بی نظیر جلالی: رأی تهران در انتخابات مجلس، ترکیبی خواهد بود /«صدای ملت» لیستِ عقلانیت است
بینظیر جلالی، سخنگوی لیست صدای ملت و نامزد دوازدهمین انتخابات مجلس میگوید افراد این لیست را متخصصانی تشکیل می دهند که در حوزه خودشان، افراد خوش سابقه، تحصیلکرده و کارآمد هستند
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، «در بدبینانهترین حالت تعدادی از کاندیداهای لیست صدای ملت رأی می آورند» این پیش بینی «بی نظیر جلالی» کاندیدای لیست صدای ملت و البته سخنگوی این لیست است که در فاصله دو روزه تا انتخابات مجلس دوازدهم، مهمان «کافه خبر» خبرگزاری خبرآنلاین بود.
او که در کنار برخی دیگر از چهره های اصلاح طلب، اعتدالی و اصولگرا لیست 30 نفره صدای ملت در تهران را تشکیل می دهند، تاکید دارد؛«لیست صدای ملت، لیستِ عقلانیت است»
بی نظیر جلالی که دغدغه هایش اجتماعی و فرهنگی دارد، معتقد است در این دوره از انتخابات بعید است که یک لیست کامل رأی بیاورد و احتمالا «رأی تهران ترکیبی خواهد بود.»
این چهره سیاسی که مشی و تفکر خود را اصلاح طلبان معرفی می کند، گریزی نیز به اعتراضات سال گذشته زد و گفت؛«شاید در اعتراضات سال گذشته، زنان به عنوان پرچمدار یک حرکت مدنی جلو آمدند و با پیش کشیدن بحث حجاب نارضایتی عمومی را انجام دادند، اما نارضایتی عمومی مردم از معیشت و از خیلی اتفاقات دیگر است.»
مشروح گفتوگو با بینظیر جلالی، کاندیدای لیست صدای ملت در انتخابات دوازدهم، بخوانید.
***********
خانم جلالی! چرا رأی به صدای ملت «رأی اعتراضی» است؟
در شرایط موجود که افراد زیادی ردصلاحیت شدند و با قانون جدید انتخابات، فضا مانند گذشته نیست و دست و بال همه را بسته؛ آنچه برای ما قابل فهم است اینکه دوستان جناح مقابل باعث و بانی وضعیت موجود و این شرایط هستند. شرایطی پیش آمده که کسانی چه از مجلس و چه از دولت آقای رئیسی، خیلی راحت می توانند هم فعالیت کنند و هم محدودیت هایی را که ممکن است طیف مقابل با آن مواجه هستند، نداشته باشند. بنابراین بضاعت لازم در حال حاضر این است که برخی افراد که می خواهند این شرایط را تغییر دهند، مطالبات عمومی مردم را در حد وسعشان پیگیری کنند یا حداقل صدایشان باشند.
افراد با گرایشهای متفاوت در لیست صدای ملت حضور دارند، مثل یک جامعه
120 نفر از کاندیداها حتی غیر همفکر پس از انتشار فراخوان از سوی دوستان معتدل و میانه رو و برخی از دوستان اصلاح طلب که فعال بودند، آمدند و مصاحبه کردند و در نهایت این لیست صدای ملت به وجود آمد. ما معتقد نیستیم که این لیست طراز جامعه و برآمده از جامعه طراز نخبگانی است ولی بضاعت موجود ماست. در این لیست طیفی را می بینید که افراد با گرایش های فکری متفاوت و علایق و سلایق خاصی حضور دارند، ولی انگار خود جامعه است؛ یک جامعه متکثر. شاید بهترین ویژگی این است که افرادی در این طیف هستند که حداقل در حوزه خود متخصص اند و به یکدیگر کمک می کنند.
در گذشته هم لیست هایی بیرون می آمد که افراد آن همفکر بودند و به نسبت تعهد تشکیلاتی و فکری که داشتند، باید در آن چارچوب می بودند. اما لیستی که آقای مطهری جمع آوری کرده، لیستی است که می توانیم درون آن باهم صحبت کنیم و به تبادل آراء بپردازیم. خیلی وقت ها با یکدیگر اختلاف نظر هم داریم ولی واقعا برآمده از دل مردم است.
