دوشنبه 5 آذر 1403

تیفوس و تلخی نوروز 1322 / عید در ایران همیشه شاد نبوده (فیلم)

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع

امسال عید را با ترس از کرونا تحویل می‌کنیم، درست مثل سال‌ها قبل که عید ایرانیان با بیماری تیفوس همراه شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

عصر ایران؛ محسن ظهوری - نوروز همیشه در ایران شاد و خاطره‌انگیز نبوده. مثل امسال که عید را با ترس از کرونا تحویل می‌کنیم، سال‌ها پیش هم ایرانیان نوروز 1322 را در سختی و بیماری گذراندند. زمانی که تیفوس در سراسر کشور همه گیر شد.

بیشتر ببینید:

وقتی هیتلر دستور حمله به لهستان را صادر کرد، جرقه فراگیرترین جنگ قرن بیستم را زد؛ تابستان سال 1318 بود و ایران نمی‌دانست دو سال بعد، این بلا قرار است چه بر سرش بیاورد. جنگ، جهان را شعله‌ور کرد؛ از بیماری و فقر و مرگ و آتش. شهریورماه دو سال بعدش یعنی سال 1320 سربازان شوروی و انگلیس از شمال و جنوب ایران را اشغال کردند و چند ماه بعدش، تیفوس هم به ایران رسید.

تیفوس برای ایرانیان بیماری غریبی نبود و گهگاه بروز می‌کرد، اما این‌بار قضیه فرق می‌کرد. فروردین‌ماه سال 1321 بود که بر اساس توافقی میان استالین و چرچیل، بخش بزرگی از اسرای لهستانی، برای اسکان به ایران رسیدند. مردمانی آواره از جنگ که گرفتار تیفوس بودند.

ورود اسرای لهستانی به ایران با ضوابطی همراه بود، ابتدا حمام می‌کردند و بعد لباس‌های کثیف و آلوده به میکروب‌شان را می‌گرفتند و لباس تمیز به آن‌ها می‌دادند تا بیماری شیوع پیدا نکند، اما عده‌ای همان لباس‌های کثیف را به مردمان فقیر در ایران می‌فروختند‌. لهستانی‌ها در اردوگاه‌های مخصوص نگهداری می‌شدند، اما اردوگاه‌هایی بدون قوانین سفت و سخت برای رفت‌و‌آمد آن‌ها. به این ترتیب تیفوس، آرام آرام شهرهای ایران را گرفت. از بندر پهلوی به رشت و پس از آن به قزوین رسید و سپس تهران آلوده شد.

وقتی تا پاییز این سال بیماری تمام ایران را گرفت، قحطی و گرسنگی بیداد می‌کرد و آشوب و هرج ومرج هم آغاز شد. بلوای نان در آذرماه تهران، قوام‌السلطنه را از نخست‌وزیری ساقط کرد و علی سهیلی که چند ماه قبلش از نخست‌وزیری استعفا داده بود، دوباره به این سمت برگشت. او اسفندماه 1321 در بیانیه‌ای اپیدمی تیفوس را در ایران اعلام کرد، بیماری سختی که درمانی برای آن در ایران وجود نداشت.

گرچه «هانس زینسر» باکتری‌شناس آمریکایی موفق شده بود واکسن تیفوس را به تولید انبوه برساند، اما تا این واکسن به ایران برسد، طول می‌کشید. «امان‌الله‌خان اردلان» وزیر بهداری وقت در آخرین روزهای اسفند 1321 در مجلس شورای ملی خبر داد که واکسن تیفوس را خریداری کرده:

«یک میلیون واکسن تیفوس قبلا دستور داده شده بود و این واکسن‌ها به قاهره رسیده است. اخیرا اقداماتی شده امیدواریم زودتر وارد تهران بشود. ما الان در بیمارستان شفا، نجات و رازی تقریبا سیصد تخت‌خواب داریم که بیمارهای تیفوس را می‌پذیریم ولی آنچه که مشهود است بیماری زیادتر از این است و متاسفانه محلی برای نگاهداری اینها نیست».

ایرانیان نوروز 1322 را با بیماری و مرگ‌ومیر تیفوس تحویل کردند. برای مردم، تنها راه درمان این بیماری، رعایت بهداشت، تعویض لباس‌های کهنه، دور شدن از تجمع‌های عمومی و ضدعفونی کردن خود و خانه‌شان با داروی «د. د. ت» بود؛ سمی که ناقل این بیماری یعنی «شپش» را از پا درمی‌آورد. اما ایران در فقر و قحطی و بیماری گرفتار بود؛ مردم پول خرید پارچه نداشتند و از گرسنگی مجبور بودند برای گرفتن نان، در صف‌های طولانی بایستند. تعداد پزشکان و مراکز درمانی در سرتاسر ایران به‌قدری کم بود که درمان بیماران از کنترل خارج شد. محتکران، دارو و آرد و پارچه و و هر آن‌چه مردم نیاز داشتند انبار کرده و به قیمت‌های گزاف می‌فروختند. نیروهای متفقین هم مواد غذایی را به سربازخانه‌های خود می‌بردند و دست مردم برای غذا کوتاه مانده بود.

«کار نایابی و گرانی دوا به جایی رسیده که نه‌تنها مردم بی‌بضاعت نمی‌توانند بخرند و اغلب از مرض می‌میرند، بلکه مردم صاحب‌سرمایه نیز از خرید آن عاجز مانده‌اند».

این را «عبدالحسین هژیر» وزیر کشور ایران در نامه‌ای به «آنتونی ایدن» وزیر امور خارجه انگلیس نوشته تا از او برای درمان این بیماری کمک بگیرد. اما تیفوس به این سادگی خیال رفتن نداشت. این بیماری تا سال 1324 هم در ایران ماند و در روزهای اشغال کشور، همراه با قحطی و هرج‌ومرج جان بسیاری را در سراسر ایران گرفت. جان بسیاری از مردم فقیر که در این سه سال غذای خود را هم به زحمت تهیه می‌کردند.

بیشتر بدانید:

لینک کوتاه: asriran.com/00310y