اردستان، ظرفیتی برای سرمایهگذاری در مسیر توسعه
کاشان - ایرنا - اردستان با گستره 11 هزار و 591 کیلومترمربع در شمال شرقی اصفهان، ظرفیتهای بسیاری در حوزههای گوناگون از صنعت و معدن تا اثرهای تاریخی دارد که فرصتی برای سرمایهگذاری در مسیر توسعه این شهرستان فراهم کرده است.
به گزارش ایرنا، اصفهان با جمعیت بیش از پنج میلیون نفر و برخورداری از افزون بر 10 هزار واحد صنعتی و تولیدی با سرمایهگذاری 221 هزار میلیارد ریال و اشتغال 263 هزار نفر و همچنین حدود 840 معدن در حال بهرهبرداری با سرمایهگذاری بیش از 10 هزار میلیارد ریال و حدود 180 هزار واحد صنفی یکی از صنعتیترین استانهای کشور به شمار میرود.
اردستان در نزدیکی شمال اصفهان اگرچه در سده کنونی با معضل مهاجرت روبهرو بوده اما در سالهای اخیر با بهبود سطح خدماترسانی منجمله راهاندازی پنج مرکز آموزش عالی در نقاط مختلف این منطقه در راستای تبدیل به یکی از کانونهای توسعه در سالهای آتی، برداشته شدن گامهای خوبی را شاهد بوده است.
این شهرستان اقتصادی بر پایه کشاورزی، باغداری، دامپروری و صنایع دستی دارد اما با وجود بخش تعاونی فعال، بیش از 100 واحد صنعتی و معدنی در کنار اثرهای گوناگون تاریخی و طبیعی به باور مسئولان ظرفیت مهمی برای توسعه به شمار میرود.
یکی از نقاط قوت اردستان برخورداری از پیشینه تاریخی پربار و واقع شدن در جوار محور ترانزیت شمال - جنوب کشور است که با توجه به روند رو به اشباع کلانشهرها در بحث توسعه از منظر مشکلاتی مانند ترافیک، آلودگی هوا، گرانی زمین و مسکن میتواند جایگزین خوبی برای جذب سرمایه باشد.
مزیتهای سرمایهگذاری
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت اردستان در مورد ظرفیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری این شهرستان به ایرنا گفت: واقع شدن در مرکز کشور و عبور جاده ترانزیت شمال - جنوب، عبور راهآهن تهران - اصفهان و تهران - جنوب، دسترسی آسان به تهران و اصفهان از نظر جغرافیایی فرصتی خوبی برای منطقه فراهم کرده است.
محمدرضا باقری افزود: همچنین وجود شهرکها و ناحیههای صنعتی وسیع و هموار، امکانات زیربنایی کافی مانند آب صنعتی، برق، عبور خط هشتم انتقال گاز سراسری و نیروی کار مناسب از مزیتهای اقتصادی موجود آن است.
وی در مورد اقدامهای دولت در جذب سرمایهگذاران بیان کرد: حمایت همه جانبه از صنعتگران و سرمایهگذاران با پیگیری همه امور تا رسیدن به نتیجه از سوی مسئولان شهرستان از جمله تلاشهای دولت در این راستا است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت اردستان پرداخت تسهیلات ثابت 12 درصدی و سرمایه در گردش 18 درصدی به سرمایهگذاران، برطرف کردن مشکلات واحدهای صنعتی با طرح و تصویب موضوع در کارگروه ستاد تسهیل شهرستان و واگذاری زمین در شهرکهای صنعتی با اقساط بلند مدت پنج ساله به متقاضیان را از دیگر تمهیدهای دولت برای جذب سرمایهگذاران بخش خصوصی برشمرد.
عملکرد موفق بخش تعاون
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی اردستان نیز در گفت و گو با ایرنا تشریح کرد: این شهرستان دارای 167 شرکت تعاونی در رستههای مختلف تولیدی، توزیعی و خدماتی است که از این تعداد 100 تعاونی فعال، 67 تعاونی راکد و غیرفعال هستند.
مهدی خانی افزود: با تلاشهای صورت گرفته در سالهای گذشته نسبت تعاونیهای فعال اردستان به تعاونیهای غیرفعال و راکد شیب صعودی قابل توجهی داشته، به صورتی که از منفی به مثبت 60 درصد تبدیل شده است.
