تصویب قیمت پایه و شرایط واگذاری 8 بنگاه در 11 ماه گذشته
در 11 ماهه سال جاری قیمت پایه و شرایط واگذاری سهام قابل واگذاری متعلق به 8 بنگاه به منظور عرضه به صورت بلوکی از طریق بورس و یا واگذاری بابت رد دیون دولت، توسط هیات واگذاری به تصویب رسیده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، دفتر برنامهریزی و تحلیل واگذاریهای سازمان خصوصیسازی با انتشار گزارشی در خصوص عملکرد 11 ماه ماهه سال 1401 این سازمان اعلام کرد: سازمان خصوصیسازی قبل از واگذاری سهام بنگاههای دولتی و متعلق به دولت، اقداماتی را در زمینه آمادهسازی، اصلاح ساختار و قیمتگذاری آنها به منظور عرضه عمومی به شیوههای مختلف رقابتی در بورس و خارج از بورس انجام میدهد. از این رو در این دوره زمانی، علاوه بر ارائه برنامه عملیاتی واگذاری به هیات واگذاری، گامهای بلندی در خصوص ارتقای شفافیت در بنگاهای مشمول واگذاری و همچنین رتبه بندی این بنگاهها جهت اتخاذ تصمیم مناسب به منظور واگذاری آنها برداشته شد. در این راستا فهرست بنگاههای مشمول واگذاری سال 1401 شامل 187 شرکت و 300 مال و دارایی در ابتدای سال در جلسه هیات واگذاری به تصویب رسید و در جلسات دیگر این هیات نام 3 شرکت و 2 بنگاه به فهرست مذکور اضافه شد.
همچنین در این مدت، قیمت پایه و شرایط واگذاری سهام قابل واگذاری متعلق به 8 بنگاه شامل 12 درصد سهام شرکت «صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ)» جهت عرضه از طریق بازار بورس، 13/7 درصد سهام شرکت «پارس فولاد سبزوار» جهت عرضه از طریق بازار بورس، قیمت قطعی واگذاری بخشی از سهام شرکت «پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند اراک» بابت رد دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی و بنیاد شهید و امور ایثارگران، قیمت قطعی واگذاری بخشی از سهام شرکت «مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب» بابت رد دیون دولت به صندوق بازنشستگی کشوری، قیمت پایه و شرایط واگذاری «زمین ابن بابویه شهر ری» جهت عرضه از طریق بازار بورس کالا / مزایده عمومی، واگذاری بخشی از سهام شرکت «پالایش نفت امام خمینی (ره) شازند اراک» به بانکهای صنعت و معدن، توسعه تعاون، پست بانک، مسکن، ملی، سپه، کشاورزی و توسعه صادرات جهت افزایش سرمایه، قیمت پایه و شرایط واگذاری 51 درصد سهام شرکت های «فرهنگی ورزشی استقلال» و «فرهنگی ورزشی پرسپولیس» جهت عرضه از طریق بازار بورس و قیمت گذاری مجدد سهام شرکت «صنعتی و معدنی اپال پارسیان» بابت رد دیون دولت به سازمان تامین اجتماعی و صندوق های بازنشستگی کشوری و لشگری، توسط هیات واگذاری به تصویب رسیده است.
افزون بر این، به موجب تصمیمات هیات واگذاری در 11 ماهه سال 1401، انحلال سه شرکت، ادغام دو شرکت در یکدیگر و اصلاح اساسنامه 20 شرکت به منظور فراهم شدن شرایط واگذاری آنها به تصویب رسیده است.
علاوه بر این در آبان ماه امسال، 12 درصد سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ) از طریق بازار بورس به عنوان بزرگترین واگذاری تاریخ خصوصی سازی، به ارزش 1،426،265 میلیارد ریال نیز به صورت نقد و اقساط واگذار شده است.
