بلاتکلیفی ادامهدار در اجرای «طرح ترافیک»/ مدیرانی که هر روز یک تصمیم میگیرند
گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، بعد از شیوع کرونا و لغو طرح ترافیک مسؤولان شهری بارها اعلام کردند که ترافیک در محدوده مرکزی شهر افزایش یافته و باعث بروز مشکلاتی شده است. شهرداری تهران زمانهای متعددی برای اجرای طرح اعلام کرد ولی هر بار از سوی یک نهاد طرح ترافیک لغو شد و دوباره به زمان دیگری موکول شد.
تعویق پشت تعویق
آخرین وعدهای که شهرداری برای اجرای طرح ترافیک داده بود ششم خرداد و بعد از پایان تعطیلات عید سعید فطر بود، اما مسؤولان وزارت بهداشت معتقد بودند منطقی برای اجرای طرح وجود ندارد و شهرداری هم اجرای طرح را دوباره به تعویق انداخت.
قرار شد برای اجرای طرح ترافیک ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیم گیری کند، حسن روحانی، رئیس جمهوری هم وارد داستان شد. بعد از کش و قوسهای فراوان بالاخره ستاد ملی کرونا برای اجرای طرح ترافیک چراغ سبز نشان داد.
بخشی از تعهد ناوگان اتوبوسرانی اجرایی شود / چراغ سبز دولتی ها برای اجرای طرح
رحمانی فضلی وزیر کشور در این خصوص گفت: در جلسه شنبه دهم خرداد در ستاد ملی مقابله با کرونا اجرای طرح ترافیک به تصویب رسید و آقای رئیس جمهور دستور دادند که بخشی از تعهد ناوگان اتوبوسرانی اجرایی شود. شورای عالی ترافیک هم گزارشی ارائه کرد که بین 5 تا 10 درصد ظرفیت اتوبوسها افزایش یافته است.
وی ادامه داد: به شهردار تهران اعلام شده است که منوط به این که به وزارت بهداشت اطمینان دهد که موارد مختلف رعایت میشود، میتواند طرح ترافیک را اجرایی کند.
طرح ترافیک 17 خرداد اجرا می شود
روز گذشته مجید فراهانی عضو شورای شهر تهران از اجرای طرح ترافیک از 17 خرداد خبر داد و به خبرنگار فارس گفت: هماهنگیهای لازم با ستاد ملی کرونا صورت گرفته است. خوشبختانه مشکلات برطرف و طرح ترافیک اجرا میشود.
تایید وزارت بهداشت بر اجرای طرح ترافیک در 17 خرداد / وضعیت حمل و نقل خوب نیست
بعد از اظهارنظر مجید فراهانی علیرضا رئیسی معاون وزیر بهداشت هم از اجرای طرحهای ترافیکی از 17 خرداد خبر داد و گفت: زیرساختهای حمل و نقل عمومی در پایتخت خوب نیست و البته شهرداری تهران قول داده است تا ناوگان حمل و نقل عمومی افزایش یافته و نظارت جدی بر استفاده از ماسک در مترو و اتوبوس انجام شود.
موافقت شهردار با اجرای طرح در شنبه هفته آینده
حتی امروز هم محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران از موافقت حناچی شهردار تهران برای اجرای طرح ترافیک از هفدهم خرداد خبر داد و اعلام کرد که آقای روحانی، رئیس جمهور هم در مورد طرح ترافیک ورود کرده و تصمیماتی گرفتهاند.
وزیر بهداشت: به عنوان متولی سلامت میایستیم تا مردم از خودروی شخصی استفاده کنند
با وجود این که روز گذشته معاون وزیر بهداشت هم از اجرای طرح ترافیک در هفدهم خرداد خبر داده است، اما امروز وزیر بهداشت اعلام کرد که وقتی ناوگان حمل و نقل عمومی اعم از اتوبوس و مترو را نتوانستهایم تأمین کنیم، قطعا به عنوان متولی سلامت میایستیم تا مردم بتوانند از خودروی شخصی استفاده کنند.
مهار کرونا مهمتر از آلودگی هر چند آلودگی هم نداشتیم
وی ادامه داد: من به شهردار تهران گفتهام که موافقت تراکم جمعیت در محدوده طرح ترافیک نیستم، اما امروز مهم ترین عامل مهار کروناست و آلودگی هوا در اولویت اول ما نیست، کما این که در تهران هم آلودگی هوای زیادی نداشتهایم.
