از 5G و فیبرنوری تا ماهواره تخصصی، روایت خدمت ارتباطات و فناوری اطلاعات به مردم
گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس - حمیده آقاجانی؛ شاید 2 سال زمان زیادی نباشد اما برای دولت سیزدهم و تحقق وعدههای انتخاباتی یعنی رفتن نیمی از راه؛ این روزها قطار دولت سیزدهم به نیمه راه خود رسیده و صدای سوت آن از نمایشگاه بین المللی تهران به گوش میرسد. دولتیها، خبرنگاران و مردم میآیند، دوری میزنند و میروند و این چرخه از 8 صبح تا هر زمان که مراجعه کنندهای باشد ادامه دارد. نکته حائز اهمیت این است که دولت برای اولین بار دستاوردهای خود را به جای کاغذبازی و رسانهها در معرض نمایش گذاشته و مردم میتوانند مستقیم بگویند و بشنوند.
تصاویری از جنس غیرت و قدرت
نمایشگاه «روایت خدمت» دقیقا روبروی در اصلی است و خیلی نیاز به پیادهروی نیست، از گیت که رد شدم اولین قابی که توجهم را جلب کرد چادر عشایر بود، زنان و مردان ایرانی با لباسهای محلی که زیبایی آن فضای کوچک را چند برابر کرده بودند.
تصاویری از شخصیتهای تاثیرگذار هم در مقابل این چادر قرار داشت اما یک قاب، یک تصویر و یک نگاه موجب میشد تا بازدید کنندگان لحظهای صبر کنند و عکاسها تصویری از آن بر میداشتند.
غرفه عشایر
دولتیها نوبت به نوبت بودند
وارد سالن که میشوم نظرم به غرفه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات جلب میشود، همانجا روبروی در ورودی است، نگاهی به ساعت انداختم، فرصت کافی برای بازدید از تمام غرفهها بود، وزارت ارتباطات را پشت سر گذاشتم. تک به تک سراغ وزارتخانههای دیگر رفتم، از آموزش و پرورش با مشاهیر و استادانی که دیگر در بین ما نیستند تا وزارت بهداشت با جدیدترین محصولات و تجهیزات پزشکی ساخته شده به دست پر توان جوانان ایرانی حضور داشتند و هر کدام با صبر و حوصله پاسخگوی مراجعین بودند.
صدای ضرب زورخانه و نوای دلنشین مرشد در گوشهی دیگر از نمایشگاه به گوش میرسید، حتما کسی آمده بود که مرشد با صدای بلند زنگ بالای سر را زده بود؛ در غرفه شلوغ وزارت ورزش و جوانان سرک کشیدم، علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت، آرام و متین در برابر مرشد ایستاده بود و به نوای اون گوش فرا میداد.
از صدای مرشد دور میشوم، اینبار تعداد زیادی از همکاران قدیم و جدید را میبینم که در رفت و آمد به یک سالن کوچک و محصور هستند اما محدودیتی برای ورود افراد وجود ندارد؛ احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی میز پاسخگویی خود را به اینجا آورده و در سومین روز از برپایی نمایشگاه پاسخگوی خبرنگاران است.
فعالیت وزارت ارتباطات تنها در حوزه اینترنت نیست
نمایشگاه را دور زدم و به غرفه اول برگشتم، غرفه نسبتا بزرگ وزارت ارتباطات به بخشهای مختلف تقسیم شده است و هر کدام از دستگاههای تابعه این وزارت خانه سعی کرده دستاوردهای خود را به وسیله برشور و کتابچه یا تجهیزات الکترونیکی ارائه کند.
سری به میز خدمت پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با شعار «دیدهبان، مغز متفکر و پیشران صنعت ICT کشور» زدم؛ این پژوهشگاه از سال 1349 با امضای تفاهمنامهای بین ایران و ژاپن راهاندازی شده که بیشتر جنبه پژوهشهای دانشگاهی داشته است، اما پس از انقلاب اسلامی بازوی تحقیقاتی و مشاورهای وزارت ارتباطات به شمار میرود.
رسالت اصلی این پژوهشگاه نهادینه کردن و حمایت از رشد و ارتقای وضعیت دانش، پژوهش، فناوری و نوآوری حوزه ICT در کشور با بسترسازی و برنامه ریزیهای هم راستا با اسناد بالادستی است.
