بی قانونی در سازمان نظام روانشناسی کی به پایان میرسد؟
گروه سلامت خبرگزاری فارس: سازمان نظام روانشناسی و مشاوره به عنوان مهمترین مرجع رسیدگی به فعالیتهای روانشناسان و مشاوران کشور و نظارت بر فعالیت مراکز مشاوره نقش محوری در حوزه فعالیتهای روانشناسی دارد. ریاست سازمان که مسؤولیت اجرای مصوبات شورای مرکزی و اداره همه امور سازمان و واحدهای تابعه را به عهده دارد یکی از اعضای شورای مرکزی با درجه تحصیلی دکتری خواهد بود که توسط شورای مرکزی برای مدت چهار سال انتخاب و با حکم ریاست جمهوری منصوب میشود.
بر اساس قانون، این انتخابات باید هر چهار سال یکبار برگزار شود که به دلایل متعددی اکنون این بازه زمانی به هفت سال رسیده؛ در حالی که چهارمین دوره این انتخابات در سال 95 برگزار شد و اکنون پس از سه سال از پایان دوره چهارم هنوز انتخابات این سازمان برگزار نشده است و حقوق اعضاء مربوطه نادیده گرفته شده است که در این رابطه گزارشاتی برای نهاد ریاست جمهوری ارسال شده است.
حرف و حدیثهای زیادی در خصوص مدیریت فعلی این سازمان در طول فعالیت طولانی این دوره وجود داشته است اما بالاخره قرار است انتخابات پنجمین دوره سازمان نظام روانشناسی مشاوره بر اساس اعلام هیات مرکزی نظارت و اجرایی تعیین شده از سوی دولت که نمایندگانی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، علوم، تحقیقات و فناوری، دادگستری و.... است در 27 مرداد ماه برگزار شود.
اما حالا رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره و تیم مدیریتی این سازمان در حرکتی خلاف قانون و تنها بر اساس منویات فردی و گروهی خود اعلام کردهاند که انتخابات این سازمان در 20 مردادماه برگزار میشود و انتخابات 27 مرداد غیر قانونی است!
روانشناسان 3 سال از برگزاری انتخابات عادلانه و مشارکتی محروم شدهاند
عباس مسجدی، نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، اظهار داشت: در اسفند سال گذشته نیز مصوبهای مبنی بر نحوه برگزاری پنجمین دوره انتخابات توسط هیأت وزیران تعریف شد که تکلیف هیأتهای اجرایی و نظارت مشخص شده است و این امر حاکی از هوشمندی دولت در راستای دفاع از حقوق اعضای این سازمان بود که به مدت 3 سال از برگزاری انتخابات عادلانه و مشارکتی محروم شدهاند.
رئیس هیأت مرکزی نظارت بر پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با انتقاد از کمکاری سازمان در برگزاری مجمع عمومی از زمان شکلگیری، گفت: از زمان شکلگیری این سازمان، مجمع عمومی برگزار نشده بود و در نهایت در سال 1400 با پیگیریهای نمایندگان وزرا برای نخستین بار در تاریخ شکلگیری سازمان، مجمع عمومی که مهمترین رکن سازمان طبق قانون است برگزار شد.
وی اذعان داشت: البته تیم حاکم هیچ یک از مصوبات مربوط به آن را عملیاتی نکرد و این امر نیز یک تخلف جدی محسوب شده و هیأت نظارت به این عدم همکاریها نیز حتما رسیدگی خواهد کرد.
مسجدی تصریح کرد: هیچکس نمیتواند انتخابات شورای مرکزی نظام روانشناسی و مشاوره را مهندسی کند.
انتخابات قبلی مهندسی شده بود
نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی تاکید کرد: در ادوار گذشته بر حسب اشکالاتی در مقررات مربوط، انتخابات مهندسی میشد. به این معنا که رئیس و شورای مرکزی مستقر در سازمان ضمن نامزدی در انتخابات هیأتهای نظارت و اجرایی را نیز منصوب میکردند که عمدتا هم از مسؤولان سازمان و دوستان آقایان بودند که با هوشمندی دولت در مصوبه جدید هیچکس نمیتواند انتخابات را مهندسی کند. مسجدیآرانی، ادامه داد: در ترکیب هیأت نظارت نیز نماینده وزارت خانههای بهداشت و علوم، نماینده دادستانی کل کشور، نماینده وزارت کشور و یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز حضور دارند.
نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی افزود: در حال حاضر برخی گروهها جنگ زرگری به راه انداختهاند و از دولتیسازی انتخابات سخن میگویند. سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور 3 سال در برگزاری این انتخابات تاخیر داشته است؛ اعضای صنف گزینهها را برای 4 سال انتخاب میکنند، اما اکنون این روند رقابتی 7 سال به طول انجامیده و تمهیداتی نیز برای برگزاری انتخابات صورت نگرفته است و هیأت نظارت پس از 4 سال این گروه را غیرقانونی تلقی میکند.
برخی به دنبال دو قطبی کردن هستند
وی افزود: در این عملیات روانی برخی به دنبال دو قطبیسازی هستند. باید از عملکرد خود دفاع و در واقع کارنامه خود را به سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور ارائه و از حاشیهسازی دوری کنند. اکنون ابلاغ شما از رئیس دولت است، پس اگر اعتراض به دولتیسازی رقابتها باشد، ابلاغ شما نیز غیررسمی است.
نماینده وزیر بهداشت در شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با انتقاد از نبود رئیس در این سازمان طی 6 ماه با وجود بیش از 40 هزار عضو در این مجموعه، اظهار داشت: در دوره چهارم انتخابات، برای اعضاء سازمان به مدت 6 ماه رئیس انتخاب نشده است، گزینههای پیشنهادی نیز از جانب رئیسجمهور پیشین (حسن روحانی) تائید صلاحیت نگرفت و حکم مربوط نیز صادر نشد و در نهایت با برخی لابیگریها، رئیس کنونی حکمی از رئیسجمهور دریافت کرد که در صورت پذیرش نیز بهمن سال گذشته پایان یافته است.
رئیس هیأت مرکزی نظارت بر پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به مصوبه اخیر دیوان عدالت اداری، گفت: براساس گزارشات مستند از بیش از 40 هزار عضو این مجموعه تنها 5 هزار عضو تائید صلاحیت کاری دریافت کردهاند؛ دانشآموختگان این رشته نباید معطل سلیقه ما بمانند. باید علمی برخورد شود. اعتراضاتی هم از ناحیه صنف به دولت رسیده است.
وی افزود: مردم نباید برای دریافت خدمات روانشناسی و مشاورهای تعرفههای سنگین پرداخت کنند، این سازمان طی سالهای اخیر دچار سوءاستفاده، رانتخواری و تضییع حقوق اعضاء صنف و مردم شده و پروندهها نیز در این رابطه مسکوت مانده است.
رئیس هیأت مرکزی نظارت بر پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به برخی تخلفات این سازمان، گفت: برخی از اعضای شورای مرکزی این سازمان نقص مدارک تحصیلی مرتبط دارند؛ یعنی مدرک روانشناسی یا مشاوره ندارند. آیا این افراد صلاحیت تصمیمگیری برای فارغالتحصیلان صنف را دارند؟ همچنین صدور پروانه فعالیت حرفهای فردی و مراکز حقیقی و حقوقی بر خلاف اصول و قوانین سازمان نیز از جمله تخلفات سازمان بهشمار میرود.
مسجدی ابراز کرد: مثلا برای برخی افراد که اصلا تحصیلات مرتبط با روانشناسی یا مشاوره ندارند مجوز دفتر یا مراکز حقیقی و حقوقی صادر میکنند؛ در حالی که برخی از فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد یا دکتری ما 10 سال در صف کمیسیونهای تخصصی ماندهاند.
مدارک غیر مرتبط در شورای مرکزی سازمان نظام روانشناسی
وی با تاکید دوباره بر تخلفات برخی اعضاء شورای مرکزی، اظهار داشت: بررسی هیأت نظارت نشان داده است، 4 نفر از اعضاء شورای مرکزی سازمان مدرک روانشناسی یا مشاوره نداشته و با مدارک غیرمرتبط نظیر دکتری علوم تربیتی، برنامهریزی درسی و دکتری آموزش و پرورش در این سمت فعالیت میکنند.
در این میان برخی از نبود وجاهت قانونی داشتن انتخابات در این سازمان صحبت میکنند که برای روشن شدن این موضوع با سخنگو و دبیر هیات نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره طرح موضوع کردیم.
ابراهیم نعیمی، دبیر و سخنگوی هیأت نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی مشاوره کشور در گفتوگو با خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، درباره «برگزاری انتخابات این سازمان و زیر سؤال بردن این انتخابات توسط رئیس این سازمان»، بیان داشت: بحث این است که انتخابات چگونه وجاهت قانونی مییابد. اگر پاسخ این سوال روشن شود بر اساس پاسخ این سوال معلوم میشود که کدام انتخابات قانونی است و کدام قانونی نیست. وجاهت برگزاری انتخابات به قانونی است که سال 82 تصویب شده و هر قانونی که تصویب میشود بنابر اصل 138 قانون اساسی باید آئیننامه اجرایی برای آن نوشته شود.
5 دولت قبل بی خیال نوشتن آیین نامه اجرایی شدند
وی اضافه کرد: برای قانون سازمان نظام روانشناسی و مشاوره 5 دولت گذشته آئیننامه اجرایی ننوشته و همین ننوشتنها و خلاء قانونی که بوده باعث ایجاد چالش و اختلاف نظر شده است. اما این دولت از حق قانونی که دولتهای گذشته استفاده نکردند استفاده کرده و آئیننامه اجرایی نوشته است.
دبیر هیأت نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی مشاوره کشور ادامه داد: وقتی آئیننامه نوشته میشود مطابق قانون اساسی جزو قانون حساب میشود و اسم آن آئیننامه اجرایی است که بخشی از قانون است. حالا آقایان میگویند مغایرت دارد و آن را به هیأت تطبیق مقررات مجلس اعلام مغایرت کردند که این هیأت آنها را بررسی کرده و دو مورد مغایرت را اعلام کرد.
نعیمی خاطرنشان کرد: مجلس میتواند بررسی کند و تطبیق یا مغایرت را اعلام کند که این کار را انجام داده است آن را به هیأت دولت برده و مغایرتها را اصلاح و اعلام کرده است اما دوستان منتقد فقط تا اینجا را برای همگان روایت میکنند و بعد از این را توضیح نمیدهند؛ در حالی که مغایرتها اصلاح شده و تا وقتی مجلس بگوید مقرراتها رفع شده یا رفع نشده نمیتوانند آن را ملغی کنند، بلکه زمانی میتوانند ملغی کنند که در مدت مجازی که تعیین شده این اصلاحات انجام نشود.
وی متذکر شد: اما وقتی اصلاحات انجام شده اکنون نظر خود این آقایان این است که مغایرت وجود دارد؛ در حالی که این نظر آنهاست اما هیأت تطبیق باید در این خصوص نظر دهد و تا زمانی که این هیأت نظر ندهد اصلاحیه آئیننامهای که مورد تأیید هیأت دولت قرار گرفته قانون است و باید اجرا شود؛ در نتیجه ما دو انتخابات قانونی نداریم.
فقط یک انتخابات قانونی داریم
سخنگوی هیأت نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی مشاوره کشور با تأکید بر اینکه ما یک انتخابات قانونی در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره داریم، تصریح کرد: آن هم آئیننامه اجرایی دولت است که باید اجرا شود و ترکیب هیأت اجرایی و نظارت در آن آمده است. در اصل، قانون گفته هیأت اجرایی و نظارت و اصلا روشن نکرده؛ اتفاقا آئیننامه اجرایی دولت در جایی که اجرا را میخواهد تعریف کند همین کلماتی که در قانون مبهم است را روشن میکند.
