بازی پرریسک با ابزارهای پرریسک

از ابتدای سال گذشته، تغییرات مکرر در دامنه نوسان، واکنشی به ریسک های متعددی بوده که بر کشور، سیاست و اقتصاد تحمیل شده است. صندوقهای اهرمی نیز بهعنوان یکی از پرریسک ترین ابزارهای بازار، از این غائله مستثنی نمانده اند.
این تغییرات که در بازه زمانی کوتاهی رخ داده ، تاثیر قابلتوجهی بر رفتار سرمایهگذاران داشته است و باعث افزایش تردید و بی اعتمادی نسبت به آینده بازار و این ابزارها شده است. صندوقهای اهرمی یکی از انواع صندوقهای سرمایهگذاری محسوب می شوند که از تکنیک اهرم مالی برای به دست آوردن بازدهی مضاعف از یک سرمایهگذاری استفاده میکنند. این صندوقها همزمان از دوسازوکار صدور و ابطال و قابل معامله در بورس (ETF)، برای سرمایهگذاری و انتقال مالکیت واحد ها استفاده میکنند.
لزوم ثبات و پیشبینیپذیری
ثبات و پیشبینی پذیری در دامنه نوسان صندوقهای اهرمی شرط اساسی برای اتخاذ تصمیمات مبتنی بر تحلیل های منطقی است. تغییرات ناگهانی و مکرر دامنه نوسان، که در پاسخ به شرایط سیاسی و اقتصادی ناپایدار صورت گرفته، سرمایهگذاران را دچار سردرگمی کرده و ریسک های نقدشوندگی را افزایش داده است. تغییرات متعدد دامنه نوسان صندوقهای اهرمی، موجب شده تا بسیاری از فعالان بازار نتوانند چشم انداز روشنی برای تصمیمگیری داشته باشند.
این وضعیت موجب شده است تا به جای تمرکز بر تحلیل های بنیادی، سرمایهگذاران بیشتر به گمانه زنی ها و واکنش های مقطعی بازار توجه کنند. این بی ثباتی در مقررات و سیاست های مرتبط با صندوقهای اهرمی، علاوه بر افزایش ریسک های بازار، فضای بی اعتمادی را در بین فعالان بازار سهام تشدید کرده است. برای بازگرداندن اطمینان سرمایهگذاران و تقویت پایداری بازار، ضروری است که سیاستگذاران با ثبات بخشی به قوانین و شفاف سازی تصمیمات، زمینه را برای پیشبینی پذیری بهتر فراهم کنند.
ثبات سه ساله در دامنه نوسان اهرمی ها
از ابتدای تاسیس نخستین صندوق اهرمی در سال 1400 تا بیست و ششم فروردین سال 1403، صندوقهای اهرمی با دامنه نوسان 10 درصدی فعالیت می کردند. چون اکثر سهام موجود در بازار در آن مقطع، دامنه نوسان 5 درصدی داشتند؛ سیاستگذاران تشخیص داده بودند تا دامنه نوسان صندوقهای اهرمی که از مکانیزم اهرم در ساختار خود استفاده می کردند، دو برابر سهام موجود در بازار باشد تا این صندوقها، نوسان پذیری بیشتری نسبت به سهام و دارایی های موجود در پرتفوی خود داشته باشند.
عملیات وعده صادق 1
سیزدهم فروردین سال گذشته بود که کنسولگری ایران در دمشق مورد هدف رژیم صهیونیستی قرار گرفت و قابل پیشبینی بود که کشورمان به این قضیه واکنش نشان خواهد داد. سرانجام این واکنش در بیست و ششم فروردین سال گذشته انجام شد و ایران با حمله موشکی و پهپادی خود به خاک رژیم صهیونیستی، دفاع مشروع خود را انجام داد.
پس از این قضایا، قابل پیشبینی بود که بازار سهام به دلیل ریسک های احتمالی با افزایش عرضه ها و تشدید فشار فروش همراه خواهد شد؛ به همین دلیل دامنه نوسان در تالار شیشه ای کاهش پیدا کرد و در این اثنا دامنه نوسان صندوقهای اهرمی نیز از 10درصد به مثبت و منفی 2درصد کاهش یافت. این تصمیم برای 4 روز معاملاتی ادامه دار بود و از یکم اردیبهشت ماه، مجددا دامنه نوسان این صندوقها، به روال قبلی (10 درصد) بازگشت.
سقوط بالگرد رئیسجمهور
در آخرین روز اردیبهشت ماه سال گذشته نیز پس از انتشار اخبار مربوط به شهادت رئیس دولت سیزدهم و همراهان در سانحه مربوط به سقوط بالگرد ریاست جمهوری، سازمان بورس تصمیم به کاهش دامنه نوسان در بازار سهام گرفت و در این میان دامنه نوسان صندوقهای اهرمی، از 10درصد به 4درصد کاهش پیدا کرد.
این تصمیم به دلیل شرایط خاص و اضطراری کشور در آن مقطع اجرایی شد و بسیاری اعتقاد داشتند که چون زمان زیادی تا انتخابات باقی مانده و پس از انتخابات نیز تا روی کار آمدن دولت بعدی و مشخص شدن سیاست ها، چند ماه زمان نیاز خواهد بود؛ کشور در زمینه سیاست های اقتصادی نیز گرفتار سردرگمی خواهد شد که این موضوع بر بورس هم سایه خواهد افکند. به همین دلیل، دامنه نوسان بازار سهام و صندوقها کاهش پیدا کرد. دامنه نوسان 4درصدی در صندوقهای اهرمی تا برگزاری دور نخست انتخابات ریاست جمهوری ادامه دار بود و پس از آن در نهم تیرماه، مجددا دامنه نوسان صندوقهای اهرمی به 10درصد افزایش پیدا کرد.
