تروئیکای اروپایی: ذخایر اورانیوم غنیشده ایران بیش از 21 برابر حد مجاز است
تروئیکای اروپایی در این بیانیه اعلام کردند: اول اینکه ایران به بسط بیشتر ذخایر اورانیوم با غنای 5، 20 و 60 درصد ادامه داده است. ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران درحال حاضر بیش از 21 برابر حد برجام است. ذخایر اورانیوم با غنای 60 درصد ایران با افزایش تقریبا 33 درصدی به 114.1 کیلوگرم به شکل هگزافلوراید اورانیوم رسیده است.
تروئیکای اروپایی در بیانیه خود در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، از فعالیتهای هستهای ایران انتقاد کردند.
به گزارش ایسنا، در بیانیه مشترک تروئیکای اروپایی در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی آمده است: ما از طرف فرانسه، انگلیس و آلمان از گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی برای گزارش اخیر و همچنین از آپارو، معاون مدیرکل برای توضیحات فنیاش تشکر میکنیم. تروئیکای اروپایی از آژانس برای گزارش بیطرفانهاش در رابطه با برنامه هستهای ایران قدردانی میکند و از مدیرکل میخواهد تا شورا را در جریان تمامی فعالیتها و تحولات لازم برای شفافسازی درباره ایران قرار دهد. ما میخواهیم تا قدردانی خود از حرفهایگری و همچنین کار منصفانه آژانس علیالخصوص در زمینه بازرسی از تاسیسات ایران ابراز کنیم.
در ادامه این بیانیه آمده است: ما هیچ تغییر اساسی در رفتار ایران ندیدهایم. ایران در زمان گزارش به تشدید برنامه هستهای خود ورای هرگونه توجیه غیرنظامی ادامه داده و هیچ عزمی از خود برای اجرای تعهدات خود ذیل بیانیه مشترکی که در ماه مارس بر سر آن توافق شد، نشان نداده است. گزارش مدیرکل نشان میدهد که ایران به مسیر تشدید چشمگیر برنامه هستهای خود ادامه داده است.
تروئیکای اروپایی در این بیانیه اعلام کردند: اول اینکه ایران به بسط بیشتر ذخایر اورانیوم با غنای 5، 20 و 60 درصد ادامه داده است. ذخایر اورانیوم غنیسازی شده ایران درحال حاضر بیش از 21 برابر حد برجام است. ذخایر اورانیوم با غنای 60 درصد ایران با افزایش تقریبا 33 درصدی به 114.1 کیلوگرم به شکل هگزافلوراید اورانیوم رسیده است.
سه کشور اروپایی ادامه دادند: همگی ما در شورای حکام این را به چشم گسترش عظیم برنامه هستهای ایران میبینیم و این سوالات جدی درخصوص هدف این فعالیتها ایجاد میکند.
در بیانیه همچنین آمده است: دومین مورد این است که ایران به نصب بیشتر آبشارهای سانتریفیوژ پیشرفته ادامه میدهد و با این کار به طور دائم توانمندیهای غنیسازی خود را افزایش میدهد و از ارزش برجام میکاهد.
تروئیکای اروپایی عنوان کردند: مورد سوم این است که با توجه به جدیت فعالیتهایی که میتوانند گامهای کلیدی در جهت توسعه تسلیحات هستهای تلقی شوند، ما باید درخصصوص فعالیتهای حائر اهمیت انجام گرفته در رابطه با اورانیوم فلزی و اطلاعات حاصله غیرقابل بازگشت از آن یادآوری کنیم. ما همچنان از ایران میخواهیم که هیچگونه فعالیت بیشتری در رابطه با تولید اورانیوم فلزی - که باعث کاهش ارزش عدم اشاعه هستهای برجام نیز میشود - ادامه ندهد.
