ترامپ یا بایدن؛ چه سرنوشتی در انتظار روابط پکن - واشنگتن است؟
تهران - ایرنا - چین بزرگترین رقیب اقتصادی و سیاسی آمریکا، اکنون در سکوت اما دقیق و از نزدیک، نظاره گره آخرین روز انتخابات 2020 آمریکا است تا با مشخص نشده نتیجه، تصمیم بگیرد که در دوره چهار ساله پیش رو، چگونه باید ساز روابط خود با واشنگتن را کوک کند؛ سازی که در چهار سال اخیر و به دلیل رویکردهای یکجانبه و شاید خصمانه دونالد ترامپ، آنگونه که باید کوک نبود.
به گزارش ایرنا، چین تا کنون سیاست شفافی در مورد انتخابات 2020 آمریکا حداقل در ظاهر اتخاذ نکرده و همواره بر بی طرفی در این انتخابات و اینکه برای پکن فرقی ندارد چه کسی سکان دار کاخ سفید شود تاکید کرده است.
با این حال دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا همواره در کنار ایران و روسیه، چین را به دخالت در انتخابات این کشور متهم کرده است موضوعی که نشان می دهد از دیدگاه ترامپ، پکن دوست ندارد دوران ریاست جمهوری او تمدید شود.
ترامپ معتقد است چین از هشت سال دوران باراک اوباما و دموکرات ها بر این کشور به خوبی استفاده و به جای دخالت و اعزام نیرو به کشورهای دیگر به فکر تقویت اقتصاد خود بوده است و در این مسیر هم توفیق زیادی کسب کرده است.
ترامپ همین چند روز پیش بود گفت تعدادی از کشورها از جمله چین می خواهند از «شر» من خلاص شوند، به نظر می رسد او کینه چین را در دل دارد و از هر فرصتی برای طعنه زدن به این کشور استفاده می کند، وی افزود عملکردش به گونهای بوده که خصومت بسیاری از کشورها علیه او را برانگیخته است.
او حتی در گرماگرم مذاکرات تجاری با چین و علیرغم سفر خود به پکن، با ادبیات انتقادی علیه چین صحبت می کرد و همواره این کشور را به سرقت نواوری و مازاد تجاری در تعامل اقتصادی با آمریکا متهم می کرد.
کارشناسان معتقدند از جمله عواملی که عملا منجر به تیره شدن مناسبات آمریکا با چین و سایر کشورها شده، سیاست "نخست آمریکا" است واشنگتن بر اساس این سیاست معتقد است اول باید منافع آمریکا را در اولویت قرار داد موضوعی که باعث تضعیف روابط واشنگتن نه تنها با چین بلکه حتی با کشورهای اروپایی شده است.
اما در پکن در کنار نگاه منفی که نسبت به ترامپ وجود دارد عده ای هم معتقدند از انجائیکه سیاست های ترامپ در قبال این کشور شفاف است و رویکرد اقتصادی دارد ریاست جمهوری مجدد وی به نفع چین است زیرا آنها می دانند به دنبال چه جیزی هستند این عده معتقدند دولت جو بایدن سیاست سختی در قبال پکن اتخاذ کرد هرچند حضور او جذابیت بیشتری برای شرکت های چینی دارد.
مسایل اقتصادی و بازرگانی از مهمترین تنش های چین و امریکا است، ترامپ در چهار سال گذشته محدودیت های زیادی برای شرکت های چینی به ویژه شرکت های فناوری مانند هواوی اتخاذ کرد او حتی به فکر بیرون انداختن شرکت های چینی از بورس آمریکا است به طوری که تا ابتدای سال 2022 به انها مهلت داده است تا با مقررات تازه حسابرسی واشنگتن کنار بیایند.
مساله هنگ کنگ، دخالت آمریکا در امور داخلی سینکیانگ، دریای چین جنوبی و مساله فعالیت رسانه های دو کشور از دیگر محورهای تنش بین چین و امریکا است که به نظر می رسد برای به سرانجام رساندن آن باید منتظر نتیجه انتخابات 2020 آمریکا بود.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*