انجام کارآزمایی بالینی روی دو داروی گیاهی مؤثر در کرونا / فروش آنلاین هرگونه دارو غیرمجاز است
مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت از انجام کارآزمایی بالینی بهروی دو داروی درمان کرونا خبر داد. رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز بر غیرمجاز بودن فروش دارو بهصورت آنلاین تأکید کرد.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری تسنیم؛ دکتر محمد رضا شمس اردکانی، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و حسین رضایی زاده رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران در ویدئوکنفرانسی با خبرنگاران به رفع ابهامات و سؤالات در زمینه طب سنتی و کرونا پرداختند.
اردکانی در این گفتوگو با بیان اینکه "در پی شیوع ویروس کرونا دفتر طب سنتی و مکمل وزارت بهداشت ویدئوکنفرانسی با مسئولین طب سنتی چین و سازمان جهانی بهداشت برگزار کردیم"، اظهار کرد: به این نتیجه رسیدیم که طب سنتی تا 90 درصد توانسته است کنار طب کلاسیک به بهبودی بیماران کرونا کمک کند و ما نیز از وزیر بهداشت درخواست کردیم که طب سنتی نیز کنار طب نوین به معالجه بیماران کرونا بپردازد؛ بر همین اساس برخی فرمول هایی که همکاران در دانشکده های طب سنتی و حتی خارج از آن ارائه کردند و بدون اینکه پروتکل های طب نوین قطع شود با گرفتن مجوزهای لازم و کد اخلاق به بیمارستان ها ورود پیدا کردند.
وی افزود: کاری که در زمینه طب سنتی در بالین بیماران کرونا انجام می شود باید از طریق وزارت بهداشت تأیید شود و در غیر این صورت هم سردرگمی مردم و هم بیهودگی کار را بهدنبال خواهد داشت.
اردکانی خاطرنشان کرد: دو داروی طب سنتی با اخذ کد اخلاق در دانشکده ها در حال انجام آزمایشات بالینی هستند که تا حالا نتایج خوبی داشته است و مرجع هرگونه اظهار نظری در زمینه دارو و درمان وزارت بهداشت است که نتایج اثربخشی داروهای سنتی توسط وزارت بهداشت در آینده نزدیک اعلام خواهد شد.
آتشزدن کتاب در سابقه تاریخی اسلام و ایران نیست
مدیرکل دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت با اشاره به اقدامات اشتباه صورتگرفته از سوی برخی مدعیان طب سنتی خاطرنشان کرد: اقدام نابخردانه ای که در قالب آتش زدن کتاب صورت گرفت، هیچ توجیهی ندارد و آتش زدن یک کتاب در سابقه تاریخی ایران و اسلام وجود ندارد. این خود مردم هستند که باید تشخیص بدهند مرجع تجویز دارو و روش های درمانی طب سنتی آن هم با وجود اینهمه منبع غنی و دانشکده و سلامتکده طب سنتی چه افرادی هستند.
تقویت سیستم ایمنی از بهترین راهکارهای پیشگیری از کرونا
اردکانی با تأکید به اینکه تقویت سیستم ایمنی از بهترین راه های پیشگیری از کروناست، یادآور شد: هیچکس بهجز پزشک حق ندارد دارو تجویز کند و هیچکس نباید بهجز داروخانه دارو توزیع کند. اصلاح سبک زندگی در زمینه تغذیه و خواب مناسب و استفاده از غذاهایی که هضم آنها آسان است کنار استراحت و انجام ورزش مناسب با هر فرد می تواند بر بالابردن سطح ایمنی مؤثر باشد.
400 فارغ التحصیل طب سنتی
اردکانی با اعلام اینکه "نزدیک به 400 فارغ التحصیل طب سنتی در کشور داریم"، اظهار کرد: تعدادی دانشجوی طب سنتی در داروسازی سنتی نیز داریم؛ پروتکل هایی که از طرف دفتر طب سنتی و مکمل تدوین شده اند در سایت وبدا قرار دارند و مورد استقبال مردم قرار گرفته اند.
رضاییزاده با بیان اینکه چینی ها معتقد بودند بیش از 90 درصد بهبودیافتگان کرونا با استفاده از ترکیب طب سنتی چینی و رایج بهبود یافته بودند، اظهار کرد: سبک زندگی می تواند در این شرایط ویژه مؤثر و دارای اهمیت باشد.
وی تأکید کرد: ادعاهایی که بعضا مطرح می شود و شماره تلفن هایی که از افراد بهبودیافته در فضای مجازی منتشر و ادعا می شود که با طب سنتی بهبود یافته اند از لحاظ علمی صحیح نیستند و یا حداقل نمی تواند به همه مردم تعمیم داد؛ زمانی می توان درباره یک دارو ادعای درمانی کرد که اثر آن روی سایر گروه هایی که بهصورت کنترلشده مورد کارآزمایی بالینی قرار می گیرند مقایسه شود؛ بنابراین تا زمانی که این مقایسه اتفاق نیفتد بر اساس یک گزارش موردی و کیس ریپورت، نمی توان این ادعا را تأیید و برای عموم بیماران تجویز کرد.
رضاییزاده افزود: افراد مدعی درمان کرونا بهجای اینکه وقت خود را صرف این کار کنند که گزارش های موردی را تبلیغ کنند، نتایج مطالعات خود را در مراکز دانشگاهی به ثبت برسانند و اثربخشی آن را ثابت کنند، آنچه مورد تأیید دفتر طب ایرانی است راهنمای بالینی خودمراقبتی است که در سایت وبدا (وزارت بهداشت) قرار داده شده است.
