یک‌شنبه 5 اسفند 1403

«جبهه یکتا»؛ تجربه‌ای ناموفق از حزب‌سازی دولتی‌های سابق

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
«جبهه یکتا»؛ تجربه‌ای ناموفق از حزب‌سازی دولتی‌های سابق

تهران - ایرنا - سنت تشکیل حزب از سوی اعضای کابینه باعث‌شد برخی از چهره‌های دولت نهم و دهم در سال 94 جبهه یکتا را تشکیل‌دهند؛ تشکلی که نتوانست در عرصه سیاست پرفروغ ظاهر شود.

تاسیس احزاب و جبهه‌های سیاسی از سوی اعضا و نزدیکان دولت‌های مستقر در کشور تبدیل به سنتی رایج شده‌است. از دل دولت سازندگی حزب «کارگزاران سازندگی» متولد شد. در دولت اصلاحات نیز «جبهه مشارکت» تشکیل‌شد. یاران محمود احمدی نژاد رئیس دولت نهم و دهم هم «جبهه یکتا» را تاسیس کردند. به باور سران این تشکل‌ها، دولت‌هایی که در آن حضور داشتند عملکرد موفقی به ثبت رسانده‌اند که با تاسیس حزب باید آن منش و روش ادامه‌یابد. «جبهه یکتا» یا «یاران کارآمدی و تحول ایران اسلامی» هم دقیقا با همین هدف تشکیل شد. سال 94 در عرصه سیاست، سال تکاپو برای انتخابات مجلس دهم بود؛ مجلسی که برای هر دو جناح سیاسی کشور اهمیت بالایی داشت. اصلاح‌طلبان درصدد بودند با به دست گرفتن مجلس، ضمن پیگیری اهداف خود دولت یازدهم را در پیشبرد برنامه‌هایش یاری دهند و اصولگرایان هم در جهتی برعکس قصد داشتند مانع سیاست‌های دولتی شوند که مخالف و منتقد آن بودند. در این فضا احزاب و فعالان سیاسی هر دو طرف شروع به فعالیت انتخاباتی کردند. در این مسیر در 25 خرداد 1394 جبهه یاران کارآمدی و تحول ایران اسلامی (یکتا) از سوی جمعی از اعضای دولت نهم و دهم تاسیس شد. پس از انتخابات ریاست‌جمهوری و روی کار آمدن دولت یازدهم، تعداد زیادی از دولتمردان یا فعالان دولت قبل کنار رفتند. از همین‌رو تعدادی از آنان جلسه‌هایی برگزار می‌کردند تا اینکه پس از یک سال و نیم جبهه یکتا را تشکیل دادند. «فریدون عباسی دوانی» رئیس سازمان انرژی اتمی دولت دهم، «محمدمهدی زاهدی» وزیر علوم و تحقیقات دولت نهم، «حمیدرضا حاجی‌بابایی» وزیر آموزش و پرورش دولت دهم، «کامران دانشجو» وزیر علوم و تحقیقات دولت دهم، «سیدمحمد حسینی» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت دهم، «محمدحسن طریقت منفرد» وزیر بهداشت دولت دهم از اعضای موثر این جبهه بودند. از دیگران اعضای موثر جبهه یکتا می‌توان به «مسعود زریبافان» رئیس بنیاد شهید دولت دهم، «محمد عباسی» وزیر ورزش و جوانان دولت دهم، «لطف‌الله فروزنده» معاون پارلمانی دولت دهم، «علیرضا علی احمدی» وزیر آموزش و پرورش دولت نهم، «ابراهیم عزیزی» معاون توسعه و برنامه ریزی دولت نهم و «اسدالله عباسی» وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت دهم اشاره کرد. دبیرکلی این جبهه را حاجی بابایی بر عهده داشت. حسینی هم به عنوان سخنگو در این جبهه فعالیت می‌کرد.