به گفته وزیر بهداشت متأسفانه به ناوگان مترو و اتوبوس رانی چیزی اضافه نشده است. ماسک را هم در این فضاها اجباری کردیم، اما وقتی در ساعات پیک تردد مردم مجبور به رفت و آمد هستند و در گرمای هوا وارد ناوگان حمل و نقل عمومی میشوند، ممکن است ماسک خود را چند دقیقه بردارند؛ چراکه نمیتوانند نفس بکشند و در همین لحظه میتواند ویروس را منتشر کند.
اگر حتی 2 درصد بار مسافر مترو و اتوبوس افزایش یابد به شرایط قبل باز می گردیم
نمکی گفت: در جلسهای که با مدیریت شهری داشتیم، اعلام کردند میخواهیم به نحوی عمل کنیم که در ساعاتی که مردم به محل کار خود میروند یا باز میگردند طرح ترافیک را حذف و دوربینها را خاموش کنند. ما هم اعلام کردیم چند روزی با شما راه میآییم اما بدانید که من در زمینه سلامت مردم با احدی رو دربایستی ندارم و با هیچ کس شوخی ندارم و حتی اگر ببینم که 2 درصد بار مسافر مترو و اتوبوس افزایش یافته و به این دلیل فاصله گذاری بهم میریزد، قطعا اعلام میکنم وضعیت طرح ترافیک به قبل بازگردد.
افزایش 10 درصدی مسافران
مدیران شهری معتقدند با اجرای طرح ترافیک نهایتا 10 درصد بر مسافران سیستم حمل و نقل عمومی اضافه می شود چرا که بسته پیشنهادی جدید ترافیکی به گونه ای است که فقط سفرهای غیرضروی کم می شودو برای سفرهای ضروری تدابیرلازم صورت گرفته تا شهروندان با خودروی شخصی وارد محدوده شوند مثل کارمندان.
سید مناف هاشمی معاون حمل و نقل ترافیک شهرداری تهران در این باره گفت: ما هم اکنون در همه نقاط تهران بهجز محدوده مرکزی بهلحاظ ترافیک وضع مساعدی داریم، اما در محدوده مرکزی تهران بهسبب حضور اصناف و کارکنان دولت مشکلاتی ایجاد شده است به همین منظور روز طرحی را در وزارت کشور برای هماهنگی هرچه بیشتر ارائه کردیم که طرحی مشترک میان شهرداری تهران، شورای شهر و راهور است که بر اساس آن ساعت طرح ترافیک اصلاح شد، بهطوری که ساعت اجرای طرحهای ترافیکی از 8 تا 16 در نظر گرفته شود که اگر کارکنان دولت قبل از 8 صبح وارد محدوده شوند مشمول طرح نشده و چون قبل از ساعت 16 هم خارج میشوند باز مشمول نخواهند شد.
جلوی سفرهای غیرضروری را می گیریم
معاون حملونقل و ترافیک شهرداری تهران گفت: مقرر شد دوربینها شهروندان عادی را هم نگیرد و خروج از محدوده طرح ترافیک تا پیش از ساعت 16 را آزاد کردیم تا دوربینها ثبت تخلف نکنند و شرایط قیمت را هم 50 درصد و 70 درصد تخفیف در نظر گرفتیم تا بتوانیم جلوی سفرهای زائد را بگیریم و سفرهای ضروری انجام شود.
افزایش 10 درصدی مسافر / رعایت استانداردها و پروتکلهای وزارت بهداشت
هاشمی با بیان اینکه "افزایش تا 10درصدی مسافران را در بخش اتوبوسرانی و مترو خواهیم داشت" گفت: اما با وجود این، میتوانیم در حد استانداردها و پروتکلهای وزارت بهداشت و ستاد ملی کرونا و ستاد تهران، فاصلهگذاریها را رعایت کنیم.
شهروندان همچنان بلاتکلیف هستند و نمی دانند طرح ترافیک چه زمان اجرا می شود. یک روز مدیران میگویند طرح اجرا میشود و روز بعد مدیر دیگری با اجرای طرح مخالفت میکند و همین امر باعث سرگردانی مردم شده است.
