التهاب خودرویی بازار سهام
شاخص کل بورس اوراقبهادار تهران در معاملات روز یک شنبه با افت 25/ 1درصدی همراه شد. افت قیمت سنگین سهام اغلب شرکتها به حدی بود که بیش از 80درصد نماد ها تا آخرین لحظه تایم کاری بازار در سطوح منفی بهکار خود پایان دادند. متقاضیان نیز نتوانستند تغییری در جریان داد و ستد های دیروز ایجاد کنند و همچنان عرضه کنندگان نیز به فروش سهام اغلب ارزنده پرتفوی خود در روز گذشته پرداختند که حاصل خرید...
بدین ترتیب آرامگرفتن دماسنج بازار در محدوده یکمیلیون و 534هزار واحدی را میتوان برآیند استراتژی معاملاتی سرمایه گذاران در روز گذشته دانست.
شاخص کل هم وزن نیز عملکرد ضعیف تری نسبت به شاخص کل را به نمایش گذاشت و خروج پول از کلیت بازار و بهخصوص شرکتهای کوچک و متوسط به حدی بود که این نماگر هم افت 78/ 1درصدی را تجربه کرد. ارزش معاملات خرد بورس تهران (سهام و حقتقدم) در هشتمین روز خردادماه نیز رقم 3610 میلیاردتومانی را به ثبت رساند. گفتنی است بهرغم ریزش های اخیر قیمت سهام شرکتها اما شاخص کل بورس اوراقبهادار تهران از ابتدای شروع معاملات در سال1401 تا پایان داد و ستد های دیروز رشدی معادل 12درصدی را در کارنامه کاری خود به ثبت رسانده است.
در بازار دیروز با وجود ادامه واکنش منفی بورس بازان به گروه خودرویی که مدتی است به یک روند منفی مبدل شده، جو معاملاتی با تغییراتی همراه شد. روز یک شنبه هنگامی که اخباری مبنیبر ضرورت ورود محصولات ایرانخودرو به بورسکالای ایران منتشر شد تا حدودی جریان بازار دستخوش تغییر شد، بهگونهایکه فشار فروش گروه خودرویی تا حدودی کاهش پیدا کرد و نماد معاملاتی «خودرو» در پایان معاملات مثبت هم شد. «خساپا» نیز بخش قابلتوجهی از ریزش خود را جبران کرد. به دلیل اینکه طی چند هفته گذشته ارزش معاملات خودرویی ها بسیار زیاد بود، در حالحاضر افت قیمت آنها به کلیت بازار سرایت پیدا کرده است. به باور برخی از کارشناسان بازار سرمایه نشانه های برگشت بازار به وضوح قابلرویت است. از نرخ دلار گرفته تا شرایط بنیادی و تکنیکالی اغلب صنایع و شرکتهای فعال در بورس تهران و فرابورس ایران، همگی از وضعیت معقولی برخوردار هستند.
نرخ اسکناس آمریکایی که طی چند وقت اخیر روزانه با افزایش ارتفاع هرچند محدود همراه بوده از نگاه بورس بازان مغفول مانده و بهعبارتی وزن چندانی در محاسبات سرمایه گذاران ندارد. بهنظر میرسد حجم ریسک های درونی و بیرونی بازار سهام به حدی بالا بوده که مدت هاست محرک سنتی رشد قیمت سهام دیگر جایی برای عرضاندام ندارد. برخی از تکنیکالیست ها مقاومت 6/ 1میلیون واحدی را از دلایل ریزش بورس تهران معرفی میکنند و معتقدند که این موضوع کاملا تکنیکی بوده و فشار فروش چند روز اخیر نشات گرفته از این مهم است. در نقطه مقابل دیگر صاحبنظران بازار سرمایه نیز معتقدند بازار پس از 19 ماه، در 27 اردیبهشت ماه سالجاری توانست از سد مقاومت 6/ 1میلیون واحدی عبور کند. در این برهه از زمان شرایط برای صعود نماگر ها توام با افزایش سودآوری شرکتها فراهم بود اما به دلیل بروز برخی اتفاقات اجتنابناپذیر از جمله انتشار گزارش های حسابرسینشده پالایشی ها، اعلام ارقام غیرواقعی از واگذاری سهام خودرویی، انتشار گزارش های ضعیف زمستان برخی شرکتها و مواردی از این قبیل به یکباره ترس و تردید کلیت فضای معاملات را دربر گرفت.