نعیمی ابراز کرد: گفته است هیأت نظارت 5 نفر از سوه قوه نماینده دادستانی از قوه قضائیه، نماینده مجلس از کمیسیون آموزش و تحقیقات، نماینده وزارتخانههای علوم و بهداشت، وزارت کشور و یک هیأت نظارت فراقوهای گذاشته است؛ در نتیجه آئیننامهای که وجود دارد آئیننامه قانونی است و خلاف آن عمل کردن اقدام غیرقانونی است.
به هیات دولت دهن کجی میکنند!
وی یادآور شد: سه سال و سه ماه انتخابات را برگزار نکردند و هر بار بهانهای آوردند که نماینده وزرا همکاری نمیکنند. بنده از آنها میپرسم دو نماینده وزیری که میگویید نگذاشتند کار انجام شود؛ اکنون که مصوبه هیأت وزیران است، چطور جلوی هیأت دولت ایستادهاید و دهن کجی میکنید و کار خودتان را پیش میبرید.
سخنگوی هیأت نظارت مرکزی پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی مشاوره کشور افزود: آنجا دو نماینده وزیر نمیتوانستند همین روند را پیش بگیرند و انتخابات را برگزار کنند. اینها نشان میدهد چون میخواستند نظر خودشان پیش برود.
نعیمی بیان داشت: میگفتیم نمیشود هیأت نظارت خود شما باشی و ثبتنام کنی، شما منافع داری، اما ما منافعی نداریم؛ چون کاندیدا نیستیم و تا وقتی که وزیر ما را تغییر نداده نماینده شورای مرکزی هستیم؛ در نتیجه ما منفعتی نداریم اما شما منفعت مستقیم داری؛ چون خودت احراز صلاحیت میکنی.
این بی قانونی در سازمان نظام روانشناسی در حالی اتفاق میافتد که مدیریت این سازمان قرار بوده است از سه سال پیش انتخابات برگزار کند اما به دلائل مختلفی سعی در عدم انجام این انتخابات داشته و حالا بعد از گذشته بیش از سه سال قرار است انتخابات دوره پنجم این سازمان برگزار شود؛ اما این پایان کار نیست و اعضای مدیریتی این سازمان سعی دارند با انحراف از قانون و ادعای دولتی شدن انتخابات این دوره و مهندسی آن توسط دولت، نتیجه کار را به نام خود رقم بزنند و بر مسند این سازمان همچنان حضور داشته باشند.
احمدحسین فلاحی، عضو هیأت مرکزی نظارت بر پنجمین دوره انتخابات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با اشاره به تعویق 3 ساله انتخابات در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، اذعان داشت: با مصوبه هیات وزیران و سپردن مسؤولیت به وزارت علوم، پایانی برای تعویق 3 ساله انتخابات سازمان داده شده است و بنده نیز به عنوان نماینده مجلس در هیات مرکزی نظارت حضور دارم؛ امیدوارم سازمان نظام روانشناسی و مشاوره نیز همکاری لازم را داشته باشد؛ زیرا 85 میلیون نفر با این سازمان سر و کار دارند.
وی در خصوص نظر مجلس درباره اشکالات آئیننامه برگزاری انتخابات که چندی پیش توسط هیات وزیران تصویب و ابلاغ شده و در کمیسیون تطبیق مجلس بررسی شده، گفت: ایرادات مصوبه هیات وزیران خیلی جدی نبود که اصلاح و ابلاغ شده است.
وی افزود: از نظر آییننامهای مشکلی برای برگزاری این انتخابات وجود ندارد و جمعه 27 مرداد سال جاری شاهد برگزاری این انتخابات خواهیم بود.
به هرحال سازمان نظام روانشناسی و مشاوره باید در برابر انتخابات قانونی و تعیین زمان تعیین شده توسط هیات اجرایی و نظارت تمکین کرده و از پرداختن به حاشیهها و دامن زدن به ایجاد اختلاف و دو قطبی سازی بین جامعه روانشناسان خودداری کند تا جامعه روانشناسان کشور با آسودگی خاطر و در کمال آرامش مشارکت لازم در این انتخابات را داشته باشند.
پایان پیام /