ترمز صادرات در مقابل تولیدکنندگان چابکسر / گلها پژمرده میشوند
چابکسر قطب پرورش گل و گیاه زیتنی در گیلان است، اما تولیدکنندگان که بخش عظیمی از تولیدات خود را صادر میکنند، نبود پایانه صادراتی را مهمترین مشکل و مطالبه خود میدانند.
چابکسر قطب پرورش گل و گیاه زیتنی در گیلان است، اما تولیدکنندگان که بخش عظیمی از تولیدات خود را صادر میکنند، نبود پایانه صادراتی را مهمترین مشکل و مطالبه خود میدانند.
خبرگزاری مهر - گروه استانها: دامن سبز گیلان زمین، مامن گلهای بسیار است و شرایط مطلوب برای پرورش گل و گیاه از جمله ظرفیتهای ارزشمندی است که متأسفانه تاکنون آن گونه که باید بدان پرداخته نشده است.
اگر مسافر جادههای این خطه سبز بوده باشید، لابد گلدانهای گلی که در حاشیه مسیرهای بین شهری در معرض تماشا و عرضه قرار گرفتهاند را دیدهاید. و باز اگر گذرتان به شرق گیلان به ویژه چابکسر افتاده باشد، حتما دریافتهاید که پرورش گل و گیاه در این منطقه بسیار مورد توجه قرار دارد، به گونهای که چابکسر به قطب تولید گل و گیاه استان شهرت یافته است.
اقلیم مناسب این شهر سبب شده تا اهالی پرتلاش آن در کنار تولید محصولاتی چون برنج، چای، مرکبات و کیوی به پرورش گل و گیاه نیز بپردازند. محصولی که بخش قابل توجهی از آن به کشورهای آسیای میانه، همسایگان شمالی، کشورهای حوزه خلیج فارس و غرب اروپا صادر میشود. واقعیت این است که رویکرد ویژه چابکسر در تولید و پرورش گل و گیاه میتواند الگویی برای دیگر شهرهای استان باشد.
گلهای پرورشی چابکسر به کشورهای آسیای میانه، همسایگان شمالی، کشورهای حوزه خلیج فارس و غرب اروپا صادر میشود
همچنین باید توجه داشت که بخشی مهمی از اقتصاد گیلان مبتنی بر کشاورزی است. وقتی سخن از کشاورزی به میان میآید پیش از همه اذهان متوجه تولید محصولاتی چون برنج، چای و زیتون میشود در حالی که پرورش گیاهان تزئینی نیز میتواند از جمله عرصههای پرفایده در این راستا باشد. بنابراین معرفی و آموزش این مسیر به کشاورزان و ترویج پرورش گیاهان تزئینی نیازمند توجه بیشتر متولیان امر است.
باید توجه داشت که سودآوری این حرفه بیشتر در گرو صادرات است و این مهم نیازمند فراهم شدن بستر مناسب است. بستری که میتواند به گسترش صادرات و به تبع آن ارز آوری و بهبود اوضاع اقتصادی استان بیانجامد.
اما وقتی پای صحبت پرورش دهندگان گلهای تزئینی چابکسر مینشینیم، آنها نبود پایانه صادراتی ویژه گل و گیاه در این شهر را از جمله چالشهای موجود در این حرفه میدانند.
صادرات 12 میلیون اصله گیاهان زینتی از گیلان
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی گیلان در گفتگو با مهر با اشاره به ظرفیتهای بالای این استان در تولید گل و گیاه، اظهار کرد: 12 میلیون اصله درخت، درختچه زینتی و انواع گیاهان آپارتمانی از مرزهای گیلان به کشورهای آسیای میانه، همسایگان شمالی، کشورهای حوزه خلیج فارس و غرب اروپا صادر شده است.
پارسافر با بیان اینکه چابکسر در شهرستان رودسر قطب تولید و پرورش گل و گیاه کشور محسوب میشود، ادامه داد: 33 میلیون اصله درخت و درختچه گل و گیاهان آپارتمانی در این بخش تولید شده است.
