چهارشنبه 3 بهمن 1403

از «صدور فتوای تحریم تنباکو» تا «پاسخ چین در جنگ تعرفه ها»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی بیست و چهارمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

24 اردیبهشت 1270، امتیاز تنباکو به فتوای میرزای شیرازی لغو شد. این امتیاز در سفر سوم ناصرالدین شاه به اروپا به یکی از مشاوران و نزدیکان نخست وزیر انگلیس به نام «ماژور تالبوت» واگذار شد. شاه قاجار که پس از سیر و سیاحت اروپا پولی در بساطش نمانده بود. در مقابل 25 هزار لیره این امتیاز را به مدت 55 سال واگذار کرد.

24 اردیبهشت 1302، لایحه قانونی امتیاز نفت شمال به مجلس شورای ملی برای بررسی و تصویب، تنظیم شد. این لایحه در کمیسیون فوق العاده نفت تنظیم و برای تصویب به مجلس ارائه شده و دارای 32 ماده بود که در آنها به مواردی چون: اعطای امتیاز نفت به یک کمپانی مستقل آمریکایی برای استخراج نفت، گاز طبیعی، قیر و موم معدنی از خراسان، آذربایجان و دو ولایت از سه ولایت شمالی سواحل بحر خزر (گیلان، مازندران و استرآباد)، تعهد صاحب امتیاز به قرض دادن مبلغ حداقل 10 میلیون دلار به دولت ایران، نحوه تعیین مدت امتیاز، تعهدات صاحب امتیاز، شرایط امتیازنامه، سهم دولت ایران از امتیاز، وظایف دولت ایران در امتیازنامه، اعلام موارد معاف از مالیات و نحوه رفع اختلاف در تفسیر موضوع امتیاز، اشاره شد.

24 اردیبهشت 1305، از امروز عوارض ویزا از اتباع دو کشور ایران و آمریکا لغو شد.

24 اردیبهشت 1311، روزنامه ها خبر رستم مسانی و همراهان او که از هند برای مطالعات اقتصادی و مالی به ایران آمده بودند را به چاپ رساندند.

 24 اردیبهشت 1312، دولت لایحه جدیدی مربوط به قرارداد نفت ایران و انگلیس را تقدیم مجلس شورای ملی کرد و در کمیسیون های مالیه، عدلیه و اقتصاد مورد مطالعه و بحث واقع شد.

24 اردیبهشت 1330، دکترمصدق نخست وزیر طی بخشنامه ای انحلال شرکت نفت ایران و انگلیس را به کلیه ادارات و سازمان های دولتی اعلام کرد.

24 اردیبهشت 1343، موافقتنامه مبادله کالا بین ایران - شوروی براساس قرارداد بازرگانی دو کشور به مدت سه سال امضا شد. حجم مبادلات ایران و شوروی طبق این موافقتنامه دو برابر شد.

24 اردیبهشت 1346، خط تولید پیکان کارخانه ایران ناسیونال افتتاح شد.

24 اردیبهشت 1348، روابط بازرگانی ایران و آلمان شرقی قطع شد.

24 اردیبهشت 1375، بهره برداری از راه آهن بین قاره ای مشهد، سرخس، تجن، امروز با حضور مقامات عالی رتبه 50 کشور جهان از جمله روسای جمهور عضو «اکو» آغاز شد. با افتتاح این خط آهن «جاده تاریخی ابریشم» احیا شد.

24 اردیبهشت 1390، محمود احمدی نژاد رییس جمهور در نامه هایی جداگانه خطاب به مسعود میرکاظمی، علی اکبر محرابیان و صادق محصولی، از «پایان مسوولیت» آنها در وزارتخانه های نفت، رفاه و صنایع خبر داد.

24 اردیبهشت 1393، موسی الرضا ثروتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از طرح جدیدی در مجلس خبر داد که بر اساس آن شرکت های زیرمجموعه بانک های دولتی و غیردولتی منحل می شدند.

24 اردیبهشت 1396، غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران از رشد 60 درصدی صادرات زعفران در سال 95 خبر داد و گفت: سال گذشته ارزش صادرات طلای سرخ 253 میلیون دلار بوده است.

24 اردیبهشت 1397، مشاور وزیر راه و شهرسازی در امور قراردادهای بین المللی آخرین وضعیت قراردادهای خرید هواپیما از سه شرکت بزرگ را اعلام کرد. اصغر فخریه کاشان با اعلام خبر موافقت «ای تی آر» برای تحویل هواپیما به ایران پیش از آغاز مجدد تحریم ها، گفت: با شرکت های ایرباس و بوئینگ نیز مذاکراتی صورت گرفته و انتظار می رود این شرکت ها مواضع خود را در هفته جاری بیان کنند.

24 اردیبهشت 1398، پس از آنکه دولت آمریکا روز جمعه تعرفه وارداتی 200 میلیارد دلار کالای چینی را از 10 به 25 درصد افزایش داد چینی‌ها نیز از یک ژوئن بر واردات 60 میلیارد دلار کالا از آمریکا تعرفه اعمال می‌کنند.

منابع: آرشیو روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی