تغییر ریل گذاری مذاکرات در دولت سیزدهم به سمت لغو تحریم
پس از انتخاب آیت الله رئیسی به عنوان رئیس جمهور آنچه واضح و صریح اعلام شد این بود که دولت سیزدهم با تداوم مذاکرات موافق است اما صرفا بخاطر مذاکره، مذاکره نمی کند و ایران تنها در مذاکراتی که تضمین کننده منافع ملی باشد حضور خواهد یافت و دولت سرنوشت اداره کشور را به نتیجه این مذاکرات گره نخواهد زد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ با روی کار آمدن دولت حسن روحانی و مشی و نوع نگاه این دولت در حوزه دیپلماسی و تأکید بر مذاکراه به عنوان راهبرد اصلی دولت برای گشایش های اقتصادی، ایران و کشورهای 1+5 با نقش آفرینی اتحادیه اروپا در سال 2015 بعد از چندماه مذاکره در نهایت به توافق موسوم به برجام دست یافتند، توافقی که از یک سو بنا بود تحریمهای آمریکا، شورای امنیت و اتحادیه اروپا علیه ایران را بردارد و از طرف دیگر ایران با پذیرفتن محدودیتهایی در برنامه هستهای خود برای رفع نگرانیهای طرفهای مقابل اقدام کند.
بگذریم که نواقض متعدد در برجام، عدم وجود تضامین لازم و بی توجهی به شروط رهبر انقلاب باعث شد خسارات عدیده ای از این ناحیه به منافع ملی وارد شود اما سرانجام دولت با اجرای این توافق بی سابقه ترین نظام بازرسی و محدودیت ها را در برنامه هسته ای ایران پذیرفت و گزارشات متعدد آژانس نیز حسن نیت تهران در اجرای این توافق را تایید کرد ولی با این حال از همانآغاز امضای توافق کارشکنی های طرف های مقابل به ویژه آمریکایی آغاز شد.
با تغییر دولت در آمریکا و روی کارآمدن دولت جمهوری خواه ترامپ با خروج این کشور از توافق، برجام عملا نقض شد و آمریکا کارزار سیاست فشار حداکثری را علیه ایران به راه انداخت، در تمام این مدت اما رویکرد اروپاییها دادن وعده هایی بود که هیچ گاه عملیاتی نشد و در طرف مقابل دولت وقت ایران همچنان برجام را اساسی ترین اولویت خود در حوزه سیاست خارجی، اقتصاد و حتی معیشت مردم می دانست اما اساسا با امید بستن به وعده کشورهای اروپایی فرصت سوزی کرد.
با کنار رفتن ترامپ از عرصه قدرت در آمریکا و روی کار آمدن بایدن که به نوعی میراث دار برجام بود بار دیگر از فروردین ماه سال جاری دولت دوازدهم مذاکراتی را برای احیای توافق هسته ای در وین آغاز کرد و شش دور مذاکره بین نمایندگان ایران و شرکای برجام البته به طور غیرمستقیم با آمریکا برگزار شد، هر چند دولت روحانی در تلاش بود تا به هر طریق مذاکرات احیای برجام را به نتیجه برساند و بار دیگر از آن دستاورد سازی کند اما در هر صورت این مذاکرات با سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران و روی کار آمدن آیت الله سید ابراهیم رییسی مصادف شد.
پس از انتخاب آیت الله رئیسی به عنوان رئیس جمهور اما آنچه واضح و صریح اعلام شد این بود که دولت سیزدهم با تداوم مذاکرات موافق است اما صرفا بخاطر مذاکره، مذاکره نمی کند و ایران تنها در مذاکراتی که تضمین کننده منافع ملی باشد حضور خواهد یافت و دولت سرنوشت اداره کشور را به نتیجه این مذاکرات گره نخواهد زد.
دولت سیزدهم در سیاست خارجی مبتنی بر سه اصل عزت، حکمت و مصلحت خود، دیپلماسی را یکی از ابزارها برای رفع مشکلات و اثرات تحریمهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا میداند و همانطور که وزیر امور خارجه کشورمان بارها تاکید کرده است، اولویت اصلی دولت، سیاست خارجی متوازن است و به همین منظور ارتباط باکشورهای مختلف جهان در دستور کار دارد.
تیم مذاکرهکننده ایرانی از پشتوانه کارشناسی قوی برخوردار است
حجتالاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئترئیسه مجلس و نماینده مردم محلات و دلیجان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب؛ در خصوص مذاکرات رفع تحریمها میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و گروه موسوم به 1+4 در دولت سیزدهم، گفت: این دوره از مذاکرات با دورههای قبلی کاملا متفاوت است. یکی از تفاوتهای آن حضور تیم کارشناسی قوی در این دوره است که موضع شفاف جمهوری اسلامی یعنی همان برداشتن کلیه تحریمها به صراحت اعلام شده و به طرف های مقابل توصیه می کنیم قدرت تصمیم گیری در این خصوص داشته باشند.
