شنبه 10 آذر 1403

توسعه همه جانبه سیستان و بلوچستان آرزویی دیرینه اما نزدیک

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
توسعه همه جانبه سیستان و بلوچستان آرزویی دیرینه اما نزدیک

زاهدان - ایرنا - توسعه همه جانبه سیستان و بلوچستان با عمق محرومیت‌های تاریخی از جمله وعده‌های اصلی دولت‌ها بوده که اکنون با اجرای 2 سند محرومیت‌زدایی و مگا پروژه‌های زیربنایی دولت تدبیر و امید روز به روز به تحقق نزدیک‌تر می‌شود.

به گزارش ایرنا محرومیت زدایی از چهره پهناورترین استان کشور همواره یکی از دغدغه های مسوولان نظام و دولت‌ها از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی بوده و همچنان در اولویت قرار دارد این در حالی است که پیشرفت و توسعه این استان به سبب موقعیت خاص جغرافیایی و وجود ظرفیت ها و توانمندی‌های فراوان اقتصادی نه تنها به نفع مردم سیستان و بلوچستان است بلکه به پیشرفت و توسعه کشور و بالا رفتن درآمد ملی منجر خواهد شد.

بر همین اساس دولت تدبیر و امید به این استان نگاه ویژه ای دارد و در طول 7 سال گذشته نیز با اجرای ابرپروژه‌های ملی همچون طرح توسعه بندر چابهار، ساخت راه آهن چابهار - زاهدان - مشهد، ساخت بزرگراه چابهار - زاهدان، گازرسانی، ایجاد کارخانه ها و مجتمع های بزرگ پتروشیمی و فولادو صدها طرح بزرگ و کوچک سعی دارد تا این استان را به شاه کلید توسعه کریدور جنوب شرق تبدیل کند.

اما تلاش برای محرومیت زدایی از این استان فقط به انجام این پروژه های ملی ختم نمی شود چرا که در 2 سال اخیر برای دو بخش شمال و جنوب سیستان و بلوچستان دو سند محرومیت زدایی با حدود 600 بند تدوین شده است.

رئیس جمهوری نیز در اقدامی کم‌نظیر در هر 2 سند دستورات ویژه‌ای را به 18 وزارتخانه برای منطقه سیستان و 24 وزارتخانه برای منطقه بلوچستان صادر کرده است.

تعیین 592 تکلیف به منظور محرومیت‌زدایی سیستان و بلوچستان

به گفته معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان وبلوچستان در پی تدوین این دو سند 105 تکلیف در منطقه سیستان و487 تکلیف در منطقه بلوچستان مشخص که در مجموع از پروژه‌های اولویت‌دار 592 تکلیف در راستای محرومیت‌زدایی سیستان و بلوچستان تعیین شد.

ماندانا زنگنه افزود: بیشترین تکالیف در منطقه سیستان مربوط به حوزه وزارت نیرو و کمترین آن مربوط به میراث فرهنگی، اقتصاد و دارایی، قاچاق کالا و ارز و بنیاد مستضعفان است و میانگین درصد تحقق این تکالیف به میزان 45 درصد است.

وی افزود: در سند منطقه بلوچستان نیز بیشتر این تکالیف مربوط به حوزه وزارت نیرو و وزارت راه و شهرسازی با هر کدام 77 تکلیف است و کمترین آن مربوط به حوزه مبارزه با قاچاق کالا و ارز به میزان دو درصد و درصد تحقق این تکالیف در منطقه بلوچستان نیز 53 درصد است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری سیستان وبلوچستان خاطر نشان کرد: بر اساس تکالیف مشخص شده در این دو سند برای تعدادی از این مصوبات قابلیت تامین اعتبار مورد نیاز از محل اعتبارات استانی و ملی وجود دارد و برای تعدادی از طرح‌ها نیز محلی از اعتبار پیش‌بینی نشده است.

پیشرفت 53 درصدی سند محرومیت زدایی بلوچستان

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه‌ای وزارت کشور نیز در مرداد ماه گذشته به‌دستور وزیر کشور برای پیگیری دو سند محرومیت‌زدایی به استان سیستان و بلوچستان سفر کرد.

به گفته بابک دین پرست با حمایت های ویژه دولت تاکنون 53 درصد از حدود 485 برنامه و پروژه توسعه ای سند محرومیت زدایی منطقه بلوچستان محقق شده و 24 وزیر و 6 معاونت ریاست جمهوری برای رفع مشکلات مردم منطقه بلوچستان پای کار هستند و هم اینک نیز افزون بر 150 گزارش از وزیران به دولت برای رفع محرومیت های این خطه از میهن اسلامی ارائه شده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منطقه‌ای وزارت کشور در این سفر اظهار داشت: دولت و حاکمیت خود را مسوول تامین معیشت، آسایش، آرامش و رفع مشکلات اقتصادی و امنیتی و فرهنگی و اجتماعی مردم می دانند.

