شنبه 29 دی 1403

تفاوت اردشیر زاهدی با دیگر رجال پهلوی / مردی که در دشمنی با انقلاب هر کاری نکرد!

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
تفاوت اردشیر زاهدی با دیگر رجال پهلوی / مردی که در دشمنی با انقلاب هر کاری نکرد!

خبرگزاری فارس تاریخ: اردشیر زاهدی وزیر امور خارجه رژیم پهلوی، آخرین سفیر ایران در آمریکا و داماد سابق محمدرضاشاه در 93 سالگی در ویلای شخصی خود در سوئیس درگذشت.

زاهدی یکی از دولتمردان محمدرضا بود که تا پایان عمر او در کنار شاه ماند و «محمدرضا» ی پیر و فرتوت و تاج و تخت از دست داده را تنها نگذاشت.

اگرچه او تا آخر عمر سلطنت‌طلب بود و تاج‌بخشی سپهبد فضل‌الله زاهدی (پدرش) را با همکاری خودش در کودتای 28 مرداد علیه دولت قانونی مصدق، خدمت برمی‌شمرد، اما آنچه زاهدی را از دیگر رجال رژیم پهلوی مانند شاپور بختیار و ارتشبد فتحعلی اویسی و بسیاری از اپوزیسیون حال حاضر متمایز می‌کرد، این بود که در تضاد و دشمنی با جمهوری اسلامی دست به هر کاری نمی‌زد تا منافع ملی ایران به خطر بیفتد.

او منافع ملی ایران را قدرت کشور تعبیر می‌کرد و دل به حقوق بین‌الملل نوشته بر کاغذ در سازمان ملل نمی‌دید که بازیگران جهانی از آن در راستای منافع خود بهره ببرند. به همین دلیل در اواخر عمر از اپوزیسیون بی‌وطنی که در خارج از ایران، خواستار حمله آمریکا به ایران بودند، انتقاد کرد و سیاست هسته‌ای ایران را حق کشور و یکی از ابزارهای قدرت ایران می‌دانست. او حتی به سردار سلیمانی که خواستار افزایش اقتدار ایران در منطقه بود، افتخار می‌کرد.

اردشیر زاهدی کیست؟

او فرزند سپهبد فضل‌الله زاهدی و خدیجه ملوک پیرنیاست. مادرش دختر عشرت السلطنه دختر مظفرالدین شاه و میرزا حسن خان پیرنیا موتمن الملک است. بنابراین اردشیر نتیجه مظفرالدین شاه قاجار است.

فضل‌الله زاهدی نخست وزیر دولت کودتا و پدر اردشیر زاهدی

اردشیر در مهرماه 1307 شمسی در تهران متولد شد. تحصیلات ابتدایی خود را در تهران و اصفهان و دبیرستان را در مدرسه اسلامیه بیروت به پایان برد. سپس به آمریکا رفت و از کالج کشاورزی ایالت یوتا فارغ التحصیل شد.

پس از بازگشت به ایران در 1331 شمسی در وزارت کشاورزی به معاونت خزانه‌داری «کمیسیون مشترک ایران و آمریکا برای بهبود امور روستایی» (اصل 4 ترومن) رسید. احراز این پست مهم به دلیل آشنایی قبلی زاهدی با عوامل آمریکایی بود که از مدرسه بیروت آغاز شده بود.

شاه، ریچارد نیکسون و اردشیر زاهدی

تاریک‌ترین نقطه زندگی اردشیر زاهدی همراهی با پدرش سپهبد فضل‌الله زاهدی در جریان کودتای 28 مرداد است. او از عوامل دست اول سیا بود و کرمیت روزولت با آوردن نام مستعار ارشیر زاهدی (مصطفی ویسی) در کتاب خود به حضور فعال او در کودتا صحه می‌گذارد.

همچنین روزولت توضیح می‌دهد که برای ملاقات با فضل‌الله زاهدی به همراه مصطفی ویسی به مخفیگاهش می‌رود و درباره اعتمادی که به مصطفی ویسی دارد، می‌گوید: «تأکید کردم فقط شما [مصطفی ویسی]، سپهبد زاهدی و شاهنشاه اسم حقیقی مرا می‌دانید. از نظر سایرین اسم من جیمز لاکریج است.»

اردشیر زاهدی پس از کودتای 28 مرداد نشان درجه یک رستاخیز گرفت و در آبان ماه همان سال به سمت آجودان کشوری شاه منصوب شد.

زاهدی در سال 1336 با شهناز پهلوی دختر شاه ازدواج کرد. البته زندگی آنها دوام چندانی نیاورد و دو طرف در سال 1343 از یکدیگر جدا شدند. از نکات جالب توجه در مورد او این است که علی‌رغم جدایی از دختر شاه، روابط نزدیک خود را با محمدرضا حفظ کرد و شاه نیز به‌واسطه نزدیکی او به آمریکایی‌ها تاثیرپذیری خاصی از زاهدی داشت.

زاهدی در 1338 سفیر ایران در واشنگتن شد، اما پس از اعتراض دانشجویان ایرانی در 1340 به ایران فراخوانده شد. در دولت اسدالله علم، اردشیر زاهدی به سفارت کبرای ایران در انگلستان منصوب و در 1341 عازم لندن شد و به مدت 4 سال در این سمت باقی بود. او پس از بازگشت در بهمن ماه 1345 در دولت امیرعباس هویدا به وزارت امور خارجه رسید و برای دومین بار در 1351 سفیر ایران در آمریکا شد که این سمت را تا دی ماه 1357 برعهده داشت.

اردشیر زاهدی تا پیروزی انقلاب اسلامی، تلاش هایی برای ماندگاری شاه در ایران انجام داد که به نتیجه نرسید و خود نیز به ژنو رفت. از اردشیر زاهدی کتابی به نام رازهای ناگفته اردشیر زاهدی که به کوشش پری اباصلتی تهیه شده در سال 1381 به چاپ رسیده است.

انتهای پیام /

*س_ شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید _س* این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید اردشیر زاهدی تاریخ معاصر تاریخ پهلوی این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
تفاوت اردشیر زاهدی با دیگر رجال پهلوی / مردی که در دشمنی با انقلاب هر کاری نکرد! 2
تفاوت اردشیر زاهدی با دیگر رجال پهلوی / مردی که در دشمنی با انقلاب هر کاری نکرد! 3
تفاوت اردشیر زاهدی با دیگر رجال پهلوی / مردی که در دشمنی با انقلاب هر کاری نکرد! 4
تفاوت اردشیر زاهدی با دیگر رجال پهلوی / مردی که در دشمنی با انقلاب هر کاری نکرد! 5