وی با اشاره به اینکه گیلان دومین استان تولید کننده گل و گیاه در کشور است گیلان دومین استان تولید کننده گل و گیاه در کشور است اما این ظرفیت کلان مرد توجه قرار نگرفته است، اضافه کرد: در این استان 838 هکتار باغ گل در فضای باز وجود دارد که بیش از 90 درصد آن در بخش چابکسر است.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه بخش چابکسر سالانه بیش از 350 میلیارد ریال درآمدزایی از پرورش گل و گیاه کسب میکند، گفت: بیش از پنج هزار نفر در این استان گیلان به این کار مشغول هستند.
وی در ادامه به برخی مشکلات تولید و پرورش دهندگان گل و گیاه استان گیلان اشاره و نبود صادراتی را بزرگترین مشکل تولید کنندگان برشمرد و ادامه داد: با وجود ظرفیتهای بالای در این استان متأسفانه میزان صادرات در مجموع کم است.
نبود پایانه صادراتی در چابکسر
یکی از تولیدکنندگان گل و گیاه در گفتگو با خبرنگار مهر، یکی از مشکلات تولید کننده ها را نبود پایانه گل و گیاه در چابکسر دانست و اظهار کرد: چابکسر یکی از قطبهای تولید گل و گیاه زینتی در گیلان و کشور است اما از داشتن پایانه گل و گیاه محروم است که باید مسئولان استان و نمایندگان گیلان در این خصوص توجه ویژه ای داشته باشند.
نواب طالبی پرداخت تسهیلات با نرخ سود کم را از دیگر مطالبات تولیدکنندگان برای ادامه فعالیت و اشتغال زایی جوانان منطقه برشمرد و ادامه داد: با توجه به هزینههای جانبی مانند تهیه گلدان، کود و همچنین سموم دفع آفات، عدم ثبات قیمت، سبب افزایش فشار اقتصادی برای تولید کنندگان شده است.
وی با اشاره به اینکه افزایش نرخ بیمه مشکل دیگر تولید کنندگان در این بخش است، افزود: مسئولان نرخ بیمه را به گونهای تعیین کنند که اشتغالزایی بیشتری از سوی تولید کننده انجام شود.
قرنطینه و بروکراسی اداری گمرک سد راه تولید کنندگان
«ابراهیم شوکتی» از دیگر تولید کنندگان انواع درختان و گونههای خاص گل و گیاه برای صادرات به کشورهای حاشیه خزر است، وی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: استفاده از سموم بی کیفیت و مواد اولیه خاک از دغدغههای تولید کنندگان است.
وی با بیان اینکه کشورهای حاشیه خزر خاک ایران را آلوده و بی کیفیت میدانند، افزود: بر این اساس قیمت محصولات صادراتی ما چند درصد پایین میآید.
شوکتی با اشاره به اینکه استفاده از خاک سبک مقرون به صرفه نیست، ادامه داد: قرنطینه و بروکراسی اداری گمرک از دیگر مشکلات تولید کنندگان است که در صورت راه اندازی پایانه گل و گیاه در چابکسر میتوان تمام فعالیتهای بعد از تولید شامل بسته بندی و پلمب محصولات تولیدی را برای صادرات در چابکسر انجام داد.
وی در ادامه به شرایط مطلوب آب و هوایی شمال ایران برای تولید گل و گیاه اشاره و تاکید کرد: حمایت مسئولان از تولید کننده علاوه بر کمک به صادرات بخش زیادی از تولیدات، زمینههای افزایش اشتغالزایی و کارآفرینی و همچنین ارز آوری برای کشور را فراهم میآورد حمایت مسئولان از تولید کننده علاوه بر کمک به صادرات بخش زیادی از تولیدات، زمینههای افزایش اشتغالزایی و کارآفرینی و همچنین ارز آوری برای کشور را فراهم میآورد.