وی افزود: تیم مذاکره کننده فعلی با ارائه بسته های پیشنهادی روشن به طرف مقابل، در این دوره از مذاکرات مقتدرانه حاضر شده و طرف مقابل به دلیل ارائه مواضع صریح و شفاف و بسته های پیشنهادی در راستای رفع کلیه تحریم ها، دچار آشفتگی و سردرگمی شده است.
سلیمی اظهار کرد: این دوره از مذاکرات بر خلاف دوره قبل تیم کارشناسی مذاکره کننده از نخبگان و افراد زبر دست هستند و راه فریب را برای طرف مقابل مسدود کرده و خلاء دوره قبل که به دلیل نبود کارشناس فریب طرف مقابل را خوردند در این دوره برطرف شده و تیم مذاکره کننده فعلی اجازه نخواهد داد تا طرف مقابل ترفندهای فریبنده استفاده کند.
وی بیان کرد: در دوره قبل به دلیل نبود تیم قوی در مذاکرات کلاه بر سر تیم ایرانی رفت و این دوره این خلاء برطرف شده و دشمن این تصور را نداشته باشد که بتواند مانند دوره قبلی مذاکرات از ترفندهای پیچیده برای فریب استفاده کند.
مصوبه مجلس و دیپلماسی عزتمندانه دولت پایانی بر جاده یکطرفه طلبکاری غربی ها در برجام خواهد بود
علیرضا نظری عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب، در خصوص دور جدید مذاکرات برجامی وین، گفت: جمهوری اسلامی ایران همیشه اعلام کرده که خواستار مذاکره است و هیچگاه مایل به بسته شدن باب گفتگو ها در حوزه مباحث هسته ای نیست. البته واضح است که در کیفیت و روش های مذاکره بایستی رویکرد صحیح را نسبت به کشورهای غربی داشت.
وی افزود: مذاکرات تا به حال بیشتر شبیه جاده یکطرفه ای بوده است که غربی ها مرتب در موضع طلبکار بوده اند و هر بار خواسته جدیدی را مطرح می کردند.
نظری ادامه داد: مصوبه اقدام راهبردی در جهت رفع تحریم های ظالمانه دشمنان که توسط مجلس در سال گذشته به دولت ابلاغ شد و همچنین روی کار آمدن دولت سیزدهم که نوع نگاه دیگری به مذاکرات داشت باعث شد تا کیفیت مذاکرات متفاوت شود.
نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: این مصوبه مجلس باعث شد تا دولت ابزار قانونی برای محکم ایستادن در برابر غربی ها را داشته باشد تا از حقوق ملت ایران دفاع شود. این مصوبه در کنار دیپلماسی عزت مندانه دولت سیزدهم باعث می شود تا جاده یکطرفه ای که در سالهای گذشته شاهدش بوده ایم به پایان برسد.
نظری خاطرنشان کرد: در دور جدید مذاکرات وین، تیم دیپلماسی ایران تصریح کرده است که شرط بازگشت به میز مذاکره، عمل به تعهدات کامل دیگر طرف ها به مفاد برجام است. به این معنی که تحریم های اعمال شده پس از برجام و تحریم هایی که جزو تعهدات برجام بوده را بردارند تا ایران هم به تعهدات قبلی خود بازگردد. در غیر این صورت امکان همکاری ها به روش گذشته بین ایران و 4+1 وجود نخواهد داشت.
توافق به هر قیمتی اقدام منطقی و قابل قبولی نیست / تیم مذاکره کننده ایرانی از قدرت و استحکام لازم برخوردار است
علی اکبر کریمی نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب، در خصوص مذاکرات رفع تحریمها میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و گروه موسوم به 1+4 در دولت سیزدهم، گفت: نکته مهم در مذاکرات پیشرو حفظ مواضع قاطع، مقتدرانه، منطقی و مستند مذاکره کنندگان ایرانی است تا نتیجه دلخواه و حق مسلم مردم ایران بدست بیاید.
وی افزود: مذاکره برای مذاکره فی نفسه فاقد ارزش است و اینکه بخواهیم به هر قیمتی توافقی حاصل شود، اقدام منطقی و قابل قبولی نیست. لذا به نظر می رسد تیم مذاکره کننده توانمندی لازم از نظر دیپلماسی را داشته و با ارائه مدارک و مستندات از قدرت و استحکام لازم برخوردار هستند.
این نماینده مجلس با اشاره به تاکید ویژه دیپلمات های کشورمان مبنی بر لزوم نتیجه گیری در مذاکرات، گفت: لغو تمامی تحریم ها مورد تاکید نمایندگان ایرانی در مذاکرات وین است که امیدواریم با این روند حقوق قانونی و به حق ملت ایران استیفا شود.