هیچ دورهای ندیدم مردم اینقدر نسبت به مشارکت در انتخابات بی تفاوت باشند
فضای مشارکت و شور انتخابات در این دوره را چطور می بینید؟
همانگونه که فضای جامعه نشان می دهد کرختی و بی حسی در بین مردم دیده می شود. من از جوانی کار انتخاباتی می کردم و هیچ دوره ای ندیدم که مردم اینقدر نسبت به مشارکت اجتماعی در انتخابات بی تفاوت باشند.
در شبکه های اجتماعی، میل و اشتیاقی را که قبلا در انتخابات وجود داشت مشاهده نمی کنید. معتقدم علت آن، نوع رفتارهای مجلس یازدهم و دولت سیزدهم است که نتوانست بر خلاف شعارها و وعده هایی که به مردم داده بودند تا به حال کاری برای مردم انجام دهند.
عباسپور و مطهری بدنه رای دارند
به رای آوری لیست تان چقدر امید دارید؟
آقایان عباس پور و مطهری رأی خودشان را دارند.
یعنی تک رای هستند؟
برخی افراد این چهره ها را قبول دارند و حتی ممکن است در طیف اصولگرایان باشند، بالاخره افرادی هستند که مواضعشان را قبول دارند. آقای مطهری را فردی شجاع می دانم. من تعجب می کنم که چگونه به خاطر مواضع ایشان درباره حجاب، عده ای سعی می کنند او را تخریب کنند. در حالیکه ایشان هم سبقه سیاسی دارد، هم پایگاه رای دارد، هم در مجلس بوده و آدمی است که کار کرده است. و این می تواند کمک بسیاری به تریبون مردم بودن باشد.
اگر لیست صدای ملت رأی بیاورد...
به نظر شما بدنه رای صدای ملت همان افراد مردد و آرای خاکستری هستند؟
بله مرددها هستند. اگر این لیست وارد مجلس شود ممکن است بتواند نظربخشی از طیف دیگر را هم به خود جلب کند تا بتواند در تصویب بخشی از قوانین خیلی خوب عمل کند. چون می گوید که من یک بدنه معتدل هستم و همینگونه نیز هست. اتفاقا می تواند به مجلس کمک کند.
اختلاف اصولگرایان در لیست ما تاثیرگذار نیست
شما در روزهای اخیر و با ایجاد شکاف در جریان اصولگرا که در روزهای اخیر هم خیلی پررنگ شده، چقدر امیدوارتر شدید؟
اگر واقع بینانه بگوییم ممکن است دوستان در بین خود مشکل داشته باشند ولی در وضعیت لیست ما چندان تاثیرگذار نیست. به این دلیل که پایگاه رای شان میان خودشان تقسیم می شود. مخاطبین ما کسانی هستند که قهر کرده اند و نمی خواهند رای بدهند چنانچه آنها پای صندوق رای بیایند، اوضاع ما خوب می شود وگرنه دعواهای آنها خیلی برای ما تاثیری ندارد.
«صدای ملت» لیستِ عقلانیت است
خانم جلالی، لیست صدای ملت را باید منتسب به چه طیفی قلمداد کنیم؟ از این لحاظ که هم اصلاح طلبان هم اعتدالیون واصولگرایان معتدل در آن قرار دارند.
می خواهیم این لیست را لیست عقلانیت بدانیم. بارها اعلام کرده ایم که منتسب به اصلاح طلبان نیستیم؛ همانگونه که منتسب به اصولگرایان نیز نیستیم. ما طیف میانه رویی هستیم که با توجه به واقعیت موجود جامعه می خواهیم به دور از هرگونه شتاب زدگی و شعارهای احساسی که به نتیجه نمی رسد، با تدبیر و عقلانیت جلو برویم، به این امید که اتفاقات خوبی برای کشور رخ دهد.