ترور رئیس دفتر سیاسی حماس
در مرداد سال گذشته، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس که برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران آمده بود؛ ترور شد. سازمان بورس در دو روز معاملاتی پس از این ماجرا، به مانند دو دفعه قبلی دامنه نوسان را کاهش نداد و بازار سهام در این دو روز با افت سهمگین قیمتها همراه شد.
سرانجام، از چهاردهم مرداد سازمان بورس تصمیم به کاهش دامنه نوسان گرفت و در این میان دامنه نوسان صندوقهای اهرمی نیز به 2درصد کاهش یافت. در 27مرداد، دامنه نوسان سهام بازار از 1درصد به 2درصد افزایش پیدا کرد؛ اما دامنه نوسان صندوقهای اهرمی بدون تغییر باقی ماند. در هفدهم شهریور نیز دامنه نوسان سهام و صندوقهای اهرمی به 3درصد افزایش پیدا کرد.
وقایع لبنان و شهادت سید حسن نصرالله
بعد از وقایعی که در ابتدای پاییز سال گذشته در لبنان رخ داد و منجر به شهادت سید حسن نصرالله شد؛ مجددا دامنه نوسان در بازار سهام دستخوش تغییر شد. بعد از ماجراهای لبنان، دامنه نوسان در بازار سهام به 1درصد کاهش پیدا کرد و صندوقهای اهرمی نیز از این غائله مستثنی نماندند. عملیات وعده صادق 2 نیز در جریان دامنه نوسان 1درصدی اجرا شد. دو هفته بعد و در بیست و یکم مهرماه، دامنه نوسان در بازار سهام با افزایش همراه شد و سهام موجود در بازار و صندوقهای اهرمی، با دامنه نوسان 3درصدی مورد معامله قرار گرفتند.
ابهام در سیاستگذاری
از بیست و یکم مهرماه سال گذشته تا هفدهم تیرماه سالجاری، صندوقهای سرمایهگذاری اهرمی در بورس تهران، در شرایطی مشابه با سهام شرکتها معامله شدند؛ یعنی هر دو گروه با دامنه نوسان 3درصدی مورد دادوستد قرار گرفتند. این تصمیم در ظاهر شاید به هدف کنترل هیجانات بازار اتخاذ شده باشد؛ اما در عمل، نه تنها به کارآیی بازار کمکی نکرد، بلکه زمینه ساز بروز انتقادات گسترده ای از سوی فعالان بازار سرمایه شد. صندوقهای اهرمی، همانطور که از نامشان پیداست، سازوکاری پرریسک دارند و با استفاده از مکانیزم اهرم، امکان نوسانگیری بیشتر را برای سرمایهگذاران فراهم میکنند.
انتظار طبیعی این است که ابزارهای پرریسک، با آزادی عمل بیشتری در دامنه نوسان روزانه همراه باشند؛ چرا که هدف طراحی آنها دقیقا فراهم کردن بستر نوسان بیشتر برای سرمایهگذاران مایل به ریسک است. اما در طول این بازه نه چندان کوتاه، محدود کردن نوسان آنها به همان سطح سهام عادی، موجب شد نه تنها کارآیی این ابزارها کاهش یابد، بلکه عملا فلسفه وجودی شان نیز زیر سوال برود. این سیاست از چند منظر قابل نقد است؛ نخست آن که موجب سردرگمی سرمایهگذاران و بی اعتمادی به سیاستگذاری در بازار سرمایه شد.
بسیاری از فعالان بازار بر این باور بودند که حتی در شرایطی که سهام با دامنه نوسان 3درصدی معامله میشود؛ دامنه نوسان صندوقهای اهرمی باید دست کم دو برابر (یعنی حدود 6درصد) باشد تا بتواند پاسخگوی نیاز سرمایهگذاران با درجه ریسک پذیری بالا باشد. دوم، تصمیمگیران با اتخاذ این سیاست، عملا دست بازیگران حرفه ای بازار را بستند و فرصت بهره برداری از تفاوت های ساختاری ابزارهای مالی را از بین بردند. در واقع، یکسان سازی دامنه نوسان میان دارایی هایی با ماهیت متفاوت، به نوعی نادیده گرفتن منطق مالی حاکم بر هر ابزار است.
در نهایت، این تجربه نشان داد که تنظیم گری در بازار سرمایه باید با نگاه دقیق تری به ویژگی های ابزارها صورت گیرد. اعمال محدودیت یکسان برای ابزارهای متفاوت، نه تنها باعث از بین رفتن مزیت های آن ابزار میشود، بلکه کارکرد کل بازار را نیز زیر سوال می برد. نهایتا و در هفدهم تیرماه امسال، سازمان بورس پس از 9ماه، تصمیم گرفت که دامنه نوسان صندوقهای اهرمی را با افزایش یک درصدی همراه سازد.
این موضوع در حالی رخ داد که به دلیل شرایط خاص بازار پس از جنگ 12روزه، صندوقهای اهرمی با حباب منفی قابلتوجهی معامله می شدند و فاصله زیادی میان قیمت روی تابلوی این صندوقها و خالص ارزش دارایی های این صندوقها وجود داشت.
