پنج‌شنبه 8 آذر 1403

فرهنگی وب‌گاه تابناک

فرهنگی وب‌گاه تابناک

فیلم سینمایی «بازمانده» یکی از مهمترین و ماندگارترین آثاری است که در حوزه مقاومت و نزاع اعراب و اسرائیل توسط یک کارگردان ایرانی ساخته شده است. تمام بازیگران این اثر که در سال 1373 در کشور سوریه ساخته شد، عرب زبان هستند و عمدتا اهل کشور سوریه. سیف‌الله داد فیلمنامه «بازمانده» را بر اساس داستانی از غسان کنفانی نویسنده فلسطینی به نام «بازگشت به حیفا» نوشت که موضوع آن به تشکیل دولت اسرائیل...

کیومرث پوراحمد کارگردان این اثر سینمایی که متقاضی حضور در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر هم شده است، درباره انتخاب رضا یزدانی به عنوان خواننده موسیقی این فیلم گفت: شیفتگی من به رضا یزدانی از صدایش شروع شد، صدایی خسته، صد گره و سرشار از احساس‌های گونه‌گون و متضاد... بعدتر که با خود رضا نزدیک و آشنا شدم خصلت‌هایی در او دیدم که این شیفتگی را دوچندان کرد. صمیمیت، بی‌شیله پیله بودن، خاکی بودن...

«آنتوان دو سنت اگزوپری» نویسنده فرانسوی برای نوشتن «شازده کوچولو» شش ماه وقت گذاشت اما سال‌هاست که علاوه بر ترجمه‌های مختلف در جهان، در گونه‌های متعدد نمایشی، تصویری و صوتی اجرا و ارائه شده است. از این رمان سالانه بیش از دو میلیون نسخه در دنیا به فروش می‌رسد و این روند همچنان ادامه دارد.

من اولین کارگردان ایرانی بودم که قبل از بچه مسلمان‌های امروز فیلمی را با بسم الله الرحمن الرحیم شروع کردم و در تمام فیلم‌هایم جلوه‌هایی از اعتقادات مذهبی خودم حضور یافت... چیزی که برایم مطرح است اینکه مسئله شروع زبان فیلم با نام و ذکر خدا باشد.

این تهیه‌کننده سینمای مستند بیان کرد: یکی از اتفاقاتی که باید برای تعیین کف و سقف دستمزدها رخ دهد استانداردسازی سینما است. اگر سینما به یک استانداردسازی مناسب برسد و افراد کاملا حرفه‌ای به خصوص در حوزه تهیه‌کنندگی فعال باشند، این مشکلات کمتر رخ می‌دهد. در قرارداد تیپ این مساله پیش‌بینی شده است که کسانی که می‌خواهند در سینما فعالیت کنند، دارای شماره نظام سینمایی باشند تا به این شکل از...

در بخش ملی، 634 فیلم مستند به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و در بخش مسابقه بین‌الملل، حدود 4000 فیلم مستند از صد کشور جهان، متقاضی شرکت در جشنواره بین‌المللی سینماحقیقت شده بودند. پرسش اساسی می‌تواند، لیست مهم‌ترین فیلم‌هایی باشد که می‌توانید در این رویداد تماشا کنید. «تابناک» به روال سال‌های پیش، شماری از فیلم‌های مهم این رویداد را مورد اشاره قرار داده...

محمدعلی موحد، حقوقدان و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی، تاریخ نگار و عرفان پژوه است که در طول زندگی خویش همواره مشغول تحقیق، تألیف و ترجمه بوده و آثار شاخصی از خود به یادگار گذاشته است که بی شک مهم ترین آن ها تحقیق در متون عرفانی، به‌ویژه چاپ انتقادی مقالات شمس تبریزی است.

چندی پیش حیدریان، از تودیع در جمع خبرنگاران گفته بود: «در وزارت ارشاد خواهم ماند و در کنار سینما هم هستم، دیگر برای جدا شدن من از سینما دیر شده است.» و ظاهرا این مسأله که به نظر یک شوخی می‌آید، جدی‌تر از آن چیزی است که تصور می‌شد. آیا منطقی است که رئیس جمهور وزرای پیشین فرهنگ و ارشاد اسلامی را مکررا به نشست‌های هیأت دولت دعوت کند و آنها در مراسم رسمی فرهنگی در کنار وزیر فعلی بنشینند؟!

