تأثیر جنگ اوکراین بر نانواییهای ایران
به گزارش اکوایران، براساس داده های اعلام شده از سوی گمرک طی سال 1400 سه کشور روسیه، عراق و امارات بیشترین سهم از واردات گندم ایران را به خود اختصاص داده اند و روسیه با سهم 30 درصدی بالاترین سهم را در میان صادرکنندگان گندم به خود اختصاص داده است که با این شرایط می توان گفت کمی بیش از یک سوم گندم مصرفی کشور از طریق روسیه تأمین می شود. با توجه به جنگ میان روسیه و اوکراین این کشور صادرات برخی از غلات خود را متوقف کرده و در خصوص برخی نیز تعرفه های بالای اعمال کرده که این شرایط واردات از این کشور را با اما و اگر روبرو کرده است.
موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی در گزارشی با عنوان «چالش های امنیت غذایی پیش روی کشورها پس از جنگ روسیه و اوکراین و نقش استانداردهای GS1 در بهبود شرایط» به ارزیابی تاثیر جنگ این دو کشور بر امنیت غذایی جهان پرداخته است.
از آنجایی که این دو کشور درگیر جنگ یعنی روسیه و اوکراین به عنوان بزرگترین تولیدکنندگان غلات دانه درشت نظیر گندم، جو و ذرت و برخی اقلام روغن های گیاهی نظیر روغن سویا و روغن آفتابگردان در جهان شناخته می شوند و بالطبع کشور ما نیز به عنوان یکی از واردکنندگان این اقلام اساسی خوراکی به واردات این کالاها وابسته است و از جنگ میان این دو کشور تاثیر می گیرد.
بزرگترین صادرکننده گندم به ایران
بررسی آمار گمرک ایران نیز نشان می دهد بیشترین میزان واردات گندم طی سال 1400 به ترتیب از کشورهای روسیه، عراق، امارات، انگلیس، هلند، سنگاپور، هنگ کنگ وارد کشور می شده و با این شرایط «روسیه30 درصد»، «عراق 15.6درصد»، «امارات 14 درصد»، «انگلیس 8.6 درصد»، «هلند، 5.8 درصد»، «سنگاپور 5.8درصد»، «هنگ کنگ 3.6 درصد» بوده و در «حدود 15 درصد» نیز از سایر کشورها گندم وارد کشور شده است.
با توجه به آمار اعلام شده می توان گفت روسیه در سال گذشته بزرگترین شریک تجاری ایران در واردات گندم بوده است. از این رو جنگ این کشور با اوکراین می تواند واردات گندم از روسیه را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. هر چند سیاستهای ذخیره سازی مواد غذایی توسط سایر کشورها به واسطه نگرانی های امنیت غذایی پیش آمده از وقوع جنگ نیز می تواند واردات ما را در سال جاری با مشکلات عدیده ای روبرو کند.
وضعیت واردات گندم ایران
داده های به دست آمده براساس آمار وزارت کشاورزی آمریکا نشان می دهد میزان واردات گندم از سوی ایران از سال 2018 به بعد روندی صعودی به خود گرفته و در سال 2021 به رقم 7 میلیون تن رسیده است که رشدی بیش از 18 درصد نسبت به سال 2020 را نشان می دهد. افزایش میزان واردات در این سال به دلیل کاهش تولید گندم در کشور، به تبع کاهش بارندگی ها و وقوع خشکسالی شدید رخ داده است.
براساس این گزارش میزان تولید گندم در کشور در سال 2021 بالغ بر 12 میلیون تن بوده که در مقایسه با سال قبل (حدود 15 میلیون تن) کاهشی 20 درصدی داشته است.
همچنین براساس گزارش رویترز افزایش واردات گندم از سوی ایران با رکورد بالای قیمتها در بازار جهانی مصادف شده و هزینههای مالی تامین اقلام اساسی را افزایش داده است، به حدی که واردات اقلامی همچون ذرت و سویا را نیز تحت تأثیر قرار داده است. قیمت گندم در بازار جهانی به بالاترین حد خود از سال 2013 صعود کرده است که منعکس کننده نگرانی های امنیت غذایی جهانی است و با مشکلات اقتصادی ناشی از کووید 19 و جنگ اخیر بین اوکراین و روسیه تشدید شده است.