پنج‌شنبه 8 آذر 1403

تسخیر زمینی غزه؛ پاشنه آشیل اسرائیل

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تسخیر زمینی غزه؛ پاشنه آشیل اسرائیل

اقتصادنیوز: ارتش اسرائیل برای یک حمله زمینی تمام عیار به نوار غزه با ده‌ها هزار سرباز برای تصرف شهر و شکست رهبری کنونی غزه است.

به گزارش اقتصادنیوز، بنابر اطلاعات سه افسر ارشد ارتش اسرائیل که جزئیات غیر طبقه‌بندی شده درباره این طرح را تشریح کردند، ارتش اسرائیل در حال آماده شدن برای حمله به نوار غزه با ده‌ها هزار سرباز برای تصرف شهر و شکست رهبری کنونی غزه است.

به نوشته نیویورک‌تایمز، ارتش اسرائیل ادعا کرده که هدف نهایی‌اش از بین بردن سلسله مراتب سیاسی و نظامی حماس است، گروه فلسطینی که غزه را کنترل می‌کند و حملات هفته گذشته در اسرائیل را رهبری کرد که منجر به کشته شدن دست‌کم 1300 اسرائیلی شد.

به گفته این سه افسر ارشد، انتظار می‌رود این حمله بزرگ‌ترین عملیات زمینی اسرائیل از زمان حمله به لبنان در سال 2006 باشد.

آنطور که اکوایران به نقل از نیویورک تایمز گزارش داده است، این عملیات خطر درگیر کردن اسرائیل را در ماه‌ها نبرد خونین شهری، چه بر فراز زمین و چه در تونل‌های زیرزمینی در پی دارد. حمله‌ای که اسرائیل مدت‌هاست از آن اجتناب کرده است، زیرا شامل نبرد در زمینی باریک و فشرده است که بیش از 2 میلیون نفر جمعیت دارد.

مقامات اسرائیلی هشدار داده‌اند که حماس می‌تواند اسرای اسرائیلی را بکشد و قلمروش را با تله‌های انفجاری پراکنده کند.

هنوز مشخص نیست که اسرائیل با شهر غزه، سنگر حماس و بزرگترین مرکز شهری منطقه محصور، اگر آن را تصرف کند چه خواهد کرد. یا دقیقاً منظور مقامات اسرائیلی در توصیف شکست رهبری حماس چیست. حماس که توسط ایالات متحده و اتحادیه اروپا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود، یک جنبش اجتماعی بزرگ و همچنین یک گروه شبه نظامی است که عمیقاً در جامعه غزه جای گرفته است.

همچنین مشخص نیست که حزب‌الله، شبه‌نظامی لبنانی بزرگ‌تر و مورد حمایت ایران که با حماس متحد است و دارای مجموعه وسیعی از موشک‌های هدایت‌شونده دقیق و نیروهای زمینی است، با گشودن جبهه دوم با اسرائیل همراه با حمله به غزه، پاسخ دهد یا خیر.

ارتش اسرائیل هنوز به طور رسمی اعلام نکرده که به غزه حمله خواهد کرد، اگرچه تأیید کرده که تیم‌های شناسایی برای مدت کوتاهی در روز جمعه وارد نوار غزه شدند و نیروهای اسرائیلی در حال افزایش «آمادگی» خود برای جنگ زمینی هستند.

گمان می‌رود که ده‌ها هزار مرد مسلح حماس در صدها مایل تونل‌ها و سنگرهای زیرزمینی در زیر شهر غزه و بخش‌های اطراف شمال غزه سنگر گرفته‌اند. رهبران نظامی اسرائیل انتظار دارند که حماس با منفجر کردن برخی از این تونل‌ها در حالی که اسرائیلی‌ها بر فراز آنها پیشروی می‌کنند و با منفجر کردن بمب‌های کنار جاده‌ای و ساختمان‌های انفجاری، مانع از پیشرفت آنها شود.

به گفته یک افسر حماس که مجاز به صحبت با رسانه‌های خبری نبود، حماس همچنین قصد دارد با بیرون آمدن ناگهانی از منافذ تونل‌های مخفی در شمال غزه، از پشت به کمین نیروهای اسرائیلی بپردازد.

این سه افسر اسرائیلی بدون اشاره به جزئیات بیشتر گفتند، برای آسان‌تر کردن عملیات سربازان، قوانین درگیری ارتش اسرائیل کاهش یافته تا به سربازان اجازه داده شود قبل از شلیک به دشمنان مظنون، چک‌های کمتری انجام دهند.

به گفته سرهنگ گولان واچ، به دلیل خسارات گسترده‌ای که در حملات هوایی اخیر اسرائیل به غزه وارد شده است، در روزهای اخیر به سربازان آموزش‌های بیشتری داده شده است تا به آنها کمک کنند تا در محیط‌های ویران شهری بجنگند.

به گفته افسران، این تهاجم ابتدا برای روزهای اخیر برنامه‌ریزی شده بود، اما حداقل چند روز به تأخیر افتاد زیرا شرایط آب و هوایی خلبانان اسرائیلی و اپراتورهای پهپادها را برای تامین پوشش هوایی نیروهای زمینی دشوارتر می‌کرد.

