سه‌شنبه 6 آذر 1403

از «آخرین اقدامات برای افتتاح بانک ملی» تا «ابلاغ قانون تشکیل وزارتخانه نوزدهم»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و هشتمین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و هشتمین روز مرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

28 مرداد 1307، در روزهای آخر مردادماه سال 1307 مدیرکل خارجی بانک ملی که دولت او را برای راه اندازی این بانک استخدام کرده بود، آخرین اقدامات زیربنایی را برای آماده شدن افتتاح این بانک انجام داد. روزنامه اطلاعات در روز 28 مرداد 1307 در خبری کوتاه در این باره نوشت: «ساعت 7 صبح امروز آقای «مسیو لیندن بلات» رئیس بانک ملی در محکمه تجارت کشور حضور یافت و پس از تسلیم اعتبارنامه خود و معرفی سرمایه بانک ملی، تشریفات لازمه آن را مطابق قانون تجارت معمول انجام داد و «بانک ملی» به رسمیت شناخته شد. چون عملیات مقدماتی افتتاح بانک خاتمه یافته، از طرف آقای وزیر مالیه به رئیس بانک دستور داده شد که هفته آتی بانک رسما افتتاح و شروع به کار کند.

28 مرداد 1332، با کودتای 28 مرداد، کابینه دوم مصدق سقوط کرد وسپهبد فضل الله زاهدی عهده دار تشکیل کابینه شد. نام رمز عملیات آجاکس بود و برای برانداختن مصدق، اتحادی از شاه ایران، وینستون چرچیل، آنتونی ایدن، آیزنهاور، جان فاستر دالس و سازمان سیا تشکیل شده بود.

28 مرداد 1346، یک حراج عمده چای کلکته در بازار تهران در این روز قیمت بازار چای را شکست. در حراج یادشده حدود 53 هزار صندوق چای برای فروش عرضه شد. در این حراج چای های باب میل مردم و بازار ایران خصوصا چای مارک «زرین ممتاز» به حد وفور بود و قیمت های فروش در بعضی موارد حراج، حالت عادی داشت.

همچنین در این روز، وزارت اقتصاد با صدور اطلاعیه ای اعلام کرد کارخانه های تولیدکننده رادیو و تلویزیون نباید بیشتر از ظرفیت و نیاز کشور این محصولات را تولید کنند.

28 مرداد 1353، دولت ایران اعلام کرد 20 درصد سهام شرکت آمریکایی «یونیون کار باید» را خریداری خواهد کرد.

28 مرداد 1356، روزنامه «هندلسبلات» چاپ دوسلدورف آلمان درباره علت برکناری هویدا از مقام نخست وزیری نوشت: نارضایتی مردم، تورم، خاموشی های مکرر برق، عدم توانایی دولت در حل مسائل مختلف و رواج فساد و رشوه خواری از عوامل اصلی برکنار کردن هویدا بود.

28 مرداد 1374، یک هیأت روسی برای ساخت نیروگاه هسته ای بوشهر عازم ایران شد. قرارداد تکمیل این نیروگاه نیز روز پنجم شهریور بین تهران و مسکو به امضا رسید.

28 مرداد 1377، رئیس شرکت نفت آرکو متعلق به آمریکا، گفت: ما علاقه مند به مشارکت در صنعت نفت و گاز ایران هستیم.

28 مرداد 1393، مهرگان امیر‌خسروی، یکی از متهمان پرونده فساد کلان بانکی و برادر مه آفرید امیر‌خسروی متهم اصلی این پرونده که حکم محکومیت به اعدام وی سحرگاه سوم خرداد ماه امسال در زندان اوین به اجرا درآمد، به 20 سال زندان محکوم شد.

28 مرداد 1394، کمیسیون ویژه برجام در مجلس تشکیل شد.

28 مرداد 1396، محمد شانه ساز ئیس انجمن علمی داروسازی ایران ضمن هشدار نسبت به مصرف زیاد داروهای مسکن و آنتی بیوتیک در کشور گفت: هر ایرانی سالانه 50 دلار دارو مصرف می کند.

28 مرداد 1397، سرانجام طرح استیضاح مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد با 33 امضا در مجلس اعلام وصول شد. براساس آیین‌نامه داخلی مجلس، وزیر اقتصاد باید برای دفاع از عملکرد خود، حداکثر تا 10 روز آینده در مجلس حضور یابد. مجلسی‌ها 12 روز پیش علی ربیعی، وزیر کار را استیضاح و او را از این سمت کنار زدند. بنابراین، اگر استیضاح کرباسیان به صحن علنی برسد، دومین جلسه استیضاحی خواهد بود که در یک سالگی روی کار آمدن کابینه دوازدهم در جلسه علنی مجلس بررسی می‌شود.

28 مرداد 1398، رئیس‌جمهور حسن روحانی قانون «تشکیل وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» را برای اجرا به نهاد ریاست جمهوری و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرد.

منابع: موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی و روزنامه دنیای اقتصاد