چهارشنبه 3 بهمن 1403

ارتش؛ وفاداری و تبلور فرماندهی اسلامی

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
ارتش؛ وفاداری و تبلور فرماندهی اسلامی

امروز 29 فروردین ماه روز ارتش جمهوری اسلامی ایران است. روزی که حضرت امام خمینی (ره) با نامگذاری آن، نفس و روح تازه‌ای در ارتش دمیدند. 29 فروردین تبلور غیرت و مردانگی کسانی است که در مبارزه با رژیم شاه نهایت دلیرمردی را از خودشان نشان دادند و اوج این دلیرمردی در بیعت تاریخی تعداد قابل توجهی از پرسنل نیروی هوایی و همافران با حضرت امام خمینی (ره) در روز 19 بهمن ماه 1357 بود که با وجود...

با پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن‌ماه 1357، بحث انحلال یا بقای نهادها و دستگاه‌های باقی مانده از دوره رژیم شاه مطرح شد. یکی از این نهادها، ارتش بود و برخی افراد و گروه‌ها با انگیزه‌های متفاوت به دنبال منحل شدن ارتش بودند. از جمله این گروه‌ها، چریک‌های فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق بودند که در جریان اعتراضات مردمی و درگیری‌ها، با ورود به برخی پادگان‌ها و مراکز ارتش، اسلحه و تجهیزات بسیاری را غارت کردند. این گروه‌ها بر این اعتقاد بودند که باید ارتش جدیدی تشکیل شود. چریک‌های فدایی خلق ارتش جدید را "ارتش خلق" و سازمان مجاهدین خلق، ارتش جدید را "ارتش بی‌طبقه توحیدی" پیشنهاد می‌دادند. به عنوان مثال، در بخشی از قطعنامه پایانی تجمع چریک‌های فدایی خلق در اسفند 1357 آمده بود: «ارتش و دستگاه‌های عریض و طویل اداری که ستون‌های رژیم وابسته به امپریالیسم به‌شمار می‌روند، باید هرچه زودتر منحل شوند و ارتش نوین خلق و ارگان‌های اداری نوین که پاسخ‌گوی شرایط نوین هستند به وجود آیند.» که همه این تنش‌ها با پیام حضرت امام که فرمودند: «روز چهارشنبه 29 فروردین روز ارتش اعلام می‌شود. ارتش محترم در این روز در شهرستان های بزرگ با ساز و برگ به رژه بپردازند و پشتیبانی خود را از جمهوری اسلامی و ملت بزرگ ایران و حضور خود را برای فداکاری در راه استقلال و حفظ مرزهای کشور اعلام نمایند.»(صحیفه امام، ج7، ص: 20 و 21) پایان یافت.

ارتش جمهوری اسلامی ایران از بدو پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون در صحنه‌های مختلف و مورد نیاز نظام جمهوری اسلامی ایران کارنامه درخشانی از خود به یادگار گذاشته و این همراهی با انقلاب اسلامی و مردم هنوز ادامه دارد.

این نیرو بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و به دنبال آغاز غائله گروهک‌های ضد انقلاب در نقاط مختلف کشور به ویژه در مناطق غرب و شمال غرب و دیگر نقاط کشور با بهره‌گیری از فرماندهان انقلابی و با تجربه خود و نیروهای چندگانه‌اش، ضربات سهمگینی بر این گروهک‌ها وارد کرد.

با شروع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران نیز ارتش جمهوری اسلامی ایران برخلاف برخی اظهارنظرها مبنی بر غافلگیری این نیرو در آغاز جنگ، حماسه‌های بسیاری آفرید. به عنوان مثال، نیروی هوایی ارتش توانست تنها دو ساعت پس از آغاز حمله همه جانبه رژیم بعث عراق به ایران (31 شهریور 1359)، مناطق حساس و استراتژیک عراق را بمباران کند و فردای آغاز جنگ (اول مهرماه 1359) در یک عملیات پیچیده و موفق که حاکی از برنامه‌ریزی قبلی این عملیات بود با 140 فروند هواپیما در عملیات «کمان 99» که به «عملیات 140 فروندی» معروف شد چندین نقطه اقتصادی و نظامی عراق را بمباران و خسارات زیادی بر رژیم بعث عراق وارد کرد. حماسه تفنگداران نیروی دریایی ارتش در دفاع از خرمشهر نیز برای همیشه در تاریخ ثبت شده است.