این افسران افزودند که نیروی ضربت اسرائیل علاوه بر پیاده نظام، شامل تانک‌ها، سنگرشکن‌ها و کماندوها نیز خواهد بود. نیروهای زمینی با هواپیماهای جنگی، هلیکوپترهای جنگنده، پهپادهای هوایی و توپخانه‌هایی که از خشکی و دریا شلیک می‌شوند، تحت پوشش قرار خواهند گرفت.

دریاسالار دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد نیروهای دفاعی اسرائیل روز شنبه ادعا کرد که هدف آنها «نابودی حماس و از بین بردن رهبران آن پس از کشتاری که آنها مرتکب شدند» خواهد بود. دریاسالار هاگاری افزود: «این سازمان از نظر نظامی و سیاسی دیگر بر غزه حکومت نخواهد کرد.»

سخنگوی دوم ارتش گفت که ارتش به ویژه بر کشتن یحیی سنوار، یکی از مقامات ارشد حماس که دفاترش، مانند دفاتر دولت حماس، در شهر غزه است، متمرکز شده است. اسرائیل، سنوار را مسئول عملیات روز شنبه گذشته علیه اسرائیلی‌ها می‌داند.

سرهنگ دوم ریچارد هچت، یکی دیگر از سخنگویان نظامی، با اشاره به اشاره به یحیی سنوار ادعا کرده: «آن مرد در تیررس ما است. او مرده‌ای است که راه می‌رود و ما به آن مرد خواهیم رسید.»

بسیاری از فلسطینی‌ها می گویند که می‌ترسند تهاجم به معنای یک بحران انسانی و تبعید بالقوه باشد.

ارتش اسرائیل ادعا کرده که به دنبال جلوگیری از مرگ غیرنظامیان تا حد امکان است. این ارتش به فلسطینیان در شهر غزه هشدار داده که به سمت جنوب این سرزمین حرکت کنند، جایی که انتظار نمی‌رود کانون مرحله آغازین تهاجم باشد.

صدها هزار نفر به این درخواست توجه کرده‌اند، اما دیگران - با تشویق حماس - در خانه‌های خود باقی مانده‌اند.

پیچیدگی تهاجم با این واقعیت تشدید می‌شود که تصور می‌شود حماس بسیاری از اسرای اسرائیلی را در پناهگاه‌ها و تونل‌های زیرزمینی خود نگه می‌دارد.

تحلیلگران نظامی اسرائیل می‌گویند که بیم آن دارند که حماس از اسرا به عنوان سپر انسانی استفاده کند و یک معضل بزرگ برای اسرائیل ایجاد کند. میری آیسین، افسر ارشد سابق نظامی و مدیر مؤسسه بین‌المللی مبارزه با تروریسم در دانشگاه رایشمن در اسرائیل، گفت: «تنها راه برای رسیدن به اسرا از طریق عملیات زمینی است.»

هم اسراییل و هم حماس در جنگ روانی ماهر هستند و ممکن است با تهدیدها و افشاگری ها برای به دست آوردن امتیاز درگیر آن باشند، به خصوص که وضعیت اسرا حل نشده باقی مانده است.

به گفته یکی از افسران ارشد نظامی، اسرائیل هنوز تصمیم نگرفته که به جنوب غزه علاوه بر شهر غزه حمله کند یا نه. اما اگر جنوب غزه خارج از کنترل اسرائیل بماند، برخی از رهبران حماس همچنان می‌توانند آزاد بمانند.

نمرود نوویک، دیپلمات ارشد سابق اسرائیل و مشاور امنیتی دولت اسرائیل، گفت که برخی از رهبران نظامی و سیاسی از سربازان اسرائیلی می خواهند که 18 ماه عملیات دستگیری خانه به خانه را انجام دهند. نوویک گفت: «من فکر می کنم دیگران بسیار هوشیارتر هستند و در مورد تخریب حماس صحبت نمی کنند - بلکه حماس را از توانایی خود برای تهدید ما محروم می‌کنند.»

نوویک افزود که این کار ممکن است شامل حذف موشک‌اندازها، تونل‌ها و سایر سخت‌افزارهای نظامی باشد، اما اساساً به آن‌ها اجازه می‌دهد به عنوان یک جنبش اجتماعی ادامه دهند.

به گفته تحلیلگران، این سوال که چه کسی بعد از حماس غزه را اداره می کند نیز چالش‌برانگیز است.

اسرائیل ممکن است مانند سال‌های 1967 تا 2005 کنترل مستقیم این سرزمین را در دست بگیرد، اما این امر مستلزم حکومت بر یک جمعیت بزرگ و متخاصم است. یکی از طرح‌هایی که اکنون به طور گسترده توسط دیپلمات‌ها، مقامات و تحلیلگران مورد بحث قرار می‌گیرد شامل اجازه دادن به تشکیلات خودگردان فلسطینی است که بخش‌هایی از کرانه باختری را اداره می‌کند تا دوباره کنترل غزه را به دست بگیرد.

ابراهیم دلالشا، تحلیلگر فلسطینی مستقر در رام‌الله، در کرانه باختری، گفت: «اما این خطر وجود دارد که این دولت را شبیه دست نشانده اسرائیل نشان دهد.» آقای دلالشا گفت: «آنها پس از شکست حماس باید با یک تانک اسرائیلی وارد شوند».

همچنین بخوانید