همچنین در بخش دیگری از گزارش عملکرد سازمان خصوصیسازی در 11 ماهه سال 1401 آمده است: به استناد جزء انتهایی بند (الف) تبصره (2) قانون بودجه سال 1401 موضوع «واگذاری سهام عدالت به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، مددجویان سازمان بهزیستی کل کشور و کلیه افراد واجد شرایط»، به موازارت برگزاری جلسات متعدد به منظور شناسایی مشمولین جدید با اولویت افراد تحت پوشش نهادهای حمایتی در محل سازمان خصوصی سازی، پیش نویس مصوبه هیات وزیران پیرامون تخصیص سهام عدالت جدید تهیه و پیشنهاد این سازمان طی نامه شماره 51499/2 مورخ 22/03/1401 وزیر امور اقتصادی و دارایی به معاون اول رئیس جمهور برای طرح در هیات دولت تقدیم شد؛ که مراتب طی مصوبات شماره 167000/ ت59990 مورخ 12/09/1401 و شماره 192000/ ت59990 مورخ 17/10/1401 توسط هیات وزیران تصویب و جهت اجرا ابلاغ شد. طی این تصویب نامهها بخشی از سهام 5 بنگاه مشمول واگذاری (بانک صادرات، بانک ملت، بانک تجارت، کشتیرانی ج. ا. ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس) جهت تخصیص به افراد فاقد سهام عدالت کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی کل کشور و سه دهک اول ایثارگران مصوب، و مبلغ سهام قابل واگذاری به هر یک از مشمولین معادل حداکثر یکصد میلیون ریال با اعمال 50 درصد تخفیف به صورت اقساط سالانه و مدت 10 سال تعیین شد.
علاوه بر این، در 11 ماه گذشته، با توجه به اطلاعات موجود پیرامون شرکتهای دولتی و یا دارای سهام دولت که تاکنون در هیچ یک از گروههای (1) یا (2) ماده (2) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی طبقهبندی نشدهاند، براساس پیشنهاد سازمان خصوصی سازی و پس از بررسیهای انجام شده در جلسات متعدد کمیسیون اقتصاد هیات دولت و در تعامل با دستگاههای تخصصی و وزارتخانههای ذیربط و مطابق مصوبه شماره 206774/ ت60012 مورخ 08/11/1401 هیات وزیران، تعداد 423 شرکت (که تا کنون گروهبندی نشدهاند و یا به موجب مصوبات قبلی هیات وزیران از گروهبندی خارج شده اند)، طبقهبندی شدند و تعداد 79 شرکت در گروه (1) فعالیتهایی اقتصادی (فعالیتهایی که 100 درصد قابل واگذاری است) و 42 شرکت در گروه (2) فعالیتهای اقتصادی (فعالیتهایی که حداقل 80 درصد آنها قابل واگذاری است)، نیز طبقه بندی شدهاند.
ضمن این که به موجب مصوبه موصوف، پیشنهاد طبقهبندی 302 شرکت در گروه (3) فعالیتهای اقتصادی (فعالیتهای غیر قابل واگذاری)، جهت ارائه به مقام معظم رهبری به منظور اخذ موافقت ایشان، داده شده است. شایان ذکر است در این مصوبه تصریح شده است: هر بنگاهی در این فهرست، که موافقت مقام معظم رهبری جهت انتقال به گروه سه فعالیتهای اقتصادی را اخذ ننماید، در گروه دو فعالیتهای اقتصادی طبقه بندی می شود. همچنین ازجمله نکات قابل تامل این مصوبه می توان به موارد زیر اشاره نمود:
. کلیه بنگاههای اقتصادی فاقد گروهبندی، با هر میزان مالکیت متعلق به دولت، تا زمانی که هیات وزیران برای آنها گروهی مشخص ننموده باشد، ذیل گروه (1) طبقهبندی میشود.
. هرگونه تغییر در گروهبندی بنگاهها، صرفا با پیشنهاد دستگاه ذیربط، تایید وزارت امور اقتصادی و داریی و تصویب هیات وزیران امکانپذیر است. انتقال بنگاهها به گروه (3)، صرفا با اذن مقام معظم رهبری مجاز خواهد بود.