با این حال رفتار کنونی سرمایه گذاران به گونه ای است که بازار جایی برای رشد ندارد؛ هر چند این رفتار میتواند نشات گرفته از عدماطمینان جامعه سرمایه گذاران نسبت به سیاستگذاران باشد اما در عین حال نشانه هایی از تغییر رویکرد سیاستگذار نسبت به بخش مولد مشاهده نمیشود. اما سرانجام نقدینگی خارج شده از گردونه معاملات سهام چه میشود؟ درحالیکه ریسک نگهداری پول در بانک به دلیل کاهش ارزش ریال بالاست؛ آیا بانک میتواند در شرایطی که بخش مولد به لحاظ سودآوری کاهشی بوده، همانند مأمنی برای جذب سرمایه های سرگردان ایفای نقش کند؟ بازار کریپتوکارنسی ها مدتی میشود که در شیب نزول قرار گرفته اند، افت قیمت قابلملاحظه بیتکوین و سایر رمز ارز ها سیگنالی مبنیبر بازگشت این بازار را به جامعه سرمایه گذاران هدف خود ارسال نمیکند. در عین حال به دلیل ناشناختهبودن چنین بازاری برای سرمایه گذاران بهنظر نمیرسد که پول حداقل تا زمان بازگشت آرامش نسبی بهطور مجدد راهی چنین بازاری شود. سرازیرشدن نقدینگی به بانک در شرایطی که چشم انداز تورمی نسبت به گذشته پررنگ تر شده است، نهتنها نمیتواند مانع از افزایش تورم شود بلکه به کاهش ارزش پول نیز منجر میشود، بنابراین بازار سرمایه تنها بازاری است که علاوهبر غیرتورمیبودن میتواند مسیر افزایش سودآوری بنگاههای اقتصادی را هم تسهیل کند.
در شرایطی که تقریبا سکوت خبری در مورد برجام حکم فرماست، بهنظر میرسد که همانند گذشته نوسانات مقطعی با هدف کسب بازدهی در بازار تداوم پیدا کند. بهرغم افزایش قیمت نفت در بازار های جهانی اما مشاهده میشود که تحریم همانند یک تهدید بزرگ مانع از تسهیل مبادلات در این زمینه شده است. توقیف نفتکش از سوی یونان ریسک جدیدی است که میتواند در آینده همانند یک معضل در مسیر صادرات نفت کشور اخلال ایجاد کند. این موضوع در امر سرمایه گذاری صنایع داخلی وابسته به نفت نیز اثر گذار است. در بازار روز یک شنبه برخی شرکتها از گروههایی نظیر فلزات اساسی، استخراج کانه های فلزی و شرکتهای چندرشته ای صنعتی بیشترین تاثیر منفی را در افت نماگر اصلی بورس داشتند. در عین حال صنعتی که مورد استقبال جالب حقیقی های بازار قرار گرفت، صنعت سیمان بود. خالص خرید حقیقی ها در این گروه به رقمی بیش از 68میلیاردتومان رسید. در گروه فلزات اساسی بیش از 120 میلیاردتومان و فرآوردههای نفتی بیش از 70میلیاردتومان خالص فروش حقیقی به ثبت رسید. صنایع ریالی و دلاری نیز در ادامه فهرست فروش سهامداران خرد قرار گرفته بودند. یک شنبه 8 خرداد 1401 خالص تغییر مالکیتی به میزان 500 میلیاردتومان از سبد سرمایه گذاری سهامداران خرد به پرتفوی سرمایه گذاران نهادی منتقل شد.
ترینهای بورس ترینهای فرابورس اخبار مجامع صنایع بورسی شرکتهای بورسی بازار نفت بازار طلا بازار فلزات بازار پتروشیمیها بورس کالا شاخصهای بورس تحلیل بورس