توسعه میادین نفت و گاز ایران با وجود خروج شرکتهای خارجی
علی رغم بیرون رفتن شرکت های نفتی خارجی از ایران، این کشور توانسته است به پیشرفت هایی در تعدادی از فازهای میدان گازی پارس جنوبی و میادین نفتی خود دست یابد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از اویل پرایس، اولویت های ایران در فضای فعلی تحریم های آمریکا علاوه بر تبدیل شدن به تولید کننده اول محصولات پتروشیمی در خاورمیانه طی 3 سال آینده، افزایش تولید گاز مخصوصا از میدان پارس جنوبی و نفت مخصوصا از میادین غرب کارون نیز هست. دلیل این اولویت بندی ایران این است که بسیاری از این ذخایر با عراق مشترک است و عراق تحت تاثیر تحریم های آمریکا قرار ندارد.
شرکتهای خارجی بزرگی که در ایران باقی ماندهاند، از چین و روسیه هستند. آنها هم درگیر این ذخایر مشترک هستند و هم می توانند به عنوان پیمانکاران مستقیم به جای توسعه دهندگان میادین نفتی فعالیت کنند.
از نظر روسیه، دو تا از این قراردادها قابل توجه ترین و مهم ترین آنها هستند. اولین قرارداد زمانی بسته شد که آمریکا در می 2018 به طور یکجانبه از قرارداد برجام بیرون رفت. در آن زمان مسکو پیشنهاد پوشش هزینه 150 میلیارد دلاری استاندارد کردن تمام میادین نفت و گاز ایران را ارائه داد.
چین هم در این بین در حال مذاکره در مورد قراردادهای مشابهی در سایر میادین نفتی ایران بود. چین و روسیه به خوبی با یکدیگر در مورد منابع هیدروکربن خارجی و سایر منافع همکاری می کنند.
برای چین هدف تنها دسترسی به ذخایر بزرگ نفت و گاز نبود بلکه هدف آن توسعه بخش میانی طرح «یک کمربند یک جاده» بود. چین با تحکیم موقعیت خود در تهران همین کار را در بغداد هم انجام داد.
علی رغم بیرون رفتن آشکار شرکت های چینی و روسی از ایران در هفته های اخیر، پیشرفت در تعدادی از فازهای میدان گازی پارس جنوبی و تعدادی از میادین در غرب کارون صورت می گیرد. سکوی سوم فاز 14 پارس جنوبی در حال حاضر کاملا ساخته شده و تحت کنترل شرکت نفت و گاز پارس ایران قرار دارد و تا پایان سال جاری در ایران، کاملا نصب میشود. سکوی 14b تولید خود را آغاز کرده و تخمین میزنند حداقل 14.2 میلیون مترمکعب در روز گاز در فاز 14 تولید کند.
ایران انتظار دارد سالانه حداقل 28 میلیون متر مکعب گاز در روز به علاوه 20 هزار بشکه میعانات گازی در روز و 100 هزار تن سولفور در روز برای استفاده در پتروشیمی به اضافه مقادیر مختلفی گاز نفتی مایع و اتان از سکوهای A و B تولید کند. انتظار می رود 28 میلیون مترمکعب گاز دیگر هم از سکوهای C و D پس از عملیاتی شدن کامل تولید شود. به این ترتیب حداقل 56 میلیون مترمکعب در روز گاز از فاز 14 تولید می شود.
در زمینه نفت، شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران، اپراتور میدان نفتی آذر به تازگی اعلام کرده چندین بخش از واحد مرکزی به زودی تولید خود را آغاز و تولید این میدان نفتی را به هدف 65 هزار بشکه در روز می رسانند.
میدان نفتی آذر در مهران، در مرز عراق قرار دارد و با میدان بدرای آن مشترک است. به خاطر اهمیت این میدان نفتی امکانات و کارکنان چینی به این پروژه منتقل شده اند.
با تغییر ریاست جمهوری آمریکا یا حداقل تضعیف موقعیت ترامپ در سنا، چین می تواند به تدریج طرحهای توسعه ای بزرگ تر خود را در فاز 11 پارس جنوبی، آزادگان جنوبی، آزادگان شمالی و یاران شمال و جنوب آغاز کند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام