یک‌شنبه 4 آذر 1403

از «تصویب قانون سرشماری از نفوس» تا «دلار بانک مرکزی در خدمت پرداخت اقساط خانه‌ها در کانادا»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی سیزدهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی سیزدهمین روز خرداد ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

13 خرداد 1308، مجلس شورای ملی در این روز قانون سرشماری از نفوس مملکت را به تصویب رساند. گردآوری اطلاعات و آمار صحیح از جمعیت و مسائل مختلف مربوط به آن مبنای برنامه ریزی موفق و قابل اعتماد در هر کشور است.

13 خرداد 1331، در این روز روزنامه های تهران ضمن چاپ گزارش طولانی بانک جهانی درباره مناقشه ایران و انگلستان بر سر نفت، شدیدا از این بانک انتقاد کرده و نوشته بودند که بانک جهانی با این گزارش ماهیت سیاسی خود را به جهانیان نشان داد و ثابت کرد که صرفا یک موسسه پولی بی طرف نیست و در پشت چهره آرام و ظاهر الصلاح خود به سود برخی قدرت ها، سیاسی کاری می کند و یک ابزار اعمال سلطه گری است.

بانک جهانی در پی دیدار نمایندگانش از تهران و آبادان، در گزارشی که در واشنگتن (مقر خود) منتشر ساخته بود ضمن تشریح تاریخچه نفت ایران و قرارداد نفتی سال 1901 و تمدید آن در 1933 با شرکت نفت انگلستان که سهامدار عمده آن دولت انگلستان بود نوشته بود که اگر دولت ایران (دولت دکتر مصدق) تصور می کند که قطع صدور نفت و تعطیل بودن پالایشگاه آبادان، جهان را با کمبود سوخت رو به رو می سازد، این یک اشتباه است؛ زیرا با تاسیس پالایشگاه های تازه و استخراج بیشتر از میدان های نفتی سایر کشورها به ویژه عراق، این کمبود ها رفع می شود و ایران، بازنده «خیال» و محاسبه خود خواهد بود. جملات این گزارش نیز چنان انتخاب شده بود که گویا، نفت ایران ملی نشده و هنوز متعلق به انگلستان است.

13 خرداد 1343، برخی جراید اطلاع دادند که موضوع ناپدید شدن محمدمهدی هندوستانی تحویلدار و معاون بانک صادرات و معادن شعبه ساری همچنان بر سر زبان ها است. در این باره همچنین خبری منتشر و طی آن گفته شد هندوستانی قبل از ناپدید شدن حواله هایی به مبلغ یک میلیون ریال در دو برگ یکی به مبلغ 300 هزار ریال در عهده بانک سپه و دیگری به مبلغ هفتصد هزار ریال در عهده بانک ملی ساری دریافت داشته بود.

13 خرداد 1358، یک چاه نفت در خلیج مکزیک منفجر شد و در طول چند هفته با خروج 3 میلیون بشکه نفت خام از آن آبهای این خلیج آلوده شدند.

13 خرداد 1395، شرکت تویوتا برای 650 هزار خودروی ساخت خود به دلیل نقص احتمالی در کیسه هوا فراخوان داد.

13 خرداد 1397، طی خبری اعلام شد که هرگونه افزایش قیمت محصولات لبنی، فعلا ممنوع و افزایش قیمت این محصولات منوط به موافقت ستاد تنظیم بازار است.

13 خرداد 1398، طی خبری اعلام شد "با کاهش 0.2 درصدی متوسط افزایش سطح قیمت‌ها در دومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو، نرخ تورم فرانسه تا پایان دوازده ماه منتهی به می به 1.1 درصد رسید که پایین‌ترین نرخ به ثبت رسیده از سپتامبر 2017 تاکنون است". همچنین در ادامه آمده بود: "طی این مدت نرخ تورم در همسایه جنوبی فرانسه یعنی اسپانیا نیز به پایین‌ترین سطح خود در سیزده ماه اخیر رسیده است. طبق اعلام مرکز آمار اسپانیا نرخ تورم این کشور در دوازده ماه منتهی به ماه می با 0.1 درصد کاهش در مقایسه با ماه قبل به 0.8 درصد رسیده است. با این حال انتظار نمی‌رود اقتصاد اسپانیا مجددا به محدوده نرخ تورم صفر و منفی که در سال 2016 بدان دچار شد وارد شود".

13 خرداد 1399، رئیس‌کل بانک مرکزی گفت: ما وقتی جلوی این موضوع (تزریق ارز به بازار) را گرفتیم خیلی‌ها گفتند "ما نمی‌توانیم اقساط‌مان را در کانادا و جاهای دیگر پرداخت کنیم" چرا که با سود بالای 25درصدی که از بانکها می‌گرفتند و تبدیل آن به ارز 3000 یا 4000 تومانی اقساط خانه‌های خریداری‌شده در خارج را می‌پرداختند، یعنی به خرید ملک در خارج کشور سوبسید می‌دادیم، بنابراین از اواسط سال 97، در حاشیه بازار مداخله و روش را عوض کردیم.

منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد و سایت روزنامک