سه‌شنبه 6 آذر 1403

تلاش دشمن برای القای حس ناامنی اقتصادی در کشور / هدف غرب پرریسک جلوه‌دادن سرمایه‌گذاری در ایران است

وب‌گاه الف مشاهده در مرجع
تلاش دشمن برای القای حس ناامنی اقتصادی در کشور / هدف غرب پرریسک جلوه‌دادن سرمایه‌گذاری در ایران است

یک فعال اقتصادی گفت: برخی رسانه‌های خارجی وجهه ایران را نزد جهانیان خراب و احساس ناامنی در ایران القاء می‌کنند و می‌خواهند نشان دهند ایران برای سرمایه‌گذاری ناامن، پرریسک و همراه خطر است تا هزینه سرمایه‌گذاری و تجارت در کشور ما بالا برود.

ارسلان قاسمی در گفت وگو با فارس، در تشریح ارتباط امنیت اقتصادی با سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی کشور، اظهار داشت: یک اصل در اقتصاد وجود دارد با این مضمون که سرمایه فرار است یعنی سرمایه جایی می‌رود که احساس امنیت کند و هر جا امنیت نباشد سرمایه از آن خارج می‌شود و این نکته بسیار مهمی است.

* سرمایه‌گذاری ثبات اقتصادی و اجتماعی لازم دارد

وی ادامه داد: اگر حتی به نبود ثبات در روزهای اغتشاشات کاری نداشته باشیم، قبل از بروز اغتشاشات هم بر اساس یکسری شایعاتی که مطرح می‌شد با این ادعا که مناطقی مانند سیستان و بلوچستان،‌کردستان و یا ایلام نسبت به بقیه استان‌ها امنیت کمتری دارد، کمترین سرمایه‌گذاری‌ها در همین استان‌ها انجام می‌گرفت، چون همان طور که عنوان کردم، سرمایه نیاز به امنیت دارد و بسیار فرار است.

این فعال اقتصادی اضافه کرد: بعد از جنگ روسیه و اوکراین روس‌ها با وجود شرایط بسیار مناسبی که از نظر سیاسی با ما داشتند اما کمترین سرمایه خود را به ایران آوردند و بیشترین سرمایه روس‌ها به کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و ترکیه منتقل شد، یعنی ما از این فرصت طلایی کمترین استفاده را کردیم، بنابراین هر چه کشور ناامن‌تر باشد و این ناامنی ناشی از ناامنی سیاسی، اجتماعی و اقتصادی باشد، کمترین سرمایه‌گذاری انجام می‌شود و قطعا دشمن این موارد را می‌داند و آشوب‌ها درواقع به نفع دشمن است.

* حتی آمریکا و چین و روسیه هم به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارند‌

وی اضافه کرد: در دنیا هیچ کشوری را نمی‌توانید پیدا کنید که فقط با سرمایه داخلی خود بتواند صنعت،‌کشاورزی و یا خدمات خود را رشد داده باشد حتی آمریکا، چین و روسیه هم به سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارند.

* رسانه‌های خارجی به دنبال القاء حس ناامنی ایران به دنیا و پرریسک جلوه‌دادن سرمایه‌گذاری هستند

قاسمی با بیان اینکه پول‌دارترین قشر مهاجر در کانادا و آمریکا از اتباع ایرانی هستند، گفت: سوال این است که چرا نمی‌توانیم سرمایه ایرانیان مقیم خارج را جذب کنیم، به نظر من یک بخش از آن به ناامنی اقتصادی مرتبط است که متأسفانه در حوادث اخیر عده‌ای به آن دامن می‌زنند، ما اگر چه تحریم هستیم اما در عین حال مذاکرات برای رفع تحریم هم انجام می‌شود.

* هزینه اغتشاشات آشوبگران بر دوش مردم است

وی ادامه داد: گاهی رسانه‌های خارجی از کاه کوه می‌سازند و وجهه ایران را نزد جهانیان خراب می‌کنند آنها می‌خواهند احساس ناامنی در ایران القاء کنند و نشان بدهند ایران برای سرمایه‌گذاری ناامن است. در نتیجه فضا برای سرمایه‌گذاری را پرریسک و همراه خطر کنند و به این طریق هزینه سرمایه‌گذاری و تجارت را بالا می‌برند، البته این هزینه‌ها را خود مردم می‌دهند تاجر که ضرر نمی‌کند. اگر کالایی را گران می‌خرد گران‌تر می‌فروشد اما هزینه آن را مردم در قالب گران شدن هزینه حمل و نقل، بیمه، نقل و انتقال پول و ارز، تعرفه‌ها و سایر هزینه‌ها از جیب مردم پرداخت می‌شود.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون ایران در مورد اینکه آیا قبول دارید بعد از هر اغتشاش تحریم‌ها علیه کشور تشدید می‌شود؟ گفت: معتقدم دیگر تحریمی نمانده که ما را تحریم نکرده باشند قطعنامه‌های سازمان ملل و کشورهای تحریم‌کننده مانند آمریکا در ظاهر می‌گویند ما همه چیز را تحریم کردیم الا دارو اما وقتی مردم به داروهای مورد نیاز دسترسی ندارند دیگر چه چیز مانده است که تحریم نشده باشد.