محمد رمضانی از دیگر تولید کنندگان گل و گیاه در گفتوگو با خبرنگار مهر بر اهمیت و ضرورت ایجاد پایانه صادراتی گل و گیاه در چابکسر اشاره و اظهار کرد: با توجه به مشکلات بسیار تولیدکنندگان در تولید و عرضه محصولات خود، در صورت استفاده مطلوب از ظرفیت علاوه بر حل مشکل اشتغال، زمینه افزایش توسعه گیلان در بخش کشاورزی را نیز فراهم میآورد.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد پایانه صادراتی گل و گیاه و لزوم برند سازی تولیدات گل و گیاه چابکسر، افزود: مسئولان تا کنون نسبت به ظرفیت موجود تولیدات گل و گیاه بی توجه بودند.
تولید 80 درصد گل و گیاه فضای باز گیلان در چابکسر
مسئول جهاد کشاورزی چابکسر در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه یک سوم محصولات کشاورزی گیلان در چابکسر تولید میشود، گفت: جای پایانه گل و گیاه در چابکسر خالی است.
حسین نیک فرجام با بیان اینکه پایانه گل و گیاه از نیازهای چابکسر است، افزود: باوجود اینکه گیلان به عنوان قطب صادرات کالاهای غیر نفتی کشور به کشورهای حاشیه خزر به شمار میرود اما نبود پایانه صادراتی محصولات کشاورزی موجب شده زمینههای بهره وری از این بازار کاهش یابد.
نیک فرجام با اشاره به اینکه 80 درصد گل و گیاه فضای باز استان گیلان در چابکسر تولید میشود، تأکید کرد: راه اندازی پایانه صادراتی گل و گیاه از خواستههای بحق تولیدکنندگان گل و گیاه این منطقه است.
وی به فروش بیش از 100 میلیارد ریالی تولیدات گل و گیاه این بخش اشاره و اظهار کرد: یک سوم از تولیدات گل و گیاه چابکسر به خارج از کشور صادر و مابقی آن در داخل کشور به فروش میرود یک سوم از تولیدات گل و گیاه چابکسر به خارج از کشور صادر و مابقی آن در داخل کشور به فروش میرود.
نیک فرجام با اشاره به رشد 35 درصدی میزان فروش محصولات تولیدی چابکسر در کشورهای همسایه، ادامه داد: محصولات تولیدی گل و گیاه زینتی و آپارتمانی چابکسر، به کشورهای حاشیه دریای خزر از جمله آذربایجان، قزاقستان، ترکیه، ارمنستان، عراق، آذربایجان صادر میشود.
مسئول جهاد کشاورزی چابکسر ادامه داد: در چابکسر زمینی به مساحت 3 هکتار از سوی شهرداری و شورای اسلامی در سال 96 برای راه اندازی پایانه گل و گیاه مشخص شد که متأسفانه تاکنون نتیجهای حاصل نشده است.
وی با اشاره به اهمیت موضوع صادرات محصولات تولیدی در دنیا افزود: ایران کشوری نیمه خشک و درگیر با بحران آب و کم آبی است و در صورت صادرات گل و گیاه به استانهایی نظیر شیراز و اصفهان که دچار بحران آب هستند باید ابتدا چارهای برای نگهداری آن در شهرهایی از این دست اندیشیده شود.
نیک فرجام همچنین با اشاره به حجم وسیع تولید گل و گیاه و ضرورت ایجاد زمینههای لازم برای صادرات بیشتر آن تاکید کرد: با توجه به اینکه صادرات کالا دارای قواعد و اصول بین المللی است، امروزه نمیتوان هر محصول تولیدی را خارج از چارچوب و قواعد بین المللی صادر کرد چرا که در صورت عدم تطبیق محصولات با قوانین مربوطه کالا عودت داده میشود.
با توجه به اینکه در سالهای اخیر ایجاد اشتغال یکی از مهمترین دغدغههای مردم و مسئولان است باید از ظرفیتهای این چنین که میتواند به ویژه در سطح روستاها در دستور کار قرار گرفته و موجب اشتغالزایی شود، حمایتهای لازم انجام شود.