پس شما معتقد به تعامل با حاکمیت هستید؟
بله.
زنان پرچمدار اعتراضات بودند درحالی که نارضایتی از معیشت است
در چند انتخابات اخیر چه در طیف اصلاح طلب و چه اصولگرا مشاهده کردیم که وقتی لیست ها بسته می شود، تعداد خانم ها را در لیست بالا و پایین می کنند و بالا بودن تعداد خانم ها را امتیاز مثبت یک لیست می دانند، به نظر می آید که این یک مانور تبلیغاتی است و وقتی وارد مجلس می شوند دوباره همان فضای مردسالارانه را شاهد هستیم و خانم ها چندان ظهور و بروزی ندارند. صدای ملت چه نگاهی به زنان در لیست داشته است؟
با شما موافقم و جالب است که در این دوره دوستان آن طرفی هم که معتقد به مشارکت سیاسی خانم ها نیستند، تعداد خانم ها را در لیستشان پررنگ کرده اند. این اشتباهی که بزرگواران مرتکب شدند، تحلیل وضعیت موجود و آن نارضایتی عمومی و اعتراضاتی بود که پارسال اتفاق افتاده است. همه را زنانه می بینند، در حالیکه ریشه وضعیت زنانه نیست، شاید زنان به عنوان پرچمدار یک حرکت مدنی آمدند و با پیش کشیدن بحث حجاب نارضایتی عمومی را انجام دادند، در حالیکه نارضایتی عمومی مردم از معیشت و از خیلی اتفاقات دیگر است.
از سبک زندگی جوان بالا شهری تا پایین شهری مشکل دارد که با انواع و اقسام مشکلات و ناکامی ها مواجه هستند. جوان نخبه تمام تلاش خود را برای مهاجرت انجام می دهد.
خیلی تلاش کردیم نام زنان را بالای لیست بچینیم و مطهری پای این کار ایستاد
صدای ملت اینگونه نیست و تعداد خانم هایی که معرفی شدند خانم هایی تحصیل کرده و وزینی هستند و می توانند به خوبی صحبت کنند و نیز دغدغه مند و کاربلد هستند. اما این چیزی که شما گفتید در همه جا جاری و ساری است. ما برای چینش لیست خیلی تلاش کردیم که خانم ها را بالا بچینیم، در حالیکه تفکری وجود داشت که باید سوابق و تحصیلات را در نظر گرفت که خانم ته لیست قرار می گرفتند. ما اصرار کردیم و جالب اینکه آقای مطهری به پای ما ایستاد و گفت حتما باید این اتفاق رخ دهد.
حتی برایم جای سوال بود که یک زن را به عنوان سخنگوی لیست قرار دهند. فکر می کنم آقای مطهری به عنوان سرلیست و کسی که باورهایش مشخص است، تلاش خود را حداقل در این طیف کرده است، هم تعداد خانم های لیست، هم نوع رفتار و چینشش نشانگر این است.
فکر نمی کنم نسل z بخواهد رأی دهد و ربطی به چپ و راست ندارند
مخاطب لیست صدای ملت چقدر نسل Z است و دخترانی که پرچمدار برخی حرکت های اصلاحی در دو سال اخیر شدند؟ واقعا دغدغه نسل z انتخابات است؟
خیر. واقع بینانه بگویم فکر نمی کنم نسل z بخواهد رای دهد و ربطی به طیف آقای مطهری و چپ و راست ندارند. معتقدم اگر اصلاح طلبان هم می آمدند ممکن بود این نسل برای رای دادن نیایند. به این علت که ما در تربیت فرزندانمان، (به عنوان یک روانشناس می گویم)، خیلی دچار اشتباه شدیم و سبک تربیتی مشخصی در این سال ها وجود نداشت. برخی دستگاههای فرهنگی که پول های زیادی گرفتند ولی اصلا نتوانستند این نسل ایرانی که هویت ایرانی داشته باشد، جدای از مسئله اسلام و ارزش هایی که بدان پایبند است، را تربیت کنند. به خاطر اینکه سیستم آموزش و پرورش و صدا وسیما مشکل داشت. بچه ها در فضای مجازی رها بودند؛ یعنی این نسل خودشان، خودشان را بزرگ کردند.
