دوشنبه 5 آذر 1403

احزاب و بررسی محتاطانه عرصه رقابت‌های انتخاباتی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
احزاب و بررسی محتاطانه عرصه رقابت‌های انتخاباتی

تهران - ایرنا - تقویت گمانه‌زنی در مورد ورود احتمالی برخی چهره‌های سیاسی به عرصه انتخابات، مورد توجه تشکل‌های سیاسی است. سیاسیون، احزاب و تشکل‌ها در مورد نامزدی یا حضور نیافتن شماری از چهره‌ها، ملاحظات و نگرانی‌هایی دارند.

روز 28 خردادماه، سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. تکاپوهای انتخاباتی از مدت‌ها قبل آغاز شده و نهادهای مجری و ناظر انتخابات، احزاب، چهره‌های شاخص جریان‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی کارزار انتخابات را پیش می‌برند.

این گزارش آخرین رخدادها در خصوص انتخابات پیش رو طی شبانه‌روز گذشته را به صورت جمع‌بندی ارائه می‌کند. تازه‌ترین اخبار در مورد تحولات و رویدادهای مرتبط با برگزاری انتخابات و آخرین مواضع نهادهای مسئول در این امر، تشکل‌های سیاسی و نامزدهای احتمالی انتخابات را در این گزارش می‌خوانیم.

آخرین مواضع نهادهای مسئول در برگزاری انتخابات

* نائب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس: طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری به انتخابات 28 خرداد نمی‌رسد

توییت اخیر «عباسعلی کدخدایی» سخنگوی شورای نگهبان به‌طور سربسته ناظر به باقی ماندن 2مورد ایرادات هیات نظارت بر حسن اجرای سیاست‌های کلی نظام بود و اینکه شورای نگهبان نظر هیئت عالی نظارت را به استناد اصل 110 قانون اساسی به مجلس ابلاغ کرد و آن را مغایر اصل 102 شناخت.

«محمدحسن آصفری» نائب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس درباره محتوای این 2 ایراد گفت: ایراداتی که هیات نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به طرح گرفته است، نخست بحث سنی است. نظر مجمع این است که باید شرایط سنی برداشته شود، یعنی حداقل و حداکثر 40 تا 75 سال باید برداشته شود و این در حالی است که خود شورای نگهبان آن را مخالف شرع و قانون اساسی تشخیص نداده است. ایراد دوم تعریف رجل سیاسی است. اعتقاد مجمع این است که بحث رجل سیاسی نباید در قوانین عادی بیاید. این بخش نیز مورد ایراد شورای نگهبان نبوده و به صرف ایراد مجمع بازگشت خورده است.

آصفری در پاسخ به این سوالات که آیا این طرح به انتخابات ریاست‌جمهوری سیزدهم در 28خردادماه خواهد رسید یا خیر، گفت: خیر.

از تشکل‌های اصولگرا چه خبر؟

*نایب رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب: 12 نفر از نمایندگان احزاب در شورای ائتلاف فعالیت دارند

«مهدی چمران» نایب رئیس شورای ائتلاف نیروهای انقلاب در مصاحبه‌ای اظهار داشت: اعضای شورای ائتلاف از طرف گروه‌هایی هستند که زیرمجموعه‌هایی دارند یا به نمایندگی از حزب خود در جلسات شرکت می کنند؛ در حال حاضر 12 نفر از نمایندگان احزاب در شورای ائتلاف فعالیت دارند که ممکن است این تعداد افزایش پیدا کند. کمیته احزاب هم در شورای ائتلاف فعالیت می کند از این رو احزابی که تمایل به فعالیت دارند، می توانند در آن کمیته هم حضور داشته باشند اما در شورای مرکزی ائتلاف، نماینده 12 حزب شرکت می‌کنند.

چمران با اشاره به اینکه این شورا سامانه مجمع خود را تشکیل داده است، گفت: تهران مثل دیگر شهرها مجمعی دارد که برای ریاست جمهوری و شورای شهر از این مجمع و رای کسانی که در آن حضور می‌یابند استفاده می‌شود؛ کسانی که در این مجمع رای بیاورند به عنوان نامزد انتخاب می‌شوند.

*دبیر سیاسی «جبهه ایستادگی»: توصیه‌ام این است که روسای قوا نامزد نشوند

«حسین کنعانی مقدم» دبیر سیاسی جبهه ایستادگی، گفت: توصیه من این بود که روسای قوا نامزد انتخابات نشوند به لحاظ اینکه آن‌ها اکنون مسئولیت‌هایی که دارند اگر به خوبی انجام دهند نفع آن برای مردم بیشتر است. همچنین اگر عدالت سیاسی و تبلیغاتی در چنین شرایطی رعایت نخواهد شد به این علت که روسای قوا فرصت و دسترسی‌شان به رسانه‌ها و سفرهای استانی خیلی بیشتر از دیگران است و این می‌تواند سوال‌های جدی در بحث انتخابات مطرح کند.

به گفته کنعانی مقدم، اگر همه جریان اصولگرایی به این اجماع برسند که آقای رئیسی وارد جریان شود و همه کمک کنند یک ائتلاف درون جریانی شکل بگیرد، به نظر می‌رسد که آقای رئیسی باید به این موضوع فکر کنند؛ در غیر اینصورت باید فضا را باز کنند و ایشان از یکی از کسانی که می‌تواند مسائل و مشکلات اجرایی کشور را حل کند، کمک و حمایت کند.

کنعانی مقدم در خصوص احتمال عدم حضور سیدابراهیم رئیسی در رقابت‌ها و اجماع روی قالیباف، اظهار کرد: به نظر من فقط آقای رئیسی می تواند چنین اجماعی ایجاد کند.

