از «تصرف پستخانه و تلگراف خانه توسط محمدعلی شاه» تا «تصمیم جدید آلمان برای مقابله با تبعات اقتصادی کرونا»
موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی شانزدهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی شانزدهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.
16 خرداد 1287، محمدعلی شاه پستخانه و تلگراف خانه را متصرف شد و امور آنجا را در مقابل دریافت مبلغ قابل ملاحظه ای به حسینقلی خان مخبرالدوله واگذار کرد.
16 خرداد 1299، روزی مهم در تاریخ جنبش موسوم به نهضت جنگل بود. میرزا کوچک خان و قوای جنگل با انتشار بیانیه ای، تشکیل کمیته انقلاب سرخ ایران و الغای اصول سلطنت و تاسیس حکومت جمهوری را در رشت اعلام کردند و یک روز بعد کمیته انقلاب، هیات دولت جمهوری را معرفی کرد که میرزا کوچک خان عنوان سرکمیسر و کمیسر جنگ را داشت.
16 خرداد 1304، لایحه نظام وظیفه اجباری که توسط سردارسپه به مجلس شورای ملی ارائه شده بود به تصویب مجلس رسید.
16 خرداد 1305، حسن مستوفی (مستوفی الممالک) به ریاست وزرایی انتخاب شد.
16 خرداد 1310، قانون تفکیک وزارت اقتصاد به اداره کل تجارت، اداره کل فلاحت و اداره کل صناعت تصویب شد.
16 خرداد 1311، در روزنامه اطلاعات این روز خبری درج شد مبنی بر خرید سهام شرکت تجارتی ایران توسط یک شرکت آمریکایی. در خبر دیگر روزنامه اطلاعات در این روز آمده بود: «صورت بودجه تفصیلی وزارت پست و تلگراف که اخیرا به تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی رسیده است، یک نسخه از آن از طرف وزارت مالیه به وزارت پست و تلگراف ابلاغ شده است تا نسخه مزبور را منتشر کند». بودجه اداره کل تجارت دیگر خبر اقتصادی این روز بود. بر اساس این خبر، کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی تشکیل شده و بودجه تفصیلی اداره کل تجارت با حضور آقای یاسایی، رییس کل تجارت مطرح شده است و قرار است که گزارش آن برای کمیسیون بودجه مجلس ارسال شود.
16 خرداد 1313، بنا به اسناد موجود در بایگانی سازمان اسناد ملی، شرکت زیمنس در این تاریخ برای تاسیس کارخانه برق در تهران، در ازای صادرات روده به آلمان اعلام آمادگی کرده است.
16 خرداد 1336، از طرف مجلس هجده نفر اعضای کمیسیون رسیدگی به لایحه نفت انتخاب شدند.
16 خرداد 1339، قرارداد طرح ذوب آهن بین ایران و شرکت آلمانی دماک و یک شرکت انگلیسی امضا شد.
16 خرداد 1353، وزیر بازرگانی پانصد هزار تن گندم خرید و میزان گندم خریداری شده را به یک میلیون تن رساند.
16 خرداد 1360، آمریکا دستور آزاد سازی دو میلیارد دلار از دارایی های ایران را صادر کرد.
16خرداد 1389، طی خبری اعلام شد بنابر آمار رسمی جدید گمرک، واردات خودرو به کشور در دو ماه ابتدایی سال جاری در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن، از لحاظ تعداد، رشد 206 درصدی را تجربه کرد0
16 خرداد 1390، محمد علی آبادی که سابقه ریاست کمیته ملی المپیک را در کارنامه داشت به عنوان سرپرست جدید وزارت نفت معرفی شد.
16 خرداد 1391، اس ام کریشنا وزیر خارجه هند تاکید کرد: ایران هنوز منبع مهمی برای تامین نفت مورد نیاز هند خواهد بود و دهلینو به هیچ وجه تسلیم فشارهای آمریکا برای کاهش واردات نفت از ایران نخواهد شد.
16 خرداد 1394، نشست وزرای کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در وین برگزار شد و همان طور که پیش بینی می شد این نشست بدون اخذ تصمیمی برای کاهش سطح تولید و با تثبیت میزان تولید نفت خام در رقم 30 میلیون بشکه به کار خود پایان داد. اگرچه این نشست در صحنه تصمیم گیری برای کاهش سطح تولید شاهد اتفاق خاصی نبود، اما وزیر نفت کشورمان با دو اقدام مهم از فرصت پیش آمده در این اجلاس به نفع کشور بهره برداری کرد. بیژن زنگنه طی روزهای منتهی به برگزاری نشست اوپک با ارسال نامه ای به این سازمان خواستار آن شد که کشورهای عضو برای بازگشت نفت کشورمان جا باز کنند.
16 خرداد 1395، یونان 100 میلیون یورو از نخستین قسط بدهی خود به ایران را پرداخت کرد.
16 خرداد 1398، شرکت اکسون موبیل پذیرفت یک میلیون دلار جریمه برای حل و فصل تخلفات مربوط به شکستن یک خط لوله نفتی در سال 2011 و آلودگی رودخانه یلواستون در مونتانا پرداخت کند.
16 خرداد 1399، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از توافق اعضای دولت ائتلافی این کشور برای تخصیص 130 میلیارد یورو دیگر به مقابله با تبعات اقتصادی ناشی از ویروس کرونا خبر داد. بخشی از این مبلغ شامل کاهش نرخ مالیات بر ارزش افزوده از 19 درصد به 16 درصد و تخصیص 300 یورو به خانوار آلمانی در ازای هر فرزند خواهد بود. 50 میلیارد یورو نیز به مقابله با تغییرات آب و هوایی و حرکت به سمت اقتصاد دیجیتالی تخصیص یافته است. مرکل که در جمع خبرنگاران حضور یافته بود گفت: واضح است که شرایط کنونی نیازمند پاسخی قاطع است. باید راجع به حفظ شدن شغل ها و حرکت رو به جلوی اقتصاد خود مطمئن شویم. اقتصاد آلمان در سه ماهه نخست امسال وارد رکود شد و انتظار می رود عملکرد بزرگ ترین اقتصاد اروپایی در سه ماهه دوم سال حتی از سه ماهه نخست سال نیز بدتر باشد. نرخ بیکاری به 6.3 درصد افزایش پیدا کرده است و هفت میلیون آلمانی با کاهش شدید درآمدهای خود مواجه شده اند.
منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد، موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی، ویکی پدیا و سایت روزنامک