جشنواره بینالمللی حرکت؛ فرصتی برای نمایش پویایی انجمنهای علمی دانشجویی
تهران - ایرنا - نمایشگاه آثار و دستاوردهای چهاردهمین جشنواره بینالمللی «حرکت» که از اول خرداد ماه در باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برپا شده است، پویایی انجمنهای علمی دانشجویی سراسر کشور را بازنمایی میکند.
به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش ایرنا، جشنواره بینالمللی حرکت همانطور که از نامش پیداست، جشنوارهای پر از نشاط دانشجویی با طعم فعالیتهای علمی و برای نشان دادن تلاشهای امیدوارانه دانشجویانی است که به زودی در طلوع فردا و فرداها باید مسئولیتهای بزرگی را در کشور به دست بگیرند و با تکیه بر تجربهاندوزی روزهای دانشجویی، از عهده آنها به سلامت برآیند.
انجمنهای علمی دانشجویی فرصت مناسبی برای علاقهمندان است که طیف گستردهای از فعالیتها شامل چاپ نشریه، برگزاری مسابقه، جشنواره، همایشهای علمی و نشستهای تخصصی، برگزاری دورههای مهارتاندوزی، اردوها و بازدیدهای علمی فرهنگی، جلسات مناظره و نقد علمی، برپایی نمایشگاههای تخصصی یا تشکیل کارگروههایی برای تبدیل کردن ایدههای علمی و فناورانه به محصول یا دستاورد را میتوانند در آن اجرا کنند.
این انجمنها زیر نظر معاونتهای فرهنگی و اجتماعی دانشگاهها و بر اساس آییننامه تاسیس و فعالیت انجمنها و اتحادیههای انجمنهای علمی دانشجویی مصوب 29 مهر 1396 وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت میکنند.
جشنواره بینالمللی حرکت از یکشنبه (اول خرداد) با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آغاز به کار کرد و نمایشگاه آثار رسیده به این جشنواره نیز از همان روز در محل باشگاه دانشجویان دانشگاه تهران برپا شد. این جشنواره امروز سه شنبه سوم خرداد ماه با برگزاری مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان پایان می یابد.
این جشنواره با هدف جلب مشارکت دانشجویان در فعالیتهای علمی، شناسایی دانشجویان ممتاز علمی، انتقال تجربیات و همافزایی بین انجمنهای علمی، تقویت ارتباط بین جامعه و صنعت و تمرکز بر حل اولویتهای کشور، تقویت فعالیت های بینرشتهای جمعی و کارگروهی و آشنایی با شرکتها و صاحبان صنایع و افزایش تعاملات علمی از سال 1386 با نام «نمایشگاه دستاوردهای انجمنهای علمی دانشجویی» پایهگذاری و با تغییر نام و ماهیت، بهار سال 1387 نخستین دوره آن با عنوان «جشنواره ملی حرکت» به میزبانی دانشگاه تهران برگزار شد.
فعالیت 10 هزار انجمن علمی و 34 اتحادیه انجمنهای علمی
به گفته مدیرکل پشتیبانی امور فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم اکنون 10 هزار انجمن علمی و 34 اتحادیه انجمن علمی در کشور فعالیت میکنند.
محمدعلی اسلامی در مورد بخشهای این جشنواره و آثار رسیده در هر بخش توضیح داد: در بخش اختراع 13 اثر، انجمنهای برتر 337 اثر، انجمنهای پویا 32 اثر، فعالیت خلاقانه 218 اثر، کارآفرینی 73 اثر، کتاب 56 اثر، محتوای دیجیتال 147 اثر، مسابقه 121 اثر، نشریه 303 اثر، دانشگاه برتر 35 اثر، اتحادیههای انجمنهای علمی برتر 10 اثر، نشریه اتحادیهها 4 اثر و بخش بینالملل 307 اثر به دبیرخانه این جشنواره رسیده است.
روند داوری آثار نیز به گفته دبیر علمی این جشنواره از شهریور گذشته و با بارگذاری آثار در پایگاه اینترنتی آغاز شد، به این شکل که از 20 شهریور تا هفتم آبان 1400 پایگاه اینترنتی جشنواره برای بارگذاری آثار باز شد، سپس از هشتم آبان تا 21 آبان غربالگری اولیه توسط کارشناسان دانشگاه و رفع اشکال صورت گرفت.
