بازی های کشورهای اسلامی؛ مهم و باکیفیت یا بی اهمیت؟/ دورخیز ورزش ایران برای تاریخ سازی در قونیه
مراسم افتتاحیه پنجمین دوره بازی های همبستگی کشورهای اسلامی در قونیه ترکیه، فردا برگزار خواهد شد.
به گزارش "ورزش سه"، پنجمین دوره بازی های همبستگی کشورهای اسلامی در حالی از فردا شب و با برگزاری مراسم افتتاحیه، به صورت رسمی در شهر قونیه ترکیه افتتاح خواهد شد که کاروان ایران نیز با بیش از 240 ورزشکار در 16 رشته و با نام پیامبر اعظم (ص) در این رقابت ها حضور خواهد یافت. علی رغم اینکه تاریخ رسمی شروع این بازی ها 18 مرداد اعلام شده است اما از سه روز پیش یعنی جمعه پانزدهم مرداد و با برگزاری مسابقات دوچرخه سواری پیست، رقابت های ورزشکاران آغاز شده است و پس از گذشت سه روز، کشور میزبان با 3 مدال طلا، 2نقره و 2 برنز در صدر جدول مدالی قرار گرفته است و کاروان ایران نیز با 1 مدال طلا و 4 نقره در رتبه پنجم قرار دارد. این دوره از رقابت ها در 19 رشته برگزار می شود و به مانند بسیاری از رقابت هایی که به صورت چند رشته ای برگزار می شوند، اینجا نیز کشور میزبان با حذف و اضافه کردن رشته های مختلف، شرایط را برای نتیجه گیری خود هموار کرده است که از جمله آنها می توان به حذف رشته هایی مثل ووشو و ورزش های زورخانه ای و اضافه کردن کمان سنتی ترکیه ای اشاره کرد. کاروان ایران نیز ابتدا قرار بود در همه این 19 رشته به جز بوچیا و کیک بوکسینگ شرکت کند که انصراف تیم فوتبال امید، تعداد رشته های ایران در این رقابت ها را به عدد 16 رساند.
اولین دوره بازی های کشورهای اسلامی در مکه و فقط در بخش مردان برگزار شدبه صورت کلی، این رقابت ها قدمت چندان زیادی ندارد و تنها 18 سال از برگزاری نخستین دوره آن می گذرد و رشته های مختلف حاضر در آن نیز در سطوح متفاوتی برگزار می شوند. به عنوان مثال، در برخی از رشته ها مثل تکواندو، کاراته و کشتی، شاهد حضور قهرمانان متعدد جهان و المپیک هستیم اما در برخی از رشته ها مانند هندبال، شنا و تنیس روی میز، مسابقات از سطح چندان بالایی برخوردار نیست. یکی از ویژگی های قابل توجه این بازی ها، حضور برخی از رشته های پارالمپیکی در ادوار مختلف آن است که باعث تمایز این بازی ها از رقابت های مشابه می شود. نخستین دوره این بازی ها در سال 2005 و در شهر مکه عربستان سعودی، در 14 رشته و فقط با حضور ورزشکاران مرد برگزار شد که کشور میزبان با کسب 24 مدال طلا در صدر جدول مدالی قرار گرفت و کاروان ایران نیز با 10 مدال طلا، 9 نقره و 11 برنز در رتبه چهارم جای گرفت. دوره دوم مسابقات نیز قرار بود در سال 2010 در ایران برگزار شود که به دلیل به وجود آمدن اختلاف بین ایران و برخی کشورهای عربی بر سر استفاده از نام خلیج فارس در برخی از موارد مربوط به مسابقات، لغو شد.
بعد از لغو دومین دوره در ایران، سومین دوره رقابت ها به میزبانی اندونزی و در هر دو بخش مردان و زنان در سال 2013 برگزار شدسومین دوره این رقابت ها در پالمبانگ اندونزی و در سال 2013 برگزار شد که برای نخستین بار، ورزشکاران زن نیز در رقابت ها حضور پیدا کردند. در پایان این دوره نیز کشور میزبان با 36 مدال طلا به عنوان قهرمانی رسید و کاروان کشورمان با 30 مدال طلا، 17 نقره و 12 برنز، در رده دوم قرار گرفت که تا به امروز، بهترین رتبه ایران در این بازی ها محسوب می شود. دوره اخیر این بازی ها نیز سال 2017 و به میزبانی باکو آذربایجان برگزار شد که باز هم کشور میزبان و این بار در رقابتی نزدیک با ترکیه، با 75 مدال طلا در صدر جدول مدالی ایستاد و کاروان ایران نیز با 39 مدال طلا، 26 نقره و 33 برنز، جایگاه سوم را به خود اختصاص داد.
ایران در سال 2017 و به میزبانی باکو بهترین عملکردش را ثبت کرد و در رده دوم جدول مدال ها ایستادبررسی مجموع مدالها در تمام ادوار برگزار شده رقابت ها، نشان می دهد که هیچ کدام از سه میزبان دوره های برگزار شده مسابقات، در میان دو کشور برتر قرار نگرفته اند و کشور ترکیه با 95 مدال طلا و کسب بیش از 300 مدال، بهترین عملکرد را داشته است و ورزشکاران کشورمان نیز در مجموع این سه دوره، موفق به کسب 90 مدال طلا، 80 نقره و 56 برنز و مجموع 226 مدال شده اند.