این پژوهشگاه در راستای ماموریتهای محوله در حوزه پژوهش، ایده آفرینی و حل مسائل علمی اختراعات و محصولاتی همچون پایانههای زمینی رله تلفنی ماهواره ناهید2، ابررایانه سیمرغ، سامانه بومی هوش تهدیدات سایبری، آنتن ماهواره در مدار راهبردی GEO، سامانه شبکه خودسازمانده مبتنی بر هوش مصنوعی، مدل پروازی محموله مخابراتی ماهواره GEO و دهها نمونه دیگر را تولید کرده است.
حوزههای فعالیت آزمایشگاههای تخصصی ارتباطات و فناوری اطلاعات
آزمایشگاهای تخصصی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات علاوه بر حمایت از پایان نامههای تحصیات تکمیلی و فرصتهای مطالعاتی در حوزه مرکز داده اینترنتی، مشاوره و پژوهش، راهبری کارورزان، سربازان نخبه و امریه، داوری اظهارنامههای ثبت اختراعات، آموزش و توسعه مهارتهای تحول دیجیتال، راهبری تجاریسازی فناوریهای شرکتهای دانش بنیان و خدمات آموزشگاهی خدمات ارائه میکنند.
پیام و آیندهای روشن پیش روی منطقه ویژه اقتصادی
در انتهای غرفه میز کوچکی از یک منطقه ویژه با ظرفیتی گسترده، بود؛ منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام در این 2 سال توانسته گمرک تخصصی فاوا را در راستای ارائه خدمات ارزشمند و تخصصی به شرکتها و تولید کنندگان حوزه ICT راه اندازی کرده است.
در منطقه ویژه اقتصادی علاوه بر استقرار دفتر دائمی سازمان تنظیم و مقررات رادیویی، صندوق پژوهش و فناوری جهت ارائه تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان مستقر هستند.
برخی خدمات نیز شامل: راه اندازی ناحیه پستی جهت تکمیل زنجیره لجستیکی، ایجاد پارک فناوری هوایی، ایجاد شهرک سیلیکون، استقرار آزمایشگاه تخصصی ICT و استقرار دفتر خدمات اشتغال و رابط کار میشود که طی دو سال گذشته توسعه یافته است.
600 سایت 5G در کشور راه اندازی شده است
اپراتورهای همراه، بحث اینترنت و آنتندهی تلفنهای همراه با اینکه تنها بخشی از وظایف وزارت ارتباطات است اما یکی از مهمترین بخشها به شمار میرود؛ با توجه به اینکه دستیابی به اینترنت پرسرعت یکی از نیازهای اساسی مردم است، وزارت ارتباطات موظف به تامین تجهیزات این حوزه است.
دماوند مدیر توسعه بازار یک شرکت خصوصی زیر مجموعه وزارت ارتباطات در کنار تجهیزات آنت دهی ایساده و با چند نفر دیگر در خصوص این دستگاهها توضیح میداد؛ از اون سوال کردم این دستگاهها ساخت داخل است یا وارداتی؟ دماوندی در جواب گفت: آنتنهای سلولی در نسل 2G، 3G، 4G قبلا در اپراتورها مورد استفاده قرار میگرفت، در حال حاضر 5G هم داخلی سازی شده است.
تجهیزات رن شبکه 5G وارداتی است ولی آنتن در شبکه اپراتورهای ایرانسل و همراه اول از تولیدات داخلی استفاده میشود؛ در حال حاضر 600 سایت 5G در ایران داریم که به طور متمرکز در تهران میباشد اما به صورت پایلوت در بیشتر استانها مستقر شده است.
نمونه آنتن 5G در غرفه ارتباطات
گفتنی است؛ از اکتبر سال 2022 بسیاری اپراتورها در جهان خدمات تجاری 5G را ارائه کردهاند و بر اساس آمار جهانی این رقم به بیش از سه میلیون ایستگاه پایه 5G میرسد؛ در ایران نیز ایرانسل و همراه اول از سالیان گذشته به عرضه 5G در نقاط مختلف کشور دست زدند و تا امروز این رقم به 600 سایت رسیده است.
در جایجای غرفه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بخشهای مختلف خدمت از پست و پست بانک، سازمان فضایی و تجهیزات ارتباطی ساخت داخل به چشم میخورد، اتفاقی خوشایند برای ارتباط شفاف با مردم.
نمایشگاه امسال را ترک میکنم با این فکر که اتفاقهای خوبی در حال وقوع است اگر ادامه دار باشد، این مدل نمایشگاهها کمک میکنند تا مردم بیواسطهتر با مسئولین حرف بزنند، فناوران بدون بروکراسی اداری به سراغ وزرا بیایند و نقدها سازنده زودتر به گوش متولیان امر در هر حوزه برسد.
پایان پیام /