آخرین اخبار از احزاب و تشکل‌های اصلاح‌طلب

*عضو جبهه اصلاحات ایران: ظریف به عنوان یک ظرفیت به جامعه معرفی می شود

«جواد امام» عضو نهاد اجماع‌ساز اصلاح‌طلبان در مصاحبه‌ای در رابطه با مصادیق اصلاح طلبان بعد از سیدحسن خمینی برای حضور در انتخابات گفت: ظریف یک ظرفیت است و او توسط جبهه اصلاحات به عنوان یک ظرفیت به جامعه معرفی می شود ولی در نهایت کسی که باید بپذیرد، شخص ظریف است دوستان تلاش خود را انجام می دهند اما اصل بر این است که خود شخص بپذیرد.

او اضافه کرد: ما دو نفر از شخصیت ها را به عنوان کاندیداهای حداکثری پذیرفته بودیم که یکی محمدرضا خاتمی و دیگری سید حسن خمینی بود. من فکر می کنم کاندیداهای بعدی با فاصله از این ها هستند اینکه فکر کنیم جایگزین اینها هستند نه اینطور نیست.

*دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات ایران: جبهه اصلاحات ایران هنوز وارد بحث مصادیق نشده است

«علی صوفی» دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات ایران درمصاحبه‌ای گفت: احزاب در جبهه اصلاحات به این مرحله نرسیده‌اند که بخواهند مصادیق مشخص کنند. شاید از خود احزاب به سراغ برخی از افراد بروند و از آنها دعوت کنند که در انتخابات ثبت‌نام کنند و بعید هم نیست که احزاب در حال حاضر چنین کارهایی را انجام داده باشند اما جبهه اصلاحات که متولی این کار است، هنوز وارد این مرحله نشده.

صوفی همچنین در مواجهه با این سوال که چرا تاکنون حتی بر روی گزینه های احتمالی صحبتی صورت نگرفته است در حالی که فرصت زیادی تا انتخابات باقی نمانده، پاسخ داد: علت اینکه اصلاح‌طلبان بر روی گزینه خاصی متمرکز نشده‌اند این است که از بین کسانی که نامزد احتمالی هستند، چهره شاخصی که بتواند تمامی اصلاح طلبان را به اجماع برساند و برجستگی‌هایی نسبت به کاندیداهای دیگر داشته باشد وجود ندارد.

*دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی: با اصل اعلام کاندیداتوری فردی مخالف نیستم

«غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران در مصاحبه‌ای، درباره احتمال کاندیداتوری «سید مصطفی تاجزاده» برای شرکت در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری چنین نظر داد: من با اصل اعلام کاندیداتوری فردی مخالف نیستم، مخصوصا ایشان که یک‌سری صحبت‌های داشته‌اند و بعضی از دوستان هم به آن اشکال وارد کرده‌اند. به نظرم خوب است اگر وزارت کشور و شورای نگهبان ایشان را تائید کنند و فکر می‌کنم این امر امتحان خوبی است که مشاهده کنیم مردم این نوع لحن و گفتار را انتخاب می‌کنند یا خیر.

کرباسچی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود گزینه نهایی حزب کارگزاران سازندگی محمدجواد ظریف و اسحاق جهانگیری است آیا چنین موضوعی صحت دارد یا خیر، گفت: هنوز شخصی اعلام کاندیداتوری نکرده است، نه آقای ظریف و نه آقای جهانگیری هنگامی که فردی اعلام نکرده است و می‌گوید من نمی‌آیم چگونه کاندیدا کنیم؟

* عضو حزب کارگزاران سازندگی: اصلاح‌طلبان ظریف را به عنوان گزینه‌ای جدی درنظر دارند

«علی محمد نمازی» عضو حزب کارگزاران سازندگی در خصوص حضور محمدجواد ظریف در انتخابات ریاست جمهوری 1400، بیان کرد: با موقعیتی که برای سیدحسن خمینی در انتخابات پیش آمد و از حضور در انتخابات منصرف شد، به نظر می‌آید که موقعیت آقای ظریف برای حضور در انتخابات بهتر شد و اصلاح طلبان به عنوان یک گزینه جدی وی را مورد بررسی قرار می‌دهند.

نمازی با تاکید بر اینکه هنوز مشخص نیست که محمدجواد ظریف به عنوان گزینه نهایی اصلاح طلبان است یا خیر، ادامه داد: شورای اصلاح طلبان در این خصوص باید تصمیم گیری کند، اما زمینه برای قرار گرفتن ظریف در فهرست کاندیداهای اصلاح طلبان فراهم شده است.

* عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی: برخی احساس می‌کنند نسبت به آقای خاتمی فرزند خوانده تر هستند

«محمد عطریانفر» عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران درباره انتقادات از رفتار پدرسالارانه حزب کارگزاران گفت: اصلا ما کی هستیم که بخواهیم پدر باشیم؟ حداکثر بگوییم مثلا آقای هاشمی رفسنجانی زمانی پدرسالار بوده است، آقای خاتمی تا حدودی که البته خود ایشان قائل به این القاب نیست، ما در جایگاهی نیستیم که بخواهیم احساس پدری کنیم که دیگران فرزندان ما باشند. اتفاقا برخی احساس می کنند نسبت به آقای خاتمی فرزند خوانده تر هستند. این ایراد وجود دارد و مصداق آن دوستان اتحادی هستند ولی شخص آقای خاتمی اینگونه فکر نمی کند.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*