ملت ایران با وحدت و یکپارچگی پشتیبان تیم مذاکره کننده و دولت هستند
محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک و کمیجان در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب؛ در خصوص مذاکرات رفع تحریمها میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران و گروه موسوم به 1+4 در دولت سیزدهم، گفت: مذاکرات این دوره با گروه 1+4 در دولت سیزدهم شروع شده که برداشتن و لغو تحریم ها خواسته ملت ایران از طرف های مذاکره کننده است و تیم مذاکره کننده با جدیت و قاطعیت این موضع را به طرف های مقابل اعلام کرده است.
وی افزود: متأسفانه امروز شاهد رجزخوانی ها و مانع تراشی ها توسط رژیم صهیونیستی و آمریکائی ها هستیم و می خواهند مذاکرات را به نقطه ای برسانند که بی نتیجه باشد و اقداماتی در این راستا انجام می دهند.
نماینده مردم اراک و کمیجان در مجلس اظهار کرد: آمریکائی ها با سردمداری رژیم منحوس صهیونیستی دنبال اجرای سناریوهای سوخته علیه ایران هستند و ایران هراسی هدف آنها از اقدامات پلید و شیطانی آنها است که در کنار آن مسائل دیگری دنبال می کنند که نشان از دبه کردن مجدد طرف غربی باشد.
وی بیان کرد: موضوعاتی از جمله کنار گذاشتن اقدام راهبردی توسط جمهوری اسلامی و کنار گذاشتن غنی سازی دوباره توسط آمریکائی ها مطرح شده و طرف های اروپایی و آمریکائی ها که قرار بود با برجام تحریم های ظالمانه را بردارند امروز خواسته های دیگری دارند.
آصفری تأکید کرد: به هیچ عنوان اشتباهات گذشته در این دوره از مذاکرات تکرار نخواهد شد و مجلس شورای اسلامی این اجازه را نمی دهد ایران بار دیگر اشتباهات دولت گذشته تکرار شود.
وی با بیان اینکه آمریکائی ها باید بدانند امروز نوبت آنها برای برداشتن تحریم ها است، گفت: باید اقدام عملی از خود نشان بدهند و طرف های اروپایی باید به خواسته های به حق جمهوری اسلامی احترام بگذارند.
نماینده مردم اراک و کمیجان در مجلس افزود: جمهوری اسلامی به هیچ عنوان زیر بار فشار و زورگویی طرف های غربی نخواهد رفت و مطرح کردن اینکه جزئی از تحریم هایی که موثر نیستند توسط طرف های مذاکره کننده پذیرفته نخواهد شد و متوقف کردن فعالیت های هسته ای ایران و غنی سازی سیاست های سوخته ای است که در این دوره پذیرفته نمی شود و قطعا ایران از یک سوراخ دوبار گزیده نخواهد شد.
سیاست صدور بیانیه و رجزخوانی علیه جمهوری اسلامی باطل شده است
وی با تأکید بر اینکه سیاست های صدور بیانیه و رجزخوانی ها علیه جمهوری اسلامی باطل شده و اگر قرار بود این سیاست ها کارساز باشد در دوره های گذشته کارساز بود و ایران نسبت به حقوق خود به هیچ عنوان کوتاه نمی آید، گفت: امروز ملت ایران با وحدت و یکپارچه پشتیبان تیم مذاکره کننده و دولت هستند و انتظار دارند در برابر زیاده خواهی های آمریکایی ها تسلیم نشوند و کوتاهی نکنند.
آصفری خاطر نشان کرد: در صورت عدم لغو تحریم ها قطعا مجلس شورای اسلامی با قید فوریت تصمیماتی می گیرد و امکان بازگشت به میز مذاکره به آسانی امکان پذیر نخواهد بود و این به نفع طرف مقابل نیست.
همانطور که گفته شد دولت جدید از زمان شروع به کار، سیاست روشن و صریح خود در قبال برجام مبنی بر به رسمیت شناختن تداوم مذاکرات، فاصله نگرفتن از برجام و تأکید بر بازگشت کامل همه طرفها به برجام را اعلام کرده است و لغو کلیه تحریم ها را تنها اقدام طرف های مقابل در احیای برجام و شرط اساسی اقدام متقابل ایران در بازگشت به تعهدات هسته ای برجامی می داند.
لذا آنطور که رئیس جمهور و وزیر امور خارجه کشورمان بارها اعلام کردهاند، دولت سیزدهم مذاکرهای سودمند میداند که منتج به نتایج ملموس باشد لذا اقدام در برابر اقدام و عمل در برابر عمل راهبرد جمهوری اسلامی در مذاکرات است و طرفین گفتگو ها و به ویژه آمریکا که در حال حاضر حق حضور در مذاکرات را ندارد باید اولین گام در راستای اعتمادسازی و عمل به تعهدات خود را بردارند.
انتهای پیام /