امید زهتابفر گفت: روند داوری از دوم آبان تا 29 اسفند در بخش علمی ملی و بینالمللی توسط 386 نفر از اعضای هیات علمی انجام شد.
مرحله نهایی داوری نیز برای آثاری انجام شد که بیشتر از 50 درصد از میانگین امتیاز را کسب کرده بودند؛ این آثار به مرحله نهایی رفتند و داوران به شکل حضوری در وزارت علوم و به صورت مشورتی آثار را از 14 فروردین تا 14 اردیبهشت داوری کردند.
زهتابور ادامه داد: بعد از داوریها 56 اثر و انجمن برگزیده و 64 اثر و انجمن شایسته تقدیر شناخته شدند که آثار برگزیده اول تا سوم جوایز نقدی دریافت خواهند کرد و تقدیر از همه گروههای شایسته تقدیر و برگزیده در مراسم اختتامیه این جشنواره فردا (سهشنبه، سوم خرداد) انجام میشود.
میزبانی از انجمنهای علمی 79 دانشگاه
دکتر محمدرضا اخضریان کاشانی، مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران نیز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا هدف اصلی از برگزاری این جشنواره را بررسی و نمایش دستاوردهای علمی دانشجویی در کشور خواند و گفت: این جشنواره از چهار دوره قبل به شکل بین المللی برگزار میشود.
وی افزود: برگزارکننده این جشنواره از زمان فراخوان تا ثبتنام و داوری آثار در معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری انجام میشود و دانشگاه تهران از یک ماه فرآیند اجرایی را آغاز کرد. در ادامه این روند از شنبه عصر (31 اردیبهشت) روند پذیرش مهمانان آغاز شد. همچنین همین روز نشستی با حضور کارشناسان دانشگاهها در انجمنهای علمی برگزار و ارزیابی از مجموعه 13 دوره گذشته در این نشست ارائه شد.
مدیرکل فرهنگی و اجتماعی دانشگاه تهران در مورد مهمانان شرکتکننده در این جشنواره و نمایشگاه آثار گفت: نمایندگانی از انجمنهای علمی 79 دانشگاه از دانشگاههای وزارت علوم، علمی کاربردی و پیام نور همچنین از 20 اتحادیه علمی و 25 شرکت دانش بنیان در نمایشگاه حاضر هستند. با توجه به شرایط شیوع کرونا و کاهش جلسات حضوری اعضای انجمنها به طور کلی آثار بیشتر مناسب ارائه در فضای مجازی است و شاهد نوع متفاوتی از جشنواره هستیم ولی انتظار داریم با بازگشت دانشجویان به دانشگاهها شرایط تغییر کند.
یکی از دستاوردهای این دوره از برگزاری جشنواره مطالبه وزیر علوم و معاون فرهنگی و اجتماعی این وزارتخانه برای بازنگری در آییننامه انجمنهای علمی و افزایش سهم فعالیتهای دانشگاهها بود؛ یعنی در شرایط فعلی فعالیتهای انجمنهای علمی در برنامهریزیهای دانشگاهها به عنوان فعالیت حاشیهای دیده میشود ولی وزیر علوم از کارشناسان انجمنها خواسته است طوری آییننامه انجمنها را بازنگری کنند که این فعالیت به شکل فعالیت رسمی دانشگاهها دیده و در تقویم رسمی ملاحظه و همچنین امتیازات کارشناسان انجمن علمی در روند ارتقای کارمندی آنها لحاظ شود.
وی افزود: همچنین مهمانان خارجی هم داشتیم که به دلیل تاخیر در فرآیند شروع اقدامات اجرایی جشنواره نتوانستیم میزبان همه آنها باشیم. برای 13 نفر ویزا گرفتیم و از این تعداد هفت نفر از کشورهای مختلف از جمله عراق، نپال، اسپانیا و هلند برای شرکت در جشنواره به ایران آمدهاند.