آغاز کار یکتا با پرچم اصولگرایی جبهه یکتا برای آغاز فعالیت خود با آیات مصباح یزدی، موحدی‌کرمانی، یزدی، نوری همدانی و حسینی بوشهری دیدار کرد. نخستین همایش این جبهه هم با سخنرانی آیت‌الله موحدی کرمانی برگزار شد. جبهه یکتا در مدت زمان اندک کنش جمعی خود، دائما بر پابندی به مرام اصولگرایی و همراهی با دیگر احزاب این جریان تاکید می‌کرد. به نوشته رسانه‌ها در کنار غالب اعضایی که از آن‌ها نام برده شد، افرادی چون «محمد شیخان»، «مهرداد بذرپاش»، «سیدمهدی هاشمی»، حجت الاسلام «سیدعلی طاهری» نماینده مجلس، «مصطفی محمدنجار» وزیر کشور دولت دهم و حجت الاسلام «صدرالدین شریعتی» رئیس سابق دانشگاه علامه طباطبایی در اولین همایش این جبهه حضور داشتند. البته برخی از این چهره‌ها حضورشان در یکتا را ردکرده‌اند. هر چند این جبهه با برگزاری همایشی رسما اعلام موجودیت کرد اما هیچگاه در طول عمر دو ساله فعالیتش تا انتخابات ریاست‌جمهوری دوازدهم، مجوزی از وزارت کشور اخذ نکرد و تاکید می‌کرد یک گفتمان مشترک را نمایندگی می‌کند و جریان و حزب سیاسی نیست. بنابراین هیچگاه به عنوان یک حزب و حتی جبهه سیاسی در عرصه حزبی کشور مطرح نشد و فعالیتش محدود به کنش‌گری در دو انتخابات مجلس دهم و ریاست جمهوری دوازدهم باقی ماند. یکی از مباحثی که با اعلام تاسیس جبهه یکتا مورد توجه فعالان سیاسی و رسانه‌ها قرار گرفت مسئله ارتباط این جبهه با «محمود احمدی نژاد» بود. دو طرف اعلام کردند هیچی رابطه‌ای بین رئیس دولت نهم و دهم و یاران او که جبهه یکتا را تشکیل دادند وجود ندارد. حسینی وزریر ارشاد دولت دهم و سخنگوی جبهه یکتا در این زمینه تصریح کرده است: این مجموعه فردمحور نیست و تصمیمات جمعی، مبنای اتخاذ مواضع خواهد بود، البته افراد تشکیل‌دهنده جبهه یکتا سوابق اجرایی مشخصی دارند ولی قطعا این جبهه دولت ساخته نیست. جبهه یکتا را با نگاه اصولگرایی شکل داده‌ایم. این جبهه سیاسی در بیانیه اعلام موجودیت خود نشر و توسعه فرهنگ دینی و نظام مردمسالار اسلامی و تقویت وفاق ملی را وظیفه‌ای مهم دانسته و تاکید کرده است: صراحتا می‌گوییم در تشکیل و پیوستن به این مجموعه، با هیچ فرد یا گروهی وابسته نبوده، به جز دین به نظام اسلامی، امام، رهبری و شهیدان گرانقدر، خود را وامدار کسی نمی‌دانیم. افراد و خادمان گذشته و حال را با معیارهای ولایت‌پذیری، دلسوزی، کارآمدی، خدمت خالصانه برای ملت، عدالت‌ورزی و عزت‌آفرینی در صحنه‌های داخلی و خارجی می‌سنجیم. در تصمیمات کلان، همگرایی با اندیشه ولایتمدارانه اصولگرایان و همراهی با روحانیت دلسوز و انقلابی کشور را شرط مهم انسجام و موفقیت همه عناصر متدین کشور می‌دانیم.

افول زودهنگام یکتا

اولین کنش انتخاباتی جبهه یکتا در انتخابات مجلس دهم صورت گرفت. در این انتخابات جبهه یکتا با همراهی کامل با ائتلاف بزرگ اصولگرایان عمل کرد اما نتیجه این همراهی تنها حضور لطف الله فرزنده و محمد ناظمی اردکانی در لیست 30 نفره تهران بود. اصولگرایان به دلیل عدم محبوبیت دولت احمدی نژاد در آن برهه زمانی بین مردم، چندان به اعضای این دولت در لیست خود میدان ندادند تا متهم به احمدی نژادی بودن نشوند. دومین و آخرین کنش انتخاباتی جبهه یکتا مربوط به انتخابات ریاست جمهوری سال 96 است. در این دوره از انتخابات، جریان اصولگرا در قالب جمنا به سازماندهی نیروهای خود برای رقابت با رئیس جمهور مستقر پرداخت. جبهه یکتا هم در جمنا حضور داشت و حاجی بابایی دبیر کل این جبهه به عنوان یکی از اعضای هیات موسس جمنا عمل می‌کرد. حسینی سخنگوی جبهه یکتا هم نقش فعالی در جمنا داشت. اول اسفند 1395 سخنگوی جبهه یکتا از معرفی «رستم قاسمی» وزیر نفت دولت احمدی نژاد و حمیدرضا حاجی بابایی به عنوان کاندیدای جبهه یکتا به جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی (جمنا) خبر داد؛ گزینه‌هایی که در سازوکار نهایی جمنا نتوانستند رای لازم را به دست آوردند و به نفع حجت الاسلام «سیدابراهیم رئیسی» و «محمدباقر قالیباف» کنار رفتند و در نهایت از رئیسی حمایت کردند. در انتخابات پیش روی مجلس این جبهه فعالیت چندانی ندارد هر چند تعدادی از افرادی که در لیست 90 نفره شورای ائتلاف نیروهای انقلاب حضور دارند از اعضای موسس این جبهه به شمار می‌آیند.

از انتخابات سال 96 تا به امروز خبر خاصی از جبهه یکتا در رسانه‌ها منتشر نشده و این جبهه هم نه مجوزی برای فعالیت گرفت و نه همایشی برگزار کرده است. فروغ این جبهه و محدود شدن کنشگری آن به دو سال، شاید گواهی بر این مساله باشد که از ابتدا راهبرد و برنامه مشخصی برای فعالیتش طراحی نشده بود. از سوی دیگر نمی‌توان عدم همراهی محمود احمدی نژاد را در افول زودهنگام تشکل همکاران سابقش بی‌تاثیر دانست.

*س_برچسب‌ها_س*