وی ادامه داد: هیچ جای دنیا کسی نمی تواند داروی طب سنتی را مستقلا برای درمان کرونا مورد استفاده قرار دهد و شواهد علمی که چینی ها داشتند این بود که در مراکزی که از "روش های طب سنتی کنار طب رایج" استفاده می شد، کمترین میزان مرگومیر و بهترین کیفیت زندگی بیماران را داشتند و در شرایط فعلی و بر اساس شواهد موجود هیچکس نمی تواند ادعا کند که بهتنهایی از طب سنتی و گیاهی برای درمان کرونا استفاده کند.
مواد مخدر تأثیری بر کرونا ندارد
وی اضافه کرد: برخی اظهار نظرها در خصوص تأثیر مواد مخدر و سیگار بر پیشگیری و درمان کرونا مطرح شده بود که این ادعاها هیچ پایه علمی ندارد؛ بر اساس شواهد علمی موجود، اعتیاد به هرگونه مواد مخدر یا سیگار هیچ تأثیری بر پیشگیری و درمان کرونا در افراد ندارد.
فروش آنلاین دارو غیرمجاز است
رضاییزاده با تذکر اینکه فروش دارو بهشکل آنلاین غیرمجاز است، تصریح کرد: حتی داروهای رسمی نیز نباید آنلاین فروخته شوند فقط داروخانه های رسمی که بهصورت آنلاین مجاز به فروش دارو هستند توسط وزارت بهداشت تأیید می شوند و مردم باید بدانند که فروش هرگونه دارو توسط افراد بهصورت آنلاین غیرمجاز است.
وی در خصوص نظارت بر عطاری ها خاطرنشان کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا عطاری ها بهعنوان مرکز عرضه گیاهان دارویی ساماندهی می شوند و این عطاری ها محل تجویز دارو، تشخیص بیماری و تجویز داروهای گیاهی شناخته نمی شوند؛ متأسفانه این موضوع در ایران ساماندهی نشده است، وزارت بهداشت صادرکننده مجوز کسب این عطاری ها نیست و این مسئولیت بهعهده وزارت صمت است؛ بنابراین دخالت و نظارت بر این مراکز برای وزارت بهداشت سخت است و امیدواریم در مجلس شورای اسلامی این اختلافات بین دو وزارتخانه حل شود تا بتوانیم عطاری ها را ساماندهی کنیم.
توسعه آکادمیک طب سنتی در دستور کار وزارت بهداشت
رضازاده در پاسخ به این سؤال که "چه برنامه هایی برای جلوگیری از سوءاستفاده از طب سنتی دارید؟" ابراز کرد: مهمترین اولویت ما توسعه آکادمیک طب سنتی در وزارت بهداشت است؛ در برهه هایی از زمان افرادی ظهور پیدا می کنند که نوعی ازهمگسیختگی روان و گفتار دارند و فرهنگسازی و آشنایی مردم با طب اصیل دانشگاهی می تواند به جایگاه طب سنتی کمک کند و این طب باید در تعامل با طب رایج باشد نه در تقابل با آن؛ در کشورهای توسعهیافته نیز همین اتفاق افتاده است و طب فراگیر بهمعنی طبی است که از همه ظرفیتها بهشرط ایمنی و اثربخشی لازم کنار پزشکی رایج استفاده کند؛ مهمترین توانمندی طب سنتی نسبت به پزشکی رایج تأکید بر سبک زندگی سالم برای پیشگیری از بیمارشدن است.
وی ادامه داد: در بدو شروع بیماری کرونا، پزشکان متخصص طب سنتی کنار سایر پزشکان به مداوای بیماران کرونا پرداختند و این افراد به عنوان پزشک متخصص طب ایرانی در چند مرکز با همکاری وزارت بهداشت مداخلات غیردارویی و پژوهش هایی انجام می دهند و با توجه به اینکه تعداد متخصصین طب سنتی کم است این حضور خیلی به چشم نمی آید اما این افراد در چند بیمارستان در شهرهای مختلف در حال خدمت هستند.
طب اسلامی نداریم
رضاییزاده در خصوص طب اسلامی گفت: در زمینه طب اسلامی با مراجع عظام مشورت شد و آنها ابراز کردند که طب اسلامی با این تعاریفی که در حال حاضر از آن در جامعه وجود دارد، نداریم، آموزههای اسلامی داریم که جای تحقیق و پژوهش دارد تا ببینیم که آیا این آموزهها قابلیت تعمیم به همه افراد جامعه را دارند یا خیر و اگر منظور از طب اسلامی طب سنتی است که در دوران شکوفایی اسلام به اوج خود رسید این واژه صحیح است اما اگر مدعیان طب اسلامی، مدعی طب سنتی بهصورت مستقل شوند، هیچ شاهد و روایتی برای این امر نداریم و علما هم در این زمینه واکنش نشان دادهاند.
برخی مدعیان طب سنتی متواری هستند
رضاییزاده در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت روازاده اظهار کرد: آقای روازاده پزشک عمومی است و حدود یک سال اخیر بهخاطر برخی تخلفات پزشکی از طرف سازمان نظام پزشکی، منع طبابت شده و پروانه او باطل شده بود و بهتازگی به طبابت بازگشته است. ادعاهایی که در فضای مجازی مطرح میشود یا باید بخش حقوقی وزارت بهداشت نسبت به آن اقدام کند یا باید شاکی خصوصی وجود داشته باشد.
رئیس دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: در مواردی که تشویش اذهان عمومی صورت گرفته است، دستور بازداشت صادر شده است. برخی افراد هم در این زمینه متواری هستند و به آنها دسترسی پیدا نشده که بازداشت شوند؛ سیستم جدید قوه قضاییه هم به این موضوع حساسیت دارد و امیدواریم با مواردی که سلامت مردم را به خطر میاندازد یا باعث تشویش اذهان عمومی میشود، برخورد جدی انجام شود.
انتهای پیام /+