اولین واکنش ایران به تحریمهای جدید آمریکا
پس از آنکه دولت جو بایدن روز پنجشنبه هفتم مهر ماه تحریمهای جدیدی را در حوزه نفت ایران اعمال کرد، روز گذشته محمد مرندی، مشاور رسانه ای تیم مذاکرهکننده هسته ای کشورمان نخستین واکنش را به این تحریمها نشان داد و گفت آمریکا به تحریم عادت کرده؛ بنابراین این تحریمها هیچ معنایی ندارد و ایران به صادرات خود ادامه میدهد. این در حالی است که وزارت خزانه داری اعلام کرد که این تحریمها علیه...
به ادعای آمریکا این شرکتها در صادرات نفت ایران ایفای نقش کرده اند. به گزارش «ایسنا»، محمد مرندی، مشاور رسانه ای تیم مذاکرهکننده هسته ای کشورمان در گفت وگو با شبکه راشاتودی در پاسخ به سوالی درباره تحریمهای جدید آمریکا علیه صادرات ایران و اینکه «آیا این نشاندهنده یک شکاف جدید در روابط تهران و واشنگتن است؟» گفت: «ایالات متحده سیاست «فشار حداکثری» را علیه ایران اعمال کرده و در واقع رئیس جمهور بایدن در حال دنبال کردن سیاستهای دونالد ترامپ است. او تلاش میکند تا فشار اقتصادی را تا حد امکان افزایش دهد، چیزی که به عموم مردم آسیب می زند.» وی ادامه داد: «این سیاست آمریکاست و ایران به تحریمها عادت کرده است. بنابراین، تحریمهای جدید بیمعنی هستند. این تحریمها هیچ تاثیری بر صادرات ایرانی ها ندارند.»
تحریم نفتی
پنجشنبه هفته گذشته بود که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در بیانیه ای اعلام کرد برای جلوگیری از دور زدن تحریمها توسط ایران، خزانه داری آمریکا دو شرکت حمل ونقل و انبار ژانگو و کشتیرانی دبلیو اس واقع در چین را به لیست تحریمهای خود اضافه کرده است. در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا آمده است که این اقدام، شرکتهای دلال و صوری ایران در امارات، هنگ کنگ و هند را نیز هدف قرار داده است. وزیر خارجه آمریکا در ادامه بیانیه خود آورده است: «در زمانی که ایران درحال تسریع برنامه هسته ای خود است، ما به تسریع اعمال تحریمها علیه نفت خام و محصولات پتروشیمی ایران که ذیل برجام برداشته شده بودند، ادامه می دهیم.»
وی ادامه داد: «این اقدامات با هدف محدود کردن شدید صادرات نفت و محصولات پتروشیمی به طور منظم ادامه خواهند یافت.» بلینکن در ادامه هشدار داد که اگر دیگران نمی خواهند هدف تحریمهای آمریکا قرار بگیرند، باید فورا به این گونه تبادلات خاتمه بدهند. درواقع این نخستین بار است که در دولت جو بایدن دموکرات شاهد آن هستیم که وزارت خزانه داری آمریکا، به طور مستقیم صادرات نفت ایران را هدف قرار میدهد. همچنین بعد از اعمال این تحریمها، برخی مقام های آمریکایی به دفاع از این سیاست واشنگتن پرداختند؛ جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز شنبه گفت که کشورش همچنان به دنبال اهدافی برای وضع تحریمهای بیشتر علیه ایران است.
واکنش ایران به اولین دور تحریم بایدن
البته پیشتر آمریکا تحریمهایی را علیه پتروشیمی ایران اعمال کرده بود. در اواخر خرداد ماه بود که خبر رسید وزارت خزانه داری آمریکا با صدور بیانیه ای، شرکت پتروشیمی فن آوران سهامی عام، شرکت پتروشیمی خارک سهامی عام، شرکت پتروشیمی مارون و چند شرکت چینی و اماراتی حامی این شرکتها را در لیست تحریمهای خود قرار داده است. این وزارتخانه همچنین تحریمهایی را علیه دو شخص به دلیل کمک مادی، حمایت و ارائه مصالح، فناوری و کالاهای لازم به شرکت پتروشیمی تریلیانس اعمال کرده بود. این تحریمها نیز از نظر مقامات آمریکایی بجا بود و حتی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا گفته بود که در نبود توافق، از ابزار تحریم علیه ایران استفاده می کنیم.
در آن مقطع ایران در واکنش به تحریمها در حوزه گازدهی به سانتریفیوژهای IR6 وارد عمل شد. در 31 خرداد ماه بود که خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد ایران در حال آماده سازی برای تزریق گاز UF6 (اورانیوم هگزافلورید) به سانتریفیوژهای پیشرفته در تاسیسات فردو است. اقدامی که بعدتر تروئیکای اروپایی به آن واکنش نشان دادند؛ انگلیس، آلمان و فرانسه در بیانیه ای مشترک که در نهم تیرماه و پیش از آغاز جلسه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی روند اجرای قطعنامه 2231 منتشر شد از ایران خواستند تا از فرصت دیپلماتیک مذاکرات وین برای احیای برجام استفاده کند.
آنها همچنین در بخشی از این بیانیه مدعی شدند: «اخیرا ایران اعلام کرد که سانتریفیوژهای قدرتمند و پیشرفته جدیدی را نصب کرده و از آنها استفاده میکند. ایران همچنین اعلام کرده بود که تجهیزات نظارتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی ذیل برجام را قطع کرده است. این رخداد با توجه به این مساله که ایران به انباشت بی نظیر اورانیوم با غنای 20 و 60درصد ادامه میدهد، بسیار نگران کننده است.» البته قبل از این اقدام آژانس، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در توییتی با اشاره به اینکه «ایران از مسیر مذاکره منتج به نتیجه فاصله نمیگیرد»، بر عزم ایران برای بی اثر کردن سیاست تحریمی آمریکا تاکید کرده بود. امیرعبداللهیان افزود: «به قانون مجلس پایبندیم، مذاکره را ادامه میدهیم؛ تردیدی به خود راه نمیدهیم که تحریمها را بی اثر کنیم.»
مذاکرات در حال پیگیری است
البته با وجود تحریمهای جدید آمریکا و واکنش تهران، همزمان مذاکرات در حال پیگیری است؛ در این راستا وزارت خارجه قطر خبر داد که محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر خارجه قطر روز شنبه تلفنی با حسین امیرعبداللهیان درباره تحولات مذاکرات توافق هسته ای گفت وگو کرده است. به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه خبری الجزیره، وزیر خارجه قطر در این گفت وگوی تلفنی بر اشتیاق دوحه برای دستیابی تهران و واشنگتن به توافقی برای احیای برجام تاکید کرد. وزیر خارجه قطر افزود که دستیابی به توافق هسته ای عادلانه به نفع امنیت و ثبات منطقه خواهد بود. امیرعبداللهیان در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل نیز با وزیر خارجه قطر دیدار و گفت وگو داشته است. همچنین در تماس تلفنی جمعه شب بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان با وزیر امور خارجه کشورمان آخرین تحولات دوجانبه و منطقهای مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. در این گفتوگوی تلفنی همچنین طرفین در خصوص آخرین تحولات مذاکره برای رفع تحریمها رایزنی کردند.
--> اخبار مرتبط