ترس سعودی از شکست
تهران - ایرنا - روزنامه اعتماد در مطلبی آورد: رهبران عربستان چه در آغاز جنگ علیه یمن و چه در استمرار جنگ اختیار چندانی نداشتند و تصمیمگیر اصلی نبودند. سیاست خارجی عربستان و اقدامات این کشور در یمن، با یکسری دستورات و چراغسبزهایی که در پایتختهای غربی روشن میشود، پیوند خورده است.
روزنامه اعتماد پنجشنبه ششم آذر در یادداشتی به قلم جعفر قنادباشی کارشناس مسایل سیاسی نوشت: این پیروی از غرب، عربستان را به یک باتلاق عمیق و جنگ بینتیجه 5 سال و نیمه کشانده است. در نتیجه ریاض به تنهایی همانگونه که تصمیمگیرنده آغاز و استمرار این جنگ نبود، تصمیمگیرنده پایان آن هم نیست و باید دید که چه دیکتهای از سوی واشنگتن و لندن به ریاض در این مورد خواهد شد. حمله موشکی به تاسیسات نفتی در جده، پیشروی انصارالله در مارب و شکاف در میان نیروهای حامی دولت عبدالربه منصور هادی، به تنهایی نمیتوانند عربستان را به پایان جنگ وادار کند. عربستان علاوه بر همه شکستها در میدان یمن، چندین مشکل دیگر هم در استمرار این جنگ دارد. اقتصاد عربستان روز به روز سختتر از پس هزینههای این جنگ بر میآید.
علاوه بر این حیثیت سیاسی و چهره حکومت عربستان در جهان هم با استمرار این جنگ بهشدت مخدوش شده است. اقداماتی که در ابعاد جنایت جنگی توصیف شدهاند، نظیر اقدام به کودککشی، تحمیل قحطی و گرسنگی، اقدام به پاکسازی نژادی و نسلکشی علیه شیعیان زیدی وجهه عربستان را در جامعه جهانی روزبهروز بیشتر تحلیل میبرد. اگر قرار به پایان جنگ با تصمیم ریاض بود، شاید سه سال پیش باید چنین تصمیمی عملی میشد. ارتش عربستان مدتهاست که دیگر توان ادامه این جنگ را ندارد. ریاض دیگر هیچ افتخاری در ادامه دیدن این جنگ نمیبیند و علاقهمند است که هر جور میتواند این جنگ را پایان دهد. اما موانع زیادی جلوی پای حاکمان سعودی قرار گرفته است، علاوه بر بیمیلی حامیان عربستان در غرب، چند پارامتر دیگر هم در تعلل ریاض برای پایان دادن به جنگ یمن دخیل هستند. یکی از بزرگترین نگرانیهای دربار سعودی، ترس از ارتش شکست خورده است.
ارتشی که در یک جنگ شکست میخورد و به پایتخت کشور بازمیگردد، پتانسیل قدرتمندی برای براندازی دارد. در شرایطی که ارتشیها از مدیریت سیاستمداران به دلیل شکست در جنگ ناراضی هستند و احساس حقارت میکنند و به دلیل کشته شدن همقطارانشان احساس کینه و نفرت از مدیران کشور در آنها ریشه دوانده است، پتانسیل کودتا و براندازی در آنها افزایش مییابد. پایان جنگ در یمن به معنای تثبیت قدرت انصارالله در یمن است. این مساله همین الان هم یک نتیجه پذیرفته شده از جنگ پنج سال و نیمه عربستان در یمن است و گریزی از حضور قدرتمند انصارالله در آینده سیاسی یمن وجود ندارد. نه عربستان، نه حامیانش در لندن و واشنگتن و علاوه بر آنها اسراییل، خواهان قدرت گرفتن انصارالله در یمن نیستند.
به ویژه اسراییلیها با احساس قدرتمندتر شدن حوثیها و انصارالله در یمن، به هر تلاشی دست میزنند تا جلوی پایان جنگ را بگیرند، چراکه به اعتقاد سردمداران رژیم صهیونیستی، اگر قدرت انصارالله در یمن تثبیت شود، اسراییل با یک حزبالله جدید در قامت یک کشور مواجه خواهد شد. یمن کشور کوچکی نیست، جمعیت این کشور 27 میلیون نفر است و مساحت آن تقریبا معادل یکسوم از مساحت ایران است. علاوه بر اینها، یمن به لحاظ ژئواستراتژیک در موقعیت بسیار ویژهای مسلط بر تنگه بابالمندب و دریای سرخ قرار گرفته است. درنتیجه غرب، اسراییل و عربستان نگران هستند که با پایان این جنگ یک کشور بزرگ به جمع کشورهای محور مقاومت اضافه شود. درست است که مشکلات جنگ یمن برای عربستانسعودی به حد غیرقابل تحملی در حال افزایش است، اما عربستان و حامیانش همگی از پایان جنگ در یمن هراس دارند و هر اندازه که هزینه به آنها تحمیل شود، تلاش میکنند تا دستکم با استمرار جنگ، ناامنی و بیثباتی در یمن، جلوی تشکیل یک حکومت باثبات و قدرتمند در یمن با موقعیت ویژه انصارالله را بگیرند.
شکست عربستان مدتها پیش رقم خورده است، امروز مشکل ریاض اعتراف به شکست نیست، بلکه اعتراف به قدرت و تثبیت انصارالله در یمن است. در آینده یمن هر اتفاقی بیفتد، انصارالله دست برتر را خواهد داشت. حمله بامداد دوشنبه انصارالله یمن به جده، یک ضربشست دیگر به کسانی بود که هنوز تواناییهای یمنیها را باور نکردهاند. اگر در حمله شهریور پارسال به تاسیسات آرامکو در مرکز عربستان از پهپاد استفاده شد، اینبار انصارالله قدرت موشکهای کروز قابل هدایت خودش را به رخ کشید. موشک کروزی که در این حمله استفاده شد تا 800 کیلومتر برد داشت. این حمله همزمان بر برگزاری اجلاس گروه 20 به میزبانی عربستان انجام شد، اجلاسی که ریاض تلاش داشت تا از آن برای احیای چهره مخدوش خودش در جامعه بینالمللی از آن بهرهمند شود.
علاوه بر این در هفتههای پایانی ریاستجمهوری ترامپ و نگرانی از تصمیمهای غیرمنتظره و غیرمنطقی این رییسجمهور امریکا، گروههای مقاومت در منطقه، به شکل هوشیاری و آمادهباش درآمدهاند تا اینکه پیشاپیش آمادگی خود را در مقابل هر اقدام غیرعاقلانهای نشان دهند. علاوه بر اینها بعد از تسلط انصارالله یمن بر پایگاه استراتژیک ماس در استان مارب، صنعا تصمیم گرفت تا برای نخستینبار دست پیش را در برابر عربستانسعودی بگیرد، چراکه بعد از هر پیروزی میدانی انصارالله، نیروهای عربستان با حملات هوایی گسترده به شهرها و مناطق غیرنظامی، تلاش میکردند تا انتقام شکست میدانی را از غیرنظامی یمنی بگیرند. اینبار با حمله موشکی به تاسیسات نفتی جده، انصارالله هشدار جدی در مقابل حملات انتقامجویانه صادر کرد. این عملیات پیشدستانه باعث شد که عربستان از حملات هوایی به شهرها خودداری کند.
منبع: روزنامه اعتماد *س_برچسبها_س*