پس از آنکه دویست سینماگر در نامه‌ای خواستار حذف پروانه نمایش شدند، یک واکنش تازه از سوی مسئول اعمال سانسور در سازمان سینمایی، بحث حذف پروانه ساخت را جدی‌تر نموده است؛ اما آیا قرار است این مجوز حذف شود و فیلمسازان پس از ساخت فیلمشان، در پی پروانه نمایش باشند؟ این رویکرد به جز دویست موافق، مخالفان سرسختی دارد که مهم‌ترین استدلال آنها بر پایه امنیت سرمایه گذاری است.

او که جانباز 70 درصد هشت سال جنگ تحمیلی بود، در بستری آخر به واسطه ترکش‌هایی که در دست او وجود داشت، ابتدا تصور شد مشکل تازه‌اش به دلیل همین مسأله است؛ اما با بررسی‌های صورت‌گرفته و با داروهایی که به او تزریق شد، معلوم شد که این دردها به علت داروهایی است که برای ضایعات جنگی و همچنین پیوند کلیه استفاده کرده و به سرطان غدد لنفاوی دچار شده است.

«تابناک» در روزهای اخیر پیگیر وضعیت این مجسمه ساز بوده است. بر اساس بررسی‌های «تابناک» پروز تناولی مجسمه ساز با وجود صدور جلب سیار در کاناداست. در مقطعی با وجود محکومیت تناولی در مراحل اولیه رسیدگی به این پرونده، ممنوع الخروجی او رفع شده و او به همین ترتیب ایران را ترک کرده به تهران بازنگشته است.

جشنواره ملی فیلم فجر، نقطه‌ای است که می‌تواند باعث شود حسین انتظامی به جمع بندی برسد که در سینما تداوم حضور نداشته باشد و حاشیه‌های آن را رها کند و برود؛ اتفاقی که مطلوب گروهی است و قطعا تلاش خود را برای تحقق آن در این رویداد خواهند داشت.

نکته دیگر صحبت‌های بحث برانگیز مجید ملانوروزی مدیرکل سابق هنرهای تجسمی در نشست خبری تشریح روند بازسازی موزه هنرهای معاصر تهران است که درباره صحبت با کامران دیبا، معمار موزه هنرهای معاصر تهران درباره بازسازی موزه سخن گفت و اعلام کرد در روند این بازسازی با وی در ارتباط بوده اند. وی همچنین در پایان در پاسخ به پرسشی درباره در اختیار داشتن اصل اسناد مالکیت آثار موزه هنرهای معاصر تهران گفت:...

جمعی از سینماگران سرشناس در نامه‌ای خطاب به رئیس جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان سینمایی خواستار لغو الزام برای دریافت «پروانه ساخت» شدند.

تناولی در حکم جلب سیار که در واقع بر مبنای صدور حکم است، در صورت پرداخت غرامت 6.6 میلیون دلاری شاکی و هزینه دادسری این پرونده، آزاد خواهد شد. باید دید آیا این هنرمند حکمی که با ارزش کنونی دلار، معادل ده‌ها میلیارد تومان است را اجرا خواهد کرد یا او که اکنون ممنوع‌الخروج نیز شده، شرایط پیچیده‌تری خواهد یافت و اموالش توسط دادگاه تا سقف خسارت مصادره و به حراج گذاشته می‌شود؟

اهم نکات مثبت و منفی مخاطبان در این نشست، شامل مواردی همچون «طولانی بودن زمان روایت»، «ارزش تصاویر آرشیوی دیده‌نشده در فیلم»، «جای خالی روایت مردمی از جزئیات حوادث»، «نیاز تبیین بیشتر و دقیق‌تر ارتباط حوادث مشهد و اسلامشهر با سیاست‌های اقتصادی دولت وقت» و نیز «انتقاد از راه نیافتن فیلم به جشنواره سینماحقیقت» بود.