شنبه 3 آذر 1403

تراز تجاری مثبت 11 میلیارد دلاری مناطق آزاد و ویژه

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
تراز تجاری مثبت 11 میلیارد دلاری مناطق آزاد و ویژه

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با رد ادعای سکوی واردات بودن مناطق آزاد گفت: تراز تجاری این مناطق مثبت 11 میلیارد دلار به سود صادرات است.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با رد ادعای سکوی واردات بودن مناطق آزاد گفت: تراز تجاری این مناطق مثبت 11 میلیارد دلار به سود صادرات است.

به گزارش خبرنگار مهر، سعید محمد در نشست خبری تشریح فعالیت‌های دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی به برگزاری مراسم افتتاحیه تعدادی از پروژه‌های عمرانی مناطق آزاد صبح امروز با حضور رئیس جمهور اشاره و اظهار کرد: امروز 82 پروژه عمرانی در 5 منطقه آزاد کیش، قشم، انزلی، ارس و ماکو و 7 منطقه ویژه اقتصادی به ارزش 6 هزار و 100 میلیارد تومان شامل 39 پروژه صنعتی، 39 پروژه عمرانی و 7 پروژه کشاورزی با اشتغالزایی 8 هزار نفر مستقیم و غیرمستقیم به بهره برداری رسید.

وی با اشاره به وجود 5700 منطقه آزاد و ویژه در 150 کشور گفت: در ایران 8 منطقه آزاد فعال شامل قشم، کیش، چابهار، اروند، انزلی، ماکو، ارس و فرودگاه امام و 7 منطقه آزاد جدیدالتاسیس شامل اردبیل، بانه مریوان، قصرشیرین، ایلام، بوشهر، زابل و اینچه برون داریم که 41 منطقه ویژه اقتصادی مجوز فعالیت دارند ولی هنوز هیچ دستگاهی متولی راه اندازی آنها نشده است.

مشاور رئیس جمهور افزود: 2500 واحد تولیدی و صنعتی در مناطق ویژه و اقتصادی فعالند که 36 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری داخلی در سال گذشته و 62 هزار میلیارد تومان در مناطق ویژه اقتصادی مجموعاً معادل 100 میلیارد تومان جذب شد همچنین 148 میلیون دلار سرمایه خارجی در مناطق آزاد و 15 میلیون دلار در مناطق ویژه اقتصادی مجموعاً به ارزش 163 میلیون دلار جذب شد که معادل 17 درصد سرمایه گذاری خارجی در کشورمان در سال گذشته بود.

محمد با بیان اینکه سال گذشته 6,370 میلیارد تومان هزینه توسعه زیرساخت‌ها در مناطق آزاد و ویژه شد، گفت: مجموعاً 531 هزار شغل مستقیم در مناطق آزاد و ویژه سال گذشته ایجاد شد. 2530 واحد تولیدی و 47 هزار واحد صنفی در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی فعالند.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در خصوص صادرات از مناطق آزاد گفت: سال گذشته یک میلیارد و 96 میلیون دلار در مناطق آزاد و 14 میلیارد و 600 میلیون دلار در مناطق ویژه اقتصادی صادرات داشتیم که مجموعاً به 15 میلیارد و 700 میلیون دلار می‌رسد.

وی با رد ادعای سکوی واردات شدن مناطق آزاد گفت: در سال گذشته مجموع واردات در مناطق آزاد یک میلیارد و 106 میلیون دلار و مناطق ویژه اقتصادی 3 میلیارد و 590 میلیون دلار و مجموعاً 4 میلیارد و 700 میلیون دلار بوده، تراز تجاری صادرات و واردات کشور در سال گذشته در کل مناطق آزاد و ویژه مثبت 11 میلیارد دلار به سود صادرات بود که عمدتاً از مناطق ویژه بوده اما تراز تجاری مناطق آزاد منفی 10 میلیون دلار بوده است.

