سه‌شنبه 6 آذر 1403

بارقه‌های امید در سفرهای بین‌المللی رئیس‌جمهور شکل گرفت / برون رفت از شرایط بحرانی 8 ساله وجود دارد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
بارقه‌های امید در سفرهای بین‌المللی رئیس‌جمهور شکل گرفت / برون رفت از شرایط بحرانی 8 ساله وجود دارد

باوقار زعیمی گفت: در سفر اخیر ریاست جمهور به قطر، بارقه‌های امید شکل گرفت و این نگاه را به ما نمایاند که ایران می‌تواند با ارتباط خوب و تعامل سازنده با کشورهای همسایه، هم در جهت کاهش فشارهای ناشی از تحریم، قدم مثبتی را بردارد و هم یک تعامل سازنده را برای آینده ایجاد کند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ احمدرضا باوقار زعیمی از اساتید دانشگاه های هرمزگان در گفتگوی تقصیلی با خبرنگار هرمز اظهار کرد: درخصوص سفر اخیر ریاست محترم جمهور به کشور قطر و ارتباط با کشورهای همسایه و کشورهای شرقی چند نکته حائز اهمیت است؛ نکته نخست اینکه موقعیت حساس و استراتژیک ایران در منطقه خاورمیانه از طرفی وجود برخی بحران ها و عدم ثبات سیاسی بعضی از کشورهای مجاور و همسایه و وجود چالش‌های سیاسی با بعضی از کشورهای همسایه باعث به وجود آمدن تهدیدهایی برای امنیت جمهوری اسلامی ایران می‌شود، اعم از تهدیدات منطقه و همچنین تهدیدات فرامنطقه‌ای که گاهی از اوقات، حوزه نفوذش وارد منطقه حساس و استراتژیک خاورمیانه هم می‌شود که نمونه بارزش حضور کشور استعمارگر آمریکا هست،.

*با طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا در منطقه مخالفت شده است؟ وی در ادامه افزود: به نظر می‌رسد که با توجه به نوع رفتار ایران از حیث اینکه ایران با طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا در منطقه مخالفت کرده، اسرائیل را به رسمیت نشناخته و با تأکید بر استقلال و عزت، عزتمدارانه، موضوع هسته‌ای خودش را پیگیری می‌کند و از تمامیت خودش دفاع می‌کند، همچنین نظر به اهمیت استراتژیک ایران در حوزه سیاسی و نوع موضعی که در قبال قدرت های استعمارگر گرفته، شرایط را برای ایران حساس کرده است. باوقار زعیمی گفت: می طلبد که کشور جمهوری اسلامی ایران در یک حرکت بسیار هوشمندانه هم این هژمونی خودش را در منطقه خاورمیانه و ظهور برساند و هم در حوزه ژیوپولتیک به جهت اینکه ایران در ارتباط با کشورهای پیرامون خودش یک نقش شاهراه دارد با یک تدبیر بسیار هوشمندانه، ارتباط خود را با کشورهای همسایه و همسایه های شرقی و همچنین حوزه خلیج فارس بهتر کند و بهبود ببخشد.

* دولت دوازدهم در خصوص روابط با کشورهای منطقه چه نقشی را ایفا کرد؟ این استاد دانشگاه های هرمزگان ابراز داشت: دولت دوازدهم تقریبا پاسخ درستی در خصوص اصلاح روابط با کشورهای همسایه دریافت نکرد و این امید وجود دارد که دولت سیزدهم با یک درک درست نسبت به مسایل منطقه به این مهم دست پیدا کند که البته سفر ریاست محترم جمهور به قطر، نویدبخش این موضوع است. وی ادامه داد: در این باره چندین موضوع وجود دارد و آن هم اینکه این سفر می توان یک فصل نوین در روابط ایران و قطر باشد، رئیس‌جمهور دو هدف را اعم از توسعه همه جانبه روابط دوجانبه بین ایران و قطر و شرکت در نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز مطرح کرد. باوقار زعیمی اضافه کرد: کشور قطر به جهت قرابت سرزمینی و همسایه ای با ایران و منافع مشترک بین دو کشور مثل عضو اوپک بودن هر دو کشور، عضو جنبش عدم متعهد بودن یا عضو سازمان همکاری اسلامی بودن دو کشور ایران و قطر یا میدان گازی پارس جنوبی که به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان در اختیار دو کشور هست همه و همه می تواند دلیل این باشد که ارتباط با کشور قطر چقدر می تواند کمک کند. استاد دانشگاه های هرمزگان به تعامل سازنده با کشورهای همسایه اشاره کرد و گفت: تعامل با کشورهای همسایه می تواند در حل سریع چالش‌ها به کشور ما کمک کند، به عنوان مثال در زمینه مبارزه با تروریسم، مبارزه با هرگونه افراطی‌گری، برخورد با قاچاق مواد مخدر، حل موضوع افغانستان و مسئله یمن، همه در گرو تعامل سازنده با کشورهای همسایه است، لذا ارتباط با کشورهای همسایه می‌تواند یک برنامه استراتژیک برای ایران باشد.