انگلیس، فرانسه و آلمان در ادامه این بیانیه مشترک ذکر کردند: ذرات اورانیوم یافت شده با غنای 83.7 درصد نشانگر جدیت تشدید برنامههای هستهای ایران است. این غنیسازی به شدت با میزان اعلام شده از سوی ایران مغایر است و تحولی به شدت جدی و بیسابقه محسوب میشود که هیچگونه توجیه غیرنظامی معتبری ندارد. با اینکه مدیرکل گزارش داده که اطلاعات ارائه شده با توضیحات ایران "متناقض نیست"، اهمیت کشف تغییرات اعلام نشده در ساختار آبشار در فردو باید کاملا درک شود. اول اینکه این اقدام درکنار باقی برنامه هستهای ایران، این کشور را به طرز خطرناکی به فعالیتهای مرتبط با تسلیحات هستهای نزدیک کرده است. دوم اینکه ایران همچنان درحال استفاده از ساختاری است که تولید مواد با غنای بالا را ممکن میسازد و این نشاندهنده بیاعتنایی ایران با جدیت این تحولات است.
تروئیکای اروپایی در اینباره افزود: شرایط کشف این مسئله از طریق بازرسی اعلام نشده و همچنین انباشت عمده اورانیوم با غنای بالا زنگ خطرها را به صدا درآورده است. ایت اقدامات نشان میدهند که ایران تواناییهای مناسب برای تحقق اهداف مرتبط با سلاح هستهای را به دست آورده است. این وظیفه جامعه بینالمللی علیالخصوص شورای حکام است که از ایران بخواهند به فعالیتهای غنیسازی که باعث ایجاد سوالات جدی در رابطه با هدف برنامههایش میشود، نپردازد. این تشدید برنامههای هستهای درحالی رخ داده است که آژانس به مدت دوسال است که به اطلاعات مرتبط سانتریفیوژها و تولید قطعات دسترسی ندارد. تصمیم ایران مبنی بر برداشتن تجهیزات نظارتی آژانس تبعات اساسی بر توانایی یا سازمان برای تضمین ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران گذاشته است. ما از ایران میخواهیم که به نصب مجدد تجهیزات در تمامی مکانهایی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی لازم میداند بپردازد و فیلمهای دوربینها ازجمله اطلاعات ضبط شده میان فوریه 2021 و ژوئن 2022 را ارائه دهد. این اقدام باید بدون تاخیر اتفاق بیافتد. ما همچنین خاطرنشان میشویم که ایران ذیل توافق جامع پادمانی به طور قانونی موظف است تا کد اصلاح شده 3.1 را اعمال کند و نمیتواند آن را تغییر دهد یا به طور یکجانبه از آن خارج شود.
سه کشور اروپایی در بیانیه خود عنوان کرد: ما متاسفیم که اجرای بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنان بسیار محدود و پایینتر از حد انتظارات بوده است. با اینکه آژانس از حصول "برخی پیشرفتها" اطلاع داده است اما به طور واضح عنوان کرده که "این روند باید پیوسته باشد تا تمامی تعهدات بدون تاخیر بیشتر تکمیل شوند".
اینکه ایران فورا به اجرای تمام بیانیه مشترک بپردازد، به شدت حائز اهمیت است. این فعالیتها تهدیدی واضح علیه امنیت منطقهای و جهانی هستند. ما عمیقا متاسفیم که ایران سال گذشته توافق منصفانه و متعادل هماهنگکننده برجام را نپذیرفت و به جای آن تصمیم گرفت تا برنامه هستهایش را تسریع کند. ایران مسئول کامل این شرایط است. ما از ایران میخواهیم تا فورا تشدید هستهای خود را متوقف کند و از آن بازگردد و با اجرای مجدد پروتکل الحاقی، اجازه دهد تا آژانس بینالمللی انرژی اتمی شفافیت کامل داشته باشد.
در انتهای بیانیه آمده است: ما به رایزنی با شرکای بینالمللی درخصوص بهترین راه رسیدگی به تشدید هستهای خطرناک ایران ادامه میدهیم. ما از ایران میخواهیم که تنشزدایی کندو انتظار داریم که گامهای سریع و ملموس بیشتری در جهت اجرای تعهدات مرتبط با بیانیه مشترک برای نظارت و راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی انجام دهد. ما به اتخاذ تمامی گامهای دیپلماتیک جهت جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای متعهد هستیم. ما از مدیرکل میخواهیم تا شورای حکام را تا پیش از جلسه ماه سپتامبر درجریان (تحولات) قرار دهد و در صورت لزوم بروزرسانیهای پیش از موعد خود را ارائه کند. ما همچنین از آژانس میخواهیم تا گزارش خود را برای عموم منتشر کند.
تماشاخانه