حاکمیت به این مشکل ریشه ای، عمیق، روانشناسی و جامعه شناسی نگاه نمی کند. این نسل z همان رفتاری که با حاکمیت دارند را به صورت اعتراض به پدر و مادر خود نیز دارد و با آنها نیز درست حرف نمی زند. در حالیکه در کشورهای غربی که سبک تربیتی خاصی دارند، اینگونه نیست بلکه چهارچوب هایی مشخص وجود دارد. ولی نسل الان ما هیچکدام از این موارد را رعایت نمی کند.
باید مجلس را به رأس امور بازگردانیم
لیست صدای ملت چقدر دغدغه سرمایه اجتماعی را دارد و چقدر قرار است کمک کند که سرمایه اجتماعی به سمت نظام بازگردند؟
اولین کاری که باید انجام دهیم این است که مجلس را به راس امور بازگردانیم. چون الان نهادهای موازی در ارتباط با مجلس و پشت سرهم تشکیل می شود که مجلس به تدریج آن جایگاه واقعی خود را از دست می دهد و یکی از برنامه هایی است که وجود دارد و در چینش به چشم می خورد.
یکی از مواردی که به ما کمک زیادی می کند این است که ما سازمان و نهادهای غیردولتی را به عنوان بازوهای دولت و مردمی می بینیم که می توانند در بحث حل شدن مسائل و معضلات اجتماعی، چه بحث محیط زیست و کنترل بحران ها کمک زیادی کنند.
نسل جدید از دبستان و راهنمایی به فکر مهاجرت هستند
مثلا در استارتاپ ها به ویژه در وضعیت الان تحریم و مشکلات معیشتی و اقتصادی که داریم، از جوانان استفاده کنیم به ویژه نسل جدید که بسیار باهوش و کار بلد هستند و در شبکه های اجتماعی حضور چشمگیری دارند، می توانستند هم به خود و هم به سیستم اقتصادی کشور و جامعه کمک کنند. ولی بر عکس در بحث فیلترینگ و برخی قوانین و مقرراتی که لازم نبود، خیلی این نسل را اذیت و ناامید کردیم، درحالیکه می بایست شرایط حضور آنان را با سوبسیدهای اقتصادی و چیزهای دیگر تسهیل می کردیم. کاری کردیم که از همان دوره دبستان و راهنمایی به فکر این هستند که چگونه از ایران مهاجرت کنند.
کسی که هنوز بلد نیست اعداد و ارقام را درست بخواند، مدیر شده است
شما گفتید که مجلس و حتی دولت در کاهش این سرمایه اجتماعی تاثیر داشتند، عملکرد مجلس یازدهم و دولت سیزدهم در این دو سال که در پاستور حضور داشت، چقدر تاثیرگذار بوده است؟
به عدد و رقم اشاره نمی کنم چون در این مدت اعداد و ارقام به گونه ای شده که انگار به مردم توهین کرده ایم؛ حتی کسی که به عنوان مسئول حضور دارد از دادن یک آمار اقتصادی ناتوان است، از من انتظار دارید چه بگویم نمونه اش همین است. نمونه اش این است که نخبه ما به سختی و با تلاش مدرکی در حوزه تخصصی گرفته است، وقتی می بیند که مسئول و آن مقام تصمیم گیرنده که در سیاستگذاری فرد ذی نفوذی است و هنوز بلد نیست یک رقم و عدد را بخواند، وقتی کارشناس ما چه در بدنه دولت یا جاهای خصوصی و نیمه خصوصی بعد از 10، 20 سال کار مفید می بیند جوانی که نه تخصص و سواد دارد و نه کاربلد است، به عنوان مدیر قرار می دهند.