مروری بر عملکرد ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع‌نشان می‌دهد این نیرو با طراحی و اجرای عملیات‌های مختلف در طول آن دوران به همراه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سایر نیروهای مردمی نقش بسزایی در دفاع از تمامیت ارضی کشورمان ایفا کرد و به جرأت می‌توان گفت ارتش در همه عملیات‌های دفاع‌مقدس بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته حضور داشت.

با پایان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، ارتش جمهوری اسلامی ایران در ادامه مأموریت‌های خود در زمینه‌های مختلف دفاعی و خودکفایی، گام‌های موثری برداشت و تاکنون دستاوردهای افتخارآمیزی به دست آورده است که حاکی از حرکت این نیرو در راستای اهداف انقلاب اسلامی است. این نیرو همچینن با آمادگی بالا در دفاع از مرزهای زمینی، هوایی و دریایی کشور کاملا آماده و موفق در حال انجام وظیفه است. در این میان نباید از نقش موثر ارتش در مبارزه به داعش هم گذشت.

اغراق نیست اگر بگوییم ارتش جمهوری اسلامی ایران همزمان با انجام ماموریت‌های محوله در زمینه‌های دفاعی و خودکفایی، با تمام توان و همواره در زمان‌هایی که نیاز بوده از جمله حوادث طبیعی همچون زلرله و سیل یار و یاور مردم و نهادهای خدمات‌رسان بوده و در این راستا از هیچ تلاشی فروگذار نکرده است. به ویژه این روزها در مقابله با ویروس کرونا در زمینه درمان مبتلایان به ویروس کرونا و مراقبت بعد از درمان، خدمات ارتش قابل توجه و شایسته تقدیر است. در بسیاری از پادگان‌ها و شهرک‌های مسکونی ارتش، کارکنان و خانواده‌های آنها به شکل‌های مختلف اعم از تولید لوازم بهداشتی و درمانی بصورت خودجوش و داوطلبانه در حال خدمت و فعالیت هستند.

و پایان سخن اینکه، تاریخ کشورمان مملو از حماسه‌هایی است که در هر یک از آنها عوامل انسانی بخش اصلی و انکارناپذیر محسوب می‌شوند و تحولات مختلف در کشور از جمله مبارزات مردم ایران با رژیم شاه و همچنین دوران دفاع‌مقدس گنجینه‌ای از انسان‌های متعهد و وفاداری به یادگار گذاشت که جای تعدادی از آنها در میان ما خالی است و در واقع شامل آیه «عند ربهم یرزقون...» شده‌اند. آنها در زمان حیات‌شان با تقویت حس برادری، نوعدوستی، تعهد و مسئولیت‌پذیری نسبت به دین و میهن، صفحات مالامال از افتخار و ایثار را به تاریخ کشورمان افزودند و با خلاقیت و ابتکار عمل، اراده ایران و ایرانی را به نمایش گذاشتند که همه اینها را می‌توان در تراز عملکرد و هدایت و فرماندهی متناسب با آموزه‌های اسلامی به حساب آورد.

این افراد که تعداد قابل توجهی از آنان فرماندهان میدان‌ها بودند با تکیه بر خصوصات برجسته نشأت گرفته از آموزه‌های اسلامی توانستند قله‌های رفیعی را در فرماندهی طی کنند. تعداد قابل توجهی از آنها به شهادت رسیدند و عده زیادی از آنها هنوز در سنگرهای مرتبط با اهداف انقلاب اسلامی، ضمن مدیریت راهبردی، تجربیات گران‌بهای خود را در اختیار فرماندهان جوان قرار می‌دهند تا این زنجیره فرماندهی اسلامی همچنان در مسیر روشن خود حرکت کند. ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در این راستا فرماندهان بزرگی همچون سپهید شهید ولی‌الله قره‌نی، سپهبد شهید علی صیاد شیرازی، سرلشکر شهید عباس بابایی، سرلشکر شهید عباس دوران، سرلشکر شهید احمد کشوری، سرلشکر شهید علی اکبر قربان شیرودی، سرلشکر شهید حسین ادبیان و... تقدیم کشور کرده است.

یادشان گرامی باد.

ناصر ملائی؛ خبرنگار ایسنا.

انتهای پیام