وی بیان کرد: درصد بالایی از تعاونیها در سطح شهرستان اردستان در زمینه کشاورزی و دامپروری فعالیت میکنند که از شاخصترین آنها میتوان به شرکت تعاونی تولیدی فرش دستباف کویر نصر اشاره کرد.
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی اردستان همچنین به شرکت تعاونی خدمات مکانیزاسیون کشاورزی، دامپروری و مشاورهای آتیهسازان کویر مهاباد اشاره کرد که در هفته تعاون امسال به عنوان یکی از تعاونیهای برتر در سطح استان اصفهان انتخاب شد.
وی اضافه کرد: شرکت تعاونی کشاورزی و دامپروری ریحان کویر که در زمینه کشاورزی فعالیت دارد نیز به عنوان تعاونی برتر در سطح استان در سال 1397 دست یافت و شرکت تعاونی خدمات مکانیزاسیون کشاورزی پردیس زواره هم به عنوان کارآفرین برتر سال 98 در سطح استان انتخاب شد.
خانی از دیگر فعالیتهای شاخص شهرستان اردستان را شرکت تعاونی فولاد کویر دانست که با کمک سرمایهگذار خارجی مشتمل بر سه خط تولید، خط تولید آهن اسفنجی با میزان پیشرفت 92 درصد، خط ذوب و فولادسازی با میزان پیشرفت 40 درصد، خط انتقال و نیروگاه برق هشت مگاواتی با پیشرفت 65 درصد در حال تکمیل است.
وی با اشاره به راهاندازی شرکت تعاونی تولیدی خوراک دام و طیور بهمن افتخار زواره به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای تعاونی استان اصفهان اظهار داشت: به منظور استفاده از منابع خرد مردمی و سرمایههای کوچک در راستای افزایش بهرهوری، استفاد از خرد جمعی و توسعه بسترسازی لازم برای جلب سرمایهگذاران در حوزههای زیرساختی، عمرانی، تولیدی و خدماتی مهمترین اقدام در ماههای آینده با تشکیل تعاونی توسعه عمران این شهرستان خواهد بود.
افق گردشگری 1404
اردستان همچنین 67 اثر ثبت ملی، یک اثر ثبت جهانی، 2 بافت تاریخی و 78 محوطه باستانی دارد که در این سالها تا حدودی مغفول مانده است اما ظرفیتی قابل اتکا در مسیر توسعه صنعت گردشگری این شهرستان به شمار میرود.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردستان در این زمینه تشریح کرد: این شهرستان تا نیمه سال 97 سه خانه بومگردی داشت و یک مجموعه جهانگردی که مربوط به دوران پیش از انقلاب اسلامی بود اما در عمل زیرساخت مناسبی از نظر اقامت و پذیرایی وجود نداشت.
مهدی مشهدی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: بر این اساس در نخستین گام در قالب چشمانداز 1404 برنامهریزی انجام شد تا شهرستان اردستان پس از اصفهان و کاشان به عنوان سومین مقصد گردشگری استان مد نظر قرار گیرد.
وی افزود: از این رو نیاز به افزایش فضاهای اسکان و پذیرایی در شهرستان وجود دارد که با پیگیریهای صورت گرفته، در حال حاضر 25 طرح بهرهبرداری یا آماده افتتاح شده است و اگر بحث شیوع ویروس کرونا وجود نداشت، مردم هم شیرینی اجرای این طرحها را در کنار سرمایهگذاران احساس میکردند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردستان بیان کرد: گردشگری به لحاظ اشتغال، درآمدزایی و رونق اقتصادی شهرستان بسیار مفید است اما با شیوع کرونا همه بخشهای اقتصاد تحت تاثیر قرار گرفت و بنابر اعلام معاون وزیر میراث فرهنگی، 96 درصد ریزش گردشگر خارجی داشتیم که نشان دهنده حجم سرمایه از دست رفته است.