تلاش میکنم وارد کمیسیون اجتماعی شوم
خانم جلالی؛ فردای بعد از انتخابات که لیست صدای ملت رای آورد، اولویت نخست شما چیست؟
در حوزه ای که خودم کار کردم یک سری کارها مرتبط با رفاه و تامین اجتماعی دارم که بخشی مغفول مانده و بخشی اجرایی نشده است. من با توجه به سوابقی که داشتم، تلاشم این است که وارد کمیسیون اجتماعی شوم و برای قشر آسیب پذیر وقت بگذارم. من کارشناس بیماران روانی مزمن و معلول ذهنی، جسمی و حرکتی بودم و می دانم که چه مشکلات و دغدغه هایی دارند و تمام تلاشم را برای کار در این حوزه می گذارم.
در تمام دنیا نشان داده شد که دیگر جنبش های سیاسی محلی از اعراب ندارند و جنبش های مدنی و مطالبات اجتماعی می تواند به حرکت درآید و باعث توسعه شود. اگرلیست 30 نفره صدای ملت وارد مجلس شوند، هرکدام متخصصانی هستند که در حوزه تخصصی خود تلاششان این است که کمک کنند شرایط در آن چهارچوبی که می توانیم و برایمان تعریف شده است بهتر شود. اگر هم نتوانستیم صادقانه به مردم بگوییم نتوانستیم.
صدای ملت، لیستِ متخصصان است
قرار است صدای ملت پشت برخی از اسامی شاخص لیستش مثل مطهری و خوش چهره پنهان شود یا نه خودشان واقعا به این توانایی رسیده اند که هرکدام می توانند صدای ملت باشند؟
قاطعانه می گویم که این لیست خیلی بهتر از لیست هایی است که حتی همفکران من بودند. و خیلی خوب می تواند کار کند، چون لیست متخصصان است و این افراد در حوزه خودشان حرفه ای و کاربلد هستند و من نقطه امید را در این می بینم که دنبال یک فراکسیون باشیم تا بتوانیم خیلی ها را با خود همدل و همراه کنیم تا اتفاقات خوبی برای مجلس رخ دهد.
در بدبینانهترین حالت تعدادی از لیست ما رای میآورند
اگر فردای انتخابات شود و صدای ملت رای نیاورد، شما تا انتخابات بعدی ساکت می شوید یا این حرکت اصلاحی را ادامه می دهید؟
نمی دانم چه اتفاقی رخ می دهد و نمی دانم دوستان در قالب یک حزبی یا چیز دیگری می روند و شاید تعدادی هم رای بیاورند. پیش بینی من این است که لیست صدای ملت در بدبینانه ترین حالت تعدادی از افرادش رای می آورد.
مردم خاطره خوبی از رای دادن به کل لیستها ندارند / رأی تهران ترکیبی خواهد بود
یعنی تک رای می آورند؟
نمی گویم که تک رای می آورند، ولی مثلا آرای آقای مطهری برای خودش است نه من. ممکن است عده ای به خاطر او به کل رای لیست دهند اما عده ای هستند که آقایان خوش چهره و مطهری مقبولشان هستند. رای های من مشخص است، مگر اینکه اتفاقی رخ دهد و عده ای از قشر خاکستری مردد به کل لیست رای دهند، ولی تجربه قبلی هم داشتیم که به کل لیست رای دادند و نتیجه ای نگرفتند. یعنی مردم خاطره خوبی از این داستان ندارند و من فکر می کنم رای تهران یک رای ترکیبی خواهد بود.
چند اسم می گویم نظرتان را کوتاه در موردشان بفرمایید.
مریم میرزاخانی:نماد یک زن ایرانی است که می تواند حداقل شرایطی را ایجاد کند که زنان و دختران ایرانی الگویی برای تاثیرگذاری در جامعه داشته باشند.
فروغ فرخزاد: پیشرو و پیشتاز
پروین اعتصامی: دغدغه مند
سیمین دانشور: نگاه مادرانه
خدیجه ثقفی: زن پیشرو، زنی که تلاش داشت حضور موثری داشته باشد.
27219
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1878012