*از مولفه های مهم قدرت بگویید وی اضافه کرد: یکی از مولفه‌های مهم قدرت؛ ارتباط صحیح و تعامل مطلوب با سایر کشورها است، تعامل با کشورهای همسایه می‌تواند مسئله حضور بیگانگان در منطقه را نیز حل کند، همانطور در ابتدا عرض کردم ایران موقعیت حساسی در منطقه دارد و از حیث ژئوپولتیک، شبیه به یک شاهراه است، از طرفی مواضع ایران حساسیت هایی را به وجود آورده است لذا کشورهای بیگانه به خودشان اجازه دادند در امور کشورهای حاشیه خلیج فارس و کشورهای همسایه ایران دخالت کنند و به نوعی امنیت کشور ما را به مخاطره بیندازند برای خنثی سازی این مسئله، تعامل با کشورهای همسایه بسیار ضرورت دارد چون بخش عمده‌ای از گرفتاری‌های کشورهای همسایه به دلیل حضور بیگانگان و کشورهای استعمارگر و قدرت‌های استعماری در منطقه است. باوقار زعیمی یا تاکید بر اینکه تجمیع ظرفیت‌های ایران و کشورهای همسایه، می‌تواند تعاملات بسیار خوبی را در آینده نزدیک برای ایران رقم بزند، بیان کرد: وجود نیروهای تحصیلکرده و متخصص در ایران نیز می‌تواند به کشورهای همسایه کمک کند، توافق در حوزه‌های مختلف انرژی، سرمایه‌گذاری، اقتصادی، امنیت و سلامت و فرهنگی با توجه به اینکه خیلی از این کشورهای همسایه ما فرهنگ اسلامی را دارند در این اوضاع تعامل می‌تواند بسیار سازنده و مهم و البته مفید باشد. *کاهش هجمه ها علیه کشور در روابط سیاسی چگونه حاصل می شود؟ این استاد دانشگاه های هرمزگان اذعان داشت: با توجه به هجمه هایی که علیه کشور ما هست و ایجاد فضای رعب انگیز و تنش زا در خصوص ارتباط با ایران و یا اینکه ارتباط ایران با سایر کشورها و بالعکس، این ضرورت بیشتر احساس می‌شود که این ارتباط سازنده با کشورهای همسایه می‌تواند کمک کند هم در برون رفت این کشور ما از چالش‌های مختلف و هم در ایجاد فضای آرام و به دور از اضطراب و تنش، برای اینکه کشور ما بتواند منویات خودش را دنبال و بتواند اقتدار خودش را تحمیل و تضمین و به عبارتی اثبات کند و حضور خود در منطقه را بسیار مثمرثمر تر و مثبت تر از قبل نشان دهد. وی همچنین ابراز داشت: در سفر اخیر ریاست جمهور، این بارقه‌های امید شکل گرفت و این نگاه را به ما نمایاند که کشور ما می‌تواند در این حوزه بسیار موفق عمل کند و با ارتباط خوب و تعامل سازنده با کشورهای همسایه، هم به جهت کاهش فشارهای ناشی از تحریم، قدم مثبتی را بردارد و هم یک تعامل سازنده را برای آینده ایجاد کند. باوقار زعیمی گفت: به نظر می‌رسد یکی از مهم‌ترین راه‌های برون رفت از مشکلات مختلفی که احیاناً با آن مواجه هستیم تعامل خوب با کشورهای منطقه خاورمیانه و کشورهای شرق است امیدوارم که این مهم برای ایران به درستی ترسیم و اتفاق بیفتد و کشور و مردم ایران و حتی کشورهای همسایه از روابط خوب سازنده و تعامل مثبت بهره مند شوند. انتهای پیام /