پنج‌شنبه 10 آبان 1403

تأثیر آلودگی هوا بر راندمان کاری کارکنان / راهکارهای دنیا برای مقابله با آلودگی هوا چیست؟

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تأثیر آلودگی هوا بر راندمان کاری کارکنان / راهکارهای دنیا برای مقابله با آلودگی هوا چیست؟

دبیر کل انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: برخی مطالعات و تحقیقات انجام شده حاکی از این است که آلودگی هوا بر راندمان کاری کارکنان تأثیرگذار است.

- اخبار اجتماعی -

سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به آلودگی هوا، اظهار کرد: آلودگی هوا معضلی است که سالها گریبان کلانشهرهای ایران را گرفته و همچنان نفس‌های شهر را تنگ‌تر می‌کند اما این معضل پیامدهایی را به دنبال دارد و تأثیراتی که بر افراد، زندگی روزمره و حتی کسب‌وکارها می‌گذارد مخرب‌تر از آن است که در تصور کسی بگنجد.

وی ادامه داد: تحقیقاتی که در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی صورت گرفته نشان می‌دهد که کارکنان بخش بسته‌بندی که در محیطی بسته کار می‌کنند در صورت وجود آلودگی هوا از سرعت کارشان کاسته می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در کشور چین نیز آلودگی هوا را مورد مطالعه قرار دادند، ادامه داد: این کشور روزانه شاخصی از آلودگی هوا را منتشر می‌کند که در آن کیفیت هوا را بر اساس خطراتی که برای سلامتی به دنبال دارد، دسته بندی کرده است. شاخص کیفیت هوا یک ابزار کلیدی برای آگاهی از کیفیت هوا، نحوه اثر آلودگی هوا بر سلامت و روش‌های محافظتی در برابر آلودگی هواست.

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران تصریح کرد: چینی‌ها در دو مرکز تماس در شانگهای و نانتونگ تمرکز کردند که می‌توانست با توجه به تماس‌هایی که کارکنان در طول روز به آنها پاسخ می‌دهند، بهره‌وری را اندازه گیری کند. نتایج به دست آمده از تحقیقات نشان داد آلودگی هوا بر نحوه عملکرد کارکنان تأثیر مخرب گذاشته است. به عبارت دیگر در روزهای آلوده، کارکنان زمان بیشتری به استراحت پرداخته و به تماس‌های کمتری پاسخ داده‌اند در واقع راندمان کاری آنها کاهش داشته و به طور متوسط افزایش 10 درصدی شاخص آلودگی هوا با کاهش 0.35 درصد در تعداد تماس‌های پاسخ داده شده در روز همراه بوده است.

وی با اشاره به اینکه همچنین در روزهایی که آلودگی هوا کمتر بوده راندمان کاری کارکنان 6 درصد افزایش داشته است، اظهار کرد: بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که یکی از دلایل اصلی کاهش راندمان کاری کارکنان، ذرات تشکیل دهنده هوای آلوده است که به راحتی از طریق پنجره‌ها و منافذ وارد جریان خون و سیستم عصبی مرکزی کارکنان می‌شود و بر عملکرد ذهنی آنها تاثیر می‌گذارد. این ذرات معلق به تنهایی یا همراه با سایر آلاینده‌ها، خطرات بسیار جدی برای سلامت انسان به همراه دارد.

دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: ورود این آلاینده‌ها به بدن انسان بیشتر از طریق سیستم تنفسی است ولی ممکن است ذرات معلق موجود در هوا وارد جریان خون شود و عملکرد عروق را کاهش دهد؛ آلودگی هوا بر سیستم عروقی و گردش خون هم اثر می‌گذارد و سلامت انسان‌ها را به خطر می‌اندازد به طوری که در انگلستان از هر 50 حمله قلبی یکی با آلودگی هوا ارتباط مستقیم دارد.

