دوشنبه 15 بهمن 1403

جنگ در یمن، ویروسی بدتر از کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
جنگ در یمن، ویروسی بدتر از کرونا

تهران - ایرنا - بیش از 2 هزار روز از آغاز جنگ خانمان سوز ائتلاف سعودی علیه یمن می گذرد. در این روزها که همه دنیا درگیر شمارش کشته ها و مبتلایان ویروس کرونا هستند، معضل اول در یمن چیز دیگریست؛ جنگ!

گزارش تازه وزارت حقوق بشر یمن حاکی از آنست که در مدت 5 سال جنگ علیه یمن، 16 هزار و 976 غیر نظامی شهید شدند که در میان آنها 3 هزار و 709 کودک و 2 هزار و 381 زن به چشم می خورد. همچنین 26 هزار و 203 غیرنظامی دیگر زخمی شدند که 4 هزار و 89 کودک و 2 هزار و 780 زن در این بین وجود دارند.

در این گزارش اشاره شده است که "آوارگی بیش از 4 میلیون و 147 هزار یمنی، نتیجه بمباران اراضی یمن بوده و بیش از 1000 غیرنظامی در مناطق اشغالی ربوده و دستگیر شده اند."

این گزارش بیان داشت که "ائتلاف عربی به رهبری عربستان، هزاران حمله نظامی از طریق زمین، دریا و هوا علیه امکانات غیرنظامی تحت پوشش حمایت بین المللی انجام داده است."

این گزارش با بررسی مفصل حجم تخریب و نابودی امکانات و زیرساخت های مختلف اعلام داشت: "بیش از 47 نهاد رسانه ای و بیش از 28 مرکز رادیویی و تلویزیونی تخریب شده و 41 دادگاه قضایی، 131 مکان ورزشی، 364 مکان گردشگری، 2023 مرکز خدمات مختلف، 1324 مسجد، 417 مکان باستانی و آثار تاریخی،486 بیمارستان و مرکز بهداشتی، 304 ایستگاه برق، 11227 مرکز تجاری، 176 دانشگاه مورد هدف قرار گرفته است. همچنین یک آمبولانس، 783 کامیون حمل مواد غذایی، 286 تانکر سوخت، 6 هزار 899 وسیله نقلیه مختلف هدفگیری و نابود شده است.

تخریب دو کارخانه اکسیژن سازی، 5 سیلوی گندم، 14 بندر دریایی و بیش از 390 کارخانه دیگر درکنار نابودی 15 فرودگاه و 4200 راه و جاده فقط گوشه ای از قلع و قمع ائتلاف سعودی است.

درکنار تخریب و نابودی زیرساخت ها و امکانات شهری، با نگاهی چندجانبه به اوضاع کودکان یمنی، می توان دریافت که عربستان جنگ همه جانبه ای را آغاز کرده که هدفی جز محو کردن یمن از روی نقشه را دنبال نمی کند و توصیف این جنگ به "بدترین بحران انسانی در جهان" از سوی سازمان ملل آنهم در روزهای کرونایی جهان، توصیفی بجاست.

جدای از حق زندگی و حیات در آرامش که از کودکان یمن سلب شده، حق تحصیل، چیزیست که مدتهاست کودکان یمنی با آن خداحافظی کرده اند. براساس گزارش نهادهای دیدبان حقوق بشری حدود 4 میلیون و 435 هزار دانش آموز حق تحصیل خود را از دست دادند. اکنون که در ایام آغاز سال تحصیلی در بیشتر کشور ها بسر می بریم؛ یمن در سال تحصیلی جدید، مشکلات و موانع پیش روی روند آموزشی خود می بیند که با طولانی شدن دوره عدم پرداخت حقوق معلمان (بیش از دوسال) به سد بزرگ دیگری برخورد کرده است. تراکم تعداد دانش اموزان و افزایش آنان در هرسال، معضل تخریب مدارس را بیشتر به رخ می کشد. بسیاری از مدارس به طور جزئی یا کامل با بمب گذاری های رژیم سعودی از ابتدای جنگ در مارس 2015 تخریب شده اند.