جای خالی علوم انسانی
با توجه به حضور جوانان دانشجو و علاقهمند به فعالیتهای علمی فضای کلی نمایشگاه هم نسبتا شلوغ و هم پرشور است؛ غرفههای مختلف با حضور نمایندگان انجمنهای علمی دستاوردهای خود را به شکل فومبرد یا پوستر عرضه کردهاند و تعداد معدودی شرکت دانشبنیان نیز محصولات خود را در نمایشگاه به نمایش گذاشتهاند. ولی طبق معمول اینگونه نمایشگاهها جای فعالیتها و دستاوردهای علمی و به طور کلی انجمنهای علمی علوم انسانی خالی است.
دکتر اخضریان با تایید این موضوع میگوید: جشنواره های حوزه های علوم انسانی مانند جشنواره فارابی بیشتر در قالب مقاله و کتاب آثار این حوزه را دریافت میکنند و عمده آثار وزین در این جشنوارهها شرکت میکنند. در این جشنواره که مربوط به انجمنهای علمی است بیشتر به اقدامات و فعالیتهای علمی معطوف است و اقداماتی در این زمینه داریم.
رویکردها بیشتر در حوزههای فنی و تجربی در این نمایشگاه قابل ملاحظه است و توقع عرضه و نمایش محصول دارند که اگر هم دستاوردی در زمینه علوم انسانی وجود دارد باید تبدیل به نرم افزار یا در چارچوب محصولی عرضه شود.
همکاری انجمنهای علمی رشتههای مختلف
جشنواره حرکت ضمن بازنمایی فعالیت انجمنهای علمی، همکاری انجمنهای مختلف در یک دانشگاه را نیز نشان میدهد که خود میتواند موجب همافزایی و تقویت ارتباطات رشتههای مختلف علمی شود.
محمدحسین روزبهانی دبیر انجمن علمی و مسئول غرفه دانشگاه تهران در توضیح یکی از فعالیتهای انجمن های علمی در این دانشگاه به خبرنگار ایرنا گفت: انجمن علمی دانشجویی آناتومی، جنینشناسی و تکنولوژی تولیدمثل دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران یوزپلنگی که به دلیل تیراندازی شکارچیان به ستون فقراتش فلج شده بود، برای درمان و جراحی او باید به نخاع او نفوذ میکردند که خطرناک بود.
بنابراین تصمیم میگیرند جراحی را بعد از پرینت سهبعدی از ستون فقرات یوزپلنگ انجام دهند که خطر را کاهش میدهد. این فناوری در کشورهای خارجی روی انسان انجام میشود ولی در ایران روی حیوان انجام شده و موفق بوده است.
پرینتهای سهبعدی، جمجمه سگ و اسب و ستون فقرات یوزپلنگ. غرفه دانشگاه تهران در جشنواره حرکتوی با اشاره به رباتی که در این دانشگاه ساخته شده، افزود: هر کدام از دستاوردها به نحوی با رشته های دیگر مرتبط می شود مثلا برای ساخت ربات ارتباط مستقیم با دانشجویان هنر و طراحی صنعتی ضرورت دارد؛ به طور کلی هر دستاوردی با توجه به ویژگی ها با رشته های دیگر مرتبط است و همکاری دانشجویان این انجمنها را ضروری میسازد.
جشنواره بینالمللی حرکت صبح فردا (سهشنبه، 3 خرداد) با برگزاری مراسم اختتامیه در تالار علامه امینی دانشگاه تهران و با معرفی برگزیدگان و افراد شایسته تقدیر به کار خود پایان میدهد و برای برگزاری پانزدهمین دوره آماده میشود.
سالی که توسط مقام معظم رهبری به نام تولید؛ دانشبنیان و اشتغالآفرین نامیده شده جشنواره حرکت، میتواند زمینه را برای ورود دانشجویان به عرصه کارآفرینی و نوآوری آماده سازد همانطور که به گفته عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، «این جشنواره دانشجویان با مجموعههای کارآفرین و دانش بنیان پیوند میزند؛ البته اذعان دارم که جشنواره حرکت هنوز مقدمات لازم را برای ورود به زیستبوم نوآوری ندارد اما با هماهنگیهایی که با معاونت فناوری وزارت علوم صورت گرفته امیدوارم انجمنهای علمی با پارکهای علم و فناوری پیوند بخورند تا به روحیه حل مسأله انجمنها کمک کند».