وی اضافه کرد: با این وجود تعداد زیادی گردشگر هر هفته با وجود کرونا به نقاط کویری آران و بیدگل در فاصله 100 کیلومتری این شهرستان با هدف طبیعتگردی سفر میکنند و با توجه به پیگیریها و تلاشها بسیار امیدوار هستیم که با کاهش خطر کرونا، پذیرای مسافران داخلی و گردشگران خارجی بیشتری نسبت به گذشته باشیم.
مشهدی تصریح کرد: روستاها و اشتغالزایی در آنها را نیز با وجود تلاشها در اردستان، زواره و مهاباد مد نظر داشتیم و خالی از سکنه شدن برخی از آنها را به عنوان فرصتی در نظر گرفتیم تا افراد دوباره برای سرمایهگذاری در بحث گردشگری روستایی ترغیب شوند؛ چرا که هنوز جای کار بسیاری هم در بحث معرفی آثار و هم بحث اسکان وجود دارد.
فرصتها و جذابیتهای اقتصادی
فرماندار اردستان نیز در مورد ظرفیتهای اقتصادی این شهرستان گفت: اردستان از جمله نقاطی در کشور است که از جنبههای گوناگون اقتصادی دارای تنوع فعالیت، مزیت و جذابیت برای سرمایهگذاری به شمار میرود.
حمیدرضا تاملی در گفت و گو با ایرنا افزود: بخش کشاورزی به عنوان قطب نخست اقتصادی اردستان از دیرباز تا کنون مطرح بوده است و به طور مشخص بیش از هفت هزار بهرهبردار در این بخش مشغول فعالیت اقتصادی هستند.
وی بیان کرد: از بارزترین فعالیتهای اقتصادی در حوزه کشاورزی میتوان به صنعت پرورش مرغ اردستان اشاره کرد که با بیش از 140 تولیدی در سطح شهرستان، رتبه نخست تولید گوشت سفید را در سطح استان اصفهان به خود اختصاص داده است و از سویی فعالیت جدیدی با مشارکت بنیاد مستضعفان برای ایجاد یک گاوداری پنج هزار راسی آغاز شده که امید میرود با تامین نهادهای مورد نیاز، در چند ماه آینده شاهد تکمیل مجموعه باشیم و در صنعت تولید گوشت قرمز نقشآفرین شود.
فرماندار اردستان اضافه کرد: با وجود این فعالیت امکان تکمیل خوشههای مرتبط با پرورش مرغ هم در بخش خوراک، نهادهها و مکملهای غذایی و هم کشتارگاه و بستهبندی و توزیع را دارای توجیه و مزیت کرده است.
وی با اشاره به حوزه باغداری با وجود حدود 2 هزار هکتار باغ انار یادآور شد: بیشترین ظرفیت تولید این محصول در استان اصفهان مربوط به شهرستان اردستان است و در سالهای اخیر در حوزه ایجاد باغات پسته هم اقدامهای بسیار خوبی صورت گرفته و رتبه دوم یا سوم استان را به خود اختصاص دادیم.
تاملی اظهار داشت: همچنین با توجه به ساختار اقلیم کوهستانی در بخشی از شهرستان و تنوع وجود گیاهان دارویی و به ویژه کشت زعفران از دیگر مزیتهای کشاورزی این شهرستان به شمار میرود.
وی ادامه داد: در حوزه صنعت با توجه به قرار گرفتن اردستان در مرکز کشور و استقرار بر سر جاده ترانزیت شمال - جنوب در کنار زیرساختهای مناسب برق، قرار گرفتن در جوار خط هشت سراسری انتقال گاز و نزدیکی به بازارهای تولید و مصرف مانند اصفهان و کاشان، منطقه را از نظر سرمایهگذاری صنعتی مستعد کرده است.
فرماندار اردستان افزود: حرکتهایی در سالهای گذشته در این حوزه رقم خورده است اما متناسب با ظرفیتهای بالقوه آن نیست و قابلیت رشد و توسعه بیشتری دارد؛ کما اینکه در این سالها با پیگریهای صورت گرفته، در شرایطی هستیم که ظرفیت بیشتر ناحیهها و شهرکهای صنعتی تکمیل شده یا در حال تکمیل است.
وی همچنین گفت: در بخش معدن یکی از غنیترین رگههای فلزی کشور از منطقه اردستان عبور میکند و ذخایر مس، آهن، سرب، روی و طلا در اردستان از قابلیت بسیار خوبی برخوردار است.
