جمعه 5 بهمن 1403

تحلیل یک پایگاه خبری انگلیسی درباره وزیر خارجه بعدی ایران / اگر باقری کنی وزیر شود سخت‌گیری زیادی در برجام خواهد کرد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع

به گزارش خبرگزاری دانشجو، پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور" در گزارشی به مسئله انتخاب وزیر خارجه آتی در دولت «ابراهیم رئیسی» و ارتباط آن با آینده مذاکرات هسته ای ایران با غرب پرداخته است. این پایگاه خبری می‌نویسد: «پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در تاریخ 18 ژوئن سال جاری میلادی و پیروزی "ابراهیم رئیسی" در این انتخابات، وی در حال انجام رایزنی و بررسی‌های لازم جهت انتخاب وزرای...

به گزارش خبرگزاری دانشجو، پایگاه خبری "میدل ایست مانیتور" در گزارشی به مسئله انتخاب وزیر خارجه آتی در دولت «ابراهیم رئیسی» و ارتباط آن با آینده مذاکرات هسته ای ایران با غرب پرداخته است. این پایگاه خبری می‌نویسد: «پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در تاریخ 18 ژوئن سال جاری میلادی و پیروزی "ابراهیم رئیسی" در این انتخابات، وی در حال انجام رایزنی و بررسی‌های لازم جهت انتخاب وزرای کابینه ی دولت خود است. در این راستا، انتخاب وزیر خارجه برای دولت جدید ایران، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

برخی رسانه های ایرانی اخیرا این گمانه زنی را مطرح کرده اند که "سعید جلیلی"(دبیر اسبق شورای عالی امنیت ملی ایران)، "علی باقری کنی"(معاون امور بین الملل قوه قضائیه)، "حسین امیر عبداللهیان"(مشاور ارشد رئیس مجلس شورای اسلامی ایران)، "مهدی صفری"(نماینده ویژه سابق دولت ایران در مساله دریای خزر)، "منوچهر‌متکی"(وزیر خارجه سابق ایران)، و "علی حسینی تاش"(معاون شورای عالی امنیت ملی)، گزینه های اصلی دولت رئیسی جهت تصدی کرسی وزارت خارجه هستند.

با این همه، از میان گزینه های مذکور، "علی باقری کنی"، از بیشترین شانس جهت تصدی کرسی وزارت خارجه دولت جدید ایران برخوردار است. در این راستا، برخی تحلیلگران می گویند که علی باقری وزیر خارجه نخواهد بود بلکه وی یکی از مقام های ارشد دستگاه سیاست خارجی ایران در دولت رئیسی خواهد بود.

علی باقری کنی از جمله سیاستمداران محافظه کار و اصولگرای ایرانی است که در جریان مذاکرات هسته ای ایران و غرب در دولت محمود احمدی نژاد (در فاصله سال های 2007 تا 2013)، در نقش مذاکره کننده ارشد ایران ظاهر شد. وی اکنون معاون امور بین‌الملل قوه قضائیه و دبیر شورای عالی حقوق بشر ایران از سال 2019 است.

علی باقری کنی، فرزند "محمد باقر باقری" عضو سابق مجلس خبرگان رهبری ایران است و از این منظر باید گفت که علی باقری، به یک خانواده ذینفوذ در ایران تعلق دارد. دایی باقری کنی، "محمد رضا مهدوی کنی"، از روحانیون سرشناس شیعه و نخست وزیر موقت سابق ایران در اوایل انقلاب بوده است.

اینطور گزارش شده که علی باقری کنی جهت تسهیل در فرایند انتقال قدرت ریاست جمهوری در ایران، در وزارت‌خارجه این کشور مستقر شده و عملا در این حوزه فعال است. باقری کنی از جمله منتقدان جدی توافق هسته ای ایران در سال 2015 است و حضور وی در وزارت خارجه به این معناست که غرب باید بداند که ایران در مورد توافق آتی در مساله هسته ای خود کاملا سختگیر است و نسخه‌ای از توافق را مورد تایید قرار خواهد داد که در راستای منافع آن باشد و نواقص توافق اولیه را بپوشاند.

علی باقری کنی در جایی می‌نویسد: "نتیجه تعامل با آمریکا برای مردم ایران کاملا روشن شده است. در جریان این تعامل، حقوق ایران فدا شد و درب بسیاری از تاسیسات هسته ای ایران بسته شد. اضافه بر این، توافق با آمریکا و غرب، ساختار تحریم ها علیه ایران و فشارهای اقتصادی علیه این کشور را نیز حفظ کرد. در یک کلام باید گفت که نتیجه تعامل و دیپلماسی با آمریکا، خسارات قابل توجهی را برای ایران داشته است.

رئیسی همچنین باقری کنی و علی حسینی تاش را به عنوان اعضای کمیته هسته ای ایران نیز انتخاب کرده است. این کمیته وظیفه دارد تا توافق نهایی در وین را با قانون راهبردی مجلس ایران در زمینه لغو تحریم ها، تطبیق دهد و مطابق آن در این زمینه کنش ورزی کند.

باقری کنی در سال 2018 می گوید: در بحث برجام، مذاکره کنندگان ما از خطوط قرمز ایران عدول کردند. در کنار این‌ها، بسیاری از خطوط قرمزی هم که توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت "آیت الله خامنه ای" در جریان مذاکرات برجامی تعیین شده بودند نیز در متن نهایی توافق، لحاظ نشده اند".

"حسن روحانی" رئیس جمهور کنونی ایران در یک ماه آینده از قدرت خارج خواهد شد و در عین حال، روند مذاکرات وین همچنان ادامه خواهد یافت. در این چهارچوب و همزمان با روی کار آمدن سیاستمدارانی نظیر باقری‌کنی و یا دیگر افراد همفکر با وی، امکان دارد که نتیجه نهایی مذاکرات هسته ای با ایران تغییر کند. زیرا این طیف فکری احتمالا حاضر نخواهند بود به هر قیمتی به انعقاد توافق با غرب اقدام کنند».

انتهای پیام /