محمد با اشاره به انجام برخی معاملات ملکی ابهام دار در سال‌های گذشته در مناطق آزاد گفت: یک قرارداد واگذاری 230 هکتار اراضی کیش در منطقه گل شرق این جزیره سال 83 با یک ایرانی مقیم خارج به ارزش متری 16 هزار تومان به امضا رسید که این فرد حتی یک دلار هم سرمایه گذاری در این اراضی نداشت از موارد عجیب این قرارداد این بود که در قرارداد آمده دادگاه‌های ایران صلاحیت رسیدگی به اختلاف را ندارند و این فرد در دادگاه ITC فرانسه توانست منطقه آزاد کیش را به پرداخت 500 میلیون دلار غرامت محکوم کند ولی ما در حال حاضر با پیگیری‌های بین المللی آن را به 39.5 میلیون دلار در رأی اولیه کاهش دادیم و بار دیگر اعتراض کردیم و دنبال این هستیم که رقمی به این فرد ندهیم.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تاکید کرد: از شهریور سال گذشته تاکنون 10 میلیون و 810 هزار متر مربع از اراضی مناطق آزاد که در قراردادهای ابهام دار واگذار شده بود معادل 83 هزار و 700 میلیارد تومان به دولت بازگشته است.

وی در خصوص گردشگری در منطقه آزاد گفت: نوروز امسال 4 میلیون و 900 هزار نفر گردشگر به مناطق آزاد سفر کردند که 30 درصد نسبت به نوروز 98 که کرونا نبود رشد گردشگر داشتیم.

محمد درباره ایجاد بانک آفشور در مناطق آزاد گفت: مجوز راه اندازی بانک آفشور مستقل از بانک مرکزی اخذ شد، دنبال سهامدار هستیم که عمدتاً سهامداران خارجی هستند امسال این بانک راه اندازی می‌شوند و سهامداران با خود سرمایه می‌آورند. اقدامات آن فروش اوراق ارزی، صدور ضمانت نامه‌های ارزی، جذب ارز از ایرانیان خارج از کشور و رفع برخی مشکلات بانک‌های داخلی به دلیل تحریم هاست. دستورالعمل‌های این بانک را دبیرخانه شورای عالی تنظیم می‌کند.

وی درباره معافیت‌های مالیاتی گفت: در حال حاضر مناطق آزاد 20 و ویژه 13 سال معافیت مالیاتی و گمرکی دارند اما دی ماه سال قبلدر قانون مالیات بر ارزش افزوده باری مناطق آزاد و ویژه مالیات بر ارزش افزوده تصویب شد که از شورای عالی سران قوا درخواست کرده ایم تا این قانون اصلاح شود چون کشورهای اطراف ما مزیت‌های سرمایه گذاری بیشتری دارند مثلاً امارات 50 سال معافیت مالیاتی اعطای زمین رایگان و اعطای تسهیلات ارزی معادل 90 درصد سرمایه مورد نیاز را در دستور کار دارد که سبب کوچ سرمایه گذاران کشورهای اطراف می‌شود.

وی درباره راه آهن چابهار زاهدان گفت: ترانزیت دو آیتم هزینه و زمان دارد که هر کشوری این دو کشور را کاهش دهد موفق تر است اما متأسفانه زمان سیر ریلی کالا در کشور ما بسیار بالاست.

وی همچنین تصریح کرد: حلقه مفقوده زیرساخت‌های ریلی شامل رشت - آستارا، چابهار زاهدان و رشت کاسپین که ساخت آنها طولانی شده و در صورت ساخت می‌تواند ترانزیت ریلی را تقویت کند، به یکی از نقاط ضعف ترانزیت تبدیل شده اند. به شهرهایی کشیده شده که فقط مسافر دارد و بار ندارد زیرا فشار سیاسی به وزارت مربوطه وارد شده است همه اینها سبب شده تا به تدریج از کریدورهای ترانزیت منطقه حذف شویم.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با اشاره به برنامه ریزی برای جذب گردشگر به مناطق آزاد در ایام جام جهانی قطر گفت: 5 هتل 5 ستاره در کیش طی دو ماه آینده افتتاح می‌شود، دو کشتی کروز 150 و 300 نفره وارد بندر کیش شده اند و سه کشتی دیگر در راه است. ترمینال پروازهای خارجی فرودگاه کیش با ظرفیت سالانه 6 میلیون مسافر در دست ساخت است و اقدامات دیگری در این خصوص در دست انجام داریم.

محمد درباره احداث مناطق آزاد مشترک با کشورهای همسایه گفت: تفاهم نامه احداث منطقه آزاد مشترک با قطر، احداث منطقه آزاد مشترک در مرز نوردوز در منطقه آزاد ارس با ارمنستان و همچنین احداث منطقه آزاد مشترک با عمان نهایی شده که در سفر هفته آینده رئیس جمهور امضا می‌شود. روسیه، سوریه و اقلیم کردستان برای راه اندازی مناطق آزاد مشترک ابراز علاقه مندی کرده اند.