بایدن نظم چندقطبی در خلیجفارس را به رسمیت بشناسد
میدل ایست آی در تحلیلی نوشت: همزمان با برنامه ریزی «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا برای سفر به جده در هفتههای آتی مقالهای در نشریه «فارین افرز» توسط «استیون کوک» و «مارتین ایندیک» نوشته شده که رابطه جدید ایالاتمتحده و عربستان سعودی را تحت یک «معامله استراتژیک» مطرح کرد. نویسندگان مقاله استدلال میکنند که بایدن میتواند از تنظیم مجدد روابط با محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای کاهش قیمت...
به گزارش فرارو در ادامه این مطلب آمده است: در این مقاله عملا هیچ اشاره ای به مذاکرات دوجانبه در حال انجام بین ایران و عربستان سعودی و ایران و امارات متحده عربی و هیچ توجهی به روابط عمیق دوحه و مسقط با تهران نشده است. آنان تا حد زیادی نسبت به هرگونه گفتوگوی منطقه ای بدبین هستند و گفت وگوها در مورد همکاری منطقه ای فراگیر را رد می کنند. عامل اسرائیل در این زمینه کلیدی است. با توافق ابراهیم که منجر به مشارکت های سیاسی و اقتصادی جدید به ویژه بین امارات و اسرائیل شد کاخ سفید مشتاق است تا جواهر تاج را بر این توافق اضافه کند: عادی سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل. در طول سال های ریاست جمهوری ترامپ، عربستان سعودی و همچنین امارات و بحرین به طور کامل از کارزار فشار حداکثری واشنگتن علیه ایران حمایت کردند. هم عربستان سعودی و هم امارات با حملات پهپادی و موشکی ای مواجه شدند. این حملات ریاض و ابوظبی را بر آن داشت تا شروع به بازگشایی درهای دیپلماسی با ایران کنند که در سال 2016 میلادی بسته بودند. اندکی پس از حملات در اواخر سال 2019 میلادی عربستان سعودی در ابتدا با میانجی گری عراق وارد گفتوگوهای پشت پرده با ایران شد. «کوک» و «ایندیک» به جای در نظر گرفتن این تحولات استدلال می کنند که بایدن باید از قانون روابط تایوان الگوبرداری کرده و متعهد شود که حمله به عربستان سعودی را تهدیدی برای صلح و امنیت خلیجفارس تلقی کند. به گفته آنان راهحل، دیپلماسی با ایران نیست بلکه تشدید تنش ها و رویارویی با قدرت سخت در منطقه خلیج فارس است.
در چنین سناریویی، ایران مجبور می شود یک بار دیگر مانند سال های 2019 و 2020 میلادی از ابزارهای چانهزنی خود برای ایجاد اهرم فشار در برابر دشمنان اش استفاده کند و همان چرخه تشدید تنش و تنش دوباره به منطقه بازگردد. دیپلماسی منطقه ای که بین ایران، عراق و کشورهای شورای همکاری خلیجفارس در جریان است عامل مهمی در نظم چند قطبی جدید در خلیج فارس است و باید در سیاست های واشنگتن در قبال منطقه لحاظ شود. دولت بایدن باید سیاست جدیدی را در خاورمیانه راهاندازی کند که فضا را برای کشورهای منطقه برای مشارکت در دیپلماسی دوجانبه و چندجانبه بازکند. اگر آمریکا بخواهد ردپای خود را در منطقه کاهش دهد یا میزان نفوذ و حضورش را تعدیل کند احیای برجام امری کلیدی خواهد بود.