تیغ تبر بر پیکر جنگلهای بلوط زاگرس
جنگلهای بلوط رشته کوه زاگرس و استان کهگیلویه و بویراحمد در سالهای اخیر به بهانههای مختلف مورد تجاوز و تعدی قرار گرفتهاند و زنگ خطر را برای محیط زیست منطقه به صدا درآورده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح زاگرس جنگلهای زاگرس با وسعت بیش از پنج میلیون هکتار و گستردگی در 11 استان کشور یکی از مهمترین رویشگاههای ایران هستند که به دلایل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و بوم شناختی از عرصههای کلیدی ایران محسوب میشوند. همچنین همگان جنگلهای این خطه را به نام جنگلهای بلوط زاگرس میشناسند.
تامین 40 درصد آب کشور، تنوع زیستی جانوری و گیاهی بالا، اهمیت در تعدیل آبوهوا و اثرات اقلیمی، حفظ منابع خاک و جلوگیری از فرسایش، از جمله فواید این جنگلها است. بر اساس مطالعات انجام شده 10 تا 30 درصد معیشت خانوارهای روستایی در زاگرس به این جنگلها وابسته است که بر حسب شرایط اجتماعی و اقتصادی متفاوت است.
بلوط یکی از مهمترین گونههای درختی و درختچهای زاگرس است که میوه آن دارای پوستی سخت است. نام دیگر بلوط "درخت مازو" است که عمری طولانی حدود 500 ساله (گاهی حتی تا 2000 سال) دارد. استانهای فارس، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری و ایلام دارای جنگلهایی از بلوط هستند که در نوع خود از بینظیرترین جنگلهای جهان هستند.
درختان بلوط معمولا در ارتفاع 650 تا دو هزار و 400 متر از سطح دریا بر پهنه زاگرس رخ نمودهاند و زاگرس جنوبی رویشگاه خاص گونه بلوط ایرانی بوده است.
چوب این درخت از مرغوبترین چوبهاست و زغال آن نیز مرغوب است. این موضوع یکی از دلایل قطع بیرویه این درختان میباشد که این جنگلها را تهدید میکند. تکثیر طبیعی این درخت از طریق کاشته شدن میوه آن صورت میگیرد. به همین دلیل سالیان درازی طول میکشد تا یک دانه بلوط به درختی تنومند تبدیل شود.
نابودی گسترده جنگلهای زاگرس در استان کرمانشاه و کهگیلویه وبویراحمد و سایر استانهای زاگرس نشین، آنقدر ملموس است که انسان میتواند به خوبی درد نابودی ریههای زمین را حس کند و کنترل این نابودی نیازمند عزم ملی و مدیریتی جهادی است.
تهیه زغال و تجارت سیاه، بیماری زغالی، پروانه بلوط خوار، آتش سوزیهای گسترده و از همه مهمتر زمین خواری و قطع درختان چندصد ساله بلوط به بهانه راهسازی و خدمات رسانی، از جمله مواردی هستند که جنگلهای بلوط استان کهگیلویه وبویراحمد را به خطر انداخته است.
برخی با زمینخواری، جنگلخواری و کوهخواری و بعضی دیگر به نام سرمایهگذار و جایی دیگر به نام توسعه در قالب راهسازی، جنگل و داشتههای طبیعی استان را به ورطه نابودی میکشانند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد به قلع و قمع صدها درخت 500 ساله بلوط در جاده یاسوج - سی سخت واکنش نشان داد و گفت: قانون اجازه نمیدهد روند اجرایی پروژه را متوقف کنیم.
غلامحسین حکمتیان در پاسخ به این سوال که گفته میشود راه و شهرسازی بابت قلع و قمع درختان بلوط 500 ساله در مسیر یاسوج یک ساختمان به اداره منابع طبیعی واگذار کرده است، افزود: این موضوع از اساس کذب بوده و صحت ندارد.
وی با اشاره به اینکه میزان خسارت وارد شده به درختان بلوط در این مسیر بیش از 50 میلیارد ریال برآورد شده است، بیان کرد: این مبلغ باید به سازمان منابع طبیعی کشور داده شود و بعد مبلغی از آن به استان اختصاص مییابد.
حکمتیان تاکید کرد: طبق قانون منابع طبیعی در هیچ شرایطی نمیتواند روند اجرایی پروژههای عمرانی - زیرساختی را متوقف کند و تنها باید میزان خسارت را برآورد و اعلام کند.
وی بیان کرد: طبق تفاهم انجام شده راه و شهرسازی به عنوان دستگاه مجری راهسازی و پیمانکار باید اقدامات لازم برای کاشت 3 هزار نهال بلوط در مناطق تحت کنترل منابع طبیعی انجام دهد.
یوسف مرادی از فعالین محیط زیستی کهگیلویه و بویراحمد در گفتگو با صبح زاگرس گفت: بلوط هایی در سال 73 در پارک جنگلی یاسوج کاشته شده است که اندازه آن ها حدود 10 سانتی متر است یعنی بعد از 24 سال فقط 10 سانتی متر رشد کرده است و امروز درخت هایی قطع می شوند که حداقل 300 الی 400 سال عمر دارند.
وی افزود: در برخی مناطق درختی که 1000 سال عمر کرده است را به عنوان یک میراث درنظر می گیرند و ما بیش از 1000 درخت که بین 500 تا 1500 سال عمر دارند به بهانه جاده سازی قطع می کنیم در حالی که هیچ کشته ای در یک دهه اخیر نداشته است.
مرادی در ادامه گفت: آمارهایی که وجود دارد نشان می دهد در یک دهه گذشته این جاده در محدوده مورد نظر حتی یک قربانی نگرفته است و حالا 1500 درخت کشته داده است این در حالی است که هر 3 کیلومتر جاده یاسوج - اصفهان یک کشته داده است و جاده یاسوج - بابامیدان و گچساران - بابامیدان که جزو جاده های پرخطر کشور است را رها کرده ایم و به این جاده پرداخته ایم.
وی افزود: در دیداری که فعالان محیط زیست با رئیس قوه قضائیه داشتند، از آقای رئیسی درخواست کردم به طور مستقیم در مساله قطع درختان دنا ورود کند و از حقوق عامه مردم دفاع کند چرا که امید ویژه ای بعد از حضور وی در مسائل مربوط به حوزه محیط زیست به وجود امده است.
انتهای پیام /