* اقتصاد نمی‌تواند پیش‌بینی‌پذیر باشد

قاسمی همچنین در مورد ضرورت قابل پیش‌بینی بودن فضای اقتصاد و سرمایه‌گذاری در کشور گفت: مواد 23 و 24 قانون بهبود فضای کسب و کار می‌گوید باید تصمیمات اقتصادی با مشورت تشکل‌ها و اتاق‌های بازرگانی، تعاون و اصناف صورت گیرد و زمان اجرای هر تصمیم 3 تا 6 ماه بعد باشد. مثلا اگر تصمیم گرفته می‌شود صادرات فلان کالا ممنوع شود حداقل سه ماه زمان لازم باشد نه اینکه یک شبه بخشنامه کنند و جلوی صادرات یا واردات برخی کالاها را بگیرند و از طرفی قرار شد بدون هماهنگی تشکل‌ها تصمیمات اقتصادی گرفته نشود.

وی ادامه داد: بر اساس ماده 91 قانون اجرای سیاست‌های اصل 44 اتاق‌های تعاون و بازرگانی به عنوان مشاور سه قوه هستند اما آنها مشورت نمی‌گیرند، در نتیجه اقتصاد نمی‌تواند پیش‌بینی‌پذیر باشد این حرف حقی است اما اجرا نمی‌شود.

* عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی / باید مشوق برای جذب سرمایه‌گذاری ایرانیان مقیم خارج داشته باشیم

قاسمی در مورد عوامل مؤثر بر رشد اقتصادی گفت: یکی از این عوامل کاهش نرخ تورم و رفع شرایط رکود تورمی است که انجام نشده است از طرفی تحریم‌ها هم بیشتر شده است متأسفانه برخی مدیران ما در فضای رویایی و غیرواقعی تصمیم می‌گیرند و نمی‌دانند که کشور در جنگ اقتصادی قرار دارد و کسی حاضر نیست این تصمیمات را به گردن بگیرد. الان 10 نوع نرخ ارز در کشور داریم نرخ‌هایی مانند نیمایی، آزاد، سنا، توافقی، حواله، اسکناس، پروانه صادراتی و سایر موارد وجود دارد و برای یک فعال اقتصادی باید شرایط اقتصاد شفاف و روشن باشد. در حالی که در 10 سال گذشته این شرایط را نداشتیم و جمع جبری رشد اقتصادی در حد صفر بوده است.

این کارشناس اقتصاد کشاورزی در مورد امنیت و اقتصاد گفت: کسی که در بخش غیردولتی کار می‌کند، مسؤول امنیت اقتصاد نیست امنیت اقتصادی را باید دولتمردان و حاکمیت فراهم کند و وظیفه من در اتاق تعاون این است که دنبال جلب سرمایه‌گذار داخلی و خارجی باشم.

وی با اشاره به تجربه چین گفت: بعد از مائو اقتصاد چین به اقتصاد درهای باز تغییر کرد ابتدا سراغ چینی‌های سرمایه‌گذار در خارج کشور رفتند به آنها امتیاز دادند مثلا قانونی در چین وجود داشت که هر خانوار بیش از یک فرزند نداشته باشد یا مهاجرت از شانگهای به پکن ممنوع بود اما این قوانین را برای سرمایه‌گذار چینی که سرمایه خود را از خارج به داخل چین بیاورد استثناء کردند و تشویق‌های دیگری هم برای‌شان در نظر گرفتند، در هنگ‌کنگ هم چنین قوانینی برای سرمایه‌گذاران در نظر گرفتند.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون اظهار کرد: اولین قدم برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی این است که بتوانیم ایرانی‌های مقیم خارج را متقاعد کنیم سرمایه‌های خود را به داخل کشور بیاورند، برای آنها امنیت ایجاد کنیم و وقتی سرمایه‌گذار ایرانی به کشورش برگردد سایر سرمایه‌گذاران خارجی هم به تبع آنها جذب می‌شوند و می‌توان به سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی امیدوار بود.