زهرا صدر اعظم نوری رئیس کمیسیون سلامت شهر تهران در این باره امروز به خبرنگار فارس گفت: به نظر میآید مسأله طرح ترافیک باید در ستاد ملی کرونا به صورت خیلی دقیق مطرح شود و شهرداری تهران بحثهای خود را مبنی بر اجرای طرح ترافیک اعلام کند که به چه دلیل میخواهند طرح اجرا شود.
ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت هم نقطه نظرات خود را اعلام و در نهایت به جمعبندی برسند.
شهروندان بلاتکلیف هستند
وی ادامه داد: شهروندان بلاتکلیف هستند. یک روز میگویند طرح اجرا میشود روز بعد می گویند اجرا نمی کنیم، این بلاتکلیفی بد است و باید تصمیم قاطعی گرفته شود.
به گفته نوری باید بر اساس همکاری فیمابین تصمیم دقیقی در این باره گرفته شود. شهروندان گله مند از ترافیک محدوده مرکزی هستند چراکه با برداشتن طرح ترافیک سفرهای غیر ضروری افزایش پیدا کرده است ما نباید برای رفع یک مشکل، یک مشکل دیگری ایجاد کنیم و به اصطلاح از چاله به چاه بیفتیم.
وی تأکید کرد: با لغو طرح ترافیک سفرهای غیر ضروری افزایش یافته و اگر طرح اجرا شود شهروندانی که سفرهای غیرضروری دارند باید عوارض پرداخت کنند و همین امر باعث میشود که دیگر سفر غیرضروری انجام ندهند.
شهرداری به بلاتکلیفی خاتمه دهد
وی از شهرداری خواست که به جد موضوع را دنبال کند تا این شرایط بلاتکلیفی طرح خاتمه یابد.
عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: دولت و وزارت بهداشت وضعیت حمل و نقل عمومی را میدانند و میدانند امکانات چقدر است. ظرفیت ما کامل نیست و در این مدت محدود هم توسعه و تکمیلی ایجاد نشده است.
وی تأکید کرد که هماهنگی بین ستاد ملی کرونا و شهرداری باید ایجاد شود و تا الان هم شهرداری همکاری خوبی داشته و از این به بعد هم همکاری خواهد داشت، اما باید از این بلاتکلیفی خارج شده و با قطعیت تصمیم گرفته شود.
دولت در خصوص توسعه حمل ونقل به وظایف خود عمل نکرد
وی در خصوص وظایف دولت در باره تجهیز ناوگان حمل و نقل عمومی گفت: دولت باید در توسعه حمل و نقل عمومی کمک کند و وظایفی هم در این زمینه دارد و باید بودجه لازم مشخص شود.
نوری ادامه داد: کلانشهر تهران مشکلات زیادی دارد و یکی از چالشها هم پایتخت بودن آن است. باید دولت و حاکمیت به کمک مدیریت شهری بیایند و با تعامل و همکاری مشکلات حل شود. در زمینه حمل و نقل عمومی هم انتظار میرود که دولت همکاری بیشتری داشته باشد و در چند سال گذشته اتوبوسی وارد مدار از سوی دولت نشده است.
نوری اضافه کرد: دولت باید اعتبارات لازم را برای تجهیز سیستم حمل و نقل عمومی در نظر بگیرد و با توجه به شرایط فعلی و کاهش منابع و رکود در ساخت و سازها شهرداری در تأمین منابع با مشکل روبروست. وقتی به شهروندان توصیه میکنیم از حمل و نقل عمومی استفاده کنند باید سازوکار هم فراهم شود تا مردم دچار مشکل نشوند.
بر اساس این گزارش قرار است از شنبه هفته آینده طرح ترافیک در تهران اجرا شود. وزیر بهداشت اعلام کرده در صورتی که حتی 2 درصد هم افزایش مسافر باشد، با اجرای طرح مخالفت میکند. این که هر روز مسؤولان زمانی را برای اجرای طرح اعلام و روز بعد از حرف خود عقب نشینی میکنند باعث سرگردانی شهروندان شده است و بهتر است هرچه سریع تر در این زمینه تصمیم قاطعی گرفته شود و به این بلاتکلیفی پایان داده شود.
انتهای پیام /
خبر گزاری فارس