وی تصریح کرد: بر اساس تحقیقاتی که در شانگهای چین صورت گرفته است، فعالیت در بخش خدمات که بیشتر در دفاتر شهرهای آلوده اتفاق می‌افتد، 68.5 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان محسوب می‌شود که با کاهش آلودگی هوا در چین حتی به میزان 10 سطح (درجه)، بازه کاری در این کشور سالانه حدود 2.2 بیلیون دلار افزایش یافته است. اثرات مخرب این امر را می‌توان در درخواست‌های حرفه‌ای و شغلی نیز مشاهده کرد ضمن اینکه این تأثیرات در تولیدات بسیار فراتر رفته است در نتیجه می‌توان فواید کاهش آلودگی را مطرح کرد.

طباطبایی مزدآبادی گفت: معضل آلودگی هوا نه تنها در چین بلکه در سایر کشورهای غربی نیز مشاهده شده است و در سال 2014 در لس آنجلس فقط در 90 روز آلودگی هوا به 100 درجه رسید در حالی که این میزان به طور میانگین برابر با 21 درجه از آلودگی است. بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات صورت گرفته اگر آلودگی به زیر 100 درجه برسد بازده خدماتی می‌تواند 174 میلیون دلار افزایش پیدا کند.

راهکارهای دنیا برای مقابله با آلودگی هوا

طباطبایی با اشاره به اینکه لندن یکی از بزرگترین شهرهای صنعتی دنیا محسوب می‌شود، اظهار کرد: این شهر از زمانی که با معضل آلودگی هوا روبرو شد برای بالا بردن راندمان کاری و کاهش آلودگی هوا از راهکارهای در دسترس برای شهر استفاده کرد که یکی از این قوانین برای افرادی بود که قصد داشتند با خودروی شخصی به مناطق مرکزی لندن وارد شوند و با وضع قوانین جدید و دریافت عوارض سنگین شهروندان تمایلی به استفاده از وسایل نقلیه شخصی نداشتند زیرا این عوارض به قدری سنگین بود که شهروندان ترجیح می‌دادند از حمل و نقل عمومی استفاده کنند.

وی ادامه داد: ضمن آنکه شهر تحت نظارت برنامه‌های اتحادیه اروپا مقررات بسیار سختی در زمینه تولید خودرو با سوخت پاک اعمال کرد و تعویض وسایل نقلیه با آلایندگی بالا را در دستور کار خود قرار دادند؛ موضوعی که سال‌هاست در کشور ایران مسکوت مانده است.

مدرس دانشگاه تهران گفت: بر اساس قوانین آمریکا هیچ راننده‌ای حق ندارد در نزدیکی مدارس خودروی خود را بیش از یک دقیقه بدون حرکت روشن نگه دارد و در صورت نقض قوانین مجبور به پرداخت 350 دلار جریمه خواهد شد. همچنین تاکسی‌های هیبریدی نیز به بخشی از بدنه حمل و نقل عمومی این شهر تبدیل شده به طوری که بیش از 2 هزار تاکسی هیبریدی هم اکنون در این شهر مشغول فعالیت هستند.

وی تاکید کرد: تاریخ بارها و بارها نشان داده است که آلودگی هوا می‌تواند تبدیل به یک بحران جدی برای سلامت شهروندان جهان باشد؛ حادثه "دره میوز" در بلژیک، "دونورا" پنسیلوانیا و از همه مهمتر فاجعه دسامبر سال 1952 در لندن که در عرض یک هفته بیش از 100 نفر کشته شدند نشان‌دهنده آن است که اگر امروز به دنبال راهکار رفع آلودگی هوا نباشیم نهایتا در اشتباهات خود غرق خواهیم شد.

طباطبایی‌مزدآبادی خاطرنشان کرد: قانونگذاری زیست محیطی در ایران نوپا و گاها کم‌کارآمد است اما امیدواریم در لایحه هوای پاک که 4 سال است تصویب شده به طور جامع مسئله آلودگی هوا با تمام عللش مورد بررسی قرار گیرد و نواقص موجود در رفع این معضل هر چه زودتر حل شود.

شهرداری تمام توان خود را برای اجرای قانون هوای پاک صرف کند شهرداری قانون هوای پاک را در 4 سال اخیر چگونه اجرا کرد؟! عدم اجرای "قانون هوای پاک" و بازخواست شهرداران سابق تهران به دلیل "ترک فعل"