جمعه 5 بهمن 1403

جعفری: ایران بی‌اعتماد به اروپا، در راستای منافع ملی حرکت می‌کند

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
جعفری: ایران بی‌اعتماد به اروپا، در راستای منافع ملی حرکت می‌کند

با خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت 1397 و بازگشت تحریم‌های به ظاهر تعلیق شده و همینطور وضع و اجرای تحریم‌های گسترده جدید در حوزه‌های مختلف اعم از نفت و انرژی و تبادلات بانکی علیه جمهوری اسلامی ایران، اتحادیه اروپا به عنوان یکی از طرف‌های اصلی توافق هسته‌ای برای ترغیب ایران به ادامه پایبندی به تعهدات برجامی، متعهد شد که در جهت رفع تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط تجاری و اقتصادی با ایران،...

به گزارش ایسنا، پارسا جعفری، کارشناس روابط بین الملل در یادداشتی با این مقدمه می‌افزاید: علیرغم وعده وعیدهای تروئیکای اروپایی در جهت منتفع ساختن ایران از توافق هستهای برجام، با پشت سر گذاشته شدن یک سال صبر استراتژیک، اروپا نشان داد که اختیاری از خود نداشته و بدون اذن آمریکا از عهده ی هیچ تعهدی بر نمی آید.

با بدعهدی در اجرای تعهدات و وقتکشی‌های دنباله دار طرف‌های اروپایی و افزایش شعاع دایره تحریم‌های ظالمانه آمریکا، ایران ناگزیر شد تا به شکل تعهد در برابر تعهد با برجام برخورد کرده و بهتدریج بخشی از تعهدات خود را در چارچوب برجام متوقف کند. ایران در کنار نشان دادن جدیت خود در تلافی‌جویی به کمکاری طرف مقابل، همچنان فرصت دیپلماسی را زنده نگه داشته و بازگشت به تعهدات را مشروط به اجرایی شدن تعهدات سایر اعضای برجام نمود.

گرچه اروپاییان بر این باورند که تعلیق تعهدات ایران در برجام به منزله نقض برجام است، اما دنیا به خوبی نظارهگر است که این ایران نیست که برجام را نقض کرده، بلکه طرف‌های دیگر برجام به‌خصوص آمریکا و اروپایی‌ها بودند که به تعهدات خودشان عمل نکردند و اقدام ایران واکنشی به بدعهدی طرف‌های دیگر برجام به‌ویژه آمریکا در چارچوب برجام بوده است. جمهوری اسلامی ایران هنوز متعهد به این است که اگر طرف‌های دیگر برجام به تعهدات خود عمل کنند، راه برای بازگشت به توافق فراهم است. ایران بدون اینکه میز مذاکره را ترک گوید، همچنان راه گفت‌وگو و مذاکره را با دیگر طرف‌های برجام باز نگه داشته و خودش را متعهد به تعهدات بین‌المللی و توافق‌های چندجانبه می‌داند. حتی اخیرا وزیر امور خارجه کشورمان اعلام کرد، چنانچه دولت جدید آمریکا به تعهدات خود ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل عمل کند، ایران نیز به تعهدات خود بازخواهد گشت. البته در مورد بازگشت آمریکا به برجام نیز راه بسته نیست و طبق اعلام دکتر ظریف، می توان در مورد شرایط این بازگشت، گفت و گو کرد. تروئیکای اروپا برغم برخورد منطقی و قانونی ایران در چارچوب برجام، واکنش‌های تند و گستاخانه ای داشته اند و بجای آمریکا که برجام را بصورت غیرقانونی ترک گفته و تروریسم اقتصادی را علیه مردم کشورمان براه انداخت، ایران را مورد هجمه قرار داده اند. مضاف بر آنکه خود اروپایی‌ها نیز در انجام تعهدات برجامی خود تعلل داشته و در حقیقت گام‌های برداشته شده ایران حق طبیعی تهران و واکنشی است به بی‌توجهی اروپایی‌ها نسبت به اجرای تعهدات خود و عدم بهره‌مندی ایران از مزایای اقتصادی برجام. برخلاف، بیانیه اروپا اقدام اخیر کشورمان نه تنها به منزله نقض برجام نیست، بلکه حق مسلم آن بر اساس بندهای 26 و 36 توافق یاد شده است، چرا که حفاظت از منافع ملی در چارچوب امنیت ملی نیز ایجاب مینماید که طرفین برجام همچنان که از موقعیت برابری برخوردارند، در عمل نیز مانع از ورود خسارات محض حاکمیتی، مالی و امنیتی برای خود گردند و ایران نیز در این خصوص به حق است.

از این رو جمهوری اسلامی ضروری می داند که با بر چشم داشتن عینک بی‌اعتمادی نسبت به اروپایی‌ها، برای تحقق منافع ملی در راستای ارتقای دستاوردهای هسته‌ای کشور مبادرت کرده و براساس مفاد برجام، در صورت ادامه وقت‌کشی اروپایی‌ها و عدم وجود اراده آن ها در رویارویی با تحریم ها و تأمین منافع اقتصادی ایران، به تدریج تعهدات خود را کاهش داده و بر افزایش توانمندی‌های هسته‌ای اقدام نماید.

تهدید و عمل در جهت کاهش نظارت بازرسان آژانس و همینطور توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در صورت تعلل اروپایی‌ها و تداوم تحریم‌ها، از گزینه‌های در دسترس جمهوری اسلامی می باشد. این تهدیدها موجب می شود از حداکثر توان موجود در اروپا برای مقابله با آمریکا و رویارویی با دلار و همچنین ایجاد رویه برای مقابله با تحریمهای یکجانبه استفاده نمود و در آن واحد با کاهش تعهدات برجامی دستاوردهای علمی و هسته ای کشور را افزایش داد.

انتهای پیام