فرار مالیاتی

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع

وزیر امور اقتصادی و دارایی از تسهیل اعطای تسهیلات بانکی به خوش حساب‌ها خبر داد و گفت: اهالی باستی‌هیلز از اجرای مالیات بر عایدی سرمایه نگران باشند. سیداحسان خاندوزی با تاکید بر اینکه مجموعه دستگاه‌های فعال در حوزه اقتصاد کلان از جمله وزارت اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی و سازمان برنامه، در بهترین زمان و سطح از هماهنگی قرار دارند، اظهار کرد: حداکثر تلاش برای تحقق وعده‌های داده شده به مردم...

او به ارزیابی عملکرد دولت در بخش اقتصادی پرداخت و افزود: در راستای ارزیابی عملکرد وزارت اقتصاد در این دو سال نسبت به تابستان1400، در بخش تولید، اشتغال، بیکاری، صنایع و بسیاری از حوزه‌های مرتبط تغییرات بسیاری را می‌توان مشاهده کرد. اما در موضوعات مربوط به تورم و قیمت‌ها نقاط ضعفی وجود دارد. هر چند که دولت در هفت ماه اول کار خود تا فروردین1401 تورم را کنترل کرد؛ اما مجموع اتفاقات رخ‌داده در سال گذشته که تا پایان سال به طول انجامید، از نظر تورم سال ناخوشایندی برای دولت و مردم رقم زد. اما با تدابیری که از اسفند1401 به کار گرفته شد تا کنون، روند کاهش قیمت‌ها و تورم به سمت ثبات اقتصادی حرکت می‌کند.

وی در ادامه درباره آخرین وضعیت طرح مالیات بر سوداگری توضیح داد: نهم خردادماه ایرادات شورای نگهبان به مجلس ارسال شد و این ایرادات در کمیسیون اقتصادی در حال برطرف شدن است؛ اهمیت مالیات بر سوداگری در این است که هزینه زندگی جمع زیادی از مردم گروگان چند نفری است که به‌عنوان نوسان‌گیرها و دلالان بازارهای مختلف درحال فعالیت هستند، این افراد نقدینگی مازاد خود را در بازارهای مختلف وارد می‌کنند و باعث افزایش تورم در برخی حوزه می‌شوند. این قانون باید چند دهه قبل در کشور تصویب می‌شد. وزیر اقتصاد با بیان اینکه سوءتفاهمی وجود دارد مبنی بر اینکه این قانون شامل حال همه افراد جامعه می‌شود، ادامه داد: اهالی باستی‌هیلز باید از اجرای این قانون نگران باشند و بدانند دولت حتما به سراغ آنها خواهد رفت؛ زیرا 80میلیون نفر دیگر باید بتوانند زندگی توأم با آرامش داشته باشند.

هزینه‌های کشور باید بر دوش افرادی باشد که بیشترین بهره‌مندی‌ها را دارند. خاندوزی افزود: من موضوع اسناد عادی را هم در همین بستر مالیات بر سوداگری تحلیل می‌کنم که سال‌ها فعالان اقتصادی طرح را ارائه می‌دادند و اما در نهایت در مراجع درباره آنها تصمیم‌گیری نمی‌شد. اما گره‌گشایی رهبر انقلاب یکی از نقاط عطف تدابیر و احکام حکومتی است و در این موضوع بین دولت و قوه قضائیه هماهنگی زیادی وجود دارد. او با اشاره به همکاری با بانک مرکزی اظهار کرد: با همکاری بانک مرکزی نزدیک به 12میلیون دستگاه پوز را غیرفعال کردیم. 5/ 9میلیون دستگاه دیگر را کاملا به پرونده‌ها متصل کردیم و این کار تابستان سال گذشته خاتمه پیدا کرد و از میز کشور برای همیشه کنار رفت. همچنین انطباق این دستگاه‌ها با شماره پستی پرونده‌های مالیاتی سال گذشته شروع شد و تا پایان تابستان سال جاری تمام می‌شود.

وزیر اقتصاد درباره افرادی که فرار مالیاتی سنگین داشتند، گفت: 176هزار نفر شناسایی شدند که 700هزار میلیارد تومان گردش مالی داشتند بدون اینکه یک‌بار به اندازه یک کارگر یا کارمند مالیات و حقوق کشور را بپردازند و پرونده مالیاتی داشته باشند، حتی اسمی از این افراد نبود. خاندوزی افزود: همچنین 800کد ملی پیدا کردیم برای افراد زیر 5سال که تراکنش‌های میلیاردی داشتند. 1100کد ملی نیز برای اشخاص 5 تا 10سال داشتیم که تراکنش‌های بالای میلیارد در طول سال داشتند.

تلاش این است نرخ مالیات را از 25درصد به 20 و به 18درصد برای تولیدی‌ها کاهش یابد و برای سفته‌گران بیشتر شود. او در ادامه درباره معافیت‌های مالیاتی برخی شرکت‌های بزرگ عنوان کرد: بعضا معافیت‌های مالیاتی با هدف حمایت از تولید اعطا می‌شود که شخصا از آن دفاع می‌کنم؛ در سال قبل به شرکت‌ها گفته شد اگر سود به سرمایه‌گذاری مجدد برگردد معافیت مالیاتی حساب می‌شود و در این راستا صد هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری جدید بیش از سال1400 انجام شد.

وزیر اقتصاد در ادامه با اشاره به انتشار صورت‌های مالی 1100 شرکت دولتی و عمومی، گفت: این روند ادامه خواهد داشت. شفافیت‌های مربوط به حساب‌های بزرگ بانکی و ابر بدهکاران نیز باعث افزایش تراز شفافیت دولت و شرکت‌ها شد. خاندوزی با بیان اینکه کارنامه 900واگذاری استخراج شده است، گفت: همچنین درس‌های 16سال خصوصی‌سازی در ایران مشخص شد. قانون سیاست اصل44 نیاز به اصلاح داشت که لایحه آن تا اواسط پاییز سال قبل آماده و در کمیسیون مصوب و در سطح هیات وزیران مطرح شده است. تلقی در وزارت اقتصاد این نیست که خصوصی‌سازی مسیر غلطی است. شرکت‌های دولتی باید در یک اتاق شیشه‌ای نظارت شوند. او ادامه داد: تنها واگذاری صورت‌گرفته واگذاری 12درصد از هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس بود. پیش از این ایراد این بود که سیاستی برای پس از واگذاری وجود نداشت.

--> اخبار مرتبط