تاملی بیان کرد: مجموعههای بزرگ معدنی کشور منجمله شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، ایمیدرو، شرکت ملی مس، سازمان اقتصادی کوثر و هولدینگ معدنی این سازمان فعالیتهایی در این بخش را آغاز کردند که امید میرود با بهرهبرداری از طرحهایی که در مرحله اکتشاف و بخشی که در مرحله تولید واحدهای کنسانتره و فرآوری در زمینه مس و طلا هستند، در سالهای آینده جزو نقاط قابل توجه و دارای مزیت در سطح کشور شود.
وی افزود: سیستم دولتی و به ویژه فرمانداری در همه این حوزهها فعالیتهای متنوع و متعددی را در این سالها به موازات هم پیش برده و در هر بخشی تلاش شده است تا به فراخور مزیت و استعدادی که وجود دارد، کارهایی انجام شود.
فرماندار اردستان اظهار داشت: با وجود اینکه در سختترین شرایط دوران جمهوری اسلامی از نظر اقتصادی قرار داریم اما بر اساس آمار اداره صنعت، معدن و تجارت چندین برابر سالهای گذشته موفق شدیم پروانه تاسیس در بخش صنعت صادر کنیم و جذب سرمایهگذار در منطقه داشته باشیم.
وی تاکید کرد: تعدادی از واحدهایی که از سوی بانکها تملک شده بودند، با استفاده از فرایندهای قانونی در اختیار بخش خصوصی قرار گرفتند که بخشی فعال شدند و بخشی در آستانه فعالیت دوباره هستند و میتوان اذعان داشت که هیچ سرمایهگذار بخش خصوصی در این شهرستان وجود ندارد که امروز در محیط کسب و کار فعالیتهایش دچار مانع شود.
تاملی با بیان اینکه در بخش معدن امید میرود تا پایان سالجاری خبرهای خوبی را داشته باشیم، گفت: در بخش زیرساختهای مورد نیاز بخش صنعت هم اقدامهایی انجام شده که منجمله افزایش میزان فیدرهای پست 63 شهرستان بوده است تا بهرهبرداران در بخش صنعت در برق مورد نیاز خود با مشکلی روبهرو نشوند.
وی تشریح کرد: زیرساخت شهرکها و ناحیههای صنعتی از جمله گازرسانی به شهرک صنعتی اردستان، روشنایی و گاز ناحیه صنعتی زواره بهرهبرداری رسیده است و برای چندین طرح بزرگ صنعتی هم در حال رایزنی با سرمایهگذاران و مجموعههای بانکی برای تامین مالی هستیم که به محض نهایی شدن، اطلاعرسانی خواهد شد.
فرماندار اردستان اضافه کرد: این شهرستان به لحاظ قدمت تاریخی، وضعیت اقلیمی، گستردگی جغرافیایی و تنوع فرهنگی نیز از قابلیتها و ظرفیتهای بالایی در حوزه گردشگری برخوردار شده و وجود اثرهای ملی و جهانی مانند قنات 2 طبقه موید این موضوع است که میتوان در حوزه توسعه بخش گردشگری آن به ویژه اصل مهم تجهیز مقصد و آمادهسازی سکونتگاهها برای مسافران اقدام جدی صورت داد.
وی تصریح کرد: اقدامهایی در سالهای گذشته انجام شده، هرچند شرایط حاکم در پی شیوع ویروس کرونا مقداری در این زمینه کار را دشوار کرده است.
تاملی بیان کرد: با وجود 100 کیلومتر جاده ترانزیت، به نظر میرسد که در حوزه حمل و نقل نیز بخشهای اقتصادی مرتبط با آن در شهرستان اردستان ظرفیت توسعه دارند و از این رو برای پنج مجتمع خدمات رفاهی بینراهی مجوزها صادر شد که یک مورد به بهرهبرداری رسید، دومی تا پایان سال به بهرهبرداری میرسد و سهتای دیگر در مرحله احداث و بهرهبرداری در سالهای آینده هستند.
شهرستان اردستان با جمعیت بیش از 42 هزار نفر، در فاصله نزدیک به 118 کیلومتری اصفهان واقع شده است.
*س_برچسبها_س*