طبق گزارش سازمان ملل تعداد دانش آموزانی که در سال 2015 به مدرسه نرفتند 2 میلیون و 900 هزار نفر بود که یک میلیون و 800 هزار دانش آموز دیگر نیز که به دلایل مختلف اقتصادی و اجتماعی تحصیل را رها کردند؛ به این آمار افزوده می شود. بر اساس مطالعه انجام شده توسط یونسکو در سال 2015، 78 درصد از کودکان در سن مدرسه قادر به ثبت نام در مدرسه در سال های آینده در کشوری که رتبه دوم بی سوادی جهانی را دارد، نیستند. تحصیل در یمن تقریبا رو به نابودی کامل است.

اما در گزارش سالانه دبیرکل سازمان ملل که 16 ژوئن امسال (27 خرداد) در مورد کودکان و درگیری های مسلحانه منتشر شد، عربستان سعودی به طور کامل از لیست کشورهای متخاصم و گروه های مسلح در سراسر جهان خارج شد که این اتفاق اعتراض بسیاری از شخصیت های حامی حقوق بشر و نهاد های بین المللی را دربرداشت که باعث شد تا این لیست، لقب "لیست شرم" را به خود بگیرد. گوترش به بهانه اینکه شمار نقض‌ها در یمن در مقایسه با آغاز درگیری‌ها در این کشور کاهش یافته نام عربستان را کاملا از "لیست شرم" حذف نمود.

شرین تادروس، مدیر دفتر سازمان عفو بین الملل در نیویورک گفت: "تصمیم اخیر دبیرکل در مورد حذف عربستان از لیست کشورها، روشن ترین نشانه ای است که نشان می دهد این نهاد نتوانسته است از کودکان درگیری مسلحانه محافظت کند و اوضاع کودکان یمنی را در بحث های گسترده سیاسی به یک چانه زنی تبدیل کرده است."

این کارشناس حقوق بشری با انتقاد از اقدام آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل (درباره حذف اسم عربستان از لیست شرم) افزود: "ائتلاف تحت رهبری پادشاهی عربستان سعودی و امارات متحده عربی بمب هایی را برسر کودکان یمنی در اتوبوس مدرسه و یا در خانه هایشان هنگام خواب میریزند. آنها همچنین از بمب های خوشه ای ممنوع در سطح بین المللی، که می تواند کودکان را برای سالها دچار معلولیت کند، استفاده میکنند. این منجر به فرار عربستان از اقداماتش بدون هیچ تبعات سیاسی میگردد "

در سال 2015 نیز، عربستان در گزارش سالانه دبیرکل در مورد کودکان و درگیری های مسلحانه در لیست کشورهای متخاصم قرار گرفت، اما سال بعد توسط بان کی مون دبیرکل وقت حذف شد. سپس عربستان سعودی با تهدید به پس گرفتن بودجه از برنامه های سازمان ملل متحد، علنا اقدام به اخاذی از سازمان ملل کرد. گزارش های منتشر شده در سال های 2017 و 2018 بار دیگر نقش عربستان سعودی را در معرض خطر قرار دادن کودکان یمنی مورد اشاره و انتقاد قرار داده است.

سازمان عفو بین الملل نیز در گزارش اخیر خود، اذعان داشت ائتلاف عربی زیرساخت های یمن را مورد هدفگیری قرارداده و با حملات بی رویه و بی رحمانه، به کشتار غیرنظامیان می پردازد. عفو بین الملل به طور مفصل مستند کرده است که چگونه این بحران و سالها درگیری تأثیر نامتناسبی بر افراد معلول - از جمله آوارگان ناشی از جنگ - داشته است.

طی پنج سال گذشته، عفو بین الملل گزارش های مفصلی در مورد چگونگی مرتکب نقض حقوق بشردوستانه بین المللی توسط طرفین درگیری در یمن، از جمله جنایات جنگی بالقوه، علیه کودکان و غیرنظامیان دیگر ارائه داده است اما عربستان با حمایت کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی، بی هیچ واکنش و اهمیتی به این گزارش ها به جنایات ضد انسانی خود در یمن ادامه داده است.

عربستان به همراه امارات متحده عربی و برخی کشورهای دیگر عربی در ششم فروردین سال 1394 با تشکیل ائتلاف به اصطلاح عربی، تجاوز خود به کشور یمن را آغاز کرد. اما هزینه های سرسام آور آن باعث شد تا چندی از همپیمانان عربستان از این ائتلاف خارج شوند

*س_برچسب‌ها_س*