شنبه 15 اردیبهشت 1403

برای نخستین بار در ایران؛ باستان‌شناسی در خدمت پلیس آگاهی

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
برای نخستین بار در ایران؛ باستان‌شناسی در خدمت پلیس آگاهی

بهره‌گیری از روش‌های علم باستان‌شناسی در پرونده‌های جنایی که رویکردی نوین در علم باستان‌شناسی است، برای نخستین بار در کشور از سوی پژوهشگران گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بهره‌گیری از روش‌های علم باستان‌شناسی در پرونده‌های جنایی که رویکردی نوین در علم باستان‌شناسی است، برای نخستین بار در کشور از سوی پژوهشگران گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران مورد بررسی قرار گرفت.

دکتر رسول بابایی؛ دانشجوی دکترای باستان‌شناسی دانشگاه تهران توانست با موفقیت از رساله دکتری خود با عنوان "باستان‌شناسی جنایی: روش‌های ارزیابی جنایی در تجزیه و تحلیل خشونت در بستر باستان‌شناسی" دفاع کند.

دکتر حسن کریمیان؛ استاد راهنمای این رساله و مدیر گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران در این‌باره اظهار کرد: با تربیت این متخصص، زمینه همکاری مؤثر باستان‌شناسان با کارگاهان پلیس جنایی و دستگاه قضائی فراهم آمده است.

دستیابی محققان ایرانی به روش درمانی جدید برای درمان بیماری "تصلب شرائین"

وی افزود، پس از همکاری باستان‌شناسان با بازرسان سازمان ملل در کاوش قبور جمعی و تعیین کیفیت تدفین قربانیان جنایانت جنگی در بوسنی هرزه گوین و نیز گور‌های جمعی عراق، زمینه همکاری باستان‌شناسان با پلیس جنایی فراهم آمد. این تجربیات تدریجاً منجر به تربیت باستان‌شناسان جنایی و تألیفات بسیار شد؛ به کیفیتی که در کشور‌های غربی، این متخصصان در همکاری با سایر دست‌اندرکاران کشف جرایم، ضمن حفاری سیستماتیک و کشف آلات و ادوات مجرمانه موجود در صحنه‌های جرم، در خصوص کمیت و کیفیت وقوع جرم اظهارنظر می‌کنند.

دکتر کریمیان با اشاره به اهمیت باستان‌شناسی جنایی در کشف حقیقت، گفت: از آنجایی که مدیریت صحنه جرم اولین و حساس‌ترین مرحله در تحقیقات جنایی است، باستان‌شناسان جنایی قادر خواهند بود با بکارگیری روش‌های علمی کاوش، ضمن مطالعه دقیق مکان تدفین و اشیا مکشوفه، بازسازی‌های مفیدی برای درک دقیق‌تر صحنه جرم انجام دهند.

در انجام این رساله که توسط سرهنگ بابایی، از افسران آگاهی ناجا انجام شده است، ضمن بهره‌گیری از تجربیات باستان‌شناسان غربی، پس از مطالعه چند صد پرونده جنایی، 49 مورد را در دستور کار مطالعات می‌دانی قرار داده و با بهره‌گیری از نتایج مطالعات میدانی، برای نخستین بار در کشور، پژوهشی بسیار دشوار در حوزه باستان‌شناسی جنایی انجام شد.

براساس یافته‌های این پژوهش، باستان‌شناسی جنایی می‌تواند به عنوان یکی از علوم کشف جرم در کنار پلیس و پزشکی قانونی کشور قرار گرفته و در کشف راز‌های پنهان جنایت مورد استفاده قرار گیرد.