دین پرست با تاکید بر اینکه ایجاد تعادل در منطقه، تلاش برای اجرای عدالت و رفع تبعیض از اهداف مهم دولت است، افزود: در شرایط دشوار اقتصادی کشور و وجود تنگناهای مختلف شاهد اجرای پروژه های کلان ملی در سیستان و بلوچستان هستیم که با توجه به مشکلات مالی میهن اسلامی از دغدغه و نگاه بلند دولت برای خدمت رسانی به مردم حکایت دارد.

وی با بیان این که وقتی دولت قول می‌دهد موظف است که آن را اجرایی و به اعتماد عمومی مردم فکر کند، افزود: در طول 18 ماه گذشته هر زمانی که گزارش سند بلوچستان به رئیس جمهوری ارائه شد، بدون استثنا دستور آن برای وزارتخانه ها صادر شد که در مجموع 150 گزارش از این 24 وزارتخانه و دستگاه به استان ها ابلاغ شد که در طول تاریخ بی سابقه است.

دین پرست با بیان اینکه حوزه ریاست جمهوری با تمام وجود دنبال اجرایی شدن سند محرومیت زدایی از سیستان و بلوچستان بوده و این مسیر زنده و پویا است، گفت: بخشی از این سند به اعتبار و قسمتی نیز به مدیریت نیاز دارد، دولت به عنوان حاکمیت همه تلاشش را در راستای تامین معیشت، آسایش و آرامش مردم به کار بسته، آن هم در شرایطی که تحت فشار تحریم های ظالمانه آمریکا هستیم.

سرمایه گذاری 2 هزار میلیارد ریالی برای توسعه بافت بلوچ به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان 13 مصوبه سند محرومیت زدایی منطقه بلوچستان در حوزه صنعت، معدن و تجارت است.

بهره برداری از واحد ریسندگی بافت بلوچ یکی از مهمترین مصوبات این سند بود که تیرماه سالجاری براساس تاکید مقام معظم رهبری سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، با هدف محرومیت زدایی و ایجاد اشتغال پایدار در منطقه اقدام به سرمایه گذاری بالغ بر 2 هزار میلیارد ریالی برای بازسازی و نوسازی و اجرای طرح توسعه در این واحد تولیدی کرده است و پس از 10 سال رکود دوباره چرخ تولید این کارخانه به گردش درآمد که در فاز اول این پروژه با اشتغال زایی 150 نفر، زمینه تولید 4500 تن انواع نخ پنبه ای مورد نیاز کشور فراهم می شود. مدیر کارخانه بافت بلوچ ایرانشهر در جنوب سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: واحد نساجی این کارخانه با اختصاص یکهزار و 500 میلیارد ریال از سوی رهبر معظم انقلاب احیا شد. محمد یوسفی افزود: در واحد ریسندگی کارخانه بافت بلوچ ایرانشهر که به ماشین‌های مدرن روز مجهز است پنبه تبدیل به نخ می‌شود. وی با بیان اینکه با راه‌اندازی واحد ریسندگی زمینه اشتغال حدود 100 نفر از جوانان جویای کار ایرانشهر فراهم شده است، افزود: برای راه‌اندازی این واحد افزون‌بر یکهزار و 500 میلیارد ریال هزینه شده است. مدیرکارخانه بافت بلوچ ایرانشهر گفت: پس از تاکید رهبر معظم انقلاب در خصوص لزوم فعال شدن کارخانه بافت بلوچ و حل مشکلات این کارخانه، پیگیری‌های فراوانی از سوی دفتر ایشان و دیگر مسوولان صورت گرفت و عزم همگانی برای فعال شدن این کارخانه نساجی شکل گرفت. یوسفی اظهارداشت: پیش‌از این روزانه سه تن نخ در واحد ریسندگی تولید می‌شد اما با نصب ماشین آلات جدید تولید نخ به 15 تن در روز افزایش یافته که از کیفیت بالایی برخوردار است.

پیگیری لازم جهت رفع مشکلات شرکت ایران کولا ایرانشهر و کشتارگاه صنعتی پیشین، اتخاذ تمهیدات لازم برای حضور شرکت‌های بزرگ دولتی از جمله ایدرو و ایمیدرو جهت سرمایه گذاری در استان، برنامه ریزی به منظور ایجاد ناحیه‌های صنعتی جدید به ویژه در قصرقند و زرآباد، پیگیری فعال سازی معادن منطقه، اقدام برای تأمین سرمایه در گردش کارخانه آرد خاش از دیگر تکالیف بخش صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان در زمینه محرومیت زدایی منطقه بلوچستان در این سند است.

استان سیستان و بلوچستان با 188 هزار و 222 کیلومتر مربع در جنوب شرق کشور و همسایگی دو کشور افغانستان و پاکستان و ساحل دریای عمان قرار دارد.

*س_برچسب‌ها_س*
توسعه همه جانبه سیستان و بلوچستان آرزویی دیرینه اما نزدیک 2
توسعه همه جانبه سیستان و بلوچستان آرزویی دیرینه اما نزدیک 3
توسعه همه جانبه سیستان و بلوچستان آرزویی دیرینه اما نزدیک 4